Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1518
View
44
Reply

Derhaka ke?

[Copy link]

Author: blueberry12       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-10-2020 07:28 PM | Show all posts |Read mode
Hai semua.

I selalu baca thread2 dkt sini. banyak isu pasal perempuan belum kahwin. so i am one of them. Umur 32 dan belum kahwin. Ikutkan i tak kisah lansung dengan pandangan orang lain cuma yang jadi isu ialah dengan mak sendiri.

ok. pendek cerita my mom ada tersalah cakap. tak tahu la tersalah ke sengaja cakap tp ayat dia lebih kurang macam ni. "Mak malu ada anak tak kahwin lagi. tak tahu la apa dosa mak sampai anak tak kahwin". Serius lepas dengar ayat tu i kecik hati sangat dengan my mom. i jawab jugak. i blaja result cemerlang, kerja bagus tp sebab dah tak kawen terus memalukan mak ke? lepas tu my mom senyap je. tp serius i kecik hati. selalu terngiang ngiang je ayat dia.

So nak dijadikan cerita sekarang family nak kenalkan i dengan seorang lelaki dan suruh i balik kampung sebab family laki tu nak datang rumah. so i tak nak balik. i cakap sibuk kerja. honestly i mmg tak nak laki tu. i dah tengok gambar dan tahu background dia sikit2 dan memang i tak minat. Yes. i mmg memilih sbb tu jadi andartu. Muka tak lawa sangat tp memilih kemain. yang ni mmg i mengaku siap2. sebelum ni i pernah bagi muka kenal jugak dengan lelaki pilihan parents. end up i akan spoilkan relationship dua family. dah few times jadi so i dah tak nak lagi dah.

sejak isu tu i jarang call dgn my mom dah. kalau dulu hari hari call. sekarang seminggu sekali je. tu pon my mom yg call. kadang kadang bila video call dengan family ramai ramai obvious i tak fokus dekat my mom pon. tp jauh sudut hati, i tak tenang. sebab tahu tak baik buat ibu kita macam tu. berdosa semua tu. i tak tahu apa yang harus i buat. korbankan perasaan sendiri untuk happykan ibu? cuba je kenal walaupun dah tahu mmg tak boleh? eiiii.. tp serius i tak boleh. mcm mana nak bagi mak i faham ehh?


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 15-10-2020 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Masalah kecik je ni....jgn besarkan dgn mak sendiri...banyakkan sabar ....
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Memilih sunguh nya lahai.... 20yr later berbaloi ke milih2 buang Masa , still boleh produce..

Untong laaa ada gak yg Audi nak kenal, dh kata Mula x lawa...

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Apo yg  tk best sal dak jantan tu

Aku ni pn ado anak dara..tp aku tk kisah dah hal jodoh dia..hidup rumah tgga ni kdg2 seronok kdg2 ke laut... Jd biarlah dia memilih kalau dia tk kawin ..boleh enjoi....eh ikut la memana pn
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
TT.
Ade mak org lain lagi dasyat...siap ckp nyesal Aku beranak kan ko....ade org anak tgh sakit mak elak2 nk jumpa or Jaga...ade Tu Terus tk ngaku anak...

Ko istighfar je byk2...mak ko ckp Tu sebab dia Rasa Sedih Dan Rasa bersalah atas diri dia sendiri Tu yg terlepas ckp....mungkin dia kerap berfikir kenapa ko tak kawen2 sampai dia Rasa ade kaitan dgn dia...

jgn sampai mak tk nk ckp  plak Lepas ni...baru ko Rasa dia nya perit lagi teruk Dr Rasa sekarang ni...

Jgn lama sgt merajuk k....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedihnya bila mak uols cakap camtu kan.. Nape uols reject calon tu, on what basis?

Orang yg suka nak play matchmake ni kan...paham tak, kita ni nak matchmake person bukannya baju pada tudung...ada emosi, self-esteem involve. Kadang2 lepas kenal org A, kita perlu masa nak bangun balik..nak heal, nak breathe, nak rasa confident balik etc tu belum
lagi rasa letih nak start kenal org dari awal over and over again... Iols takde kata nasihat melainkan jangan gaduh lama2 dengan mak...mungkin kena slow talk, heart to heart..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by batu kikir at 15-10-2020 08:27 PM

Jangan sekali-kali cuba derhaka pada ibubapa. Mungkin dia terlepas cakap sebab nak sangat anak kahwin.  Maafkan dia.
Macam saya ibubapa dah tak de......saya dah tak de episod bermesra dengan ibubapa terutama emak saya. Semasa mereka masih hidup.....santunilah mereka,  layanilah sebaik mungkin.....once mereka dah tak de you will miss them very much.  Since ibu masih hidup, mohon ibu doakan supaya jumpa jodoh, murah rezeki dan sebagainya. Doa ibu..... sangat mudah Allah makbulkan.  Saya dah experience banyak kali bagaimana Allah makbulkan doa ibu walaupun situasi hampir mustahil untuk mendapatkan sesuatu itu.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 15-10-2020 08:05 PM
Apo yg  tk best sal dak jantan tu

Aku ni pn ado anak dara..tp aku tk kisah dah hal jodoh dia..hid ...

