Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1026
View
47
Reply

[Pelbagai] Kenapa orang mencarut?

[Copy link]

Author: Skydiva    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-10-2020 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Waktu nak beli makanan tadi, saya terdengar sekumpulan budak-budak muda duduk makan bersama sambil mulut tak berhenti mengeluarkan kata-kata kesat, macam seorang selebriti internet/ founder kosmetik tu la. Rasa seronok - mencarut; terkejut -mencarut; marah lagi la teruk kata-kata yang dihamburkan, pendek kata dalam setiap perkataan mesti ada saja kata-kata kesat terselit.

Sebagai seorang yang dibesarkan dalam keluarga yang nak cakap benda tak elok macam, b*d*h, s**t semua pun kena warning dengan cili, saya rasa pelik bila jumpa orang yang suka mencarut. Pernah saya nampak screenshot perbualan whatsapp satu keluarga ni, penuh dengan ayat-ayat carutan. Dari emak, ayah, sampai la ke anak-anak. Soalan saya, normal ke mencarut ni?

Ada orang berpendapat bahawa mencarut/cursing ini ada kaitan dengan masalah mental. Tapi menurut Dr Emma Byrne, penulis buku "Swearing is good for you" dan seorang pengkaji neurosains menyatakan bahawa mencarut sebenarnya boleh mengurangkan stress seseorang sebab mencarut biasanya dikaitkan dengan keadaan emosi seseorang. Boleh jadi orang tersebut mencarut sebab stress, gembira, rasa terhibur, sedih dan macam-macam lagi la. Jadi mencarut itu normal malah bagus untuk kesihatan mental sebab boleh kurangkan stress. Masalahnya, macam mana pula kesannya pada orang yang kena maki/ carut itu.

Saya selalu rasa sakit hati, terhina (insulted) dan tak selesa bila berada di pihak yang kena maki. Bayangkan, kalau jalan tiba-tiba terlanggar budak sekolah umur 9-10 tahun lepas tu budak tu cakap, "s*al la, buta ke?" Atau dalam internet pun, anda cakap dengan berhemah, tiba-tiba kena maki f*ck, b*doh tak belajar, gi m*mpus sana!" Anda rasa terkesan atau rasa benda tu normal?

Pada individu yang suka mencarut pula, teringin la juga nak tahu apa yang menyebabkan orang suka maki/ mencarut ni. Terkesan tak kalau anda yang dimaki?


Screenshot_20201018-134652_Chrome.jpg
Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 18-10-2020 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
cabai je mulut..biasa sgt

tapi aku juga menkhinzirkan org yg aku benci
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin dh jadi kebiasaan bg orang tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Faham sangat dan agree dengan tt. Seriously mencarut is not cool. Nak cakap lawa, cakap la cantiknya. Ni lawa sial. Motif sial tu kena ada?

Pada i, mencarut ni mungkin bermula dengan suka2 atau ajuk orang atau berada dlm suasana percakapan mcm tu, lama2 jadi kebiasaan meniti di bibir
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
mcm kat dalam porum ni ke

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2020 08:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Jitu replied at 18-10-2020 06:54 PM
mcm kat dalam porum ni ke

Lol.. x kisah la dalam forum ke, kat med sos ke.. kalau jadik subjek yg kena carut, ape perasaan? Ni bkn soalan retorik tau, mmg nak tau jwpn jujur. Sbb ade je org tak kisah, tak terkesan, rase kelakar etc. Ade org plak take it personal.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2020 08:55 PM From the mobile phone | Show all posts
doubleA replied at 18-10-2020 05:21 PM
Faham sangat dan agree dengan tt. Seriously mencarut is not cool. Nak cakap lawa, cakap la cantiknya ...

