Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
1828
View
42
Reply

[Dunia] Bengang harga beg plastik mahal [RM2.70], lelaki luah perasaan di Twitter

[Copy link]

Author: Nahnukutu       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-11-2020 02:34 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Nahnukutu at 21-11-2020 02:56 PM

Fury bengang harga beg plastik mahal
MyMetroArena

image.png
FURY kini juara dunia heavyweight WBC. FOTO Agensi

Agensi

London: Bintang tinju, Tyson Fury bengang apabila perlu membayar sebanyak 50p (RM2.70) untuk beg plastik.

Juara dunia heavyweight WBC itu meluahkan perasaannya dengan memuatnaik video di Twitter selepas mengunjungi sebuah pasaraya.

Petinju berusia 33 tahun itu berkata: "Saya baru sahaja pergi ke sebuah pasaraya untuk membeli barangan dapur.

"Saya terkejut apabila mendapati harga beg plastik kini dijual sebanyak 50p setiap satu. Ia tidak masuk akal.

"Ia hanya 5p (27 sen) sebelum ini iaitu ketika mereka memutuskan untuk menjual beg plastik.

"Sekarang saya dapati ia sudah melonjak kepada harga 50p setiap beg. Saya tidak pernah mendengar kenaikan itu sebelum ini."

Peraturan di England ialah pasaraya yang besar akan mengenakan bayaran 5p bagi setiap beg plastik.

Bagaimanapun pemilik kedai atau pasaraya mempunyai pilihan untuk mengenakan bayaran lebih mahal untuk satu beg plastik.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 21 November 2020 @ 1:47 PM


Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 21-11-2020 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Lain kali bawa beg sendiri dari rumah.. Tu pun mak nak kena ajau
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Ia hanya 5p (27 sen) sebelum ini iaitu ketika mereka memutuskan untuk menjual beg plastik.
"Sekarang saya dapati ia sudah melonjak kepada harga 50p setiap beg.

Supermarket pun agak2 lah macam nak berniaga beg plastik pulak. Benda tu sebelum ni free ja sebab kita dah belanja banyak kot.

Bayangkan kalau kita kena dari 20 sen jadi 2 ringgit satu.

Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:04 PM | Show all posts
Mahalnya beg
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah nak berpisah dgn plastik bag ni..the greatest invention of the century
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2020 03:18 PM | Show all posts
syaz_lina replied at 21-11-2020 03:09 PM
Susah nak berpisah dgn plastik bag ni..the greatest invention of the century

betul uols

pada hal kita guna beg tu untuk isi sampah lepas tu. dah tu garbage beg tu tak nak pulak dorang ban... hu hu


Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Tesco dah takda yg 20sen
Paling murah yg tebal sikit tu 50sen..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun nk beli bag plastik sat lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sblm bayar tu, depa slalunya akan bitau rega beg. Lengkali bawak la beg sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:24 PM | Show all posts
memang mahal, ini untuk mendidik kita supaya mengurangkan penggunaan beg plastik
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 03:31 PM | Show all posts
wow peninju  jutawan terkemuka macam tyson fury pon bising kena bayaq mahai untuk beg plastik.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:02 PM From the mobile phone | Show all posts
syaz_lina replied at 21-11-2020 07:09 AM
Susah nak berpisah dgn plastik bag ni..the greatest invention of the century

Mula2 susah tapi fikirkan per bag 20sen, bawak je lah recycle bag tu..huhu
Letak dlm kereta 3 4 bag terus
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
dulu i mcm beli groceries xbwk pun bag..sbb time tu beli guna duit bapak i..
bila dh bekerja..cari duit sendiri ni pandai pulak bwk beg groceries
skrg wajib bwk ye
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebenarnya isunya sebab kepadatan perosak bumi (manusia durjana) ni dekkk..... maka jalan penyelesaiannya, hapuskan 50% manusia di muka bumi dekkk.... selesai isu pencemaran dekkk..... first hapuskan si dek korek tu dekkk....
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
bawak beg sendiri. kdg2 kedai bg kotak. pikul la sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
bawak beg sendiri la..iols dalam setiap beg ada recycle beg tu kot2 keluar nak beli pape..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
pernah sekali g beli grocery, ada seorang lelaki beratur belakang iols..bila cashier tanya nak plastik tak, dia jawab 'nak la, ingat aku tak boleh bayar ke'..

semua orang pon mampu nak bayar plastik 20sen tapi tak semua orang mampu berpikir dengan normal..tu kesimpulan iols masa iols pusing tengok mamat tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 07:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 21-11-2020 01:55 PM
Ia hanya 5p (27 sen) sebelum ini iaitu ketika mereka memutuskan untuk menjual beg plastik.
"Sekaran ...

Tp beg plastic yg ni bila koyak ke apa, boleh tukar dengan yg baru takyah bayar.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 07:57 PM | Show all posts
LadyCarefree replied at 21-11-2020 07:08 PM
Tp beg plastic yg ni bila koyak ke apa, boleh tukar dengan yg baru takyah bayar.

haah betul...best kan....ak kekdng x kish nk byr...sb bile dh buruk boleh dpt baru
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2020 10:35 PM | Show all posts
kan sekarang dah ada plastik biodegradable tu kan,
kenapa retailer tak boleh provide?

kalau betul concern pasal alam sekitar,
tapi plastik biasa boleh di beli,
apsal tak jual plastik biodegradable jer?
ini semua hipokrit.

kalau banyak songeh ni,
memang aku tinggal kan barang kat kaunter.
banyak lagi tempat lain boleh beli.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list