Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
14967
View
424
Reply

[Tempatan] Kes Rentas Negeri: ' Tolong Jangan Kecam Anak Saya'

[Copy link]

Author: safriehalim    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-5-2020 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
BAik lah. Tpi knp kne singgah benti setiap rumah?
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-5-2020 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
nefnefnef replied at 21-5-2020 04:45 PM
Iols setuju dengan kesemua 3 perenggan uols. Kita kena jaga diri kita.

Raya ni takyah pi cari  ...

Hah memang taklah dahla kat kajang ade kluster pasar kajang plak meningkat 5 kes lak tu.

Nak kuar memana beli barang pun dah makin risau.
Tapi iols percaya akn ada je yg tak kesah semua ni tgk jelaah walo menteri kata takleh rentas negeri tetap juga beribu kenderaan nak rentas negeri.

Manusia takkan sedar selagi tak kena batang hidung sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Heshe xperlu risau heshe xkan mati pun kena kovid..baby pun xterkesan..yang mati adalah orang tua yang heshe dikatakan buat world tour bagai..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 21-5-2020 04:31 PM
Nampak tak semua, sebab tu kita sedaya upaya utk elak kena sakit ni walau pun ramai kata yg sembuh l ...

Betul sesangat .. kekadang depa ingat benda2 camni takkan jadi kat depa, tu yg degil. Org suruh duk umah pun mcm2 alasan, ni raya nanti tgk la berkunjung2 macam takde wabak...
Bila dah terkene baru nak menyesal.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
nanie replied at 21-5-2020 01:06 PM
yg singgah byk tempat tu xnak plak mak dia explain

Kalo terus balik xpe...ni gi merayau lg merata2...nampak sgt niat tu mmg nk pegi jln2 umah org...kalu x, xdenya ko nk ngada2 pegi sana sini...acik tu xpaham kot pasal kovid boleh berjangkit2...anak ko yg xsensitif, benda bkn baru...kalo org lain kena jgk nk salahkan sapa?nk balik tu balik teruslah... Gatal sgt nk pegi buka puasa sana sini...xfhm bahasa melayu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:54 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 21-5-2020 05:50 PM
Kalo terus balik xpe...ni gi merayau lg merata2...nampak sgt niat tu mmg nk pegi jln2 umah org...k ...

Larat dia g bjalan2 ngn sarar gitu, sy bla masuk 7bln dh letih malas dh nk g mana2 kcuali g keje n klinik, pasar pn jarang2 g...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:55 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 21-5-2020 05:50 PM
Kalo terus balik xpe...ni gi merayau lg merata2...nampak sgt niat tu mmg nk pegi jln2 umah org...k ...

Well katala Ada yg terjangkit lantas meninggal sebabkan anak makcik ni, mesti mulut dia tak berenti berzikir dah takdir dah takdir..orang Kita Kan suka guna ayat Gini..
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
auntieagony replied at 21-5-2020 04:04 PM
Auntie berpendapat yg wanita yg mengandung, suaminya, ibunya dan saudara-mara dah pun mendapat "pemb ...

Betol tu aunty.
Well said!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
jahcomel replied at 21-5-2020 05:54 PM
Larat dia g bjalan2 ngn sarar gitu, sy bla masuk 7bln dh letih malas dh nk g mana2 kcuali g keje n ...

Betul...dlm pd otw balik yg perjaanan jauh tu sempat plk dia nk menyinggah2...kalo aku terus balik je rehat2...xlarat nk layan jemputan2 org buka puasa la ngan dah sarat tu dgn time covid ni lg...haihhh tindakan xbijak lah kan...mmg anak macik tu xpikir pjg ngan macik tu sekali...selfish!
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 21-5-2020 01:33 PM
kalau ada yang meninggal disebabkan patient zero KB nie, mak dia nak minta maaf dan tanggung semua k ...

50 tu muda lg di era smartphone/wawasan 2020 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 21-5-2020 05:50 PM
Kalo terus balik xpe...ni gi merayau lg merata2...nampak sgt niat tu mmg nk pegi jln2 umah org...k ...

sb tu la ada bidalan Melayu yg berbunyi ' biar mati anak...jangan mati adat'.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 21-5-2020 05:59 PM
Betul...dlm pd otw balik yg perjaanan jauh tu sempat plk dia nk menyinggah2...kalo aku terus balik ...