Kerja dan rupa.
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2020 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat je ape yg dpt puaskn ht mak wlupn ko terseksa..esok2 jd ape2 sng ko blh slhkn mak ko, xde dh mak ko nk kate kt ko lg huhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 09:20 PM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 15-10-2020 08:24 PM
Jangan sekali-kali cuba derhaka pada ibubapa. Mungkin dia terlepas cakap sebab nak sangat anak kahwi ...

Thanksss. Yes. I pon takleh imagine kalau parents i takde. Rindu dgn hubungan i dgn my mom dulu2. Ktorg rapat sgt. Tp sejak i masuk umur 30 tu ktorg dh stat lain sbb i tak kawen.  i akan stress tiap kali balik kampung. Tak enjoy dah. I harap dpt jumpa lelaki yg betul2 boleh bukak hati i utk kahwin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-10-2020 09:27 PM From the mobile phone | Show all posts
ayorsuam replied at 15-10-2020 08:20 PM
Sedihnya bila mak uols cakap camtu kan.. Nape uols reject calon tu, on what basis?

Orang yg suka ...

1. Education 2. Kerja 3. Rupa.

Betul. Actually i baru putus tunang tahun lepas. Trauma pon tak habis lagi. Ni nak kena kenal org lain. Lepas tu tak kena dgn taste pulak.

Dah habis daya heart to heart dah. Tp still tak jalan. Sekarang i doa cepat2 jmpa lelaki yg blh bukak pintu hati i ni. Mcm tu je cara nak selesaikan masalah i dgn my mom. Tanpa ada mana2 hati yg terluka.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
TT, i pun x kahwin lagi n umur pn dekat2 dgn u, tapi i bersyukur sgt2 sbb xde siapa dalam family i yg tanya2 bile i nak kahwin tu semua. Kalau ade pun, i just cakap je, doakan la.. Parents i cakap kalau i x kahwin pun xpe  duduk je dgn diorg. Cume mama ade la cakap nnt sian kalau mama n ayah xde siapa nk jaga i.. tu je la. Tp bile tgk kes2 org sekeliling yg dah kawin tp byk masalah, trus die x kisah sgt dah.

I rase mak tt pn risau kat u mcm mama i jugak la kot. Maybe die risau bile die dah xde, siapa nak jaga u. Die bkn nk menghina ke ape, cume mayb die pun terfikir, mane silap die sampai anak diuji mcm tu. It's ok. Next time kalau u jmp die n die risau lagi, u cakap je kat die, "mak doakan la.. sbb doa mak kan selalu dimakbulkan"

Pasal isu u memilih pulak, series i x setuju org2 yg marah bile kite memilih ni. Sedangkan beli baju pun kite pilih, ni pula org yg nk hidup dgn kite. Besfren i pernah cakap kat i, "kalau org tu mmg jodoh u, die x menepati citarase u pn u akan terima.." sbb die sndr mcm tu. Ramai org nk kenalkan die dgn mcm2 lelaki, die tanak, tp tiba2 je hati die terbuka nk berkenalan dgn sorang laki yg kakak ipar die suggest. Then jmp, trus berkenan n kahwin. Bahagia dh 2 org anak srang.

I rase kalau u tak berkenan dgn org yg family u cadangkan, u bgtau je terus terang. Kalau diorg insist u jmp jugak, terpaksa la jumpa jugak, tp mintak diorg jgn ade expectations ape2 la. Mane tau kan.. dlm gmbr u tak suke tp bile jmp n borak2 dgn laki tu, u all serasi ke. Hehehe.

