Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
8130
View
47
Reply

Skim Perniagaan prosper

[Copy link]

Author: My2cen       Show all posts   Read mode

Post time 20-8-2005 01:36 AM | Show all posts

skim prosper

kalau tak salah saya la..... sebab bulan lepas saya ada pi dengar taklimat prosper kat kl, lani dok tunggu kursus format kertas kija.

rasanya tak susah la nak aplly skim tapi kena ada minat, tahu produt n pasaran cam mana plak.semuanya akan di masukkan dalam kertas kija kita. kalu nak tau lbh lanjut lagi pi ke punb tingkat 18,menara oua kat klcc tuu,setip pagi isnin ada talimat ringkas tentang skim tu.

bagi lepasan siswazah pula, perlu pas interview bertulis
itu je

kalu sal loan ada problem memang masalah nak wat pinjaman,setel dulu baru boleh wat.
nasihat saya jgn percaya sgt kalu ada third party yang wat duit dgn nak setel loan tu.siasat dulu.
sbb ada member tak leh wat loan, tapi bg kat org tu 10% dari jumlah loan.las loan tak dpt,duit ilang.ingat2 ler

k

[ Last edited by acera_x at 20-8-2005 01:42 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2005 12:04 PM | Show all posts
aku baru blik kat pra perniagaan proper.best ggile tau
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 09:37 AM | Show all posts
berminat gak nak apply...


Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 10:13 AM | Show all posts
aku pernah tanya tokey kedai...makan kat tempat aku ni...dia ambik skim proper nie...le...
Dari pengalamannya ambik masa juga nak proses...loan...hampir setahun katanya...lepas tu...bila buat bisnes...tak leh...suka2 hati....ada org. dtg. audit, tak ada freedomlah...macam2 lg. katanya...dan dia menyesal ambik skim...ni.....Itu katanya le....
Ada sesiapa lg. ke...yg. dah ambik skim ni...syer2le....dengan kita org.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2005 05:24 PM | Show all posts
Originally posted by suka-suka at 26-9-2005 10:13 AM
aku pernah tanya tokey kedai...makan kat tempat aku ni...dia ambik skim proper nie...le...
Dari pengalamannya ambik masa juga nak proses...loan...hampir setahun katanya...lepas tu...bila buat bisn ...


Mestilah dia buat cam tu... PNB kena gak protect investment dia.. Lagipun, whatever yang kita buat mesti ada kebaikan / keburukan.. Prosper ni kira duit dia tenaga kita... Takkan dia dah kasi modal lepas tu nak lepas tangan jek.. Mana ada jalan cam tu...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2007 12:56 AM | Show all posts
aku baru je amik exam prosper siswazah isnin lepas..syarat..mestila tak lebih umur 30thn masa amik exam tu...even 30thn 1 hari pon takleh...byran balik prosper siswazah murah sikit berbanding prosper runcit...harap2 lulus la exam tu..sbb aku ngan member aku nak wat biz advertising...wish me luck ok...
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2007 10:31 AM | Show all posts
Nak join..agak2nya bisnes apa yang paling sesuai untuk prosper ni yer...ada apa2 cadangan?
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2007 10:31 AM | Show all posts
Nak join..agak2nya bisnes apa yang paling sesuai untuk prosper ni yer...ada apa2 cadangan?
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2007 03:43 PM | Show all posts
baru2 ni prosper stop sementara loan utk buat biz F&B, sbb byk peminjam yg tak dpt bayar hutang ...
Reply

Use magic Report

Post time 19-8-2008 03:52 PM | Show all posts
ada sapa2 tau kt mana pej punb terkini??

kasik hint skit...
masa aku g dulu kt: PUNB Tingkat 18, Wisma UOA II, Jln Pinang, Kuala Lumpur, 50450 Wilayah Persekutuan...

skrg ni aku tgk alamat dia dh lain...

Dewan PUNB, Tingkat 9, Blok 1B, Plaza Sentral, Jalan Stesen Sentral 5, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur.

bila depa pindah..kira semua urusan punb skrg kt sini ke??
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 02:49 AM | Show all posts
ada pape perkembangan terbaru x dr PUNB?ada sesapa yg baru blk dr kursus prosper?
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2008 11:03 AM | Show all posts
Originally posted by lanunterbang at 8-2-2005 11:55 AM
bagus gak skim tu... member LT dah ambik skim tu.. buka kedai servis tayar kat Sg petani... sorang lagi member LT tgh apply utk bukak cybercafe... LT igt nka try apply utk buka bundle .. boleh ke ...


kedai servis sg petani kat mana? nak g ushar2
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 12:05 PM | Show all posts

Balas #30 mat_macho\ catat

Dewan PUNB, Tingkat 9, Blok 1B, Plaza Sentral, Jalan Stesen Sentral 5, KL Sentral, 50470 Kuala Lumpur.

