Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1176
View
14
Reply

Home Made Air Dry Clay

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-3-2020 07:27 AM | Show all posts |Read mode
FC akan focus kan cara membuat Air Dry Clay sahaja dalam Thread kali ini tak seperti Thread sebelum nya.

Air Dry Clay adalah satu bahan untuk kraftangan. Boleh mengeras bila di dedahkan begitu saja tanpa perlu dibakar dalam oven.

Apa boleh dihasilkan dengan Air Dry Clay?
Banyak benda boleh dhasilkan dari Air Dry Clay ni ... imaginasi mengatasi realiti
( FC akan tunjuk hasil dari Air Dry Clay kat Thread lain )

Untuk Thread ni .. FC khas kan Tutorial cara membuat Air Dry Clay. Cara mengatasi masalah , cara menyimpan dan cara mewarna.


Dalam video ni FC tunjuk kan cara membuat Air Dry Clay ni. Harap perati betul2 cara FC memasak nya.




Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 21-3-2020 07:48 AM | Show all posts
Bahan -bahan yang di perlukan :

1.Gam Putih
2.Tepung Jagung
3.Cuka / lemon
4.Minyak baby
5.Lotion

6.Non Stick Pan

Gam putih

adc1.jpg

adc2.jpg


2.Tepung Jagung ( Jangan beli Kanji Jagung / Corn Starch )

3.Cuka atau Lemon fungsi nya sebagai bahan pengawet.

4.Minyak. Sebaik nya minyak baby. Apa2 jer minyak pun boleh sebenar nya .. asalkan tak berbau teruk. Sebab bau Clay d pengaruhi olah minyak.

5.Lotion. Kegunaan untuk buat Clay lebih sebati.

6.Seelok nya guna non stick Pan untuk mengelak melekat teruk kat kuali biasa. beli yang murah jer .. jenis nipis.







Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 07:54 AM | Show all posts
Home Made Air Dry Clay yang FC ajar ni terbahagi kepada 3 jenis.

1. Clay keras
2.  Clay sederhana
3. Clay lembut

Resepi yang FC bagi tu ... akan mendapat Clay jenis sederhana.

Clay keras bagus untuk yang minat figurine. Freeze Magnet. Diorama.


Clay sederhana untuk yang minat membunga.

Clay lembut untuk membuat "rumput2" , untuk mencantum objek yang kita buat dan untuk "merawat"clay. Clay keras? Campur sedikit Clay lembut.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 11:33 AM | Show all posts
Terimakasih Mod @friedfishsoup untuk credit


Jenis - jenis Clay :

clay1.jpg

Clay Keras
clay2.jpg

Clay Sederhana
Kalau menggunakan Gam Kangaroo nisbah nya 1:1 ( 1 Tepung Jagung : 1 Gam ) sebab Gam ni sangat pekat

Menggunakan Gam Latex nisbah nya 2:1 ( 2 Tepung jagung : 1 Gam )

clay3.jpg

Clay ni clay rosak. Terlebih masak. Jangan buang. Ada guna nya

clay5.jpg






clay4.jpg
clay6.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 12:34 PM | Show all posts
Cara Mewarna

Clay boleh di warnakan selepas di uli2 dan d peram semalaman.
FC guna pewarna buncho.
Setakat ni ... buncho pewarna terbaik dan murah.

color1.jpg

c1.jpg

c2.jpg

c3.jpg

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-3-2020 12:44 PM | Show all posts
Cara meenyimpan


Ada yang letak dalam bekas kedap udara.
FC lagi suka letak dalam plastik yang ada seal. Mudah. Sebab kadang banyak warna yang skit2 tinggal.

clayy1.jpg

Clayy2.jpg

clayy3.jpg

clayy4.jpg

clayy5.jpg

clayy6.jpg

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
T.kasih kongsi ni fc, tak lernah buat clay ni, tahuain tepung campur pewarna je hehe.

Yang buncho tu, lepas letak warna kena uli ya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2020 06:00 AM | Show all posts
Catpaw replied at 27-3-2020 01:36 AM
T.kasih kongsi ni fc, tak lernah buat clay ni, tahuain tepung campur pewarna je hehe.

Yang buncho ...
Sesamer

Ha`ah ... bagi warn pas d uli dan selepas d peram kurang2 6jam gtu. sebaik2 nya biar semalaman .

Makin laa kita peram ... makin best tekstur Clay tu.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2020 07:11 AM | Show all posts
Perati beza 2 jenis gam dalam 2 video yang FC kongsi.

