View: 9636|Reply: 178
|
[Tempatan]
Ramai kenal kek lapis Sarawak, walhal ada lagi, Lemang Sarawak. Prepare beras pu
[Copy link]
|
|
Lemang Sarawak guna resipi rahsia!
26 Mei 2020
KLUANG - Resipi istimewa lemang yang diwarisi daripada arwah datuk dikekalkan peniaga lemang Sarawak, Mohamad Azrul Nizam Adnan, 26.
Mohamad Azrul Nizam berkata, dia dan ayahnya Adnan Ibrahim, 51, mula menjual lemang sejak 15 tahun lalu yang menjadi punca rezeki setiap kali menjelang Aidilfitri.
Katanya, walaupun kini datuknya, Ibrahim Abdullah sudah meninggal dunia lima tahun lalu namun setiap perkara berkaitan penyediaan lemang tidak dilupakan oleh mereka menyebabkan rasa lemang yang dihasilkan tidak pernah berubah.
"Datuk orang Sarawak dan saya mengambil masa kira-kira enam tahun untuk belajar cara-cara yang betul untuk membakar lemang yang dinamakan sebagai Lemang Sarawak ini.
"Kaedahnya memang cukup unik bermula daripada awal penyediaan hinggalah ia dimasak di atas dapur kerana jika silap sedikit lemang yang dihasilkan tidak akan menjadi seperti diharapkan iaitu lembut tanpa sebarang kerak dari atas hingga ke bawah," katanya ketika ditemui di Kedai Lemang Sarawak yang diusahakan bersama keluarganya berhampiran Bulatan MARDI di Jalan Kota Tinggi-Kluang.
Menurutnya, lemang resipi keluarganya itu sangat berbeza kerana ia diolah dengan resipi rahsia yang tidak terdapat pada lemang lain selain tempoh penyediaan beras pulut yang lebih lama iaitu sekurang-kurangnya lima jam sebelum dibakar.
Mohamad Azrul Nizam yang juga anak ke tiga daripada lima beradik berkata, sejak 15 tahun lalu harga jualan RM10 hingga RM15 sebatang mengikut saiz dan tidak pernah berubah walaupun berhadapan dengan kenaikan harga barang terutama santan.
"Setiap kali menjelang Aidilfitri saya bersama ayah akan dibantu oleh dua orang abang ipar serta seorang kawan untuk menyiapkan kira-kira 1,200 batang lemang dalam tempoh dua hari sebelum hari raya.
"Ibu, kakak dan adik turut membantu bagi penyediaan awal lemang di rumah sebelum dihantar ke kedai ini," katanya. |
Rate
-
2
View Rating Log
-
|
|
|
|
|
|
|
Gambarnya mana dong
Manok pansu pun aku belum rasa |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau disertakan contoh gambar lebih baik lagi sebab pasti ramai yang tak tahu macam mana rupanya |
|
|
|
|
|
|
|
@fantasycreation
@shalom
mun menar orang sarawak coba tekak buah apa tok?
|
|
|
|
|
|
|
|
R2D2 replied at 26-5-2020 02:17 PM
Ni ke lemang sarawak?mcm sama je dgn lemang biasa..apa bezanya? |
|
|
|
|
|
|
|
Lemangnya montel. Kome makan lemang dengan apa kat Serawak? |
|
|
|
|
|
|
|
KIM.K replied at 26-5-2020 12:38 PM
Gambarnya mana dong
Manok pansu pun aku belum rasa
Iols penah rasa manok pansuh habang fru buat masa majlis raya dolu
Sedarpsss yaaa |
|
|
|
|
|
|
|
Mana lg sdp dgn lemang tok ki?
aku rasa ttp x bleh celen lemang dr negeri sembilan.
bab2 santan ni org negeri sembilan menjuarai tau x. Baik masak lomak cili api mau pun dodol. |
|
|
|
|
|
|
|
@FanTasyCreaTioN
tolong jawap apa specialnya Lemang Sarawak |
|
|
|
|
|
|
|
Edited by delia3003 at 26-5-2020 03:11 PM
Iols kurang suka lemang montel. Ada orang sebut dodol, teringin nak makan dodol sedap
Lemang, ketupat nasi dan daun palas, rendang antara menu fav iols |
|
|
|
|
|
|
|
Apa beza dgn lemang biasa? Btw kek lapis cadbury sedap betul... |
|
|
|
|
|
|
|
Suka kepala lemang..lemak2 gittew..
Hihi |
|
|
|
|
|
|
|
Kalau di hometown iols,adek llki iols lah tukang bakar lemang di laman rumah parents..
Ritu deme up status adek dok bakar lemang iols jeles..
Hihi |
|
|
|
|
|
|
|
lemang itu asalnya dari indonesia
|
|
|
|
|
|
|
|
ellez replied at 26-5-2020 04:05 PM
Suka kepala lemang..lemak2 gittew..
Hihi
Kepala lemang? |
|
|
|
|
|
|
|
insulin replied at 26-5-2020 05:17 PM
Kepala lemang?
Aah..lemang yg bahagian atas tu.. |
|
|
|
|
|
|
|
ellez replied at 26-5-2020 05:18 PM
Aah..lemang yg bahagian atas tu..
Ooo. Bahagian lemang. Ingatkan lemang kelapa. Haha.... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau lemang montel ..dodol gemok ke? |
|
|
|
|
|
|
| |
|