Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
23164
View
129
Reply

MENIAGA DI SHOPEE UNTUK TAMBAHKAN PENDAPATAN

[Copy link]

Author: julia5094       Show all posts   Read mode

Post time 24-8-2020 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 24-8-2020 03:25 PM
Yang ni i setuju sgt..yang penting kena banyakkan brsabar. I tunggu 1 bulan lebih baru dapat 1st c ...

U biz dropship ke amik dari org then post kat shopee..
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2020 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
julia5094 replied at 24-8-2020 03:16 PM
Macamana?? Ok tak meniaga kat IG..i tak pandai sgt kat IG..tak tau nak tarik buyers mcam mana. Nan ...

Ade jgk sale sis, i bg ig famous iklan, pastu masuk kat group2 telegram, & i ade iklan jugak dkt group2 keje adik bradik i, so mase bulan 6 tu my first time meniaga, sale cecah rm500 mcm tu, small amount je utk org lain tapi besar nilai bg i haha.. Most of the sales dr group keje kakak i la, sale ig fb sendu.. Hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-8-2020 03:48 PM | Show all posts
yuki812 replied at 24-8-2020 06:29 PM
U biz dropship ke amik dari org then post kat shopee..

Dropship je dear..just submit oder je. Supplier yang poskan barang. Memang tak simpan stok.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2020 05:01 PM | Show all posts
julia5094 replied at 24-8-2020 03:32 PM
Cerita la sikit sebanyak macamana u start meniaga ni dari awal. I memang berminat nak start produk ...

sebelum kita nak buat product kita sendiri, brand kita sendiri, kena lalui jual product org dulu, beli banyak2 dekat pemborong, kemudian start jual dulu, tengok market mcm mana. Mula kenali pelanggan, start belajar semua ilmu online dulu - FB Ads, IG Ads, Website, chatbot - kena pi belajar dekat yg arif dan proven, dlm masa yg sama kena byk buat research sendiri dekat youtube.

Bila dah ada rentak jualan online dekat fb dan ig, baru start pikir nak buatkan produk sendiri. Sebelum nak buat produk & brand sendiri kena make sure semua supply chain ready dgn harga yg betul2 boleh competitive. Kalo harga production sendiri pun dah mahal baik beli yg dah siap je. So kena survey segenap alam semua supplier dan value chain. Contoh kalo nak involve dlm bidang fesyen tudung atau baju, kena tahu dekat mana nak beli kain yg murah tapi berkualiti. Kena ada banyak supplier tak bleh harap dekat satu sources je. Byk usahawan bidang fesyen yg tersentak sekarang ni sebab terlalu depend pada satu source supplier iaitu dari gangzhou china. Sekarang ni tak boleh pi sana byk yg mula melingkop. Dah tahu supplier mana yg bagus, kena cari tukang jahit yg boleh jahit pukal dgn berkualiti dan harga yg ok. Tukang jahit pun kena make sure bukan 1 tempat. Kena ada beberapa tempat bagi membandingkan hasil jahitan antara satu sama lain, kalo ada yg tak konsisten berkualiti terus stop tukar cari tempat lain.

Sebenarnya nak hasilkan product sendiri dgn brand baru yg org tak kenal sgt sgt sgt susah nak yakin kan org membeli. Tapi dgn strategi tertentu, bila once org dah start suka product kita, dan kena targeting kita, Inn Sha Allah you dah boleh konsisten menjual.

Tips biasa semua usahawan perlu tahu tentang satu2 produk tu mesti lah kena ambik kira benda kat bawah ni

1. keunikan produk itu, apa yg special product kita tu compare brand2 lain
2. harga yg competitive,
3. produk yg berkualiti
4. pakage dan offer yg menarik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 09:59 AM | Show all posts
Salam peniaga2 shopee semua...macamana sale korang semua sempena 9.9. Bulan lepas shopee ada la offer Seller untuk join program 10% cashback. Kebetulan masa tu merdeka, so diorang bagi seminggu join program tu tanpa kenakan fees 10% tu.

So i dengan ghairahnya join la..sebab theol kata boleh terminate anytime. Tapi sale time merdeka tu tak ada la mencurah2 pun.

So, sebelum sale 9.9 tu iols ambik keputusan untuk op out. Ye la..keuntungan pun sikit je bila dah masuk program 10% cashback ni kan? Tapi ambik masa la sebelum borang tu direview.

