Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3995
View
124
Reply

[Tempatan] Rakyat menderita kenaikan kos sara hidup ketika Perikatan Nasional memerintah

[Copy link]

Author: Knights       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-5-2020 10:56 AM | Show all posts |Read mode

image.png

Rakyat merungut ekoran kenaikan harga barang basah atau keperluan asas yang naik mendadak menjelang Aidilfitri yang bakal tiba.

Ahli Parlimen PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, dalam keadaan mereka terpaksa menghadapi norma baharu susulan wabak Covid-19, mereka juga terbeban dengan harga barang basah yang dikatakan naik sekali ganda, terutama ayam yang didakwa berharga RM4.60 sekilogram tetapi sejak akhir-akhir ini naik kepada RM7.10 sekilogram.



Nampaknya semenjak Perikatan Nasional (PN) mengambil tampuk pemerintahan negara tekanan yang dihadapi oleh rakyat semakin tinggi dan terhimpit terutama sekali kos sara hidup, katanya.

Nik Nazmi berkata, perbezaan itu sangat ketara ketika Pakatan Harapan (PH), harga barang sentiasa dipantau dan pematuhan pada undang-undang sangat tinggi.

Katanya, inisiatif dilakukan kerajaan PH ketika itu adalah harga barang keperluan didapati menurun kira-kira 25 peratus selepas pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP).






Sebanyak 27 barangan keperluan asas dikategorikan dibawah skim berkenaan termasuk ayam, ikan, sayur, bawang dan lain-lain lagi dan semua barangan yang disenaraikan dalam SHMMP mendapat permintaan tinggi oleh masyarakat yang menyambut perayaan dan kawalan harga dibuat bagi menstabilkan harga dan bekalannya di pasaran.



Untuk pelaksanaan Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) 2019 bagi Hari Raya Puasa, Hari Gawai dan Pesta Keamatan mencapai kejayaan apabila mencatatkan kadar pematuhan yang cemerlang seperti yang dilaporkan oleh mantan Menteri KPNHEP, Datuk Seri Saifuddin Nasution bin Ismail pada perayaan lepas, katanya.

Beliau berkata, kerajaan PN harus proaktif dalam melindungi hak pengguna terutamanya apabila rakyat berhadapan dengan masalah pendapatan dan pandemik yang tidak menentu ini.

Katanya, rakyat tidak seharusnya dibebani dengan harga barang naik terutamanya menjelang musim perayaan.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 22-5-2020 11:13 AM | Show all posts
Adui awat x leh gune akai ni.
Ni time pandemic la ungka oi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2020 11:19 AM | Show all posts
slyfynx replied at 22-5-2020 11:13 AM
Adui awat x leh gune akai ni.
Ni time pandemic la ungka oi

nak raya ni ayam sekilo sampai rm9

apa fungsi kerajaan pn untuk turunkan harga ayam selain menyalahkan pandemik
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:20 AM | Show all posts
@Kinights
Masa PHancing memerintah kos sara hidup rendah ke syaiton?
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi kan uolss....bukan pasal PN ker PH.....setiap kali raya mesti ayam naik harga tiap2 tahun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Cakap auta. Manifesto pun tipu
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa ada kuasa, kemain disuruh rakyat ikat perut, jangan dengki dengan orang kaya. Jangan harap dapat undi dari aku sekeluarga lagi lepas ni. We've given you a chance and you f'ed it up. Go and rot in hell.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:24 AM | Show all posts
woi tt bodoh, ni musim pandemic la bodoh!!! memang kau dgn nik nazmi ni bodoh! satu dunia terasa kos sara hidup la bodoh! macai memang bodoh!!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:25 AM | Show all posts
Knights replied at 22-5-2020 11:19 AM
nak raya ni ayam sekilo sampai rm9

apa fungsi kerajaan pn untuk turunkan harga ayam selain meny ...

