Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
2091
View
71
Reply

[Tempatan] Jumaat diumum sebagai Hari Jawi. Korang jangan tak support pulak ya...

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-7-2020 12:04 PM | Show all posts |Read mode
Jumaat diumum sebagai Hari Jawi
MyMetro Utama

image.png
ZULKIFLI Mohamad Al-Bakri di Sungai Buloh, semalam. FOTO Bernama

BERNAMA

HARI Jumaat diumumkan sebagai 'Hari Jawi' bermula hari ini dalam usaha mengekal dan memperkasa sebahagian tradisi dan kebudayaan yang membentuk Malaysia sehingga hari ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri dalam kenyataan hari ini berkata, usul ini dibawa dalam Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu lepas dan mendapat sokongan penuh daripada semua ahli jemaah menteri.

"Kerajaan serius memartabatkan tulisan Jawi. Saya menyeru seluruh kementerian, jabatan, agensi di peringkat Persekutuan dan negeri, badan bukan kerajaan (NGO) dan seluruh rakyat Malaysia untuk bersama-sama dalam usaha memelihara warisan negara ini," katanya.

Beliau berkata, bagi menzahirkan iltizam memartabatkan tulisan Jawi, kepala surat rasmi Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) akan menggunakan tulisan Jawi bagi urusan rasmi mulai hari ini.

Zulkifli berkata, penggunaan tulisan Jawi juga akan turut diperluas meliputi penyampaian maklumat menerusi platform media sosial rasmi agensi di bawahnya.

Katanya, tulisan Jawi diiktiraf dalam Perlembagaan Persekutuan sebagaimana yang termaktub dalam Seksyen 9 Akta Bahasa Kebangsaan 1963/67.

Akta itu menyatakan tulisan bagi bahasa kebangsaan ialah tulisan Rumi, dengan syarat bahawa ini tidak melarang penggunaan tulisan Melayu yang lebih dikenali dengan nama tulisan Jawi, bagi bahasa kebangsaan.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 10 Julai 2020 @ 11:18 AM


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 10-7-2020 12:23 PM | Show all posts
ساي اكن سوكوڠ اوسها مورني كراجأن اونتوق ممرتبتكن توليسن جاوي
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:25 PM From the mobile phone | Show all posts
SWORKS27 replied at 10-7-2020 12:23 PM
   &#1587 ...

yezzaaaa...
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Terduduk PH  
Tq dato Zul dan barisan menteri PN
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 12:55 PM | Show all posts
yeayyy
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiada bantahan
Nasib bukan ahli politis, kalau tidak mesti kena kecam
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
tak adil.ayam pH Pon mau Hari tanglung juga.
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:39 PM | Show all posts
saya sokong
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:45 PM | Show all posts
menarik... i likeeeee tapi takde keyboard jawi la pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak tau eja ba alif ba ya jah sis! Haa lagi satu kap lam ya nga. Lagi satu lagi satu ca ya nun alif pastu mim alif kap nun pastu ba alif ba ya, sisterrrrrrr....
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 01:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Pastu tulisan jawi gabung fa kof dia jadi seakan bunyi fuck off sister!
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:14 PM | Show all posts
كالاو زمان ڤه ، توليسن جاوي اين دأڠڬڤ كونو. هارڤ سيتي كسسيم تيدق ملالق سڤرتي انجيڠ
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
bagus ape tahu byk2 jenis tulisan/bahasa
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:27 PM | Show all posts
Alhamdulillah, i berjuta juta lemon akan sokong. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
SWORKS27 replied at 10-7-2020 06:14 AM
    &#160 ...

Macam mana awak boleh komen guna huruf jawi? Ajar boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:49 PM | Show all posts
Edited by SWORKS27 at 10-7-2020 06:50 AM
pinklepie replied at 10-7-2020 06:41 AM
Macam mana awak boleh komen guna huruf jawi? Ajar boleh?

google > Ejawi Online 2.2 > masuk teks > translate > copy > paste dlm forum Cari
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeay sokong
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
SWORKS27 replied at 10-7-2020 06:49 AM
google > Ejawi Online 2.2 > masuk teks > translate

Ooo, terima kasih saya ingat boleh direct tulis kt komen ni. Apapun terima kasih sebab beri tunjuk ajar
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 03:03 PM | Show all posts
pinklepie replied at 10-7-2020 06:54 AM
Ooo, terima kasih saya ingat boleh direct tulis kt komen ni. Apapun terima kasih sebab be ...

sama2.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2020 03:07 PM | Show all posts
Ok sokong!!!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list