Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6279
View
318
Reply

[Tempatan] Ingat ni zaman batu ka yg keperluan asas cuma makanan je ?

[Copy link]

Author: blastoff       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-3-2020 07:21 AM | Show all posts |Read mode
Edited by blastoff at 27-3-2020 07:21 AM

Aku tak faham kenapa seluruh M'sia cuma dibenarkan buka kedai2 runcit dan supermarket je lani .....


kalau kat redzones je di tutup semua perniagaan boleh lah faham sebab tu kawasan wabak maka perlu di buat total lockdown utk kawal wabak dari merebak kluar.....


tapi seluruh negara hingga ke kampung2 yg tiada kes covid 19 pun nak di tutup semua kedai melainkan kedai runcit dan supermarket serta wet market waktu pagi je pehal ?


Ini zaman moden laa bukan zaman batu .... so apa yg bergelar essentials di zaman moden tak leh sama dgn zaman batu ler yg hanya makanan je jadi keperluan .....

Di zaman moden ,


Kedai pomen adalah keperluan asas utk org yg rosak kereta, pi tutup buat pa kedai pomen, camna yg nak baiki kereta ? Tak da kereta nak kluar gi beli brg makanan mcm mana ? Anak bini nak makan apa lagu tu ?


kedai alatan ganti kereta adalah keperluan asas utk kedai pomen , pi tutup nya buat pa. Mcm mana kedai pomen nak dpt brg nak baiki kereta org?


Kedai cermin mata adalah keperluan asas utk org yg patah bingkai atau rosak cermin, pi tutup buat pa, mcm mana org yg rosak cermin mata nak ganti baru , habih tu kalau dia tak leh tengok dgn betul nak bawak kereta pun jadi bahaya pada dia.


Kedai brg elektrik plak keperluan asas utk org yg rosak barangan elektrik, pi tutup buat pa, mcm mana nak beli yg baru kalau peti ais atau mesin basuh rosak , nak simpan makanan dgn baik lama2 mcm mana lagu tu dah la dlm waktu MCO brg makanan penting utk di simpan lama , nak pakai baju bersih mcm mana nak beli yg baru mesin basuh pun dah tak leh nak bawak pi kedai dobi pun tutup kedai dobi  .... kena hidup pakai baju kotor ka, kena buang semua benda2 dlm peti ais yg dah rosak tu ka ......

Nampak dak di zaman moden semua kedai2 saling berkait rapat kepentingannya dgn keperluan asas manusia dan tak wajar di tutup . Satu malaysia tutup alahai itu menampakkan pak2 menteri tak faham apa yg menjadi keperluan manusia dan apa yg patut di kuarantine sebagai kawasan wabak lah ....pak2 menteri kluar dari zaman batu ka ? Atau minda masih ada di zaman batu ?


Seumur hidup tak pernah aku tengok lagi kedai pomen kereta, kedai alatan letrik dan kedai cermin mata jadi tempat berkumpul manusia , tutup buat apa time wabak kedai2 sebegitu ?





Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Bkn tutup utk 2 bln pun...sabarlah...lg 3 minggu je....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Betul jugak. Komputer pun ada masaalah charger dia. Dah tak bolih pakai. Nak buat kerja dari rumah pun tak dapat walhal macam2 banda suruh buat. Pakai hp.... tapi leceh la hp ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:30 AM From the mobile phone | Show all posts
bukan lama pun.. selama ni x pernah pun jd mcm ni diperintah tutup.. tp dlm keadaan ni, cara ini terbaik sbb rakyat malaysia susah nk praktik social distancing ni.. sabar la.. mencegah lbh baik dr mengubati.. kalo dah dijangkiti nanti jgn nyesal tak sudah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:30 AM | Show all posts
jas7512 replied at 27-3-2020 07:23 AM
Bkn tutup utk 2 bln pun...sabarlah...lg 3 minggu je....

utk apa tutup kedai2 yg manusia tak pi berkumpul ramai2 pun tu ?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:33 AM | Show all posts
batu kikir replied at 27-3-2020 07:26 AM
Betul jugak. Komputer pun ada masaalah charger dia. Dah tak bolih pakai. Nak buat kerja dari rumah p ...

itu laa kalau tv rosak , nak suruh berkurung dlm rumah famili yg ada 6 anak tanpa ada tv pun sebab kedai alatan elektrik tutup.... boleh gila lah jawabnya pakat tengok dinding je sebulan mendengar teriakan dan pekikan anak2 yg kebosanan.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Phone screen I pecah. Uwaaaa... Dah la now kerja byk masuk through WhatsApp. Ni doa je harap screen ni bertahan sampai habis MRO.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb nak kurangkan manusia luar rumah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:36 AM | Show all posts
little_sis replied at 27-3-2020 07:30 AM
bukan lama pun.. selama ni x pernah pun jd mcm ni diperintah tutup.. tp dlm keadaan ni, cara ini ter ...