Ko gi cari negara mane harga ayam turun skrg?
The only time harga ayam turun time pandemik ialah time H5N1, H1N1.
Sbb tu selsema yang berasal dr burung.
And tiap2 kali raya mmg le harga ayam naik sbb demand lg banyak dari supply.
Aku pun x suke harga ayam naik, tp aku x la berfikir gune kepala lutut mcm ko

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:27 AM | Show all posts
Terbukti satu formula yang tidak boleh dipakai iaitu Harga Minyak Turun = Harga Barang Turun.

Formula yang betul ialah supply and demand.

Bila orang dah dapat BPN, maka lebih banyaklah orang berbelanja. Tambah pula musim pendemic ni supply terjejas sedikit, orang tak nak shopping tempat yang sesak seperti hypermarket maka harga barang naiklah sikit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2020 11:30 AM | Show all posts
Modngengade replied at 22-5-2020 11:20 AM
@Kinights
Masa PHancing memerintah kos sara hidup rendah ke syaiton?


Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Knights replied at 22-5-2020 11:19 AM
nak raya ni ayam sekilo sampai rm9

apa fungsi kerajaan pn untuk turunkan harga ayam selain meny ...

Kan dh ada kawalan...ms harga ayam rm4-5/kg  hari tu knp xmerungut murah sangat..tmpat aku hr tu rm10 dpt 2 ekor...

Blah la Ph..ko hapuskan gst..padtu ko kenalkan.cukai gula...harga air naik kaw2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-5-2020 11:30 AM | Show all posts
slyfynx replied at 22-5-2020 11:25 AM
Ko gi cari negara mane harga ayam turun skrg?
The only time harga ayam turun time pandemik ialah  ...

kerajaan lambat bertindak punca utama harga ayam naik


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:38 AM | Show all posts
Nik Nazmi berkata, perbezaan itu sangat ketara ketika Pakatan Harapan (PH), harga barang sentiasa dipantau dan pematuhan pada undang-undang sangat tinggi.
baca ayat ayat tu .. mampu WoW jer lah ..

Tetap bersyukur walaupun harga ayam naik masa PN memerintah ... Raya kali ni tak perlu nak beli ayam banyak ... bukan ada kunjung mengunjung pun

Selamat Hari Raya Knights

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:39 AM | Show all posts
sepanjang hidup akulah ... masa perayaan harga ayam tak pernah turun mesti akan ada naik.

tambah lak sekarang ni musim pendamik.

patutnya sekarng ni bersatu hati nak benteras covid 19... bukan politik kan semua benda .. cubalah PH  bagi akal fikiran yang bernas untuk tolong rakyat.. ini tak hentam kerajaan jer tahu..
masa memerintah menyusahkan rakyat tak memerintah pun menyusahkan.. aku takkan membazirkan undi aku tuk sokong PH lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:40 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 22-5-2020 11:38 AM
baca ayat ayat tu .. mampu WoW jer lah ..

Tetap bersyukur walaupun harga ayam naik masa PN memeri ...

Susah sikit nk bg TT ni faham.
Die ade selective view.
Nampak ape yang die nk nmpk shj
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:44 AM | Show all posts
slyfynx replied at 22-5-2020 11:40 AM
Susah sikit nk bg TT ni faham.
Die ade selective view.
Nampak ape yang die nk nmpk shj
takpa ...

layan jer ... selagi tak personal attack sesapa ...

pendapat dia .. mesti dia rasa dia betul

Selamat Hari Raya slyfynx .. Jager diri yer ...


Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
lum pernah lagi mana2 yg memerintah harga barang semakin menurun. tak kisah lah time raya ke bukan. baik dari ada gst..ke sst..aku rasa harga makin naik skit demi skit. tapi gaji naik tak sekadar mana. pastu..suh orang jimat cermat. aku pun tak tau nak celah mana jimat cermat lagi..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:54 AM | Show all posts
mana tu ayam didakwa RM4.60 sekilo? normal pun dlm RM7 gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2020 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Aiyo tt..malas nak ulang komen apa org dah komen kat atas ni. Tt tolong ah buka minda biar nampak perkara lain selain mempolitikkan semua benda.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list