Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
6327
View
163
Reply

[Tempatan] Cikki Serambi Suruh Dr.Amalina Beranak Dulu Baru Boleh ‘Sembang’ Hal Kesihatan Orang Lepas Bersalin, namun di CASH kan oleh DR Amalina

[Copy link]

Author: Modngengade       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-7-2020 10:44 AM | Show all posts |Read mode



Apabila disebut sahaja nama Dr. Amalina Che Bakri, pasti ramai yang mengenali anak Malaysia yang kini berkhidmat sebagai pakar bedah di United Kingdom (UK).

Walaupun sibuk dengan tugas harian, populariti Dr Amalina di media sosial tidak dapat disangkal lagi apabila sering mendapat perhatian dengan pelbagai soalan yang diajukan oleh netizen.

Namun, tidak kurang juga yang membidas beliau kerana jawapan atau pendapat yang diberikan ada yang bertentangan dengan kefahaman mereka seperti individu ini.

”Orang macam Dr ni tunggu lepas beranak dan umur masuk 40-an nanti keceklah.. kecek loni mugo demo tak beranok lagi.. tak keno ko demo, demo kato belako,” tulis individu tersebut.

Tampil membidas, anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan, ini turut menggunakan ‘slang’ yang sama sehingga meraih 21.7 ribu tanda suka dan 17.5 ribu ulang kicau di Twitter, hanya dalam tempoh beberapa jam dimuat naik.
Beghat kalo ikut caro demo pikir

Difahamkan, isu berkenaan adalah mengenai petua berpantang dalam masyarakat Melayu menggunakan cara tradisonal dan ada di antaranya yang tidak munasabah untuk diikuti.

Tetapi, ada yang tidak bersetuju dan menyelar beliau kerana dilihat cuba menunjuk pandai sedangkan belum berumah tangga dan melahirkan anak, sedangkan pada hakikatnya beliau lebih arif kerana merupakan pakar dalam bidang perubatan.

    Saya nak tanya, siapa yang ajar urat jadi kembang, rahim jadi kembang lepas minum air sejuk ni….rahim tu macam sponge ka boleh serap air senang-senang? Berleluasa sangat dah ajaran ni… parah. Oh my biology! pic.twitter.com/LBuE0otzUu

    — Dr. Amalina (@DrAmalinaBakri) June 30, 2020


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 3-7-2020 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Bosan doo.. Tak habih lagi ka soal pantang mantang pas beranak ni? Dah la saban tahun isu yang sama.. Hari tu pun ada dah..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Sskjp jugak ke amalina ni
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 10:51 AM From the mobile phone | Show all posts
alaa sama2 k pon nak bergaduh ka!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Makcik i beranak 2 kali masa study kat ostolia. Tak berpantang pun, makan supplement n light exercises je. Sekarang umur dia nak masuk 61 ke 62, sihat cergas je i nengok. Boleh siap gi hiking lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:06 AM | Show all posts
hahaha... ada benarnya jua... lawak rasa... memang slalu org bercakap.. branak dlu baru ko rasa.. angkat benda berat tak boleh pahtu kata ke daku ko tak rasa beranak ni.. rasa dlu baru ko tahu.. itu jek la modal org kita.. doc ni balas gitu memang lawak la sbb ada betulnyaaaa.. ngam btl..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 3-7-2020 10:50 AM
Sskjp jugak ke amalina ni

Mak Amalina org Kelantan rex...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:13 AM | Show all posts
tak habis2 pasal pantang.
lantak la spa nak pantang2 la..
hang xnak pantang sudah la ..
ni kang saling bergaduh jea...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:14 AM | Show all posts
sesema budu pun nak bergocoh
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
1 dunia pompuan mengandung & bersalin. Nape pompuan kat negara lain takde masalah mcm pompuan melayu kat malaysia? Ikut la cara masing2 apa yg susah sgt?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:20 AM | Show all posts
Aku paling malas nak argue dgn org2 yang suka guna ayat "dah kena besok baru tau" atau "ko takde anak boleh la cakap".

Konsepnya harus experience dulu baru boleh cerita kononnya ada common understanding gitu...Sia2 aje research, lesson learned benda2 yang terjadi sebelum2 ni.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:24 AM | Show all posts
kenapa orang yg tak berpantang ni jaki sangat dgn orang berpantang?
taknak berpantang sudah, nak berpantang silakan
kenapa perlu bergaduh2 cenggini
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:25 AM | Show all posts
yelah mugo demo dokto gak..kecek gapo orey cayo sokmo..cer kalu mekjoh getek

#akubukanssjkp
#sajakecek
#orekelateyjgeymarohdeh
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:27 AM | Show all posts
jerukkedondong replied at 3-7-2020 11:11 AM
Mak Amalina org Kelantan rex...

rasanya ayah dia yang kelantan. Mak dia johor.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:28 AM | Show all posts
sek2 kito jange pecoh!!!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:29 AM | Show all posts
who caresss... nak berpantang pantang je lah... tak nak sudah...
btw pantang tu dari budaya mana ye?
datang dari hindu jugak ke macam budaya kahwin melayu dan henna night?
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:33 AM | Show all posts
sama je kat forum ni..
kau belum beranak, kau takde anak, kau belum kawin, kau takde laki, kau belum kaya, kau belum miskin, kau belum itu, kau takde ini, kau jangan cakap banyak

2020 dah masuk tengah pun..
tak habis-habis nak cerita pasal pantang..
kau nak pantang tak nak pantang ikut kau la..
wat apa nak bitter sangat kalau orang ikut pantang nenek moyang dia..
bukan dia susahkan kau pun..
badan orang lain-lain..
tak sakit buat kau tapi mudarat bagi dia..
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:38 AM | Show all posts
kita tengok cara berpantang orang di selurh dunia, mesti berbeza2kan. Dan ada yang langsung tak berpantang mcm orang asli, bukan oA di Malaysia je malah di seluruh dunia. Orang Melayu ni berpantang kerana follow orang2 yang lama dulu. Dulu2 macam2 pantang larang ketika bersalin cuma skearang je orang melayu skip banyak bende. Rasanya xde masalah pun kalau follow apa yang yang di sarankan oleh Dr Amalina tu. Orang berada boleh berpantang penuh (spt org melayu berpantang) tapi org xde xde just berpantang yang termampu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Kurex replied at 3-7-2020 10:50 AM
Sskjp jugak ke amalina ni

Aaaa...pekat jugak Kelantan dia ni...ingat zaman2 dia tgh glemer pah spm dulu...ada terjumpa kat epot...mmg terdengar dia bercakap di telefon mmg pekat budu nya..cakap dgn mak dia kot
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2020 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
edoraixora replied at 3-7-2020 11:24 AM
kenapa orang yg tak berpantang ni jaki sangat dgn orang berpantang?
taknak berpantang sudah, nak be ...

Betul....setuju....kenapa nak hasut2 org lain??dah serupa geng antivaksin plak...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list