Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
2098
View
48
Reply

[Tempatan] Pemuda UMNO tentang usaha lucut keistimewaan TH

[Copy link]

Author: Punat_button       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-1-2021 12:26 PM | Show all posts |Read mode
Pemuda UMNO tentang usaha lucut keistimewaan TH
MOHAMMAD KHAIRIL ASHRAF MOHD KHALID | | 15 Januari 2021

image.png
Asyraf Wajdi

SHAH ALAM – Pemuda UMNO menentang keras sebarang usaha bagi menanggalkan keistimewaan yang ada pada Lembaga Tabung Haji (TH) dengan menyemak atau menghilangkan terus ciri-ciri jaminan menyeluruh kerajaan ke atas wang pendeposit institusi berkenaan.

Ketuanya, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, ini disebabkan TH merupakan institusi cukup istimewa dan terlalu bernilai buat umat Islam yang menjadi asas kepada pembangunan ekonomi ummah sejak ia ditubuhkan pada 1963.

“Justeru, Pemuda UMNO menggesa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri tampil memberikan jaminan kepada lebih 9.4 juta pendeposit bahawa kerajaan Perikatan Nasional hari ini akan terus mempertahankan jaminan kerajaan terhadap setiap wang pendeposit yang menjadi keistimewaan TH,” katanya menerusi satu kenyataan di Facebooknya pada Jumaat.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai perbincangan Zulkifli dan Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkenaan beberapa penambahbaikan dalam tadbir urus TH.

Menerusi hantaran di Facebooknya pada Khamis, Zulkifli berkata, antara yang dibincangkan adalah pelaksanaan model baharu operasi TH, semakan semula ketetapan jaminan kerajaan dan pindaan Akta 535 (Akta Tabung Haji 1995)

Asyraf berkata, pihaknya memandang serius kenyataan dibuat oleh Zulkifli berkenaan termasuk mengenai kemungkinan pindaan ke atas Akta 535.



Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/a ... cut-keistimewaan-TH
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 16-1-2021 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
dan2 la bila umno tegur jgn cuba2 pinda akta tabung haji & tarik jaminan kerajaan, menteri agama pi edit post fb dia

apa nak jadi la dgn kerajaan pn ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 12:42 PM From the mobile phone | Show all posts
arap menteri ni dpt 'Tuan Penasihat' yg benar2 bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan kau terlambat dua tahun ke nak memprotes?

Menarik jaminan kerajaan, meletakkan TH bawah kawalselia bank negara bagai Tu semua pakej bawah 'bailout' TH dulu.


Awat masa tu tak berkutik?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 16-1-2021 12:44 PM
Bukan kau terlambat dua tahun ke nak memprotes?

Menarik jaminan kerajaan, meletakkan TH bawah kaw ...

mana ada tak berkutiknya. asyraf wajdi ni antara yg paling bising bila th pindah ke mof, sebumbung dgn damacai, bnm selia & aset2 th pindah ke spv urus jemaah
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Terbaik pemuda umno

kesan buruk peninggalan geng cina dap zaman ph masih ada dalam TH hari ni

celaka betul
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 01:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Tumpang tanya, apa keistimewaan pendeposit TH? X sana ke jaminan kjn mcm BSN or jaminan PIDM mcm bank2 commercial lain
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 02:30 PM From the mobile phone | Show all posts
TH merupakan institusi cukup istimewa dan terlalu bernilai buat umat Islam yang menjadi asas kepada pembangunan ekonomi ummah

Bukan itu dah tersasar dari matlamat ka? Nak bangun ekonomi ummah PNB kan ada.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 05:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 16-1-2021 02:30 PM
TH merupakan institusi cukup istimewa dan terlalu bernilai buat umat Islam yang menjadi asas kepada  ...

Petikan akta tabung Haji 1995 (akta 535);
Rujuk perkara 16 (2) (b)

04_600_1000 (1).jpg
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 06:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Jadinya rule of law jubor apa kerajaan PH pakai utk mengharamkan pendeposit TH utk buat ianya sbg pelaburan?

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 06:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sequence propaganda menjahanamkan TH bermula hujung 2018:


1. Memula 11 Dec, (byline deputy editor the star m shanmugam) artikel kata tabung haji nazak:
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/12/11/review-finds-tabung-haji-in-dire-straits-questionable-transactions-found-all-over-in-report-of-insti/

Disokong pula pada hari sama, artikel kata tabung haji berisiko 'bank run:
https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/12/11/tabung-haji-at-risk-of-a-bank-run-report-reveals/

Artikel ni lagi ramai usaha gigih buat reporting: martin carvalho, hemananthani sivanandam, tarrence tan, tee lin say, loh foon fong, yimie yong, mei mei chu,  julianne de souza.

2. Diteruskan pulak pada 15 Dec, bahwa bagaimana tabung haji sudah jadi bank koboi tanpa kawal selia: https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/12/15/how-tabung-haji-became-an-unregulated-bank/


3. Dan disudahi dengan artikel tentang betapa salahnya dari segi moral utk tabung haji jadi satu institusi pelaburan bilamana tabung haji sepatutnya hanya berpegang pada tanggungjawab sebagai aktivit pendeposit utk urusan haji semata2: https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/12/29/a-deposit-that-is-legally-right-but-morally-wrong/


Cukup sebulan dia tanam propa tiap2 minggu dlm kepala non bumi. Menghasut sentimen non-bumi.

