Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
2144
View
22
Reply

Newbie thread- pengalaman shopping online

[Copy link]

Author: Bihungoreng    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-5-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Bihungoreng at 19-5-2020 03:45 PM

Hi uols.. sajeje bukak thread memandangkan i nubis kan nak kumpul points..

I share satu pengalaman shopping sepanjang pkp aritu.. memang hari-hari bukak apps lazada or shopee.. tapi ai kedekut sikit beli bila free shipping hihiii

Ok, pengalaman buruk adalah beli dgn seller chiwawa.. seller malaysia.. nama cam anjing chihuahua pulak kan.. ok balik pd seller ni.. i beli sebab murah yg i nak tu.. kbetulan my fren yg suggest bnde tu.. tp beza sheols beli lazada ai beli shopee sbb ai mmg suka beli kat shopee..

Nak dijadikan cite, mmg baca review dkt barang tu je xbaca rating&review kat shop.. mmg ok la review from buyers. Ok proceed. Tgu seminggu my fren dpt dlu barang dia and dia ckp la barang ok yada yada sume tu.. my barang xberganjak preparing je bg no track tp xde pon dlm sistem poslaju.. bila chat seller mmg tak pernah ber reply la..

Ok i sabar jelah sbb dh kwn ai dpt barang tu elok dan dia puashati kan. So tunggu2 lagi dh masuk 3 mggu and suprisingly tarikh pengeposan from seller naik sampai lebih sebulan. Bila chat autoreply. Sampah ok. Kalu pre order kita pon paham kan but always ckp readystock dkt auto reply dia tu.

Then i decided to cancel and suprisingly again! Cepat je dia refund! Nampak sgt barang tu takde dgn dia pon. Means pre order la kot. Seperti biasa i report seller tu kat shopee sume and i sekolahkan la sikit seller tu walau i tau dia xbaca pon kot..

Kesimpulannya, Kalu sebab courier problem sume org akan paham kot and i pon xde la rasa nak karah tapi it comes from the seller itself.. peram order ke bermasalah ke apa idk..

So cite la pengalaman korang..
2169168F-B914-495E-AFFD-160053A61AA0.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-5-2020 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
I selalu beli dkt shopee jugak. Selama ni ok je. Tapi kali ni beli telekung 3, masa nak beli tu i cek kata brg ready stok. Lepas dah buat payment, check blk tgk brg akan di pos lambat lg.
Tunggu punya tunggu, i check review page dia. Ade je customer lain dh dpt brg. Tapi bila i chat, seller diam membisu. Lepas fews days i chat tu, seller pos brg i. Tp bila brg sampai, color lain lah pulak. Agak bengang la jugak. Dah la tunggu lama, chats x reply lepastu brg sampai, color salah pulak. I suspect seller mmg saje bg salah color.
Mcm mana u sekolah kan seller tu? I mmg xpernah terkena b4 this.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
VitchyPinkVitch replied at 19-5-2020 04:36 PM
I selalu beli dkt shopee jugak. Selama ni ok je. Tapi kali ni beli telekung 3, masa nak beli tu i ce ...

1) u bagi review seiklas hati u sbb mmg seller salah kan?
2) i report by email bersama bukti apa yg i beli sekian2

I rasa seller tergugat gak kalu kita bagi rating/ review teruk..

I tak marah kalu dh pos then xsampai2 sebab mmg kita tau skang courier byk giler barang.. ni masalah seller duk peram order..

Nasib shopee ni selagi kita tak tekan received selagi tu duit xrelease ke seller kan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Bihungoreng replied at 19-5-2020 04:39 PM
1) u bagi review seiklas hati u sbb mmg seller salah kan?
2) i report by email bersama bukti apa  ...

Thanks u..
Betul la ckp u tu. Kalau pihak pos/courier yg lambat mmg la kita paham. Ni x pos2 kan jugak. Sakit hati menunggu oii...
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah beli kat shoppee juga..
Punya lah lama beli.. Sampai terlupa pasal order barang tu..
Tau2 depa bg refund je. Sebab ada record agaknye, brg tak diproses.. Dah lama sgt..