**semua urusan kt punb skng dh kat alamat ni....kt seluruh malaysia ni cuma ada 1 je punb..mmg xde cwng utk setiap negeri....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 12:10 PM | Show all posts

Balas #31 faridali\ catat

baru ada dgr talk dr punb psl prosper siswazah....
sblm ni diorg ttp kan mane2 siswazah nk apply skim ni kena ada modal sendiri 10% dan diorg blh bg 90%...

tp bru2 ni diorg dh tukar...bg punb nmpk sukar utk stdnt mendapatkan10% tuh..
so diorg ttpkan siswazah cuma perlu ada RM500 min. tu dikira sbg komitmen la...

siswazah blh mulakan perniaagan without premis...sape2 yg ada talent bt kuih2, kek, diorg leh memohon oven or anythingelse....mksd nya diorg kata xperlu premis la....

my 2 cent....sbb prog ni saya pegi ni, sy yg handle sendiri...jemput speaker dr badan2 tertentu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 02:38 PM | Show all posts
Oja.....

bape kaedah faedah utk pinjaman punb nie ye?

bape lama proses permohonan tu ye?

tima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 03:19 PM | Show all posts
rebutlah peluang yg masih ada nih.... jgn main main lagi...

[ Last edited by  sinar_inspirasi at 9-11-2008 03:27 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2008 05:14 PM | Show all posts
Nani ada kawan Doktor ambil skim prosper.. utk buka klinik.. semalam baru je jumpa dia tanya2 dgn lebih detail.. nanti i cite apa yg dia ckp eek...

SEcara keseluruhan.. permulaan skim ni mmg nampak susah.. tapi utk jangka masa panjang.. skim ni cukup bagus..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 01:28 AM | Show all posts
Nani...apa citer doktor tu? mana sambungan nya nie? hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 12:09 PM | Show all posts
Ok.. ni sambungan kisah my fren, Doktor tu..

Ni ambil skim prosper ni masa nak buka Klinik..

Pertama sekali... Kena pegi taklimat prosper yg setiap hari Isnin. Selepas taklimat ni.. mana2 yg serius hendaklah buat kertas kerje... jgn terkejut.. bila keluar je dr bilik taklimat.. ramai yg offer utk buat RP. Bg yg tak de kedai lagi.. kena pegi course.. masa my fren hari tu dkt Residence Hotel, Bangi.

My frens ni ckp buat sendiri je RP tu.. sbb kata dia.. nanti masa presentation.. dihadapan pegawai bank n org prosper.. ada 3 org.. RP tu semua kena buat balik.. n kita diberikan seorng pegawai prosper utk follow up application kita.. Pegawai ni yg akan guide kita... semua data or figure kena rombak balik... bayangkan kalau kita suruh org buat n dah bayar mahal2... n at the end.. kena rombak n edit... rugi je duitkan..

Dlm RP tu.. kita kena bagi tau dkt mana plan nak buka kedai, berapa budget for renovation contohnya.. kelulusan pun bergantung pd lokasi kita pilih gak.. sbb pegawai Prospes akan dtg melawat kawasan yg kita pilih, kalau diorg rasa tak sesuai.. mungkin kena cari lagi tempah lain..

Ehh.. lupa nak ckp.. kita di minta sediakan 10% dr jumlah pinjaman tu... 10% ni tak semestinya dlm bentuk duit... ianya juga boleh dinilai dlm bentuk barang2 yg kita ada.. yg berkaitan dgn business kita.. contoh.. kalau Nani nak buka kedai jahit.. so i dah ada 3 mesin jahit.. itu pun boleh dikira sebagai 10%

My frens ambil skim PROSPER QARD AL HASSAN. Package ni Min 50K n Max 200K. N tempoh bayaran - 7 thn.
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2008 12:16 PM | Show all posts
My frens ambil skim PROSPER QARD AL HASSAN. Package ni Min 50K n Max 200K. N tempoh bayaran - 7 thn.

Dia buat pinjaman sebanyak RM135,000.00. Selain drpd bayaran bulanan, kita juga dikenakan servis charge. Mcm my frens.. bayaran bulanan RM1688 + service charge RM500 = RM2188.00. Utk 3 bulan pertama, kita dikehendaki membayar service charge je.

Once approved, kita dikehendaki membuka 1 akaun dgn bank2 terpilih. Utk first few year ni.. a bit leceh sikit.. sbb setiap cheque hendaklah disign oleh PROSPER juga.. maknanya kita kena courier cheque tu ke PROSPER n get them sign first.. lepas tu baru kita sign.. baru boleh release cheque tu.. tapi sekarang ni... my fren dah boleh sign sendiri.. tak perlu hantar ke prosper lagi..

Ingat tak masa application hari tu.. kena kena masukkan sekali cost reno n very thing.. kata le.. while tunggu approval.. kita dpt quotation yg lebih murah... so masa dah approved nanti kita boleh tukar contractor.. tak macam MARA... once u submit application bersama2 quotation dr mana2 supplier... kita tak boleh tukar.. sbb once approved.. MARA akan bayar direct pd supplier..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.069378s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list