Nak ajar rakyat amalkan social distancing tapi pi tutup kedai2 yg memang tak ada org pi berkumpul ramai2 pun...kat mana logiknya tu ?

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Cegah kan lebih baik dr merawat... MISI utama nak putuskan rantaian virus ni... Itu ja.. Sabar naaaaa... Sat ja lagi.... Paham ramai yg sangap dok rumah... Silap2 pas ni raami yg kene kencinv manis... Darah tinggi... Sebab makan tido..makan tido...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak payah lockdown la mcm tu biar semua bukak.. gittew.. uols pun pi keje je mcm biasa..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by SPACE COP GABAN at 27-3-2020 07:39 AM
blastoff replied at 27-3-2020 07:30 AM
utk apa tutup kedai2 yg manusia tak pi berkumpul ramai2 pun tu ?


Utk nak elak social contact la....ko tahu ke org pekerja dlm kedai tu bkn pembawa...entah2 dia pun ada dpt dr mana2 penyakit ni dan dia pun x tahu  ..dan brg dlm kedai tu maybe ada pembawa yg dah pegang. .then berjangkit pulak kat org lain. Mmg la seumur hidup ko tak pernah jumpa keadaan mcm ni sbb kejadian ni pun 100 thn sekali je terjadi...umur ko tu brp. Eh nak tau juga la...lahir thn bila ye dia ni. Gen Z ke...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:42 AM | Show all posts
meh la aku cite..
jadi PKP ni sebab dari mentalliti rakyat malaysia tu sendiri
kalau semua orang dari kecik sampai tua tahu peranan masing-masing,
tak perlu pun kaedah kawalan pergerakan ni

kerajaan bukan suruh tak boleh berniaga, tak boleh bukak kedai, tak boleh bukak salon..
yang diorang taknak adalah penyebaran penyakit
jadi...macam mana nak bagi tak berjangkit??

kalau semua orang dalam malaysia ni boleh..diulangi BOLEH..
beli barang beratur dan jarak 1 meter kat mana-mana pun,
kedai runcit, pasaraya, kedai spare part, warung nasi lemak tepi jalan..
jaga sentuhan...pakai glove..
tak serbu kedai atau pasaraya yang mengakibatkan kesesakan..
tak melepak kedai mamak dalam situasi wabak,
tak bawak anak bini jalan2 masuk supermarket dalam keadaan wabak ni..
dan sebagainya..

dah tentu kita ni tak kena PKP..

masalahnya...
boleh ke orang malaysia jadi macam tu?

aku bagi contoh...sehari sebelum PKP, macam mana keadaan dalam pasayara dan tren pengangkutan awam?

jawab sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kerajaan nak layan semua permintaan tak guna la lockdown. Kerajaan nak kurangkan pergerakan seminimum mungkin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2020 07:43 AM | Show all posts
putericahaya999 replied at 27-3-2020 07:34 AM
Sbb nak kurangkan manusia luar rumah

utk apa kurangkan org di luar rumah yg ada fresh air tu ?


Kau ingat virus covid 19 tak leh membiak dlm rumah ka ?


Kalau sorang anggota kluarga ada virus tu kemudian pi kurung plak dia dgn ahli kluarga nya yg sihat dlm satu rumah selama sebulan, dari sorang akan merebak kepada seluruh famili tu lah jawabnya virus tu .


Lepas sebulan seluruh famili tu plak akan merebakkan virus tu ke dlm masyarakat.


Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:44 AM | Show all posts
blastoff replied at 27-3-2020 07:33 AM
itu laa kalau tv rosak , nak suruh berkurung dlm rumah famili yg ada 6 anak tanpa ada tv pun sebab ...

haha betul Bengkel keta / moto pun tutup. If kenderaan rosak , teruklah.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:44 AM | Show all posts

Kedai kedai ni apa susah? buat lah appoitment -


1. Call kedai cermin mata ckp nak datang repair cermin mata.

2. Lepas dpt date & time pergilah kedai dan drop off cermin mata itu

3. Dah siap kedai akan call - you pick up di window khas.


Mcm juga kedai repair kereta, computer etc

1. Call buat appointment - beritahu masalah kereta.

2. Hantar kereta dan terus balik

3. apa apa hal suruh staff kedai face-time dgn owner kereta

Barulah ekonomi terus berjalan.


Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:46 AM | Show all posts
lagi satu..
ni bukan zaman 80an
kalau bengkel tutup, motor sadai terus
peti ais rosak, buang terus

bape ramai yang skrng buat kerja dari rumah?
laptop rosak? call je..silap2 dia datang rumah amik dan repair
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Tp kat K.Trg bengkel kereta/ motor dibenarkan buka...tp dr jam 9.00 pg- 3.00ptg shj...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2020 07:50 AM | Show all posts
Aai2 replied at 26-3-2020 03:47 PM
Tp kat K.Trg bengkel kereta/ motor dibenarkan buka...tp dr jam 9.00 pg- 3.00ptg shj...



Syabas utk Trengganu! Bijak waktu niaga 9 - 3 pm!




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list