Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2062
View
43
Reply

Tips Rawat BedSore (Luka Gigitan Tilam)

[Copy link]

Author: MiHaAdriaNah    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-9-2020 06:04 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Ayah sy sedang koma (nazak) sekarang nie , tadi baru discaj dari hospital.
Sampai rumah sy check belakang badan ayah sy nie dah ada luka besar tapi tak berlubang , so jika ada forumer2 yg bepengalaman handle kes nie sy harap dapat bantu share tips mcm mana sy nk pulihkan luka nie ... TQSM jasamu akan ku kenang until akhirat !

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-9-2020 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya ada forumer nama kak sarah blh tlg kot. Sbb pernah baca akak tu bg tips pasal ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ClassicMeow replied at 18-9-2020 06:26 PM
@sarah82

Sat2..otak blur...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:29 PM | Show all posts

Gamat?




.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok.. Ni apa yg aku follow dari Dr team wound care tunjuk.

1. Ang kena dressing/cuci luka tu. Jangan guna sterile water tapi guna Dermacyn wound care sebab lebih lembut berbanding sterile water.

2. Lepas siap dressing/cuci luka tu tutup luka dgn Aqua cel Ag+. Dan cover guna gauze dan transparent film dressing utk elak air kena kwsn luka. Buat dressing 2 hari sekali atau bila tengok gauze tempat tu kotor terus buat dressing.

Aqua cel Ag+ ada silver ion yg berfungsi sebagai barrier utk halang jangkitan dari luar dan dalam masa yg sama berfungsi menyerap cecair luka.

Bahan yg ang kena ada.
1. Dressing Set
2. Dermacyn Woun Care
3. Aqua Cel Ag+
4. Gauze
5. AROS adhesive wound dressing roll

Selain kena kalihkan badan pesakit setiap 2 jam. Buat urutan ringan kat kwsn tepi luka supaya darah mengalir elok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 18-9-2020 06:29 PM
Gamat?



Hahahaha.. X leh bunuh zombie..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2020 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2020 06:44 PM
Ok.. Ni apa yg aku follow dari Dr team wound care tunjuk.

1. Ang kena dressing/cuci luka tu. Jan ...

Wahhh tqsm sarah , ok jap lagi aku plan memang nk gi pharmacy .
Risau juga sbb memang xde pengalaman , aku dah beli nnti ape2 aku update sini taw !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2020 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ClassicMeow replied at 18-9-2020 06:25 PM
Rasanya ada forumer nama kak sarah blh tlg kot. Sbb pernah baca akak tu bg tips pasal ni

Tqsm meow !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2020 07:03 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 18-9-2020 06:29 PM
Gamat?



Ok nanti nk tanya pharmacy dlu , thanx taw !
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 07:07 PM | Show all posts
1. cuci guna pencuci jenama dermacyn.
2. dressing guna duoderm dressing yang tebal (3 hari tukar baru)
3. kalau luka dah berlubang, pakai solcoseryl jelly sebelum dressing. atau kalau tak kisah boleh guna duoderm hydroactive gel sebelum dressing.

harap membantu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
MiHaAdriaNah replied at 18-9-2020 07:01 PM
Wahhh tqsm sarah , ok jap lagi aku plan memang nk gi pharmacy .
Risau juga sbb memang xde pengal ...

1. Gauze beli


2. Aros Adhesive


3. Aquacel Ag+


4. Dressing set


5. Dermacyn


6. Surgical gloves


7. Sterile cotton balls

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ripple air mattress rm120 dkt shopee
But still kena pusing2kan position every 2hrs jgk jgn biar baring on 1 side
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
babynina30 replied at 18-9-2020 12:19 PM
Ripple air mattress rm120 dkt shopee
But still kena pusing2kan position every 2hrs jgk jgn biar ba ...

Beli ni untuk arwah nenek. Dia tak suka, macam2 alasan dibaginya. What yo do untuk kesihatan dia jgk kan, selesa tak selesa belakang kira
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2020 11:12 AM
1. Gauze beli



Dah macam hospital.
Teringat macam ni lah bilik arwah ayah aku dulu. Penuh ubat & barang2 untuk dressing luka dia. Dah macam hospital bau bilik tu.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 18-9-2020 08:33 PM
Dah macam hospital.
Teringat macam ni lah bilik arwah ayah aku dulu. Penuh ubat & barang2 untuk d ...

Hahaha.. Nak tayang sebab aku baru restock

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2020 08:37 PM
Hahaha.. Nak tayang sebab aku baru restock

woiiii.... wow!!! macam pharmacy
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2020 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 18-9-2020 08:40 PM
woiiii.... wow!!! macam pharmacy

Ngeh2..sy kan pemalas.. Jadi susun dekat2..senang nak ambik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2020 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2020 08:48 PM
Ngeh2..sy kan pemalas.. Jadi susun dekat2..senang nak ambik.

Alamak sarah , tadi aku pegi farmasi tu dah tutup laa pulak. So nmpaknya esok juga laa aku kena pegi , tapi tadi aku dah pusing badan ayah tu 2 jam kanan 2 jam kiri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2020 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Sarah , Dr ada suggest kat aku tilam nie tadi. Tapi mana 1 yg betul2 elok ? Lagi 1 comfirm membantu hilang bedsore ke tilam nie ??

Sori taw sarah banyak tanya pulak aku nih ,
IMG_20200918_212852.png
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list