Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14683
View
394
Reply

[Tempatan] Kebenaran Terbongkar: Kes Kluster Itali Di Sarawak, Kematian 5 Sekeluarga Akhirnya Dirungkai Berpunca Dari ‘Officemate Chinese’

[Copy link]

Author: wunan88       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-4-2020 01:31 PM | Show all posts |Read mode
Ketua Pengarah Kesihatan iaitu Datuk Dr Noor Hisham Abdullah melaporkan lima kematian wabak Covid-19 di Sarawak dipercayai berpunca daripada rakyat Malaysia yang baru balik melancong dari Itali.

Salah seorang keluarga mangsa tersebut iaitu Sharifah Huzaimah War Al-Edruce menceritakan kronologi kluster sebenar yang berlaku di Kampung Patinggan. Sedangkan keluarga ini juga menjadi mangsa kepada seorang rakan pejabat yang baru pulang dari Itali. Malah, ramai yang sudah mula salah faham dengan informasi tersebut.

Kronologi ini bermula pada 18 Mac 2020 dimana Nek Usu Kayah yang merupakan makcik saudaranya telah meninggal dunia. Acara pengebumian telah diadakan dan hanya dihadiri ahli keluarga terdekat sahaja. Manakala, anak perempuan dan lelaki kepada Nek Usu Kayah telah dibawa ke hospital kerana demam panas dan mengalami masalah penafasan.

Pada 20 Mac 2020 pula mendapati mereka berdua adalah positif Covid-19. Pada hari tersebut sebelah malam, ujian saringan Nek Usu Kayah keluar dan mendapati positif juga.

Satu persatu ahli keluarga ditahan selepas ujian saringan Covid-19 keluar termasuk dengan mak dan abah kepada Sharifah Huzaimah ini. Pada 27 Mac 2020, keputusan saringan dan X-ray keluar dan menyebabkan mereka dimasukkan ke Sarawak General Hospital (SGH). Dipercayai, anak perempuan kepada Nek Usu (kini sudah sihat) berkemungkinan mendapat virus ini daripada rakan sepejabatnya.

Difahamkan, rakan sepejabatnya itu baru pulang melancong dari Itali dan dia masuk ke pejabat seperti biasa. Pada 27 Mac 2020, seramai 25 ahli keluarga pula dijangkiti positif Covid-19 ini.

Pada 5 April 2020, merupakan hari kedua abah kepada Sharifah Huzaimah di rawatan ICU. Keadaannya dengan memakai topeng oksigen akibat paru-paru dijangkiti. Mudah-mudahan semua urusan keluarga ini berjalan dengan lancar.

Ini pula merupakan perkongsian foto ahli keluarga yang menjadi mangsa Covid-19 di Sarawak itu. Walaubagaimanapun, ahli keluarga yang lain redha akan takdir yang dihadapi mereka ini.

Kes kluster yang berlaku di Kuching, Sarawak itu telah meragut lima nyawa ahli keluarga ini. Mereka adalah mangsa kepada rakan sekerja yang baru pulang melancong dari Itali. Secara tidak sedar, virus itu telah menular dan berjangkit kepada rakan sekerja yang lain.

Menurut laporan BH Online, Ketua Pengarah Kesihatan melaporkan seramai 37 orang dijangkiti dipercayai berpunca daripada pesakit ke-1,580 itu yang baru pulang dari Itali. Kluster tersebut berpunca daripada ‘kes import’ yang sebelum ini dibimbangi bakal mencetuskan gelombang baru.











Punca






Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 6-4-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayam ph tak nak komenke.. nmpk muka mcm kluster tabligh
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Ah So... Harus la meroyan penyembah kaum suci kat thread ni kata ni adalah mencabul hak privasi pesakit.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:48 PM | Show all posts
sini-sini...@Peterpan17 ....paling kesian kt staff yg bawa balik covid jangkit famili tu
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:50 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 6-4-2020 01:52 PM

yg kat france pun sama juga , yg mula mula tu warga PRC kan yg pi France escaped the thermoscan

aiyooooo why ?

ini macam tak bagus laaa kena self quarantinela, tak bace ke kisah mak cikkiah , rosnah , gayah, siti kena Covid19 sebba ayob pi overseas tu...

so selfsih you know

bukan tak tahu masa tu dah mula duani kecoh


ini memangi marah

sepatutnya dihukum sebab TAK KUARANTIN SEDANGKAN ANDA INDEKS PT 0

sangat tak patutlah , okay may be u are OKAY , hakikatnya anda menjadi ASBAB ajal 5 org di atas. walaupun itu ajallah.


Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:53 PM | Show all posts
MissyMolly replied at 6-4-2020 01:48 PM
sini-sini...@Peterpan17 ....paling kesian kt staff yg bawa balik covid jangkit famili tu

habislah!!! mana nak lari ahso! muka semua terpapar ka socmed. netizen bawang rangers mmg cekap.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:54 PM | Show all posts
ayam ph kalau puak sepet dia takkan komen, bila thread melayu thread kerajaan dia akan muncul dan hina. ini lah propaganda binatang 3 komunis yang mereka cuba mainkan.

orang melayu akan bangkit dan lawan pada PRU akan datang. undi orang melayu bukan untuk komunis ltte dan pakatan tahi haprak
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:56 PM | Show all posts
Buritan replied at 6-4-2020 01:46 PM
Ayam ph tak nak komenke.. nmpk muka mcm kluster tabligh

Panggil budak ayam tu cepat. aritu dia meratib jemaah tabligh bawa covid 19. Skrg kaum dia sendiri punca satu keluarga mati. Takkan lari menyorok
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang perit lima orang ahli keluarga meninggal dunia dalam jarak waktu yang dekat. Harap tabah menghadapi dugaan.

Spreader tu pun masih tenang ke melalui hari2 mendatang?
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Hanat btol la...
Kau dengan patient 136 boleh jumpa duterte dengar dia cakap sepatah dua kata...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
apa jadi pulak ngan family members si patient #1580? infected gak ke..ada yg dalam icu ke..atau aman2 jah sihat walafiat?? mmm....

takziah pada keluarga mangsa. semoga roh mereka sume ditempatkan dikalangan mereka yg beriman. yg still positif tu..harap2 sembuh. sedih..sebab org lain punya pasal, org yg tak tau apa2  jadi mangsa.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:57 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-4-2020 01:54 PM
ayam ph kalau puak sepet dia takkan komen, bila thread melayu thread kerajaan dia akan muncul dan hi ...

Ayam PH mana nak mengaku kaum dia buat taik. Dah lari menyorok dlm gua
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 01:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Ayam nanti kata uolsss ni racist
Source tanah leluhur masih asa hati nak bash orang lain

Sampai satu keluarga jadi mangsa
Dasarrr
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mesti ahso ni jadi manager pun perangai nauzubillah sampai di aibkan begitu sekali oleh kenalan rapat. Uols tahu la kan perangai manager2 bank ni macam mana.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 6-4-2020 05:57 PM
Hanat btol la...
Kau dengan patient 136 boleh jumpa duterte dengar dia cakap sepatah dua kata...

Duterte tak bagi sepatah 2 kata. Duterte bagi sepatah 2 butir peluru terus
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 6-4-2020 01:46 PM
Ayam ph tak nak komenke.. nmpk muka mcm kluster tabligh

ayam ph bab islam bab pas die laju la
ni mesti cina dap nih
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Ping ping pro dap ka

boleh bagi nama kluster DAP
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 6-4-2020 01:54 PM
ayam ph kalau puak sepet dia takkan komen, bila thread melayu thread kerajaan dia akan muncul dan hi ...

obvious kan.. diorg muka blk keje fitnah mcm dulu... tp kali melayu liberal jelah sokong pun haha
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-4-2020 01:47 PM
Ah So... Harus la meroyan penyembah kaum suci kat thread ni kata ni adalah mencabul hak privasi pesa ...

Ayam dah tenggelam dgn benang cinta Tabligh dierrrr..japgi Mai sini or bukak benang baru acah playcovictim
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2020 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts
asma87 replied at 6-4-2020 06:08 PM
Ayam dah tenggelam dgn benang cinta Tabligh dierrrr..japgi Mai sini or bukak benang baru acah play ...

Dia tengah play victim kat thread yg tentang privacy pesakit tu... Hahahaha.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list