Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
11372
View
100
Reply

Setiap hari fikir mati” Lisda Mengaku ada masalah komunikasi dlm keluarga

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2020 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by YgBenar at 22-11-2020 01:06 PM

KUALA LUMPUR: Pernah memuat naik entri dalam laman sosial yang menyentuh masalah komunikasi dalam keluarga, pelakon Lisdawati menafikan ia berkaitan dengan hubungannya bersama suami, Fauzi Nawawi.

Lisda atau nama sebenarnya, Nisdawati Nazaruddin, 42, mendedahkan hubungannya bersama suami baik, apatah lagi selepas melahirkan anak keempat yang kini berusia dua tahun.

Bukan itu sahaja, ibu kepada lapan cahaya mata termasuk empat anak tiri membuat pengakuan jujur, banyak belajar daripada setiap dugaan yang ditempuhi.

“Secara jujurnya, hubungan saya dengan Fauzi, Alhamdulillah sentiasa baik sejak kami mendirikan rumah tangga pada 2007. Orang selalu memandang saya memegang watak wanita lemah lembut, Fauzi pula watak antagonis.

“Orang menyifatkan Fauzi suka buat perangai, saya pula selalu teraniaya. Tetapi, Alhamdulillah, hubungan saya dan suami sangat baik dan saling memahami.

“Semua kisah tersebar saya anggap sebagai ujian yang perlu ditempuh. Sebagai isteri, saya percaya ujian bukan datang dengan sengaja. Jujurnya, saya bahagia sejak melahirkan anak keempat. Malah, saya merasakan melalui fasa kembali bercinta dengan Fauzi saat hamil anak keempat,” katanya kepada BH Online.

Lisdawati berkata, dia menyeru kepada isteri, jangan mudah melenting dan membuat spekulasi. Ujian pula hadir melihat kekuatan diri.

“Saya percaya ujian Allah tidak datang bersahaja, tetapi untuk kita belajar.

“Setiap masalah dilalui dan selesaikan dengan cara baik. Lebih baik daripada marah dan melenting. Saya bahagia dengan cara ini. Saya percaya jika hubungan baik akan memberikan rezeki dalam keluarga. Saya dan Fauzi bukan manusia sempurna, ada kekurangan.

“Saya kena belajar untuk tidak melenting dan mencari kesalahan orang lain. Setiap kali musibah berlaku saya tanya diri apa salah saya hari ini. Saya selalu ambil masa berbicara dengan Allah SWT, terutamanya ketika ditimpa ujian. Saya selalu yakin Allah peluk saya. Disebabkan itu, saya tenang menghadapi segala-galanya,” katanya

Netizen selalu memandang Lisdawati memegang watak wanita lemah lembut, Fauzi pula watak antagonis. Bagaimanapun, mereka bahagia dan saling memahami.

Akuinya, setiap masalah yang hadir mendidiknya mencari kesalahan pada diri.

“Jika diberikan ujian, saya selesaikan masalah saya dahulu. Sebab ujian untuk saya hadap. Jika Fauzi boleh tenang, jadi saya pun kena tenang.

“Jadi, saya kena bersikap positif, anak-anak pun tenang. Saya juga selalu bercakap dengan anak-anak, fitnah datang pada bila-bila masa, jadi hadapi dengan baik,” katanya.

“Saya mula memakai stoking dan bertudung labuh. Saya akui, semuanya mulai berubah. Setiap hari saya akan mencari jalan pulang. Pada masa sama, saya mahu bawa anak-anak ke jalan yang sama.

“Setiap hari saya fikir, esok saya akan mati, jadi lebih baik saya berbaik dengan semua orang. Saya fikir perkara yang baik sahaja. Jika saya buat salah, saya takut tak sempat minta maaf. Memikirkannya saya jadi takut. Tambah lagi, apabila saya selalu baca berita kematian mengejut.

“Saya akan bercakap dengan anak-anak, mereka perlu bersedia jika saya tiada nanti. Alhamdulillah, anak menerima dengan baik. Anak tiri pun sedang belajar. Saya bersyukur, anak tiri ada kerenah, tetapi mereka anak-anak yang baik,” katanya

Tenang hadapi Musibah

Lisdawati mengaku dirinya sekarang lebih tenang menghadapi musibah.

Lisda atau nama sebenar, Nisdawati Nazaruddin, berkata dia sering mengingatkan diri soal kematian, lantas menjadikan dia lebih positif melalui hari mendatang.

“Tambah lagi, apabila saya selalu membaca berita kematian secara mengejut. Disebabkan itu, hari-hari saya berpesan kepada anak-anak agar bersedia kerana bila-bila masa Mama akan pergi.

