FC akan focus kan cara membuat Air Dry Clay sahaja dalam Thread kali ini tak seperti Thread sebelum nya.
Air Dry Clay adalah satu bahan untuk kraftangan. Boleh mengeras bila di dedahkan begitu saja tanpa perlu dibakar dalam oven.
Apa boleh dihasilkan dengan Air Dry Clay?
Banyak benda boleh dhasilkan dari Air Dry Clay ni ... imaginasi mengatasi realiti
( FC akan tunjuk hasil dari Air Dry Clay kat Thread lain )
Untuk Thread ni .. FC khas kan Tutorial cara membuat Air Dry Clay. Cara mengatasi masalah , cara menyimpan dan cara mewarna.
Dalam video ni FC tunjuk kan cara membuat Air Dry Clay ni. Harap perati betul2 cara FC memasak nya.
Perati beza 2 jenis gam dalam 2 video yang FC kongsi.
Perati Kepekatan / Kecairan gam anda dan dari situ boleh buat pilihan ..
nak ikut Resepi Version 1 atau Resepi Version 2
Untuk yang minat buat miniature . diorama .. dan figurine .. cuba cari gam seperti dalam video Version 1
Untuk peminat bunga bunga atau hiasan piring .. atau hiasan mug .. hiasan penutup balang .. boleh guna Resepi Version 2
PERINGATAN Penting ... size objek akan mengecut sedikit bila menggunakan Resepi Version 2
Tips ni . nasihat ni.. anda tak kan jumpa kat memana baik kat blog .. memana website .. Pinterest atau Youtube. Sebab apa yang FC ajar ni hasil dari pemerhatian dan ujian yang FC buat sendiri.
Kalau nak Screenshot .. bagi la credit kat FC yer .. banyak duit dan airmata keluar unuk perkongsian bersama ni.
1. Nak buat Air Dry Clay ni . 2 benda kena perati .
(A) Kepekatan dan kecairan gam tu
(B) Tepung jagung
Untuk (A) FC ada buat 2 video dan dalam video tu anda boleh perati kepekatan / kecairan gam tu dan dari situ anda boleh pilih .. nak guna video Version 1 atau Version 2
Untuk (B) Sebaik nya cari dan beli yang jenis 100% tepung jagung. FC perati ada beza nya jika menggunakan tepung jagung yang tak 100% tepung jagung.
Menjadi tetap menjadi . tapi tekstur tu agak kasar dan kering.
PERINGATAN Penting :
Lain brand Gam .. lain kepekatan / kecairan nya .. Untuk itu .. lebih baik buat dalam nisbah yang sedikit dahulu.
Sekira nya terlembik / terkeras doh nya... kali kedua and masak doh yang baru .. tambah / kurang kan tepung, Tambah tepung ke dalam adunan baru sekira nya doh Pertama tadi lembik dan begitu sebalik nya.
PERINGATAN Penting juga .. Hanya guna 24jam selepas d buat. Paling paling pun .. tunggu 6 ke 8 jam.
Post time 4-4-2020 09:56 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Gam tkdak....kalau ada mesti boleh on dah
Ilmu bermnfaat ni FC ....bekalan yg dibawa ke akhirat ,semoga dimurahkan rezeki FC
Dpt bertemu jodoh yg baik ( tiber )....ameen