Benci ngn makcik tu masih xngaku ank dia pnyebar...blagak...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ekselen at 21-5-2020 07:39 PM
becir replied at 21-5-2020 05:55 PM
Well katala Ada yg terjangkit lantas meninggal sebabkan anak makcik ni, mesti mulut dia tak berent ...


Kan....selalu mcm tu la...saman je makcik tu bg pengajaran sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 21-5-2020 06:02 PM
sb tu la ada bidalan Melayu yg berbunyi ' biar mati anak...jangan mati adat'.

Hahaha...kann... Gigih sgt tu nk pegi ziarah sana sini walo dah tau risiko cemana...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
jahcomel replied at 21-5-2020 06:03 PM
Benci ngn makcik tu masih xngaku ank dia pnyebar...blagak...


Dah rasa bersalah kot...tak tau nk ckp apa so ckp la mcm tu...dah mmg anak dia bersalah pun terang2 pegi buat ziarah demi ziarah walhal xperlu pun...xpasal2 dah ada kluster baru ...puncanya anak dia lah...ngadap je la kalo kena hencap, nyawa org jgn buat main2...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by delia3003 at 21-5-2020 06:35 PM
bakingsoda replied at 21-5-2020 04:35 PM
standard la negative sbb baru sangat lagi, tggu 14 hari tu pon tah boleh harap ke tak kuarantin tu ...


Kena self-quarantine utk 14 hari, lepas tu ada lagi 2, 3 kali swab test sebelum disahkan bebas. Bila dah jadi camni, rasanye orang2 kg, jiran2 dan saudara mara pun tak berani dekat. So, raya ler sesama diorang kat rumah. Tu belum masuk lagi kena cerca dgn netizen. Nak raya pun hati dah tak tenang tu. Nasi dah jadi bubur

So, adik beradik yg beria bekap kata kakak/adik tak merayau, terus balik rumah tu dah sah2 menipu ye, bulan2 puasa ni pun. Kalau tak merayau, mcm mana boleh ada 20 orang contact rapat dan 10 lagi masih pending result. Sampai 30 orang ke duduk 1 rumah, ke, termasuk sanak saudara yg datang ziarah? Sah2 ler merayau
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah anak menantu makcik bebal bodo.  Nasib la kena kecam.  Menantu makcik tu xpyh nak frontliner sgt la.  Aku igt polis askar ke...  Sekali...  
Asal kena keje je semua kau panggil frontliner ye.  Plis la...
Sekarang sebab ank menantu makcik makin susah dan lambat la org lain nak dapat jenguk mak pak kat kg
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadi jadi lah kecam.. bukan dia seorang kena covid. Ramai lagi dan diorang pun berjalan merata jugak sebab tak tahu. Sama ngan geng tabligh. Yg buat macam dia kat negeri hijau berlambak seolah tiada pkpb pun. Jalan bebas merata. Cuma nasib baik tak positif. Kalau dia rentas negeri dpt kelulusan so dia tak salah. Dia pergi rumah keluarga terdekat, so far masa pkpb tak kira salah. Dia tak kurantin 14 hari tak salah sebab tak takde sop pun rentas negeri kena kuarantin. Ambik pengajaran dari kes ni. Kita jaga kitalah. Kita jaga diri dan keluarga kita. Kita jgn buat apa dia buat. N kita pastukan keluarga kita jgn buat apa yg dia buat. Teruk betul stigma covid ni...
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Mekna terima je lah hakikat anok mekna is the next patient 136. Anok menantu mekna mungkin sembuh sebab bukan warga emas & mungkin takde penyakit kritikal. Harap2 semua close contact tu takde salam berlaga pipi & duduk jarak 1 meter masa berjumpa tu. Masing2 pakai glove & lepas mkn nasi cuci tangan ikut SOP. Ayuh hentikan rantaian covid19. Aiols da 4 bulan tak jejak kampong.
Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2020 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku xblh terima part seronok buka puasa sana sini tu.  Kita yg lain ni muka mak pak pun lama xjenguk,  harap video call je sbb xmau langgar pkp.. Dia senang2 balik kampung siap ziarah sana sini... Halo pakcik makcik sila duk diam2. Dh mmg anak menantu ko patut kena kecam
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list