Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
10541
View
140
Reply

Anak-Anak Hanis Zalikha Tengok TV Hujung Minggu Sahaja

[Copy link]

Author: Cari-Saiful       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-9-2020 11:41 AM | Show all posts |Read mode
Hanis Zalikha mempunyai cara yang tersendiri dalam mendidik anak-anaknya.


Kata isteri kepada Hairul Azreen ini, anak-anaknya hanya dibenarkan menonton televisyen pada hari Sabtu dan Ahad sahaja.


  



"Budak-budak ini hanya dapat menonton televisyen pada hari Sabtu dan Ahad.

"ukul 6 petang, televisyen sudah ditutup," katanya seperti dipetik melalui Kosmo.


Foto: IG


Hanis menambah, anak kecil tidak mudah berasa bosan walaupun tidak menonton TV.

"Sebenarnya anak-anak kecil sangat hebat. imaginasi mereka sangat tinggi. Mereka bukan macam kita mudah tepu dan cepat bosan.

"Kanak-kanak mampu berfikir dengan kreatif dalam suasana yang paling kosong dan dengan barang yang terhad."

  



  



Sebelum ini Hanis juga pernah memberitahu yang dia tidak membenarkan anaknya menggunakan gajet pada awal usia.


Patutlah anak Hanis dan Hairul ni bijak-bijak semuanya. -CARI
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 17-9-2020 11:47 AM From the mobile phone | Show all posts
sejuk mata suami memandang...istrinya berhijab....

Tak perlu gebang tunjuk dalam socmed solat tak tinggal...konon tak perlu buat majlis baby gender naming, baby showers utk menunjukkan nilai islamik...last last isteri pertiwi aurat terburai...

#aku takda sebut pazzpatah kheunz?



kahkahkahkahkahkah...

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 11:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Cute anak anaknya...

tak macam piya anak ibu..

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:00 PM | Show all posts
Baguslah share benda positive.  Semoga semua BBNU yang follow tu praktikkan bila ada anak sendiri nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Oohhhh begitu
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejak bff dgn lcw asik badminton ja.. Dulu xhbs2 tenang dilaut

nway kekrul keknis ni xde duit ke nk beli set badminton bdk smpi kena belasah sume pki raket foc lcw?

#donekecam
#sajaprovok
hihihi

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:27 PM | Show all posts
yg mane ade bibik atau keje bkn wajib full ofis hour atau lain2 dr normal harian org2 biasa,better jgn terlalu bg tips2 "berguna" utk didik anak..struggle parents ni berbeza ikut kategori yacchh..
aku ngaku balik2 keje lepas amik anak2 trus pasangkan tv spy memudahkan aku msk secpt yg mgkin..looser parents ke?ntah la..laki aku pon balik2 ketung ketang bantu ape patut smpi ke sidai kain..ade hakak ni bg tips kat aku why here and there why not mcm ni begitu begini walhal die ade maid sejak azali..jgn gitu sis...kecik ati ai tau x..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:29 PM | Show all posts
yelah tu. mana kau tau weekdays anak kau tak tgk tv. kau pn bizi manjang keknis oii. anak pn maid jaga. mana kau tau maid kau tak bagi anak kau tgk tv
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:35 PM | Show all posts
adeqbun replied at 17-9-2020 12:27 PM
yg mane ade bibik atau keje bkn wajib full ofis hour atau lain2 dr normal harian org2 biasa,better j ...

hahaha.. bibik ke hulu ke hilir.. pastu acah2 boleh manage life bagus sangat siap bagi tips.

bab tv tu aku sokong dia.. in fact aku practice benda tu dah bertahun2. TAPI.. ada tapi nya.. aku pejamkan mata bila anak buat sepah. Ruang tamu rumah aku is NO ENTRY during weekdays buat tetamu. Saper2 nak datang rumah please inform 1 day earlier kekdahnya.


Balik keje sampai rumah 6.30pm... nak bersilat kat dapur.. anak2 aku arahla keluarkan baju dr beg taska apa smua. Yg kecik biasala.. nak bergayut kt kaki ke apa.. sambil2 masak.. sambil layan anak2 makan biskut ke apa.. tu antara benda yg dorang buat bila TV off during weekdays. Cubala.. boleh sebenarnya.. unless ko tak sanggup tengok rumah sepah n anak melompat2.. then no choice la kot


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:40 PM | Show all posts
talapia replied at 17-9-2020 12:35 PM
hahaha.. bibik ke hulu ke hilir.. pastu acah2 boleh manage life bagus sangat siap bagi tips.

ba ...

