Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
709
View
19
Reply


Majikan Gulung Tikar Jika Gaji Naik RM2,700, Pekerja Separuh Mati Macam Mana?

[Copy link]

Author: Cari-Azza       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-7-2020 10:41 AM | Show all posts |Read mode





"Dah gaji pun rendah, nak expect apa? Pekerja kerja sungguh-sungguh?"





Isu gaji di Malaysia tidak pernah habis. Ada sahaja perdebatan di media sosial mengenai masalah ini sejak zaman berzaman lagi. Biar pun pelbagai cadangan diutarakan orang awam, ianya tidak mendapat sambutan dalam kalangan majikan dengan pelbagai alasan.


Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan-majikan Malaysia (MEF), Datuk Shamsuddin Bardan berkata, kemungkinan ramai majikan akan bankrap atau gulung tikar jika gaji bulanan di bandar besar ditetapkan pada kadar RM2,700 sebulan, tetapi sikap pekerja tempatan masih di takuk lama seperti yang dilaporkan Sinar Harian.

"Kalau tingkatkan gaji, bermakna kita kena tambah RM1,500 atau lebih 60 peratus. Saya yakin tiada majikan mampu berbuat demikian sekarang."






Kredit foto: Sinar Harian





Hal ini membangkitkan kemarahan warganet yang berpendapat komen tersebut berat sebelah yang mana hanya memenangkan golongan majikan kapitalis semata-mata.



Ini kerana soal gaji minimun sudah didebatkan sejak sekian lama, namun masih tiada jalan penyelesaian yang tuntas. Yang merananya adalah golongan pekerja yang tiada pilihan selain bertahan dengan gaji rendah.





Kredit foto : Twitter




Kredit foto : Sinar Harian




Kenyataan tersebut adalah komen susulan kepada kenyataan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang mengesyorkan gaji bulanan besar ditetapkan pada kadar RM2,700 sebulan bagi menarik perhatian rakyat tempatan menceburi sektor pekerjaan yang sering didominasi warga asing.



Namun, untuk mengatakan majikan akan gulung tikar kerana menaikkan gaji adalah satu kenyataan yang agak keras. Adakah benar jika gaji naik, maka majikan terpaksa menanggung kerugian?




Kredit foto : Twitter



Kredit foto : FB Jerit



Maka, ia menjadi jenaka dalam kalangan warganet yang menyatakan kasihan majikan kerana akan gulung tikar.







Kredit foto : twitter




Dalam perkembangan lain, MTUC menerusi Setiausaha Agung, J Solomon mencabar MEF membuktikan dakwaan gulung tikar tersebut.



"Mentaliti majikan yang lebih mementingkan diri sendiri ini semakin buruk saban tahun dan diperkukuhkan lagi oleh dasar kerajaan yang mesra perniagaan namun sebaliknya hanya menjejaskan pekerja."





Kredit foto : Berita Harian




Jadi, sama-sama kita nantikan perkembangan mutakhir antara majikan vs pekerja. Betul ke sampai gulung tikar? - CARI



Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 1-7-2020 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
bagi je lah RM45 sehari...kerja 12 jam..cam  bdk indon citer.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 11:20 AM | Show all posts
i think kena segregate ikut sector and education level juga..
rm1200 - rm1500 for minimum untuk lowest education level (SPM and below) tu dah fair..
sector 3d even lowest education boleh letak rm2500 - rm3000 minimum sebab kerja berat..
bukan semua orang boleh tahan and gaji kecik tak setimpal dengan tenaga..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 12:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Fresh grad rm1.6k - rm2.5k. Baik la lepas spm keje terus, lepas 4-5 tahun umur dh 22-25 pengalaman byak gaji pun dh tggi, bdak fresh grad umur 22-25 tapi gaji mcm lepasan spm
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 12:39 PM | Show all posts
tak mampu gajikan pekerja, gulung tikar ... gulung tikar lah

