Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
1546
View
20
Reply

[Tempatan] Risau miliki simptom Covid-19, wanita serah diri di klinik kesihatan

[Copy link]

Author: lanesra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-4-2020 07:08 PM | Show all posts |Read mode


MELAKA – Tindakan seorang wanita hadir secara sukarela memaklumkan kesihatan dirinya yang memiliki simptom-simptom wabak Covid-19 wajar diberi pujian.

Wanita berusia 33 tahun itu datang seorang diri ke Klinik Kesihatan (KK) Tengkera sambil mengadu dia mula mengalami sakit kepala, sakit tekak dan sukar bernafas.

Malah dia jujur memberitahu pernah bertemu rakannya yang sebelum ini disahkan negatif Covid-19.

“Kali terakhir saya bertemu rakan saya itu pada 15 Mac pada satu majlis tahlil dan kami bersalaman.

“Namun dia mempunyai kontak rapat dengan seorang kawannya yang disahkan positif Covid-19 sebelum ini,” katanya ketika ditemui di KK Tengkera di sini hari ini.

Kehadiran wanita yang bekerja di gerai makanan itu mendapat layan baik kakitangan klinik yang terus membuat pemeriksaan kesihatan.

Seterusnya, wanita diminta mengisi borang mengenai simptom-simptom yang dimiliki selain kontak rapat ditemui dan lokasi dilawati sebelum ini.

Selesai semua urusan itu, dia dibawa ke sebuah bilik khas untuk dibuat ujian saringan Covid-19 yang dikendalikan oleh pasukan wabak KK itu.



Sementara itu, seorang doktor yang ditemui berkata, selepas dimaklumkan oleh wanita mengenai kesihatan dirinya, dia diminta memberi nama dan kad pengenalan rakannya.

Jelasnya, pihak KK akan mengesan rakannya yang pernah disahkan negatif Covid-19 sebelum ini sementera menunggu ujian saringan wanita berkenaan.

“Kebiasaannya keputusan ujian saringan akan diketahui dalam masa 48 jam,” katanya.

Sementara itu, KK Tengkera antara lima KK yang membolehkan orang ramai menjalani pemeriksaan atau tapisan kesihatan virus Covid-19 dan keputusan ujian saringan akan diketahui dalam tempoh 48 jam.

Kriteria tapisan kesihatan membabitkan mereka yang demam atau mengalami jangkitan salur pernafasan akut dengan mana-mana satu simptom berikut, iaitu sesak nafas, batuk dan sakit tekak.

Turut perlu menjalani tapisan kesihatan ialah sesiapa yang ada sejarah melawat atau tinggal di negara terjejas, iaitu China (termasuk Hong Kong, Macau dan Taiwan), Korea Selatan, Itali, Iran dan Jepun dalam tempoh 14 hari sebelum gejala.

Mereka yang mempunyai kontak rapat dengan kes positif Covid-19 dalam tempoh 14 hari sebelum gejala turut dikehendaki menjalani tapisan kesihatan. – MalaysiaGazette

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 9-4-2020 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Bgs mak cik ni..awal2 dh mengaku.. cepat dirawat, blh cepat baik..
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
bagus seorang manusia yang bertanggungjawab
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus la..cakna
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 09:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku duk kat sek 7 SH berdekatan dgn hospital SH so esk aku nk serah diri lah
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 09:30 PM | Show all posts
La bukan semua org mcm ni ke.?
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 09:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Leonclay replied at 9-4-2020 09:02 PM
Bgs mak cik ni..awal2 dh mengaku.. cepat dirawat, blh cepat baik..

Dia baru 33 tahun you, takkam dah jadi makcik.
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2020 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
wallflower replied at 9-4-2020 09:57 PM
Dia baru 33 tahun you, takkam dah jadi makcik.

Alamak..iols tgk gambar..terus lupa umur dia..sorry la kakak tudung merah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 12:00 AM | Show all posts
Leonclay replied at 9-4-2020 09:02 PM
Bgs mak cik ni..awal2 dh mengaku.. cepat dirawat, blh cepat baik..

aku ni 33 jugak,, terkesima japp dipanggil makcik
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
bgus la ad ksedaran. cntoh org yg hargai nyawa sndri & sygkn fmily tkut tkena jngkitan. hrap kputusan -ve. semoga kuat smngat kak !
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 10:32 AM From the mobile phone | Show all posts
duri_durians replied at 10-4-2020 12:00 AM
aku ni 33 jugak,, terkesima japp dipanggil makcik

Ala..jgn la gitu..
Pkp ni mata pn x terang dok hadap hp hari2..
Jgn marah na
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 10:46 AM | Show all posts
Bagus makcik... patut dicontohi  sikap bertanggung  jawabnya
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 10:53 AM | Show all posts
wallflower replied at 9-4-2020 09:57 PM
Dia baru 33 tahun you, takkam dah jadi makcik.

dia muda lagi kot... x pe le.. iols ngaku iols dah makcik2 dah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Patut dicontohi. Betul ke penggunaan perkataan saring. Saring dan uji kan berbeza?
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 02:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Leonclay replied at 9-4-2020 11:39 PM
Alamak..iols tgk gambar..terus lupa umur dia..sorry la kakak tudung merah

Uols tak salah....

Ciri2 makcik : body language . Gaya dia duduk dari depan & belakang mmg very the makciksss

Esp kaki dia kangkang cenggitu.. kalau org muda2 tkde duk camtu... kaki yg pakai kasut tu elok jaaa rapat
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 10-4-2020 02:51 PM
Uols tak salah....

Ciri2 makcik : body language . Gaya dia duduk dari depan & belakang mmg very ...

Haha..terus aku scroll balik nak telek gambar balik..
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 03:03 PM | Show all posts
bagus kakak ni . cool.

Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
wallflower replied at 9-4-2020 09:57 PM
Dia baru 33 tahun you, takkam dah jadi makcik.

Mesti budak ni baru sekolah rendah
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 03:10 PM From the mobile phone | Show all posts
wallflower replied at 9-4-2020 09:57 PM
Dia baru 33 tahun you, takkam dah jadi makcik.

Dia muda dari iols dah jadi makcik..iols ni nenek agaknya..haha
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2020 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
TravellingBear replied at 10-4-2020 02:51 PM
Uols tak salah....

Ciri2 makcik : body language . Gaya dia duduk dari depan & belakang mmg very ...

Nmpk sgt yg iols ni org visual..wlpn dh habis baca..tp gambar tetap jd fokus utama jugak.. hahaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list