Lastly ape yg i nak cakap, i tau ni nasihat yg typical, tp selagi mak masih hidup, cuba sebaik yg boleh utk tak bergaduh dgn die. Faham je yg kadang2 kite xleh nk control emosi, tp kalau kecik ati ke gaduh sikit2 je, try utk tak simpan dalam hati lebih dari a few hours sbb lagi lama simpan, nnt akan rase lagi jauh dari die. You're not a bad person, tt, sbb u still rase x sedap ati lps buat camtu, so cheer up n try slow talk dulu dgn mak u.. ganbatte!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 01:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Call Mak dan minta Mak doakan jodoh yg terbaik buat tt. Cakap mcm tu setiap kali Mak sebut ttg jodoh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 08:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by per706 at 16-10-2020 09:23 AM

Ooo bru putus tunang setaon lepas, so ade sket serik la tu..no wonder.entah la deq, nk memilih pon smpai bile.unless mmg da nekad x nk kahwen lansung.so clean cut je dgn mak.kdg mak pon stress jugak,dok kg tu,masyarakt sekeliling dok tnya,keje elok,belaja elok,muka elok. Asal x kawin2 lgi.sekali skali boleh la elak,boleh la jwab..kalu da selalu kena "serang" dgn org keliling tah2 makcik2 awak sndri..mna mau hati mak tu nk bertenang

skang ni mulut org la..nak ke x nak.mak awak pon kena tempias jugak. Tah2 da ade org umpat dia, sbb dose dia awak x kawen...hakaq paham awak trasa deq,tpi cube tnya mak. Ada sesape sindir2 dia ke.da lama pendam la tu.ujung terkeluar jugak.skang ckp trus trang kalu x nk dijodohkan lagi.n kalu u nk cri sndri.ttg laki yg latest tu da ckp dgn mak x nape x nk jumpa.kalu lom btau mak y he is not the one.

But one thing u shud know,semua mak nk yg terbaik utk ank2. Kdg cra depa mmg menyakitkan hati.tpi semua sbb risau n syg kan ank.skang mungkin awak x pham,tpi bila da jdi mak nanti. Baru Kita tau rsa seorang mak tu.cliche kan? Tpi cliche ni lah yg selalu buat masalah kalu kita x belaja sesuatu.

Memilih tu boleh,Kita ada hak utk dpt yg terbaik utk dri kita. Tpi bila cari tu smpai mengharapkan kesempurnaan. Itu salah la pda hakaq.sempurna tu bukan manusia.sempurna tu Allah. Sbb tu Allah fitrahkan manusia berpasangan,utk saling melengkapi kekurangan. Utk sma2 berusaha ke syurga Allah.da cuba cari tpi x jumpa mungkin da tersurat la jaln hidup mcam tu.tpi terlampau memilih smpi x jumpa, mcam memanjakan ego sndri pon ye.sbb rsa dri layak yg "sempurna" bukn yg "terbaik".

Skang ni kol mak tu,mintak maaf. Ckp la awak agak terasa dgn ape yg mak ckp tu. Kalu x ready ckp je ngan mak lom ready sbb putus tunang ritu. At the same time selami jugak persaan mak tu.ade la tu sesiapa yg buat dia kecik ati. Mintak maaf dekt mak sbb keputusan awak utk belom nk cri bakal somi tu buat mak dpt tempias...syg la elok hubungan baik dgn mak rosak sbb hal mcam ni..

Semoga semuanya baik2 shaja utk awak ye deq,semoga ditemukan jodoh yg dpt pimpin awak ke syurga n syg awak seadanya...n semoga hubungan awak dgn mak baik balik...syurga awak tu selagi belom kawin ni...

Semoga diberi jalan insyaAllah...Amin Ya Rabb ;)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Susahkn,iols sharekan pengalaman iols..
iols pun dulu xnk kawin.mak iols acpkali menangis suruh iols kawin,iols bkn la ta ada yg minat ye,pnh 1 hari iols bwk 4calon kasik mak iols pilih..iols that time da 30thun,iols ta bcinta pasal serik kna tipu 6thun.iols selalu bwk jejans yg minat iols kasik mak iols yg pilih sape nk jd menantu dia.tp iols bila mak da plih kn,iols jd tanak truskan taw.iols tgal je mamat tu buntang-buntang..nak kata iols dibuat org,tak juga yg pnting iols tawar hati untuk ke fasa pkhwinan bg iols geli pulak nk hdup bsama..pdhal iols da tapis ye sape iols nk kwn..so brterusan smpi mak iols suruh iols mandi bunga.iols pun malas tgok dia menangis je,pergilah
Bila da tgok mcm ni,iols ada idea jht..ah kawin jela..nanti ada ank 1 iols akan mintak cerai.so dipendekkn cerita,tanpa bercinta suami iols ajak kawin ye.suami iols helok ye,model..so i pun kawin..bila bergaduh ke,iols keep ckp cerailah.kadang-kadang rasa bdosa tp syukur suami iols ta layan angin giler iols.skrg da 2 hero ouls..
Ex-ex i ada yg menanti tp i da block,iols rasa mmg stkt ni jodoh iols dgn suami..
Tp utk tidak OT,adik perempuan iols juga sdg mengalami uols.tanak kawin walhal psiapan da siap.tgal sebulan dia lari.aneh juga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-10-2020 01:53 PM | Show all posts
seriously i nangis lepas baca nasihat2 uols. thanks for not judging me. jujurnya i mmg tgh mental breakdown sekarang. thats why cepat trigerred. dalam masa setahun mcm2 jadi. right after putus tunang, i dpt promotion (yes. happy gaji naik tp makin stress sbb tanggungjawab dan beban kerja yang tinggi. nak hadap bos lagi), PKP (setahun dah tak travel, even masa start PKPP tu dh boleh travel dalam negara tp i busy kerja kejar dateline yang tertangguh sbb PKP) etc.