Tiba2 sale 9.9 mencanak la pulak..saja la tu diorang tak mau bagi iols keluar dari program tu.. Alhamdulillah...

Jom kita buat feed hari2..InsyaAllah harap2 sale makin lama makin ok...aamin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 10:41 AM | Show all posts
julia5094 replied at 11-9-2020 09:59 AM
Salam peniaga2 shopee semua...macamana sale korang semua sempena 9.9. Bulan lepas shopee ada la offe ...

kalo tanya I, 10% cash back dekat shopee ni hanya menguntungkan shopee je, lebih baik ambik FS RM15, term yg kata boleh terminate bila2 masa tu tak betul, minimum 1 bulan baru bleh terminate. Tapi shopee ni kadang2 dia play game jahat, dia saja buat buat lambat utk terminatekan programme tu selepas kita opt-out.

utk yg jual brg2 kecil harga nya di bawah RM20 ok la ambik cash back ni, tapi kalo seller yg jual harga beratus ringgit satu barang, untung la pihak shopee bleh kaut margin kita.

so far utk sale 9.9 kali ni agak sendu maybe sebab purchasing power tak serancak mcm tahun lepas. Ada la juga sale, tapi bukan sale utk 9.9 satu hari saja.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2020 01:52 PM | Show all posts
evolutionary replied at 11-9-2020 10:41 AM
kalo tanya I, 10% cash back dekat shopee ni hanya menguntungkan shopee je, lebih baik ambik FS RM1 ...

Kan..adui..dah la i ni buat dropship saja..kita punya keuntungan bukannya banyk. Tapi tapa la..pengajaran berharga jugak ni ha..ha...I perasan bila hari2 update barang atau tambah new listing..kebarangkalian nak gain new customer tu agak tinggi la. So sekarang hari2 i akan cuba tambah barang..untung 3-4 ringgit pun ok la, dari tak ada langsung. Bak kata orang, sikit2 lama2 jadi bukit..

Sekarang cuba tambah produk sendiri. Cuba nak dapatkan pembeli bagi produk yang org tak berapa nak familiar sangat ni agak sukar. But i'll try my best.


Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2020 11:05 PM | Show all posts
julia5094 replied at 11-9-2020 01:52 PM
Kan..adui..dah la i ni buat dropship saja..kita punya keuntungan bukannya banyk. Tapi tapa la..pen ...

walaupun margin untung sikit, tapi fokuskan supaya dekat kedai shopee kita rating dah 1k++, ada produk2 yg dah dijual beratus2, dan follower dah beribu-ribu. Nanti kedai shopee kita akan jadi mcm aset sebab dah ada trusted

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-9-2020 05:22 PM | Show all posts
evolutionary replied at 11-9-2020 11:05 PM
walaupun margin untung sikit, tapi fokuskan supaya dekat kedai shopee kita rating dah 1k++, ada pr ...

Ok..baik sifu..InsyaAllah. Sekarang dok perati dah start masuk dah order2 dari supplier lain. Saya tak ambik banyak supplier, cuma 3 je. Takut tak menang tangan. Jauhnya lagi nak dapatkan rating 1K plus tu hi..hi.. Tapi tak mustahil kan. Yang penting kena ada usaha.


Tq, banyak ilmu yang saya kena belajar ni. Listing pun tak berapa nak betul lagi..Banyak nak kena belajar buat listing yang boleh tarik customer. Ada rahsia tak nak kumpul follower yang ramai. Temgok sesetengah kedai tu sampai puluh2 K follower...

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2020 03:33 PM | Show all posts
my aunty pun ada jual cookies.. sblm ni dia sturggle juga.. skrg ni pun dia masuk pasaran petronas.. sbb petronas kan tgh nak bantu iks semua kan.. dia kata ok la masuk pasaran situ, at least org tahu produk dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2020 09:17 PM | Show all posts
julia5094 replied at 14-9-2020 05:22 PM
Ok..baik sifu..InsyaAllah. Sekarang dok perati dah start masuk dah order2 dari supplier lain. Saya ...

utk nak dapat follower yg ramai

sila gunakan function "hadiah pengikut" dekat marketing tools

contoh sapa yg klik follow kita akan dapat baucer RM2 off kalo beli RM100 ke atas sebagai contohnya. So kalo dia nak baucer RM2 off dia kena klik follow. Tapi nak bila nak guna baucer ni kita bleh set harga yg buyer kena beli tinggi2 sikit contoh mcm RM100 ke atas ke, baru berbaloi. Function hadiah pengikut ni sangat berguna nak naik kan follower dekat shopee kita. Follower yg berkualiti taw

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2020 12:00 PM | Show all posts
campellsup replied at 15-9-2020 03:33 PM
my aunty pun ada jual cookies.. sblm ni dia sturggle juga.. skrg ni pun dia masuk pasaran petronas.. ...

