Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
2522
View
83
Reply

Hina sgt ker wanita belum berkahwin

[Copy link]

Author: nmi       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2020 11:38 AM | Show all posts |Read mode
Hai. aku nie wanita awal 30 an dan masih belum berkahwin..bnyak betul dugaan yang aku terima lately since aku wanita single yang belum berkahwin smpai aku sendiri fikir hina sgt ker menjadi wanita yang belum berkahwin. kenapa ader diskriminasi terhadap kami..sudah ckuplah aku nie stress sbb lonely (sbb kawan smua dah kahwin) and bekas cintaku skang nie berkerja sama dgn aku sama unit (dan duk menggeletis dgn pompuan lain)

diskriminasi terhadap wanita belum berkahwin
1. bila nak kerja kami yang kena berkorban, kena ot lebih, smuanya kami kerana kami takder family
2. setiap kali ader kenduri kahwin mesti kami akan diburukkan sekali (nenek aku baru pukul canang kata aku takder kluar mana, duduk jer rumah) tak boleh ker kita happy utk mereka yang nak kahwin..kenapa yang belum kahwin nie harus diburrukkan sekali
3. jadi punching bag org dah kahwin..bila nak bercerita hal rumah tangga jaa cari kita bila gembira and kita perlukan mereka langsung tak jawab whatsapp call
4. selalu akan diejek oleh org ramai bila nak kahwin tak kisahlah dari sedara mara, rakan sekerja, sabahat handai lar praktically smua..
5. mereka akan complain kita nie memilih lar apa lah mcm2lah mcm jodooh tue dlm tangan kita..

plizz tambah lagi...

aku meluat, menyampah, aku stress
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 12-10-2020 12:13 PM | Show all posts
tt iols kalau org tanya bila nak kawen iols smirk je. koser nak layan..

pastu iols ckp ngan budak opis, iols amik anak sedara iols balik sekolah pastu hantar pegi tuition..
kiranya walaupun belum kawen, iols ada keje lain lepas habis waktu keje
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Lohhhh sis..persetankan jah mereka itu..lagi elok kalau sis tapis and buang jah toxic people..ai belum kawin jgk and tua taw..

Dorg nak kutuk ai apa2 ke,ai refute balik..soal respect ke tak,ai don't give a damn care kt manusia gini..they nak ai respect them, respect me first.. likewise,circle ai pun ramai y kawin n beranak pinak n ofkos ai akan kena compare..

Tp ai mmg bertegas,berani nak ckp soal kawin dgn ai,sedangkn keadaan mcm ni,dorg nak bg duit ke kat kita,dorg ke nak sara kita lps kita kawin?ai nak shut mulut2 busuk ni,ai ckp selagi duit ai xckup utk kawin n after kawin,ai xkan kawin..ai xnak jd mcm dorg ler,berhutang sana sini,pastu bab langsai hutang,senyap jah .

Dorg nak ai kawin,sponsor majlis ai..as simple as that..kalau xmampu,jgn ckp apa2..so far,lps ai ckp mcm tu,jrg ler dorg nak tny psl kawin..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:40 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-10-2020 12:45 PM

korang yang pompuan ni suka sangat layan mulut orang
pikir positip jer lah

aku pun bujang juga, masuk early 40s,
aku peduli apa orang nak cakap apa.  

lelaki bujang pun banyak juga diskriminasi,
but nobody care, nobody discuss about it,
pandai2 la nak hidup


1. bila nak kerja kami yang kena berkorban, kena ot lebih, smuanya kami kerana kami takder family
- ini normal, aku pun sama. aku lagi suka bolot semua OT, masa bujang ni la banyak masa untuk buat duit lebih, haha

2. setiap kali ader kenduri kahwin mesti kami akan diburukkan sekali (nenek aku baru pukul canang kata aku takder kluar mana, duduk jer rumah) tak boleh ker kita happy utk mereka yang nak kahwin..kenapa yang belum kahwin nie harus diburrukkan sekali
- aku memang tak join kenduri kawin, kenduri kendara ni semua. sebab aku dah tahu yang status kebujangan aku akan jadi topik feveret masa kenduri. lagipun aku pedulik apa orang nak cakap aku ni sombong or anti-sosial.

3. jadi punching bag org dah kahwin..bila nak bercerita hal rumah tangga jaa cari kita bila gembira and kita perlukan mereka langsung tak jawab whatsapp call
- siapa suruh layan?  padan muka

4. selalu akan diejek oleh org ramai bila nak kahwin tak kisahlah dari sedara mara, rakan sekerja, sabahat handai lar praktically smua..
- ejek ni perangai budak2. tak payah layan ler orang2 bodoh ni semua.

5. mereka akan complain kita nie memilih lar apa lah mcm2lah mcm jodooh tue dlm tangan kita..
- suka hati aku lah nak pilih, my life my choice, yang kau orang sibuk dah kenapa?



nampak?
senang jer aku handle semua situasi.
yang jadi problem bila korang yang pompuan ni overthinking,
dan heran sangat dengan mulut orang.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:45 PM | Show all posts
time covid org bole wfh kita kena dtg ofis. maklum la org bujang kan kebal dr virus
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg amik pot molot oang pehal?

