Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
3713
View
100
Reply

'2 Minggu Ni Sangat Penting, Saya Rayu Anda Terus Duduk Rumah’ - Noor Hisham

[Copy link]

Author: CARI-MAL       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-1-2021 09:06 AM | Show all posts |Read mode




Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah merayu kepada semua rakyat supaya terus duduk di rumah dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).


Beliau berkata, tempoh dua minggu sangat penting kepada setiap orang dan negara.

“Saya menggesa dan merayu kepada semua orang untuk tinggal di rumah dan mengelak daripada mengadakan atau menghadiri sebarang perjumpaan sosial.

“Ini termasuk melakukan aktiviti luar yang tidak penting ketika kita sedang melawan gelombang ketiga wabak ini dengan trend jangkitan Covid-19 yang meningkat,” katanya dalam catatan Facebook beliau malam tadi.




Kredit foto: FB




Kes harian positif Covid-19 negara terus mencatatkan angka membimbangkan dengan kes tertinggi hari ini sebanyak 3,309 kes.


Jumlah kes harian itu merupakan kali kedua melebihi angka 3,000 sejak pandemik Covid-19 melanda negara dengan kali pertama dicatatkan pada 7 Januari lalu sebanyak 3,027 kes sebaik sahaja tahun 2021 membuka tirai.


Kerajaan kelmarin memutuskan melaksanakan PKP untuk tempoh 14 hari sehingga 26 Januari ini melibatkan enam negeri iaitu Pulau Pinang, Selangor, Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan), Melaka, Johor dan Sabah.


Negeri-negeri yang dikenakan PKP adalah negeri yang berisiko tinggi hasil penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan dan tahap keupayaan perkhidmatan kesihatannya telah hampir mencapai kapasiti maksimum.


Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini turut memperkenankan tempoh pelaksanaan darurat hingga 1 Ogos sebagai langkah proaktif untuk membendung dan melandaikan kes positif Covid-19 harian yang telah mencecah empat angka secara berterusan sejak bulan Disember lalu.




Sumber: UTUSAN ONLINE

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 13-1-2021 09:19 AM | Show all posts
kena kerje mcm mana nak duk rumah................huhuu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Jalanraya penuh as usual. Utk yg nak pegi keje tu fine, but yg takde apa2 urusan atau yg WFH better stay in jela. Pause sekejap activity cycling ke jogging ke. Especially utk golongan kayangan ye jgn batak nak tunjuk kebal dan upload kat medsoc.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:25 AM | Show all posts
jalan hari2 jemmacam biasa even pkp.. masing2 kena masuk ofis macam biasa.. apakah????
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak duk umah cemana anak rata2 dah start sekolah cam biasa, peniaga n penjaja pun semua boleh meniaga cam biasa.
Ramai orang still kerja cam biasa berapa kerat je yg WFH? Yg keje di lapangan rata2 kena kerja cam biasa.
PKP kali ni tak sama pun mcm PKP 1.0 dulu,kali ni lebih kurang PKPB je.
Lepas tu bila kes tak turun2 maka extend la lagi kan?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:35 AM | Show all posts
office semua dh buka skrg ni... last year buka juga tapi ikut jadual ada kumpulan.. tak semua boleh masuk office sekali gus
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:43 AM | Show all posts
kesian nikeles cage. besday terpalit dgn hari kes melebihi 3k kat mesia...

Jumlah kes harian itu merupakan kali kedua melebihi angka 3,000 sejak pandemik Covid-19 melanda negara dengan kali pertama dicatatkan pada 7 Januari lalu sebanyak 3,027 kes sebaik sahaja tahun 2021 membuka tirai.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:46 AM | Show all posts
nisako replied at 13-1-2021 09:19 AM
kena kerje mcm mana nak duk rumah................huhuu

Kann. sama dengan ler kita...
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:52 AM | Show all posts
kesian ... DG dh smpai cam ni meggesa.. tp rakyat still kena pi keja .. kilang masih beroperasi..so how..takat mn la yg boleh jaga SOP ..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Relevan lg ke dia ni?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:41 AM | Show all posts
camne nk duk umah tok. abah suh g keje.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:43 AM | Show all posts
Selagi belum tutup mata, kerja kerja kerja

PKP kali ini sangat funny
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo nk strictkan 2mggi ni patur tutup smua skul la
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:48 AM | Show all posts
kesiann...........
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 10:49 AM | Show all posts
Ate semua skolah bukak penuh,
Cemane?
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:00 AM | Show all posts
royaldanish replied at 13-1-2021 09:35 AM
office semua dh buka skrg ni... last year buka juga tapi ikut jadual ada kumpulan.. tak semua boleh  ...

Betul tu. Kena gi opis juga.
Dulu pkp semua dilarang masuk opis. Ni kena pergi juga so sama ajelah macam pkpb .
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:03 AM | Show all posts
uda replied at 13-1-2021 03:00 AM
Betul tu. Kena gi opis juga.
Dulu pkp semua dilarang masuk opis. Ni kena pergi juga so sama ajela ...

sekolah pun nak buka tak lama lagi
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Maaf DG... Saya pun tak boleh duduk rumah
Nak kena p beli brg nak masuk asrama
Nak kena rentas negeri lagi 19 nih
Lagi kesian kat anak2 yg kat belah pantai timur rumah dok banjir nak kena balik sekolah pulak
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:10 AM | Show all posts
Pagi ni iols tengok sama ja kereta berpusu-pusu macam hari biasa.
Iols pun kena kerja, boss tak kasi WFH.
Ofis sebelah-sebelah pun semua bukak.
Harapnya yang takder keperluan tu duduk rumah la yer.
Sama-sama kita memutuskan rantaian Covid-19.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 11:26 AM | Show all posts
maaf.. saya terpakse berkerja macam biase....

yang buat dasar pun, tolong ler bijak sebijak mungkin...
tak perlu buat roadblock dalam negeri, cukup di sempadan negeri tu..

masalah sekarang, jammed 1sekali ganda bila PKP ni...
mane nak hadap traffic light, roadblock lagi....
aduhaii serius stress!!!!!!!

kesian ler polis2,askar,rela duk standby 24 jam dekat tepi jalan tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list