Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
3778
View
44
Reply

[Tempatan] Mekanik (Lim Ming Soon) dipenjara, denda miliki imej, video lucah kanak-kanak

[Copy link]

Author: EJALTI       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-9-2020 05:17 PM | Show all posts |Read mode
Mekanik dipenjara, denda miliki imej, video lucah kanak-kanak

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/09/621926/mekanik-dipenjara-denda-miliki-imej-video-lucah-kanak-kanak

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 September 2020 @ 5:02 PM

BERNAMA


FOTO HIASAN

Kuantan: Seorang mekanik sambilan dihukum penjara enam tahun dan denda RM10,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini, hari ini atas dua pertuduhan memiliki dan menyimpan bahan lucah termasuk video pornografi kanak-kanak, minggu lalu.

Hakim Siti Aminah Ghazali turut memerintahkan Lim Ming Soon, 40, menjalani kaunseling dan diletakkan di bawah pengawasan polis selama tiga tahun serta dipenjara 12 bulan lagi jika gagal membayar denda.

Lim didakwa memiliki dan menyimpan imej dan video lucah itu di dalam tiga unit pemacu pena, seunit cakera keras, telefon bimbit dan komputer riba miliknya, pada 1.30 tengah hari, 11 September lalu di rumahnya di Jalan Haji Ahmad, di sini.

Dia dituduh mengikut Seksyen 10 Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun atau denda tidak melebihi RM10,000 atau kedua-duanya.

Tertuduh turut didakwa mengikut Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tiga tahun atau denda atau kedua-duanya kerana memiliki gambar dan video lucah pada masa, tarikh dan lokasi sama.

Pada prosiding itu, peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan Rahiza Zulkifli yang mewakili tertuduh merayu anak guamnya hanya dikenakan hukuman ringan dengan alasan lelaki itu tidak mempunyai pendapatan tetap selain menjaga ibu bapa uzur.

Timbalan Pendakwa Raya Nasrul Hadi Abdul Ghani memohon mahkamah menjatuhkan hukuman maksimum sebagai pengajaran kepada tertuduh dan orang awam, mengambil kira kes itu membabitkan kepentingan awam terutama golongan kanak-kanak.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-9-2020 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
6 tahun saja??? PEDOOOOOO..gila la..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 05:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Amoi tak cukup ke?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ni penjara 6tahun ada chance dpt kluar awal ke klu berkelakuan baik? Harap tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:21 PM | Show all posts
6 tahun kejap je harap bila keluar nanti dia tak ulangi perangai buruknya tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedara Ayam PH ke? Aku x percaya. Ini fitnah. Diorg kan ummah sesuci embun pagi
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 09:37 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2020 05:33 PM
6 tahun saja??? PEDOOOOOO..gila la..

Kalau hukuman 6 tahun, lepas 4 tahun biasa dapat keluar atas kelakuan baik. Seram la esp kalau duduk dekat org ramai. Kalau duduk hutan sorang2 ok sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 09:38 PM From the mobile phone | Show all posts
cmf_almondpecan replied at 18-9-2020 09:37 PM
Kalau hukuman 6 tahun, lepas 4 tahun biasa dapat keluar atas kelakuan baik. Seram la esp kalau dud ...

Tu la..mcm tak memberi kesan.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaum Cina pun banyak paedophilic ka? Kdg aku pikiaq since they have better access to prostitutions, they have less paedophilic tendency but who knows kan?

Aku betul2 harap yang semua aku nk share ni cuma sangka buruk aku saja tapi entahlah..... Zaman aku kanak2 dulu, pasar hujung minggu paling besaq dekat area aku adalah di kawasan predominantly Chinese area.

Akan ada 2,3 van penjual Cina jual CD. Satu benda yang aku rasa pelik ialah satu van ni....penjual dia selalu pasang video nyanyian kanak2 Cina (90's kids yg dok area Cina tau kot jenis video yg aku maksudkan). Video2 tu semua innocent saja. Tp yg aku pelik (walaupun I was just a kid) ialah yg selalu kerumun dan tengok video2 tu dgn khusyuk adalah lelaki2 Cina dewasa a.k.a bapa2 org. No children around them. Bagi aku, adult men have no business watching that kind of videos. I wouldn't caught my dad berminat nak tengok video2 kanak2 perempuan menyanyi dengan asyik so that really raised a heavy curiosity in me.

