Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2819
View
59
Reply

[Tempatan] Selamat tinggal jeruk mangga asam boi. Polis Seremban kuatkuasa larangan berniaga di persimpangan lampu isyarat

[Copy link]

Author: Punat_button       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-1-2021 08:02 PM | Show all posts |Read mode
Larangan berniaga di persimpangan lampu isyarat
SYAMILAH ZULKIFLI | | 13 Januari 2021

image.png
Seorang wanita sedang berniaga jeruk mangga di persimpangan lampu isyarat.

SEREMBAN - Penjaja makanan dan minuman di persimpangan lampu isyarat di daerah ini diminta menghentikan kegiatan itu kerana ia merupakan satu kesalahan.

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Mohd Said Ibrahim berkata, mereka yang melakukan kesalahan berkenaan boleh dikenakan tindakan undang-undang mengikut Kaedah 10A(1) LN 166/59 yang boleh dikenakan tindakan saman.

"Tiada urusan jual beli dibenarkan di persimpangan jalan atau di atas mana-mana jalan raya dan jika disabitkan kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM2,000.

"Aktiviti berniaga seperti itu perlu dibendung bagi mengelak kejadian kemalangan yang tidak diingini kerana membahayakan nyawa penjaja dan pengguna jalan raya," katanya menerusi hantaran di Facebook rasmi Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban.

image.png
Berniaga di persimpangan lampu isyarat satu kesalahan. - Foto Sumber Facebook Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban

Beliau berkata, jika ada yang masih berdegil, tindakan lebih tegas akan diambil termasuk mengeluarkan saman.

Katanya, operasi akan dilakukan secara berkala dan berterusan supaya penjaja mematuhi arahan serta undang-undang diberikan.

Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... angan-lampu-isyarat
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Author
 Author| Post time 13-1-2021 08:03 PM | Show all posts


Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:21 PM | Show all posts
sebalang kecik sampai rm10, aku beli pelam tepi jalan rm10 dapat 8 biji, balik buat sendiri lagi berbaloi2...puihhh
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku beli konon nak support sekali tengok balang tak penuh pun rasa tak berbaloi.

Memang tak repeat lah.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Jeruk mangga buatan tak tentu hala, sori aku tak beli. bukan garam gula cuka je bhn nya...bhn kimia bahya pun ada.
cuba gugel baca , makanan jeruk punca kanser
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:38 PM | Show all posts
Edited by damsel_fiji at 13-1-2021 08:40 PM

yg membeli sebab simpati naik viva jah..peniaga dia aman2 prepare jeruk mangga dalam hilux kat tepi jalan..kalau x  laku meniaga atas dasar 'simpati' camnih takkan merebak sampai satu semenanjung dari pantai timur..patutla dicantas style meniaga camni..ni kalau tgk bukan mangga jah..dah start jual air la kek bagai..esok2 dah sampai tahap jual bakso terus atas federal hiway tu korg jugak yg bising
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 08:39 PM | Show all posts
bagus la dilarang, dah serupa macam Indonesia dah berniaga di jalanan camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:21 PM | Show all posts
menipu je..
beli hari tu bukan asam boi pun..
asam kulit limau..

bukan balang tutup merah tu..
balang lagi kecik..
harga RM10..

memang takkan support la..
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2021 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyak kali beli di lain2 trmpat
Ada yg sedap ada yg tak sedap..
Bukan kesian tp mmg teringin
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 12:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak aku warded kena denggi tahun lepas,dlm ward tu dia duk dgn sorang makcik..kira nenek la bg ank aku kn...menjerit2 sakit perut..gara2 mkn mangga tepi jln..makcik tu membebel la igt nk tlg org niaga tepi jln..sdhnye dia cirit birit pulak..mgkin x bersih..ataupon perut makcik tu sensitif ke wallahualam..ank aku nk tido bdn lemah tp x leh nk lena sbb makcik tu mengeranggg sakit!! Siap x bg amaran kat ank aku jgn mkn jeruk tepi jln hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau larangan ini dibuat zaman PH dulu, masaklah DAP kena tuduh anti Melayu, Dap nak jahanamkan puniaga Melayu, Dap sabotaj.Melayu dan sebagainya lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
EvieWanKenobi replied at 13-1-2021 09:21 PM
menipu je..
beli hari tu bukan asam boi pun..
asam kulit limau..

Melayu memang suka nipu kalu niaga. Tapi Cina selet yg selalu dicop nipu
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
I pernah beli sekali and sedap jugak la pada I. Lepas tu tak beli lagi. Biarlah orang lain pula yang beli. Tapi I nampak style meniaga zaman PKP bermodalkan simpati. Ramainya kanak-kanak umur 8-11 tahun berniaga masuk restoran jual kuih frozen. Maknya menunggu dalam Avanza seberang jalan.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mai berniaga kt traffic light shah alam dan bukit jelutong...ramai je jual MBSA relax je...
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 07:54 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 14-1-2021 02:37 AM
Melayu memang suka nipu kalu niaga. Tapi Cina selet yg selalu dicop nipu

Cina mmg sejak lahir niaga mmg nipu tapi depa selamba boleh buat sbb kapiaq..xde agama semua boleh asal maju dan dpt duit....
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 07:56 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 14-1-2021 12:35 AM
Kalau larangan ini dibuat zaman PH dulu, masaklah DAP kena tuduh anti Melayu, Dap nak jahanamkan pun ...

Bayangkan kalau Tun M yg senyap2 deal dgn ydpa dn buat darurat.

Hehe iols ada teori dealnya tp xleh ckp nnti kena hangkot.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 09:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Msia dah jadi makin indon..indon pulak makin maju
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Yg buat mangga tu suntik vaksin tak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 09:33 AM | Show all posts
damsel_fiji replied at 13-1-2021 08:38 PM
yg membeli sebab simpati naik viva jah..peniaga dia aman2 prepare jeruk mangga dalam hilux kat tepi  ...

betulll
naik viva pastu ada hutang lagi lak tu
acah2 simpati,orang tu rilek je beli ranger raptor sume
ade dia simpati ke masa jual harga yahudi tu
hahahahahhahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2021 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
iols dari start trend ni mmg x berapa setuju..dah bawak masuk stail indon..tapi malas nak cakap byk, kang ramai kata i tak berempati pulak..ada kenalan my cuzen katanya dpt 1k seminggu jual jeruk ke mangga kat traffic light gini..taktau la buat sendiri ke amik dari orang..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list