Perati Kepekatan / Kecairan gam anda dan dari situ boleh buat pilihan ..
nak ikut Resepi Version 1 atau Resepi Version 2

Untuk yang minat buat miniature . diorama .. dan figurine .. cuba cari gam seperti dalam video Version 1


Untuk peminat bunga bunga atau hiasan piring .. atau hiasan mug .. hiasan penutup balang .. boleh guna Resepi Version 2
PERINGATAN Penting ... size objek akan  mengecut sedikit bila menggunakan Resepi Version 2

Version 1


Version 2


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2020 07:13 AM | Show all posts
Tips ni . nasihat ni.. anda tak kan jumpa kat memana baik kat blog ..  memana website .. Pinterest atau Youtube. Sebab apa yang FC ajar ni  hasil dari pemerhatian dan ujian yang FC buat sendiri.

  Kalau nak Screenshot .. bagi la credit kat FC yer .. banyak duit dan airmata keluar unuk perkongsian bersama ni.

  1. Nak buat Air Dry Clay ni . 2 benda kena perati .
  (A) Kepekatan dan kecairan gam tu
  (B) Tepung jagung

  Untuk (A) FC ada buat 2 video dan dalam video tu anda boleh perati  kepekatan / kecairan gam tu dan dari situ anda boleh pilih .. nak guna  video Version 1 atau Version 2

  Untuk (B) Sebaik nya cari dan  beli yang jenis 100% tepung jagung. FC perati ada beza nya jika  menggunakan tepung jagung yang tak 100% tepung jagung.
Menjadi tetap menjadi . tapi tekstur tu agak kasar dan kering.


  PERINGATAN Penting :
  Lain brand Gam .. lain kepekatan / kecairan nya .. Untuk itu .. lebih baik buat dalam nisbah yang sedikit dahulu.
  Sekira nya terlembik / terkeras doh nya... kali kedua and masak doh  yang baru .. tambah / kurang kan tepung, Tambah tepung ke dalam adunan  baru sekira nya doh Pertama tadi lembik dan begitu sebalik nya.

  PERINGATAN Penting juga .. Hanya guna 24jam selepas d buat. Paling paling pun .. tunggu 6 ke 8 jam.


Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2020 09:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Gam tkdak....kalau ada mesti boleh on dah
Ilmu bermnfaat ni FC ....bekalan yg dibawa ke akhirat ,semoga dimurahkan rezeki FC
Dpt bertemu jodoh yg baik ( tiber   )....ameen

Nk kena beli pan  non stick khas utk buat dry clay

Lotion byk dpt dr hotel oyo...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2020 02:20 PM | Show all posts
raihaneem replied at 4-4-2020 09:56 AM
Gam tkdak....kalau ada mesti boleh on dah
Ilmu bermnfaat ni FC ....bekalan yg dibawa ke akhirat ,se ...
2 mnggu dah asyik baca ayat ni

Gam tkdak


kita mampu gelak ja .. gelak kat diri sendiri juga bekalan Clay dah nak abis

Ilmu bermnfaat ni FC ....bekalan yg dibawa ke akhirat ,semoga dimurahkan rezeki FC
Dpt bertemu jodoh yg baik ( tiber   )....ameen
aamiin ... kelip kelip mata baca part jodoh tu

Nk kena beli pan  non stick khas utk buat dry clay
beli hat yang murah murah ja .... kita beli rm9 jer .. bertahan 3 tahun

Lotion byk dpt dr hotel oyo...
Amboi na ... jimat tu





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2020 02:25 PM | Show all posts
raihaneem replied at 4-4-2020 09:56 AM
Gam tkdak....kalau ada mesti boleh on dah
Ilmu bermnfaat ni FC ....bekalan yg dibawa ke akhirat ,se ...

Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2020 08:17 PM From the mobile phone | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 4-4-2020 02:20 PM
2 mnggu dah asyik baca ayat ni



Hihi..
Byk, ingt bukak sek nak suruh ank p bg la sabun2 dlm tiub tu kat kwn2 kelas dia....
Ntah bila dpt jmpa


Tq FC byk ilmu n teknik dpt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2020 01:11 AM | Show all posts
raihaneem replied at 4-4-2020 08:17 PM
Hihi..
Byk, ingt bukak sek nak suruh ank p bg la sabun2 dlm tiub tu kat kwn2 kelas dia....
Ntah  ...
Sesamer

Goda lagi ...

e2.jpg

e3.jpg

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list