Hee.. Ai tak buat aduan. Sbb tak teringat lgsung beli brg tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 07:26 PM | Show all posts
macam biasa lah beli lain dapat lain.. aku bagi dia 1 bintang dia merayu jangan bagi 1.. minta maaf beratus kali.. penyayang punya pasal aku bagi lah dia 5

lantak kau lah asal kau bahagia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
iminidin replied at 19-5-2020 04:55 PM
Pernah beli kat shoppee juga..
Punya lah lama beli.. Sampai terlupa pasal order barang tu..
Tau2  ...

Nasib kan shopee ade policy yg mcm dia x release duit tu kat seller selagi kita tak klik order received.. kalu lazada i xpernah lagi cancel order... sebab lebih suka guna features dlm shopee.. lazada ai jdk rambang xtau nk klik yg mane byk sgt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
dubuk replied at 19-5-2020 07:26 PM
macam biasa lah beli lain dapat lain.. aku bagi dia 1 bintang dia merayu jangan bagi 1.. minta maaf  ...

Memang depa seller takut dgn rating.. harap sgt la ada rating/ leh komen  utk cancel order.. hihihii

I bengang betol aritu.. memang panjng i chat sller chiwawa tu marah dia.. online je.. tapi xtau dia baca tak..

Last i block settle..

Reply

Use magic Report

Post time 19-5-2020 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Eii i pon beli dengan chiwawa gakkkk! Then  berkurun tunggu dia nak pos barang i! Lastly i cancel nasib la seller nak accept cancellation i tu.. baca reveiew memang ramai yach bengang dgn seller tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:00 PM From the mobile phone | Show all posts
VitchyPinkVitch replied at 19-5-2020 04:48 PM
Thanks u..
Betul la ckp u tu. Kalau pihak pos/courier yg lambat mmg la kita paham. Ni x pos2 kan  ...

Peram buat pekasam ke apa? Dah la xreply chat. Memang sakitnya hati waktu tu tau! Rasa cam erghhh kau ni nak meniaga ke tak haaaa.. kalu pre order ckp la awal2 kita pon xproceed order sebab tau memang lame gile nak tunggu memang tak la ai beli pre order..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-5-2020 11:01 PM From the mobile phone | Show all posts
sheqim replied at 19-5-2020 10:56 PM
Eii i pon beli dengan chiwawa gakkkk! Then  berkurun tunggu dia nak pos barang i! Lastly i cancel na ...

U beli apa? Mostly i type kat facebook org beli air fryer dia.. memang baca deyols pon cakap tggu lama nak dapat air fryer tu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2020 01:27 PM | Show all posts
i pernah beli brg 2 tp sampai 1 je....ble chat lambat reply...dh ugut nk email report pd shoppee br lh terhegeh2 nk mintk maaf...bile die dh hntr brg yg ke 2 sruh i tarik report dgn shoppee...last2 i review bg 1 bintang pastu membebel pjg2...seller mmg takut kalau kita bg bad review...i klu ade nmpk bad review mmg xkan bli dgn seller tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2020 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mawar_mustika replied at 20-5-2020 01:27 PM
i pernah beli brg 2 tp sampai 1 je....ble chat lambat reply...dh ugut nk email report pd shoppee br  ...

Betol itu je cara nak ajar seller.. eh i byknkali tau report seller tu.. last option i email, terus cs shopee email blk suh i cancelkan..

I ckp stkt u advise i cmni i pon tau.. i nk jwpn why dia xpost out my barang.. jgn tipu customer.. i xtau la ape si seller tu kena dgn shopee.. arap dia belajar la
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 05:52 PM | Show all posts
Edited by MaryDaniel at 26-5-2020 04:27 PM

I have both good and bad experiences with online shopping. Not all products will have the best quality in online stores. I have bought a DSLR tripod stand on time, this we can get at even a cheap price in physical stores.

But I have also bought Sony headphones, which are having the best quality at a discounted price. Shopping online depends on what kind of product you want to buy.

From then I always check prices and reviews of online products with other online stores and also sometimes in physical stores.