Teruih Lepas Tu mujahat mubongok keluarkan program 'bailout TH', lengkap dgn kawal selia BNM, and structural rebalancing of portfolio to be majority in debt papers.
(Isele tang natang apo for portfolio to be centred on debt papers Tu Aku tak tau la).



Pemerkosaan TH lengakp bila awal 2020, kontrak aturcara TH dgn pendeposit ditukar kpd wakalah (agency) dari wadiah yad dhamanah (pemegang amanah).



Babi. I hope mujahat mubongok mutolol will be made accountable as the first case ever in the world where stupidity is a criminal offence.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 06:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Cukup istimewa buat umno. Bertahun tahun dirompak umno.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 16-1-2021 06:09 PM
sequence propaganda menjahanamkan TH bermula hujung 2018:



So seharusnya dibenarkan tabung haji terus diurus dengan tidak amanah. Segala kerugian tersebut tidak perlu ditanggung oleh pelabur sebaliknya kerajaan tetap jamin wang pendeposit termasuk amount dividen yang diberi sekadar nak tunjuk tabung haji banyak duit. Hakikatnya banyak pelaburan merugikan dan tidak mampu memberi dividen sebanyak itu.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 06:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Nk harap menterikan menteri agama ni jaga ekonomi ummah?..kes daging haram tu pn x selesai2 lg

Dr. Zulkifli diminta jalankan tugas sebagai menteri bukan mufti lagi


Menteri Agama, Datuk Dr Zulkifli Al Bakri diminta berfikir dan bertindak sebagai seorang menteri sekarang bukannya sebagai seorang mufti lagi sebagaimana sebelum ini.

Ini berikutan kenyataan bekas Mufti Wilayah Persekutuan itu selepas terdedahnya tragedi 40 tahun penduduk negara ini memakan daging import tanpa kesahihan status halal atau haramnya.

“Bila dah jadi menteri, orang tidak lagi bertanya tentang status halal atau haram. Itu kerja mufti.

Mgid


“Sebagai menteri kena fikir tentang akauntabiliti, tentang ketelusan, tentang kebocoran sistem dan tentang rules of law,” kata Jamzuri Ardani, penulis dan aktivis politik ketika mengulas kenyataan Dr Zulkifli sebelum ini.

Bagi beliau, apabila menteri masih berfikir seperti seorang mufti pun masalah juga.

“Isunya bukan soal yakin atau tidak untuk makan daging import. Isunya bagaimana perkara itu boleh terjadi dan apa langkah pembaikan yang telah dilakukan.

Siapa yang harus dipertanggungjawabkan?” kata beliau menerusi facebook beliau.

Dr Zulkifi dalam satu laporan media semalam berkata, terserah kepada umat Islam untuk memakan daging import atau tidak selepas semua perkara telah dijelaskan oleh kerajaan menerusi Dewan Negara kelmarin.



“Bagaimanapun, sekiranya masih was-was, mereka perlu menghindarkan apa yang menjadi keraguan kepada apa yang tidak menjadi keraguan.

“Saya berdoa pada Allah SWT supaya isu ini dapat diselesaikan dengan sebaiknya,” katanya selepas merasmikan Program Dana Inspirasi Malaysia (Inspirasiku) di Universiti Sultan Zainal Abidin, Kuala Terengganu semalam.

Zulkifli mengulas kenyataan Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim yang menyarankan orang ramai menggunakan kuasa pengguna dengan tidak memakan daging import khususnya lembu buat sementara waktu sehingga keyakinan mengenai status halal daging terbabit diperakui sepenuhnya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
ResellerMaxis replied at 16-1-2021 06:48 PM
So seharusnya dibenarkan tabung haji terus diurus dengan tidak amanah. Segala kerugian tersebut ti ...

Itu je takat tadika level konar utk menghalalkan kerajaan PH punya pemerkosaan TH?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 07:19 PM From the mobile phone | Show all posts
baghal_bortuqal replied at 16-1-2021 07:10 PM
Itu je takat tadika level konar utk menghalalkan kerajaan PH punya pemerkosaan TH?

Itu soalan untuk hang. Ph tiada rompak tabung haji cuma memastikan good governance untuk tabung haji.

Xkan nak biarkan budaya lama yang membenarkan tabung haji tidak diurus dengan baik dan kerajaan perlu bertanggungjawab untuk perbuatan tersebut?

Sampai bila nak serik dengan tabung haji, 1mdb, fgv dan tidak tahu berapa banyak lagi perkara sama?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2021 07:52 PM From the mobile phone | Show all posts
bukan ke umno dlm kjaan skrg knp bunyi mcm pembangkang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2021 08:34 PM | Show all posts
kelapaparut replied at 16-1-2021 07:52 PM
bukan ke umno dlm kjaan skrg knp bunyi mcm pembangkang..

aku rasa ramai yang terlupa


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 09:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by baghal_bortuqal at 17-1-2021 09:05 AM
ResellerMaxis replied at 16-1-2021 07:19 PM
Itu soalan untuk hang. Ph tiada rompak tabung haji cuma memastikan good governance untuk tabung ha ...


Buatlah pendakwaan.

Aku dok tunggu jugak bila azeez-juai-kete-baling nak masuk jail.

Or sesapa lagi yg salahlaku memporak-perandakan TH dikenakan dakwaan jenayah.

Mana pertuduhannya?


Instead, Lepas tabung Haji dicabul, Mai PH, dia pi perkosa pulak TH Tu.

Peruntukan undang2, kawal selia bawah non-partisan parliamentary committee yg TH kene mengadap setiap suku tahun Ka apa, the qualified rank and file. