Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
1215
View
18
Reply

Apa Sebab Michael Jackson Dari Hitam Jadi Putih?

[Copy link]

Author: CARI-HBZ       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-11-2020 12:47 AM | Show all posts |Read mode





Siapa tak kenal Michael Jackson, The King of Pop. Antara sosok paling berpengaruh dunia pada abad ke-20 yang serba serbi ikonik baik suara, tarian dan fesyennya, memang tiada galang ganti.


Karier MJ sebagai penyanyi dan penghibur bermula sejak kecil, ketika dia bersama empat abangnya membentuk The Jacksons 5 pada era 70-an. Apabila kehidupan berada di bawah lampu sorot sejak kecil, memang tak dapat lari daripada skandal seiring kemasyhurannya.


Salah satunya adalah perubahan warna kulitnya daripada gelap ke cerah. MJ yang dilihat menari bersama hantu-hantu kubur ketika era album Thriller pada 1982 sama sekali berbeza apabila terbitnya album HIStory pada 1995. Memasuki dekad 90-an, kulitnya sudah menjadi pucat secerah susu.


Adakah perubahan ini kerana MJ mahu lebih diterima khalayak khususnya masyarakat barat yang mengagungkan kulit putih berbanding warna kulit asalnya? Mungkin, tetapi menurut MJ sendiri dan keluarganya, dia menghidap sejenis masalah dipanggil vitiligo.


Vitiligo adalah keadaan di mana kulit hilang pigmen, atau depigmentasi, yang selalunya menyebabkan tompok-tompok cerah muncul dan kelihatan pada kulit. Tompok itu kelihatan lebih jelas terutamanya pada orang yang berkulit gelap. 1 daripada 250 orang di dunia ini menghidap vitiligo dan genetik itu wujud dalam keluarga Jackson.





Selain daripada masalah itu, MJ juga dilaporkan menghidap systemic lupus erythematosus (SLE), sejenis penyakit di mana sistem imun menyerang tisu organ tubuh dan mendatangkan keradangan dan kerosakan tisu organ terlibat termasuk kulit. Jadi ada dua penyakit yang didakwa menyebabkan kulit MJ memutih.


Selepas MJ membuat pendedahan dalam rancangan bual bicara Oprah pada 1993, perkara itu disahkan oleh dermatologisnya, Dr. Arnold Klein yang mengatakan bahawa MJ mula didiagnos menghidap vitiligo pada 1984. Tetapi tetap ada juga mereka yang merasakan ia tidak cukup dan mendakwa MJ meluntur kulitnya secara sistematik dengan menggunakan krim Benoquin dan pengambilan ubat-ubatan lain.


Ditambah dengan tabiatnya yang kerap menjalankan pembedahan kosmetik pada hidung (dari kembang menjadi tirus), kening, bibir menguatkan lagi dakwaan bahawa MJ dengan sengaja mahu mengubah dirinya menjadi orang putih. Jadi yang mana satu benar?


Dr. Christopher Rogers, doktor yang bertanggungjawab membuat bedah siasat terhadap mayatnya selepas kematian Raja Pop itu, mengesahkan bahawa memang MJ menghidap vitiligo yang tompoknya banyak menjejaskan kulit pada muka, dada, abdomen dan lengannya.


Tetapi bersama itu, adakah benar MJ melunturkan kulitnya? Menurut dermatologis bernama Dr. Hanish Babu, cara itu adalah antara bentuk rawatan untuk mereka yang menghidap vitiligo, supaya perbezaan tona kulit yang begitu ketara akibat penyakit itu dapat dikurangkan.


Ketika tompok-tompok putih mula muncul, kalau anda teliti betul-betul beberapa rakaman visual daripada konsertnya, boleh nampak MJ cuba menutup cela itu dengan solekan untuk disamakan dengan tona asal kulitnya. Apabila tompok itu semakin banyak dan sukar untuk ditutup dengan solekan, dia menukar strategi dan mula melunturkan kulitnya dengan krim Benoquin di bawah nasihat dan pengawasan doktor pakar kulitnya.


Selain daripada menjadikan kulitnya putih, kesan sampingan rawatan tersebut adalah kulitnya lebih mudah terbakar di bawah cahaya matahari. Sebab itu dia selalu kelihatan dalam keadaan berselubung apabila berada di luar terutama ketika matahari sedang terik.


Pada akhirnya, hanya dia dan tuhan sahaja tahu apa motif dan sebab di sebalik evolusi warna kulitnya. Tak kisahlah, hitam atau putih, hati mesti mau baik. Bak kata MJ sendiri, "It don't matter if you're black or white."




*Sumber: Today I Found Out, Wikipedia, rancaktv.com.








Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 23-11-2020 01:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah tgk la penghidap Vitiligo ni dkt tv secara live tak pernah jumpa lg. Bangsa mj ni je ke yg selalu hidap penyakit ni? Org asia tak pernah tau pulak setakat ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 01:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku ada kenalan melayu.. Dia ni kulit macam sopak sini, tp x byk.. Pastu jenis kulit cerah tp nmpk lah tompok2 kat kulit dia.. Then dia makan produk pemutih mcm aura White ke apa.. So, skang ni dia mmg putih gila, tompok2 kt kulit dia pon dh sekata dgn warna kulit dia.. Tapi klu kena panas mcm main tepi pantai ke apa, mmg akan nmpk kulit dia jadik Merah mcm udang terbakar..
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 01:46 AM From the mobile phone | Show all posts
kimsa-ra replied at 23-11-2020 01:03 AM
Pernah tgk la penghidap Vitiligo ni dkt tv secara live tak pernah jumpa lg. Bangsa mj ni je ke yg se ...

iols ada jumpa india and melayu yg alami penyakit ni ....

mmg bahagian yg jadi putih mmg jadi putih kemerahanan tapi ambik masa and bertompok kulitnya
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 01:47 AM From the mobile phone | Show all posts
kimsa-ra replied at 23-11-2020 01:03 AM
Pernah tgk la penghidap Vitiligo ni dkt tv secara live tak pernah jumpa lg. Bangsa mj ni je ke yg se ...

Ada.. Dalam family iols ada saudara yg hidap penyakit sopak ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 01:56 AM From the mobile phone | Show all posts
adelea replied at 22-11-2020 05:46 PM
iols ada jumpa india and melayu yg alami penyakit ni ....

mmg bahagian yg jadi putih mmg jadi  ...

Klu kulit cerah tu susah la nk jumpa kn. Klu kena kt muka kesian nmpk tompok2 gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 01:58 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 22-11-2020 05:47 PM
Ada.. Dalam family iols ada saudara yg hidap penyakit sopak ni

Sopak ke ni? Igtkn bangsa kulit gelap je.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 02:02 AM From the mobile phone | Show all posts
kimsa-ra replied at 23-11-2020 01:56 AM
Klu kulit cerah tu susah la nk jumpa kn. Klu kena kt muka kesian nmpk tompok2 gitu.

mmg yg kena tu salin kulit kat muka uols
tapi kuatnya diorg no , x rasa pon muka tu cacat ... life must go on gitu
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 02:08 AM From the mobile phone | Show all posts
kimsa-ra replied at 23-11-2020 01:58 AM
Sopak ke ni? Igtkn bangsa kulit gelap je.

Yap.. Ada ja org Asia kena.. Yg family member iols gu kat tangan
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 02:45 AM | Show all posts
kimsa-ra replied at 23-11-2020 01:03 AM
Pernah tgk la penghidap Vitiligo ni dkt tv secara live tak pernah jumpa lg. Bangsa mj ni je ke yg se ...


ada lah.kawan aku asal macam panau je.tahun demi tahun badan dia makin jadi putih bersopak dengan kulit asal sawo matang..tak ada ubat. kesian sangat


Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 05:59 AM From the mobile phone | Show all posts
kimsa-ra: Pernah tgk la penghidap Vitiligo ni dkt tv secara live tak pernah jumpa lg. Bangsa mj ni je ke yg selalu hidap penyakit ni? Org asia tak pernah tau pu ...


Masa sekolah dulu ada sorang budak kelas iols kena penyakit vitiligo ni
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 07:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Kawan sekolah rendah aku kene vitiligo. Buat treatment UV & mcm2. Took years for her to make her skin tone even. Now nmpk normal skit kulit dia, yg part putih tu mcm pinkish brown. Kwn aku pakai foundation kt muka bila kuar umah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 11:01 AM | Show all posts
my cousin pun ade kene vitiligo ni...doc ckp ade 3 sbb klu x silap i...pertama keturunan, ke 2 ubat ashtma & ke 3 i dh lupe huhuhu....die bermula dgn tgn...cousin i kulit gelap so mmg nampak ketara sgt...1 bdn kene kt muka pun nampak tompok2 awl2 dlu...skarang cam dh ok sket putih semua kulit die...disebabkn vitiligo ni die pakai niqab...katenye bkn sbb die cantik tp die rimas org pandang2 die...so ble die pakai niqab xdelh org pandang die semacam...so skrg dh selesa pakai
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Vertiligo sampai operate muka jd pelik
Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2020 11:38 AM | Show all posts
Dulu masa kecik2 ingatkan dia buat pembedahan salin kulit lah bagi jadi putih.
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2020 05:47 AM | Show all posts
Jadi betol la heols ada vitiligo ni
Dulu ada dengar gosip heols bleach kan kulit dia
Sama mcm kakak heols Latoya tu  
Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2020 01:33 PM | Show all posts
Hilang terus rupa asal beliau...
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2020 01:14 PM | Show all posts
Ada seorg model victoria secret ni ada penyakit vertiligo nie..
Tapi dia confident ja atas runaway tu..
Penerimaan org dulu tak sama mcm skrg..

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2020 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Redmyvi replied at 27-11-2020 01:14 PM
Ada seorg model victoria secret ni ada penyakit vertiligo nie..
Tapi dia confident ja atas runaway  ...

Winnie Harlow... Pernah masuk ANTM...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list