My advice is to research and plan well before buying anything,mostly check reviews of products and also prices.

The best benefit of online shopping is we can save more in online shopping  compared to shopping in malls  or nearby physical stores.

For most of the products we can find coupons, there are coupon websites like Rezeem Philippines which gives the latest and updated coupons of all online stores.

I suggest to shop online with coupons & vouchers to save more.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2020 06:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols sejak pkp byk giler membeli dkt shoppe dh xtau nk buat ape kan nk keluar xleh hahaha skrg sy dh insaf dh boleh uninstall shoppe dgn laz..
Beli online lagi2 dkt shoppe ni okay sbb hrga kdg tu jauh lebih murah dr dkt kedai, dpt free shping, coins, cashback.. tp kita kena bijak membeli la ie tgk rating, comments.. contoh beli shawl tudung baju storage box ke kt shoppe byk pilihan dan murah.. iols mmg Tak la nk membeli dkt insta fb ke apa mmg memula cari dkt shoppe lazada.
Haritu beli shawl kt shoppe tp satu tu ada defect iols mntk refund dpt la dia bg yg baru bagus dpt seller yg brtggungjwb. Pastu order baju kurung lacey kain batik tp kain batiknya dpt 2 psg.. dh byk kali iols chat seller tnya macam mana manjang online tp x reply.. iols nk mintak halal jek lah hahahah nanti pas raya iols nk tnya lg..
Beli online okay tp kena bijak membeli..and kena tahan nafsu membeli tu la jugekk ni asek membeli jekk hritu dlm seharu je iols keluar masuk umah 5x posmen dtg hahahahhuhuhuh  okay iols dh insoffff
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-5-2020 11:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Kejora927 replied at 23-5-2020 06:10 PM
Iols sejak pkp byk giler membeli dkt shoppe dh xtau nk buat ape kan nk keluar xleh hahaha skrg sy dh ...

Eihh betol la.. iols pestaim jumpa seller hanat cam chiwawa tu tauuu.. iols sangat sukakan shopee sbb shopee murah dpt coins free shipping cashback tu sume.. lazada cam pening sikit..

Shopee atleast ko cancel, senang nk refund kalu lazada i xtauuu.. hehehee

Reply

Use magic Report

Post time 24-5-2020 12:02 AM | Show all posts
Isnin lps aku pi tgk J&T hub di subang perdana. Wow, mcm tempat buang sampah. Barang bertimbun. dekat kaki lima.
Nasib la. Harap2 sampai. Mcm2 org komplain dlm FB shopee.
for the record aku byr 03/05 dan hari ni blm sampai lagi. Masih status overnight parcel di Hub Subang Perdana. Nak self collect tak boleh sbb dia tak susun. So tunggu je la.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-5-2020 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
matseh replied at 24-5-2020 12:02 AM
Isnin lps aku pi tgk J&T hub di subang perdana. Wow, mcm tempat buang sampah. Barang bertimbun. deka ...

Yes j&t problem pulak dah.. i punya la lama dh smpai kat kawasan iols tapi deyols g peram.. so sehari seblum raya i pegi sane.. tghri pegi cakap barang dh ada tapi xboleh lagi ambik sebab org jaga apetah.. pastu last2 ptg tu suh iols ambik sblm kul 630 kat sane.. boleh i pakai baju raya.. kalu dak kain batik ajelah ye hahahahaha

For your info sblm ni my area memang xde problem j&t masa org duk kecoh2 tu..
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2020 12:04 AM | Show all posts
Bihungoreng replied at 25-5-2020 01:46 PM
Yes j&t problem pulak dah.. i punya la lama dh smpai kat kawasan iols tapi deyols g peram.. so seh ...

For the record. Brg aku yg beli pada 3/5 sampai pada raya pertama. Chinese guy bawak estima yg hantar. Dia kata dia part time hantar.
Alhmadullihah. Sejuk la sikit rumah aku raya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2020 03:10 PM | Show all posts
Online Shopping for Men's, Women & Kids - Browse & buy from a wide range of clothing & accessories online at best prices ✯Fast Shipping ✯Amazing Offers.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list