Molot tempayan ko leh tutup..molot orang? Sampai ko mati n kiamat pun adaaaa je oang cite

Ko lom kawin depa sibuk..sok dah kawin sibuk bila nk anak? Dah de anak satu tanya aiiii satu je ke? Kang dah 1 bas anak tanya..tak amik planner ke? Aaaaaaada je manusia nk kapuchi klo dah itu kebiasaan dia

So napa ko riso? Concern sgt reputasi ko?  Ko kenal Allah swt?

To me la ..ramai MANUSIA ni too much amik pot orang kata..tu depa concern penampilan..control ayu..bajet alim..tp sebeno nya soooo fragile ..yer

Mak aku sendiri.tu..mak kandong..ariii ari aku basuh dia haaa..tarbiahhhh..suh ingat kuboqq..ingat alam barzakh ingat kiamat neraka..mmg terkedu terkebil kebil masaaam je muke..bio lah..sapa suh ckp tk btuiii masak la ko aku direct sound..mak ke abang pakcik ker apalagi kawan..silap ko klo ngadu hal remeh!!

Yg takut nya nnti ko kawin TAK IKHLAS .ko kawin pasei oang suh kawin..nenek bisingggggg..oang dok ngata..kawin setaun ceraiiii..dahhh janda muda lakk..siappp kne lahar lagi mcm single

Tak btuii? Tauuu abam aji salu btui..tu oang takut
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:48 PM | Show all posts
brego replied at 12-10-2020 12:40 PM
korang yang pompuan ni suka sangat layan mulut orang
pikir positip jer lah

lelaki mungkin lebih senang kalau bujang. title tak yah nak tanya cik ke puan. pastu buat muka berkerut bila kita cakap cik. mcm endanger species plak

laki nak kuar travel sorang2 pun ok, lepak kedai makan sorang2 pun ok. klu org perempuan dok kedai makan sorang2 dipandang serong je
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 12:51 PM | Show all posts
awanysss replied at 12-10-2020 12:13 PM
tt iols kalau org tanya bila nak kawen iols smirk je. koser nak layan..

pastu iols ckp ngan budak ...

kawan iols yang tanya pasal kawin,
senang jer nak counter.

"anak pompuan ko umur berapa tahun?
aku tunggu anak ko abis sekolah, nanti aku masuk pinang,
amacam? boleh aku jadi menantu, ko jadi bapak mertua"

terus senyap tak tanya lagi
btw anak collegue aku ni mostly semua dah masuk belasan tahun,
tu sebab aku counter cara gitu
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:00 PM | Show all posts
brego replied at 12-10-2020 12:51 PM
kawan iols yang tanya pasal kawin,
senang jer nak counter.

kau bujang terlajak ke?
jarang jumpa laki tak kawen melainkan g**

kalau betul2 masin mulut kau, mati la kawan2 kau nak kena bermenantukan kawan sendiri..
confuse kang nak panggai ayah ke bro hahhaa

btw,kawan aku pernah couple ngan business partner bapak dia.. geli betul kitorang kalau dengar dorang on phone..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:02 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-10-2020 01:11 PM
helicornia replied at 12-10-2020 12:48 PM
lelaki mungkin lebih senang kalau bujang. title tak yah nak tanya cik ke puan. pastu buat muka ber ...

see, you concern too much dengan respon orang lain.
pedulikan kan la orang nak buat muka ker,
nak pandang serong ker,
korang tak rugi apa pun.

all that thing are within your own mind.
korang yang suka pikir macam2

iols pedulik apa orang nak pandang macam alien ker,
buat muka pelik ker,
nak sindir nanti barang dalam seluar lama2 jadi buruk ker,
or sindir nanti jalan2 dengan anak macam dengan cucu ker,
i dun care, nothing can bother me.

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn la nk stress Sgt dik. Org kawin ada mslh org yg dh kawin. Org single ada mslh org single. Smua ada bhgn msg2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Bergntg pd diri. Ko adalah apa yg ko pikirkan. Kalo ko pk hina maka hina la jadinya.

Sbb tu dlm donia ni ada scammer yg rs diri mulia walhal sbnrnya hina.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:19 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-10-2020 01:20 PM
awanysss replied at 12-10-2020 01:00 PM
kau bujang terlajak ke?
jarang jumpa laki tak kawen melainkan g**

yer, bujang terlajak, bujang lapok dan lain2.
bak kata p.ramlee,
bujang alif ba ta, angkatan bujang tua

kalau orang chop aku gay pun, aku iyer kan jer.
tak kuasa aku nak berdebat, lantak kau la nak pikir apa.
i have nothing to lose.

n then lagi bagus, takut sket mereka nak dekat membawang,
kau pegi main jauh2 di sanun



Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Bkn semua org diskriminasi k
Kdg diri sendiri yg anxiety lebih...
Chill ja , semua org Ada masalah sndiri...