sampai satu tahap i harap kena covid. sbb i nak rest at least 2 minggu tanpa ada gangguan. even i pernah jeles dengan orang kena buang kerja masa PKP. sbb i sendiri takde kekuatan nk berhenti kerja. rasa best kalau kena buang je.

i rasa sekarang bukan masa yg sesuai utk i kawen or kenal dgn orang. i kena baiki dulu emosi n mental. im faking my happiness. dkt luar jmpa orang senyum tp bila duduk sorang2 dkt rumah i boleh termenung atas sofa satu hari suntuk tanpa buat pape. sedar2 dah malam.

Kalau i cerita pasal ni confirm my mom akan suruh buat solat sunat. btw thanks everyone. please pray for my mental health. i akan try follow uols punya nasihat especially bab berbaik dgn my mom tu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 02:07 PM | Show all posts
blueberry12 replied at 15-10-2020 09:27 PM
1. Education 2. Kerja 3. Rupa.

Betul. Actually i baru putus tunang tahun lepas. Trauma pon tak ...

ini pendapat i ok..
kalau u rasa tak kena taste u, takyah dengar cakap2 orang "memilih le sgt" biarkan..

zaman2 MCO kerap2 PKPB la PKPD la apa2 la..kalau ada keje stabil tu okla. lagi bagus keje kerajaan. kalau mamat tu keje kerajaan wajib kawen ok. makcik PAKSA ko kawen cepat2

kalau swasta/keje sendiri gaji harian tu, kalau ko tak berkenaan, okla. makcik maafkan. makcik keje swasta, makcik paham betapa tak kukuhnya swasta zaman2 MCO ni. tunggu masa aje kena "potong kepala"

RUPA pun penting gak. baru la tak sabar2 menanti honeymoon ke..mlm jumaat. hik hik hik (gelak penuh makna)

kalau derang2 ckp, rupa tak penting, itu DERANG. bukan ko kan? sapa nak layan suami? ko jugak kan? bukannya derang2 tu. derang2 tu tak kisah lantak le.


Masa couple & bercinta tak sama dgn Dunia Perkawenan.

Lepas perkawenan, perempuan lebih banyak berkorban, "terkorban tanpa sedar" & tidur pun kurang. Beauty sleep takde.hik hik hik hik (gelak2 ada makna)

Jadi kalau ko "memilih" tidak salah ok.

itu aje nasihat makcik sempena jumaat dan mlm jumaat yg dah lepas. RUPA pun penting utk rasa ummpppmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 02:12 PM | Show all posts
oh ye..btw... aku rasa ko nie muda lagi sbb tu ramai orang nak introducekan blind date utk ko
nasihat aku - ikut aje. gi aje blind date.

pergi blind date utk berkenalan. utk luaskan networking. jadi la kawan lelaki. tak salah la ramai kawan lelaki. lagi boleh eksyen kat orang lain. i ada 10 kawan lelaki tau. sapa kata i tak laku?

jangan sempitkan fikiran blind date -> kawen. ehh... kolot sgt ok. sempit gila. sapa suh stress kan diri sendiri.

kalau ko dah gi blind date pastu ko rasa tak ngam/not my taste, kot2 ko ada kawan yang sgt2 desparate nak kawen tak kisah sapa tak kisah apa2, ko boleh "hadiahkan" blind date dah jadi kawan lelaki ko kat kawan ko kan?
Memberi itu lebih baik Menerima.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 02:34 PM | Show all posts
@ifanonline

sila bg advice yg baik

bg motivated sket
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2020 02:36 PM | Show all posts
cuba tgk drama kutub utara kutub selatan tv1

drama yg memberi inspirasi n motivasi

kpd andartu2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list