Ade org mencarut mmg dari kecil. Mmg lumrah dalam family die, cakap bnd2 macam tu. Sampai diorg rase bnd tu x salah sbb mcm penguat ayat. Cth mcm "bes, s*ial! Klakar b*bi!!*  etc.. pastu kalau marah lagi la byk kata-kata kesat diorg cakap.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Kdang2 dayang terbiasa diorang anggap mencarut tu penyedap ayat
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2020 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Skydiva replied at 18-10-2020 08:41 PM
Lol.. x kisah la dalam forum ke, kat med sos ke.. kalau jadik subjek yg kena carut, ape perasaan?  ...

xsuka mencarut dengan kena carut
habis2 pun klu nak marah sgt guna perkataan celaka ngan bodoh
klu perkataan hxxxx jxxxx, bxxx, pxxxxxk etc mmg xguna
dah dididik family dr kecik jaga tutur kata
cuma kadang2 bila ngan member2 yg mulut longkang jd terikut jugak

tengok keadaan sekeliling klu ngan membe2 je terlepas cakap jugak
tp klu tmpt awam, depan org tua, depan budak2, dlm porum mmg xda nak mencarut2 ni
xda adab sopan gitu





Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 05:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Skydiva replied at 18-10-2020 08:41 PM
Lol.. x kisah la dalam forum ke, kat med sos ke.. kalau jadik subjek yg kena carut, ape perasaan?  ...

Saya kesah.. dann hari tui saya kena carut.. dan budak tu ckp biasaklas saya org melaka.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 05:46 AM From the mobile phone | Show all posts
Mgkn kebiasaan..kita yg latih dri kte kan..
Dkt rmh kdg bahasakn dri aku pun kena tegur dgn mak ayh..kasar bunyinya..
Tp i kalau ada ank2 jiran kck lalu dpn i mencarut pnggil2 nama binatang..i tegur je trus..
Xsedap dgr..dpn adk2 kecik plak tu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:21 AM From the mobile phone | Show all posts
selayaknya dicarut kalau dah tak reti bahasa perangai pon mintak dimaki berjemaah gituh
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:24 AM From the mobile phone | Show all posts
iols kadang terhibur jua yach melayan carutanz diva aa tu. rasa nak all out jah macam heshe takde nak simpan2 buat sakit hati sendiri jahh
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 19-10-2020 05:46 AM
Saya kesah.. dann hari tui saya kena carut.. dan budak tu ckp biasaklas saya org melaka.. hahaha

Wehhhh...sama laa..pernah kena gitu jgk..ai was like....seriously?sbb kamu org negeri tu,kamu berhak nak carut2 kan org sesuka hati?bila ditegur,kemain mencuka,pastu tabur fitnah..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Ai senang je,kalau org tu baik dgn ai,xde caruts,ai mmg xkan carut sbb dr kecik tak pernah caruts..dah besar ni je,pengaruh media kan..hihihi~

Tp still x berani nak caruts dpn my family..kalau gaduh ngn adik beradik,paling2 kejam pun ai guna perkataan "bodoh" je..tu pun dah kena marah ngnn my mom..   sbb my mom xpernah even satu caruts pun keluar drpd mulut dia..macik2,paacik2 ai pun sama..

Kitorg belajar sendiri drpd kawan2 y tak berjenis,pstu tgk tv laa..kekeke~
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 08:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Byk2 carut, carut org utara plg kejam. Habis yg dlm kain pon kluar
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
salmon-suki replied at 19-10-2020 06:36 AM
Wehhhh...sama laa..pernah kena gitu jgk..ai was like....seriously?sbb kamu org negeri tu,kamu berh ...

Bila kita tego.. kita dicarutnua balik.. satu lg bwk.sekampung nak gaduu dgn kita.. bila kita layan tak layan.. dia.ckp.tak.izim ilmu menjahit dia.. ki6a jwblaa kita pun tak mo.ilmi.jahit dia tu.. hagaga
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Kosseerrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 10:59 AM | Show all posts
ikut pada individu.

chek ada 1 kwn suka mencarut..bukan masa marah je sembang2 biasa pun tetap nak mencarut.
pernah tanya juga best sgt ke mencarut..dia jawab entahla bila mencarut dia rasa puas katanya..omg.
tabiat dah kot.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2020 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Jitu replied at 18-10-2020 06:54 PM
mcm kat dalam porum ni ke

selalu je iols carutka.l si ayam ph tu ...
sbb perangai dia laaa

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list