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji rendah tapi property mahal nak mampus.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 01:08 PM | Show all posts
Ikut kemampuan majikan dengan kualiti kerja lah. Ni kalau kerje nak senang tapi demand nak gaji tinggi pun tak patut jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Bagus ni kalo semenanjung basic 2.5k. kat swk ni paling tinggi freshgrade dia bagi 1.5k. iols dulu kene keje kat kompeni kat semenanjung baru merasa basic 2.5k. balik swk baru boleh demand 3k and so on tiap kali tuka keje.
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 03:17 PM | Show all posts
Rata2 majikan syarikat kecil pasti tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 04:20 PM | Show all posts
depend pd keje n tahap education...benefit company pun kene ambk kira...mcm ade sesetengah company gj murah tp benefit die tinggi cam medical card utk family pekerja n ade trip company @ ade bonus tinggi...cam company i keje skrg gj tak tinggi pun tp kiteorg ade elaun sbb keje base on tender yg kiteorg dpt..lunch pun company support...yg plg best bonus huhuhuu
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Contoh gaji minimum 1.2k,tp company akan pecahkan jadi basic 1k + attendance allowance 200....baik x yah kate gaji minimum cemtu....
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 04:45 PM | Show all posts
Xim replied at 1-7-2020 04:38 PM
Contoh gaji minimum 1.2k,tp company akan pecahkan jadi basic 1k + attendance allowance 200....baik x ...

company mana tu? petrol station ke
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 1-7-2020 04:45 PM
company mana tu? petrol station ke

Kedai buku yg agak femes jugak la...
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 05:50 PM | Show all posts
Xim replied at 1-7-2020 04:51 PM
Kedai buku yg agak femes jugak la...

budak2 lepas spm ke tengah belajar ke bole la nak layan gaji mcm tu, kalau dah kumpul nak kawin mmg tidak ler.
gaji mcm tu majikan kena hadap la, staff dtg dan pergi... yg penat supervisor/mgr nak train org baru

Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul apa diaorang ckp. Gulung tikar konon. Nak jugak tau mcm keje under company vincent tan, berapa gaji starting? X pulak nmpk mincent tu bakal miskin. Sama mcm naza. Dekat ig helok jah tabur duit.

Yg sebenarnya majikan ni dah terlampau selesa tindas pekerja baru. Contoh harga rumah jual mahal, tp yg baru masuk kerja starting rm1.8k. Untung byk, overhead rendah. Lebih 10y dah mcm ni. Dah sedap mkn bonus lebih 10 thn ni, mana nk bg sikit dekat org lain
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2020 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Bos besar gaji pun besar
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 12:13 AM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 1-7-2020 03:37 PM
Betul apa diaorang ckp. Gulung tikar konon. Nak jugak tau mcm keje under company vincent tan, berapa ...

Jadik kapitalis je senang. cth markzulkeberg. muda2 jadi kaptilis
Reply

Use magic Report

Post time 2-7-2020 10:59 PM | Show all posts
pengalaman kerja 10 tahun
gaji rm3500..company IT
kenaikan gaji tahunan rm100
benefit tak ada, medical jauh sekali, travelling claim tak ada, bonus jangan mimpi
kerja bagai nak mati
kau lah tukang photostat, kau lah tukang isi document tender, kau lah tukang buat air bos
kau lah despatch, kau lah system analyst, kau lah developer
complain, bos kau buat bodo
bertahan sebab kau tak dapat rezeki tempat lain

bos asal dapat project baru tayang harta
angkut vellfire siap nombor plat beli (1 digit), beli tanah, renovate rumah
every 2 3 months travel oversea
lepas tu hire lah developer indonesia
bayar murah
project dok ulang dapat dengan agensi yang sama je
tapi tukar2 masuk project guna nama company lain2
yang buat kerja muka hak tu je la
untuk semua projek
untung lah staff agensi dapat gula2
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2020 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Gaji rendah tpi smua yg lain mahal.. mna lah balance..
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2020 01:05 AM | Show all posts
kos sara hidup tak setara dgn gaji yg diterima..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list