Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1234Next
Return to list New
960
View
63
Reply

Batuk

[Copy link]

Author: Rotipitadaging    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-10-2020 07:37 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalam.. sya nak tanya.. sya selalu batuk2 bile ada kat kwsn sejuk.. i.e dalam bilik air,dalam kereta dgn aircond,dalam office beraircond.. dah check TB,negatif.. apa penyakit ye kalau mcm ni?? Lagi satu kalau keadaan mcm ni blh ke derma darah??

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 14-10-2020 07:54 PM | Show all posts
batuk2
Bahaya musim pandemik...nanti doc @ipes2 komen...dia tgh oncall
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 07:58 PM | Show all posts
Oh...sementara tu minum teh o limau suam @ ayo kembang semangkuk campur gula batu @ ayo rendaman nasi utk kurangkan batuk @ sakit tekak...

Derma darah tu tengok dulu simptom batuk ni ada kaitan penyakit selain TB tu ke...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Wassalam TT, dah lama ke batuk ni?  sebelum itu aircond tu selalu service tak?

Ni sedikit remarks dari portal oncall Dr. Di ipes dah habis oncall tapi ada kelas later so super duper busy. Since we both in medical line, i hope i can assist u walau sedikit.


Terdapat beberapa punca batuk berpanjangan:
Jangkitan bakteria atau virus
Asthma
Allergic Rhinitis
Pneumonia
Penyakit tibi
COPD

Batuk yang disebabkan oleh jangkitan bakteria biasanya adalah lebih sukar sembuh berbanding jangkitan virus.Disebabkan anda muntah kahak yang kekuningan anda mungkin dijangkiti jangkitan bakteria.Terdapat beberapa soalan yang harus kami tanyakan bagi mendapatkan maklumat lanjut sebelum kesimpulan tentang masalah yang anda hadapi boleh dibuat.

Untuk melegakan batuk anda dengan beberapa langkah:

Mengambil minuman panas tanpa gula seperti air lemon dan madu
Kurangkan makanan pedas dan berminyak
Jauhi rokok atau orang lain yang merokok
Minum air putih dengan kerap
Dapatkan rehat yang secukupnya
Sekiranya batuk anda masih berlarutan, sila rujuk masalah ini dengan lebih lanjut. Anda boleh klik pada link  (DoctorOnCall) untuk bercakap dengan doktor kami bagi mendapatkan rawatan selanjutnya. Terima kasih.

I copy je, nnt i bagi u link. Btw... please meet ur doctor jika masih tidak sembuh


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 08:10 PM | Show all posts
tt kurangkan makan makanan yang berminyak bersantan bergula berkari berempah  dan berais. banyakkan exercise. last sekali jumpa doctor

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 08:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Untuk Derma Darah pula, TT ada kad ke? selalunya kami xkan simply ambil darah.. akan ada borang kesahihan yg perlu diisi. Jika anda dalam kategori deferal (tidak layak disebabkan faktor kesihatan) maka tidak boleh. Jika kesihatan anda is fit boleh sahaja.

But, to be safe maybe TT fokus utk pulihkan batuk dulu. But im sure TT tidak ada penyakit yg serious.. cuma need to check ur lungs maybe... tanya dr can i do chest xray utk maklumat lanjut. I suggest pergi ke outpatient private hospital jika u ada medical card. Make sure warded sehari.. hahahha baru boleh claim. Jika u rasa perlu. If ada budget lebih go and meet ur physician nearby.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 08:19 PM From the mobile phone | Show all posts
blh ke derma darah
Is there a need for this derma darah? Wait for the expert doc @ipes2 k...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
oh ni ya TT,

Bolehkah saya menilai kelayakan saya sebagai penderma darah?

Boleh. Kriteria pendermaan darah boleh dibaca melalui poster dan carta alih yang dipamirkan di ruang pendaftaran pendermaan darah di pusat-pusat kutipan ataupun kempen derma darah yang diadakan maupun melayari laman web Pusat Darah Negara : www.pdn.moh.gov.my Proses ini dikenali sebagai self derral di mana individu yang tidak memenuhi kriteria pendermaan darah atau menyedari bahawa darahnya sendiri berpotensi menjangkiti penerima darah dan membuat keputusan supaya tidak menderma darah pada waktu itu. Individu dalam golongan risiko tinggi yang dinyatakan diatas adalah dinasihati untuk tidak meneruskan niat untuk menderma darah mereka demi menjamin keselamatan bekalan darah dan kemungkinan menjangkiti pesakit yang menerima pemindahan darah tersebut. So call them and ask... it is best.


Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 14-10-2020 08:04 PM
Wassalam TT, dah lama ke batuk ni?  sebelum itu aircond tu selalu service tak?

Ni sedikit remark ...

Sis amk.medic jugalke
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2020 10:37 PM | Show all posts

Haah...degree apa ye? Doc @ipes2 berderet letak...
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 06:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 14-10-2020 10:02 PM
Sis amk.medic jugalke

morning, ishh kan dah tau. Tapi kita keje dgn doctor doctor ensem lah.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 06:59 AM | Show all posts

Copy and paste
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-10-2020 06:41 AM
morning, ishh kan dah tau. Tapi kita keje dgn doctor doctor ensem lah.

Amboi hang.... nak yg ensem aje.. sian doc yg boroi.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 15-10-2020 07:05 AM
Amboi hang.... nak yg ensem aje.. sian doc yg boroi.. hahaha


hope info saya membantu TT and u too, kan kaka.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-10-2020 06:59 AM
Copy and paste

Asyik copy paste aje hahaha.. oklaa sidila ni jawab.. boleh jugak nak tanye tanye bila sesak.. nak tunggu si ipes ni lmbt..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:08 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 15-10-2020 07:07 AM
hope info saya membantu TT and u too, kan?

Ok no problem.. jd laa lepas sesak
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:41 AM | Show all posts
Buritan replied at 15-10-2020 06:07 AM
Asyik copy paste aje hahaha.. oklaa sidila ni jawab.. boleh jugak nak tanye tanye bila sesak.. nak ...

The expert @ipes2 on d way...habis duti dah...

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 15-10-2020 07:41 AM
The expert @ipes2 on d way...habis duti dah...

Yepp.. kita tunggu doc ipes punya explaination..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 14-10-2020 07:54 PM
Bahaya musim pandemik...nanti doc @ipes2 komen...dia tgh oncall

Bahaya musim pandemik mksdnya sya mudah dijangkiti covid ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 14-10-2020 08:04 PM
Wassalam TT, dah lama ke batuk ni?  sebelum itu aircond tu selalu service tak?

Ni sedikit remark ...

Dah lama.. kejap ada kejap takda.. ikut mood batuk tu nak dtg,dia dtg..

Aircond kat office tak pasti.. aircond kereta ada la jugak..

Kahak kekuningan takda.. tp tekak selalu gatal & selalu berdehem..

Langkah2 u semua i dah pernah buat kecuali bab makanan pedas & berminyak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list