“Hari-hari yang berlalu adalah hari-hari untuk saya mencari jalan pulang. Pada masa sama, saya mahu bawa anak-anak ke jalan sama dengan memberi didikan agama yang betul
IMG_20201121_123311.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-11-2020 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgh syoksyok baca aleh2 ada “Zaibo pesan jaga anak2”

Tak edit ka sblm post
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Tiram replied at 21-11-2020 12:36 PM
Tgh syoksyok baca aleh2 ada “Zaibo pesan jaga anak2”

Tak edit ka sblm post

Haha C&P je kot. Mcm wat assignment
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Ulang kali aku baca..tetiba ada zaibo...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Tulis ulang2 sampai aku pun terikut baca ulang2
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
orang yg ada masalah komunikasi dgn famili hari hari doa supaya allah ambik nyawa dia cepat2 supaya famili gembira bila dia xde ... in other way mmg hari2 ingat mati , tapi bukan nak bunuh diri pon ..

kadang2 bukan masalah apa pun
just ada ahli kuarga suka bodoh2 kan dia
and pendapat dia x di dengari
and famili anggapa apa yg dia ckp semua bull shit
famili punya mental torture org selalu x nampak
sbb org hanya anggap “why u so serious , org gurau je”



Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Igt ke setiap hari dok pikir bebird laki dia jah
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 21-11-2020 01:08 PM
orang yg ada masalah komunikasi dgn famili hari hari doa supaya allah ambik nyawa dia cepat2 supaya  ...

Agree... Especially bila involved parents or family members lebih tua... Mula la pakai religion card.. berdosa la, kena jaga hati la... dorang mulut lepas cakap sukahati layan sukahati takpe pulak... lagi2 kalau perangai sendiri mcm taik tp dibolehkan sebab lebih tua...

Actually orang2 toxic mcm ni elok distant yourself je...

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
getarsukma replied at 21-11-2020 01:32 PM
Agree... Especially bila involved parents or family members lebih tua... Mula la pakai religion ca ...

ye betul
anak tu punya la sayang kat mak pak dia
tapi mak pak bodoh2 je anak tu siap pilih kasih , ni mmg sejenis mental torture jugak

dapat plak , ipar menantu yg dok sokong parents and di sayangi parents
yg si anak plak jadi org luar ..

pakai religion card no 1
terus kena cop anak derhaka
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:40 PM From the mobile phone | Show all posts
getarsukma replied at 21-11-2020 01:32 PM
Agree... Especially bila involved parents or family members lebih tua... Mula la pakai religion ca ...

setuju sangat.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Yang ada masalah keluarga, kalau jumpa jodoh suami isteri yang baik mesti seronok. Dah ada kawan rapat sebantal yang boleh kongsi suka duka mengadap parents dan adik beradik toksik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Patutnya respect tu diberikan pada fauzi bapa 8 beranak yang bertanggungjawab. Ingat lisdawati tak takut ke kalau apa2 jadi kat laki dia di zaman kovid ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:00 PM From the mobile phone | Show all posts
MissVixen replied at 21-11-2020 01:49 PM
Yang ada masalah keluarga, kalau jumpa jodoh suami isteri yang baik mesti seronok. Dah ada kawan rap ...

Mudah2an dapat kat iols
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Maksudnya start bahagia lepas beranak anak ke 4 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Suchi replied at 21-11-2020 02:28 PM
Maksudnya start bahagia lepas beranak anak ke 4 ke?

Ha ah.. sblm tu tak bahagia kott

“Semua kisah tersebar saya anggap sebagai ujian yang perlu ditempuh. Sebagai isteri, saya percaya ujian bukan datang dengan sengaja. Jujurnya, saya bahagia sejak melahirkan anak keempat. Malah, saya merasakan melalui fasa kembali bercinta dengan Fauzi saat hamil anak keempat,” katanya kepada BH Online.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 21-11-2020 01:08 PM
orang yg ada masalah komunikasi dgn famili hari hari doa supaya allah ambik nyawa dia cepat2 supaya  ...

Betul ko ckp tu
Org kata alahai
Ckp je pon
Ko ni lemah laaaa
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tak faham kenapa tetiba kuar isu lisda ni?
Ada apa ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:06 PM | Show all posts
kesiannya lisdawati terpaksa memilih utk mengalah dan redha dgn tingkahlaku fauzi nawawi demi kebahagiaaan...mungkin fauzi cinta mati dia kot...so pilihan utk memberontak adalah lebih menyiksakan bagi dia...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ada problem dgn family dia sendiri ke?
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa masalah dia ni sebenarnye...ayat mcm nak mati dah...sakit apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list