Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
713
View
21
Reply

Petua hilangkan jangkitan fungus pada kucing

[Copy link]

Author: leetaemin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-1-2021 03:46 PM | Show all posts |Read mode
Kisahnya baru me adopt anak kucing umur 2 bulan.. aku dah booking lame dari lahir lagi..bila masa nak amek kucing tengok2 kucing dah kena jangkitan fungus kat  telinga dan area misai tu sampai gugur dah misai2 tu..tgk persekitaran kucing tu tak bersih dan berdebu pun mmg senang2 fungus menghingap..lastly aku amek jugak sebab  dapat deal murah dan owner tu..sebab kalo ikut market mmg tak dapat la harga tu...ni sekarang ni nak rawat die
punya fungus la pulak...ade tips tak macam mana nak rawat fungus ni sebelum aku bawak jumpa vet....sekarang just sapu dengan cream antifungal miconazole tu...

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 4-1-2021 04:17 PM | Show all posts
try spray SK Organic Biosept.. meols pernah try, memang efektif kat kucing meols.. bahan-bahan pun organik katanya, so takde la risau.. meols beli dulu kat pet shop, tapi sekarang kat shopee pun dah ada.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 06:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Cuba sapu minyak yg masak dgn kunyit (ketuk2 sikit kunyit, letak dlm minyak & goreng kejap)
Letak minyak yg dah sejuk yach.. Kang jd kucing goreng kunyit lak
Iols penah try kat kitten. Nmpk jua la hasil dia..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2021 09:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki iols sapu minyak goreng ikan. Berkesan ok.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2021 12:07 AM | Show all posts
Themilo replied at 4-1-2021 04:17 PM
try spray SK Organic Biosept.. meols pernah try, memang efektif kat kucing meols.. bahan-bahan pun o ...

Harga berapa tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2021 12:09 AM | Show all posts
Gomea replied at 4-1-2021 09:32 PM
Laki iols sapu minyak goreng ikan. Berkesan ok.

Iols jarang-jarang  la goreng ikan.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2021 12:12 AM | Show all posts
matryoshka replied at 4-1-2021 06:38 PM
Cuba sapu minyak yg masak dgn kunyit (ketuk2 sikit kunyit, letak dlm minyak & goreng kejap)
Letak m ...

Nak guna kunyit serbuk ke kunyit hidup......
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 07:33 AM | Show all posts

bawah RM30 rasanya kat shopee..  tak mahal pun.. janji hygienic..takkan beli kucing mahal tapi hujung-hujung sapu minyak goreng ikan je?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-1-2021 08:21 PM | Show all posts
Themilo replied at 5-1-2021 07:33 AM
bawah RM30 rasanya kat shopee..  tak mahal pun.. janji hygienic..takkan beli kucing mahal tapi huj ...

Ok...nak cuba..agak2 berape lama tu nak baik...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2021 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
leetaemin replied at 5-1-2021 12:12 AM
Nak guna kunyit serbuk ke kunyit hidup......

Blh try mana2..
Masalah kalau guna minyak ni nanti leceh nak lap lantai la..kesan kuning kunyit tu.. Kecuali kalau uols kurung anak bulus tu lepas sapu
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2021 07:38 AM | Show all posts
leetaemin replied at 5-1-2021 12:21 PM
Ok...nak cuba..agak2 berape lama tu nak baik...

depends on how bad the infection itself.. meols akan spray sehari 2 kali.. dulu kucing meols, sampai dua belah cuping telinga botak, takde bulu sebab fungus.. dalam sebulan juga la nak rawat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2021 02:37 PM | Show all posts
try miracat.. dia spray dan ada free oil utk bg cntik blik bulu..


image.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2021 03:29 PM | Show all posts
Kucing iols pun kena fungus kat ekor. sebab dia sejenis suka menempel dekat dalam toilet. so uols kucing jangan letak kat tempat yang lembab. and asingkan dari kucing2 lain.

iols pernah sapu pakai minyak bekas goreng ikan gak. uols pakai la sarung tangan sebelum sapu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 4-1-2021 04:17 PM
try spray SK Organic Biosept.. meols pernah try, memang efektif kat kucing meols.. bahan-bahan pun o ...

Iols br beli SK Organic ni.. Dia mmg cam air biasa je ek? Bau & kaler pon cam takde.. Terus iols ragu2 ori ke idok yg iols beli ni..
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 06:40 PM From the mobile phone | Show all posts
matryoshka replied at 14-1-2021 06:27 AM
Iols br beli SK Organic ni.. Dia mmg cam air biasa je ek? Bau & kaler pon cam takde.. Terus iols r ...

Dia mmg mcm air biasa, tapi organic based treatment. Tak bahay kalau kucing jilat. Boleh spray dalam telinga juga untuk earmites.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 06:44 PM From the mobile phone | Show all posts
matryoshka replied at 14-1-2021 06:27 AM
Iols br beli SK Organic ni.. Dia mmg cam air biasa je ek? Bau & kaler pon cam takde.. Terus iols r ...

Ni gambar telinga kucing iols ya. Penat tau ulang alik vet, duit pun banyak habis. Last2 meols pakai sk organoc biosept ni, tak sampai sebulan fungus kering & bulu tumbub balik. Kena sabar.
FB_IMG_1610620972304.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2021 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 14-1-2021 06:40 PM
Dia mmg mcm air biasa, tapi organic based treatment. Tak bahay kalau kucing jilat. Boleh spray dal ...

Ohhh.. OK la klu camtu.. Iols cam yakin x yakin je bila spray tgk cam air paip je
Thanx dikmilo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2021 12:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita baru je beli sk organic tu..kucing i yg kne fungus tu mati dah..rase nye lepas start ubat dari vet makin bertambah lemah die..i beli untuk kucing yg lagi sekor..sbb baru perasan kt atas mulut die mcm bulu die tak sihat.mungkin fungus jangkit dgn kitten i yg mati tu....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2021 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 14-1-2021 06:44 PM
Ni gambar telinga kucing iols ya. Penat tau ulang alik vet, duit pun banyak habis. Last2 meols pak ...

Vet kadang2 mcm tak boleh caye sgt kn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2021 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Themilo replied at 14-1-2021 06:40 PM
Dia mmg mcm air biasa, tapi organic based treatment. Tak bahay kalau kucing jilat. Boleh spray dal ...

Kalau kucing jilat tak bahaya ker...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list