Tapi zaman tu dah ada ka market video lucah kanak2? So....maybe tu semua cuma sangka buruk aku.

Tup2, tgh baru menaip ni, aku baru tau paedophilia ni dah dalam radar polis since 1999 sebab aku sambil taip sambil tgk Law & Order SVU season 2. Olivia tgh dok cari sorang pesalah paedophilia dah wei dlm Season 2 pun....haih....
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 12:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau dia genius Maths, dia takkan dipenjara walau hada menghasilkan bahan porno kanak2. Apa lagik kalau blaja under MARA.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 18-9-2020 10:31 PM
Kaum Cina pun banyak paedophilic ka? Kdg aku pikiaq since they have better access to prostitutions,  ...


Pedofilia adalah sexual preference, sama macam LGBTQ. Sebab itu, bukan senang nak ubah. A lot of men are born pedos. Ianya takda kaitan dengan better proatitution access, less pedo tendency.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 12:58 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 19-9-2020 12:45 AM
Pedofilia adalah sexual preference, sama macam LGBTQ. Sebab itu, bukan senang nak ubah. A lot of ...

Itu sebb hanya iman yg kuat shj dpt membantu kita waras...ikutkan hati atau nafsu...mmg hanyut kita dgn duniawi...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 01:02 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 19-9-2020 12:45 AM
Pedofilia adalah sexual preference, sama macam LGBTQ. Sebab itu, bukan senang nak ubah. A lot of ...

Kaum sepet jantan pon antara ramai jugak yg jd "flasher" ...sbb iols sedari sek rendah smpi study overseas ...asyiklah terjumpa flasher2 ni...dah laaa majority barang theyols tu tecit n kontot, buat suwey jer..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 07:31 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 19-9-2020 12:45 AM
Pedofilia adalah sexual preference, sama macam LGBTQ. Sebab itu, bukan senang nak ubah. A lot of ...

I do think that some pedo were not born to be pedo but rather dibentuk oleh apa yang depa selalu tonton dan keberadaan depa dlm grup2 chat tertentu.

Macam incest dlm masyarakat Melayu tu. I believe some of the offenders were not pedo to begin with. Nature vs nurture gituh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 18-9-2020 08:24 PM
Sedara Ayam PH ke? Aku x percaya. Ini fitnah. Diorg kan ummah sesuci embun pagi

ko lupe ke budak melayu syudy oversea kantoi beribu2 porno kanak2 kat UK pastu balik sini masuk UKM...nafsu tak kira agama boh, pak lebai pantai timur brp byk dah rogol anak sendiri...ni bukan pasal agama atau bangsa... matang sikit berforum..ludah ke langit jatuh kena btg hidung sendiri boh
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 18-9-2020 10:31 PM
Kaum Cina pun banyak paedophilic ka? Kdg aku pikiaq since they have better access to prostitutions,  ...

Ikut statik pernikahan kanak2 yg depa tunjuk.. Cina paling ramai tak salah aku.. Kena cari balik
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Duk repeat tgk citer split...mangsa tu jd  mangsa pedo..gila jelik pedo tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 18-9-2020 08:24 PM
Sedara Ayam PH ke? Aku x percaya. Ini fitnah. Diorg kan ummah sesuci embun pagi

katanya forumer lowyat.net
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 09:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Jiddin replied at 19-9-2020 07:31 AM
I do think that some pedo were not born to be pedo but rather dibentuk oleh apa yang depa selalu t ...

apa pula...allah kata kun fayakun kun fayakun lah
dia ditakdirkan jd pedo..rapist..pembunuh

buat apa pun.takkan dpt lawan takdir

neraka allah cipta bukan saja saja...adalah yg Dia nak masukkan.dlm tu tu...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2020 11:12 PM | Show all posts
sarah82 replied at 19-9-2020 05:56 PM
Ikut statik pernikahan kanak2 yg depa tunjuk.. Cina paling ramai tak salah aku.. Kena cari balik

Ni sebab ada recorded statistics kot. Underage incest rape cases pun yang direport je boleh buat statistics kan, yang went unreported tu wallahuallam berapa banyak lagi. Pernah tengok documentary mat salleh pegi sex tourism kat undeveloped countries, tak ingat kepulauan mana, nauzubillahiminzalik jijik kat adults tu, sian sangat mangsa kanak2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list