mslhnye laki aku sejenis xsuke umah tongkang pecah..sepah2 sikit ok la ..laki aku habeskan masa  asik mengutip brg je kejenye..xkan aku nak mrh,tu pon syukur die nak membatu..
cuma yg aku kecewa skang sbb hfon aku xdpt nak strict..kdg2 terbagi jugak bile anak tantrum..ntah la..kdg2 bile bdn penat asik nak shortcut je bg semuanya run smoothly..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:47 PM | Show all posts
adeqbun replied at 17-9-2020 12:40 PM
mslhnye laki aku sejenis xsuke umah tongkang pecah..sepah2 sikit ok la ..laki aku habeskan masa  a ...

hehe.. selalu gak jadi camtu.. laki yg pedih mata tengok rumah berterabur.
Awal2 dulu lakiku pon sejenis gitu. Anak sepah.. dia tukang kutip. Kemain manjala anak aku. Main pastu tinggal. Mak dia memetir. Dengan laki2 aku skali aku tazkirah. Tak sanggup jadi tukang kutip mainan anak sampai ke tua.. Kena ajar anak kemas sendiri lepas main. Pastu pedih mata lg tengok anak kemas x sempurna. hahaha..


Now anak dah berderet baru dia sedar apa aku cakap dulu. Adala pro n cons. Gadget free.. tapi sofa jadi playground.


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
adeqbun replied at 17-9-2020 11:27 AM
yg mane ade bibik atau keje bkn wajib full ofis hour atau lain2 dr normal harian org2 biasa,better j ...

Ikutlah memasing. Asalkan jangan over sudah. Lainlah kalau biar anak tengok dari hang balik kerja pastu sampai 12malam. Kan?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:50 PM | Show all posts
talapia replied at 17-9-2020 12:47 PM
hehe.. selalu gak jadi camtu.. laki yg pedih mata tengok rumah berterabur.
Awal2 dulu lakiku pon  ...

tu la..nak mencapai ke tahap gagdet free tu sgt2 la diimpikan..1st and foremost kene mak bapak pon gadget free time dgn anak2..no excuse..btol x..huhu..moga istiqomah
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:51 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 17-9-2020 12:48 PM
Ikutlah memasing. Asalkan jangan over sudah. Lainlah kalau biar anak tengok dari hang balik kerja  ...

yezza..btol2..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
talapia replied at 17-9-2020 12:35 PM
hahaha.. bibik ke hulu ke hilir.. pastu acah2 boleh manage life bagus sangat siap bagi tips.

ba ...

Hahhaha. Ni btl. Bibik yg manage anak dia, pastu acah2 bagi tips cara didik anak.

Bibik punye effort, keknis dpt nama.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
adeqbun replied at 17-9-2020 12:27 PM
yg mane ade bibik atau keje bkn wajib full ofis hour atau lain2 dr normal harian org2 biasa,better j ...


taklah sis...cousin i kaki tgk tb gak.masa kecik2 lah....elok jer jd doc skrg...
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 01:07 PM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 17-9-2020 12:57 PM
taklah sis...cousin i kaki tgk tb gak.masa kecik2 lah....elok jer jd doc skrg...

dlu2 senang skit kot sbb xde baby tv,ceria, disney junior etc etc..
dlu2 ai pon leh tgk tv smpi 9 malam je which is berita..pastu kene siapkan keje skola..tp time sblm skola tu tak ingat lak tgk tv ke idak time kecik2..haha
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 01:13 PM | Show all posts
talapia replied at 17-9-2020 12:47 PM
hehe.. selalu gak jadi camtu.. laki yg pedih mata tengok rumah berterabur.
Awal2 dulu lakiku pon  ...

so kalau anak2 below 4 y.o terutama baby2 tu u buat ape bg nak die xmeragam nak tgk tv?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 01:19 PM | Show all posts
Dulu-dulu adik aku ni xda la main gadget mcm skrg tapi main game kt pc pastu tgk tv smpai lewat tu mmg rutin harian dia.. elok jer haa msuk mrsm pastu matrik smpai buat degree.. kdg blaja teruk pn xleh gk.. mental kng budak tu.. kdg harapan mak pak nk ank bijak ni normal la tapi jgn smpai nk perfect sgt
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2020 01:19 PM | Show all posts
adeqbun replied at 17-9-2020 01:13 PM
so kalau anak2 below 4 y.o terutama baby2 tu u buat ape bg nak die xmeragam nak tgk tv?

make sure dorang kenyang.

My kids yang masih kecik.. 6,4,1 1/2 yo.
yg 6 4 tu mmg tukang sepah la
yg 1 1/2 tu yg jenis nak gayut kt kaki. Tutup gate.. meraung kt gate sepanjang kita masak. So letak kt baby chair.. bagi fruits, biskut, susu kotak.. Umur camni mmg tak layan tv.. pasang tv pon dia bukan attached pon.
Kalau baby2.. bagi susu make sure kenyang n selesa... then masa dia kekecik dulu letak playpen dedekat dengan dapur. So dia nampakla mak dia tengah masak.. sambil2 borak2 n agah2 dari jauh..


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list