Ye la kan..kena tau marketkan produk kita. Kalau tak..kita sendiri je la yang tau apa yang kita jual..Alhamdulillah..dah nampak jalan buat aunty u tu. Maybank pun rasanya ada apps untuk bantu golongan iks ni..kena isi borang. Tak dikenakan apa2 fees..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2020 12:04 PM | Show all posts
evolutionary replied at 16-9-2020 09:17 PM
utk nak dapat follower yg ramai

sila gunakan function "hadiah pengikut" dekat marketing tools

Kan...tu la. Kena banyak belajar lagi..Nak create voucher folo banyak2 la. Ha..ha...Hari Malaysia, sale satu pun tak masuk..hi..hi..orang laburkan duit untuk jalan2 kot..

Kalau ada folower at least 1K..confident sikit..Ni baru masuk 700 follower...target sampai hujung tahun ni dpt 1K folower...Mungkin akan bagi hadiah free untuk follower yang ke 1K..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2020 12:06 PM | Show all posts
nipskacang replied at 24-8-2020 09:00 PM
Ade jgk sale sis, i bg ig famous iklan, pastu masuk kat group2 telegram, & i ade iklan jugak dkt g ...

Consider banyak jugak tu..I meniaga kat shopee, ambik masa sebulan nak dapatkan my 1st buyer...Tapi tu pun dah rasa mcm nak lompat bintang dah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 03:09 PM | Show all posts
campellsup replied at 15-9-2020 03:33 PM
my aunty pun ada jual cookies.. sblm ni dia sturggle juga.. skrg ni pun dia masuk pasaran petronas.. ...

Usaha tangga kejayaan. Bagus juga ada platform mcm Petronas buat tu. Patut lah dpd biskut ke kek pun makin banyak kat situ. Rupanya diorang bawa masuk produk tempatan ni. Bagus.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 03:11 PM | Show all posts
julia5094 replied at 17-9-2020 12:00 PM
Ye la kan..kena tau marketkan produk kita. Kalau tak..kita sendiri je la yang tau apa yang kita ju ...

Sokong sangat. Kalau kita tak cuba, kita tak tahu. Banyak tempat dah mudahkan kita meniaga ni.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 05:46 PM | Show all posts
kene pndai marketing. selok belok bisnes bleh kita asah. skrg rsenya lgi snang dgn bnyk kmudahan dh utk promote, jual sume. tgk stesen mnyak mula naikkn produk pks. jual online pn bleh. mne2 aslkn jln yg proper kite gune.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 05:47 PM | Show all posts
Palabis replied at 17-9-2020 03:09 PM
Usaha tangga kejayaan. Bagus juga ada platform mcm Petronas buat tu. Patut lah dpd biskut ke kek p ...

btol. sy pon mule x prasan sbb jrg msuk kedai mesra tu. slh stu inisiatif yg bgus. bru org thu produk pks ni.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 10:04 AM | Show all posts
julia5094 replied at 17-9-2020 12:00 PM
Ye la kan..kena tau marketkan produk kita. Kalau tak..kita sendiri je la yang tau apa yang kita ju ...

betul.. syukur sgt produk dia org dh tau.. wlaupun x semua stesen ada produk dia, tpi at least ada la org nmpk n beli dpd situ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 10:10 AM | Show all posts
Palabis replied at 17-9-2020 03:09 PM
Usaha tangga kejayaan. Bagus juga ada platform mcm Petronas buat tu. Patut lah dpd biskut ke kek p ...

ha'ah.. masa pkp haritu, tgk aunty i tu mmg sturggle juga la.. mana nk cari sumber pndptn sbab cookies ni la sumber pndptn dia slama ni.. tu yg bila kwn dia suggest join petronas punye kempen tu, nmpk la dia mkin okay.. jual sndiri pn still jalan juga cuma letak kt petronas tu lg helpful la omputih kater..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list