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 01:31 PM | Show all posts
Edited by brego at 12-10-2020 01:50 PM
manehnya replied at 12-10-2020 01:20 PM
Bkn semua org diskriminasi k
Kdg diri sendiri yg anxiety lebih...
Chill ja , semua org Ada masala ...

yeah betul, punca nya adalah anxiety.
bila orang cakap apa2, mula la cemas pikir macam2.

praktis stoicism, n u will find peace within your mind.

when u understand the stoic art of being indifference,
nothing can bother u anymore






Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:22 PM | Show all posts
aku rasa ko dikelilingi org toksik la TT. mana2 yg patut ko humban, humban je jauh2. mana yg tak dapat humban, ko sound sekali. pandai-pandai la guna ayat yg sopan tapi pedih gitu. org ni kadang2 sbb ko baik sgt ko dorg tak fikir bila bercakap. sekali dah kena baru dorg sedar ko pun ada perasaan.

org yg dah married pun belum tentu bahagia, so those yg ejek2 ko tu mungkin jiwa tak bahagia la, cuba buat-buat bahagia dgn cara buat org lain rasa down.

tp yg single pun ada jugak perangai hangsuang kutuk org yg dah married mcm takde life la, itu la ini la. sape suruh beranak. aaagitchew. both yg suka mengutuk keputusan hidup org lain ni mmg bitterdan org yg bitter mmg org yg sedehhhhhh dlm hidup mereka sbb instead of achieving for their dreams, the only thing that would make them feel better is by downgrading other people.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:42 PM | Show all posts
brego replied at 12-10-2020 01:02 PM
see, you concern too much dengan respon orang lain.
pedulikan kan la orang nak buat muka ker,
na ...

i dont care pun. lagi sergah ada la kalau org sibuk dok tanya pasal kawin. tapi kita ni manusia ada hati dan perasaan. kalau selalu sgt asik sebut bila nak kawin, pastu dipandang serong bila ckp tak kawin dah tentu la terasa hati juga.kita  bukan robot. memang kita boleh cakap ignore je cakap2 orang, tapi hati tak boleh nak menafi perasaan sedih tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:56 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 12-10-2020 03:04 PM

1.        bila nak kerja kami yang kena berkorban, kena ot lebih, smuanya kami kerana kami takder family.

Sebab diaorang sah tau personal life & xtvt ko tu..
Kalau pindah tmpt keje baru nanti  jgn rajin menyembang hal personal..pretend & potray ko ada komitmen after working hours. Kreatif reka cerita kena ambil mak, further study ada kelas etc

2.        setiap kali ader kenduri kahwin mesti kami akan diburukkan sekali (nenek aku baru pukul canang kata aku takder kluar mana, duduk jer rumah) tak boleh ker kita happy utk mereka yang nak kahwin..kenapa yang belum kahwin nie harus diburrukkan sekali.

Elakkan attend wedding wpun cousin..ko jgn bagi alasan ko tak boleh etc lama2 nenek , sedara ko akan perasan yg ko jauh hati..daapt makcik baik hati diorang sendiri yg akan nasihatkan mak diorang.
Tap dah keliling toksin lagi bagus tak tahu langsung
sure ada kata nanti wedding ko takde orang datang ---sekali lagi gembirakan hati lagi bagus

3.        jadi punching bag org dah kahwin..bila nak bercerita hal rumah tangga jaa cari kita bila gembira and kita perlukan mereka langsung tak jawab whatsapp call.

Cerr engko plak buat dek. ..dah kena byk kali still nak layan.


4.        selalu akan diejek oleh org ramai bila nak kahwin tak kisahlah dari sedara mara, rakan sekerja, sabahat handai lar praktically smua..

toksik betul keliling ko nihhbaca balik point 1,2,3.

sedara - takyah attend wedding
opismate - start from now buat excuse busy,lunch sorang , jgn kluar masa sama

5.        mereka akan complain kita nie memilih lar apa lah mcm2lah mcm jodooh tue dlm tangan kita..
sekali lagi jauhkan diri C point no2



Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 02:59 PM | Show all posts
helicornia replied at 12-10-2020 02:42 PM
i dont care pun. lagi sergah ada la kalau org sibuk dok tanya pasal kawin. tapi kita ni manusia ad ...

jadi hermit, takyah jumpa orang.
iols sedang kearah ni, maybe one day akan tercapai.
nak jadi modern day hermit.

entah la, i dah lama ignore bab feeling2 nih.
i dun care my feeling, and i dun care what other people feel.
whatever situation, i'm just be indifferent.



Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2020 03:06 PM | Show all posts
brego replied at 12-10-2020 02:59 PM
jadi hermit, takyah jumpa orang.
iols sedang kearah ni, maybe one day akan tercapai.
nak jadi mo ...

memang la mengelak jumpa orang skrg ni. member2 sibuk nak together2 i bolayan je. i get together dengan yang memang close je. sedara mara jumpa yang rapat je, kalau jarang jumpa mula sibuk tanya dah kawin ke belum. meluat. tapi kadang rasa sedih juga, sbb i jenis orang yang bergaul masa belajar dulu. teringin nak jumpa kawan2 lama. tapi bila memikir soalan2 yang akan timbul, i buang je la rasa nak jumpa tu. bukan semua orang pandai jaga hati orang lain. lebih baik kita jaga hati sendiri
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list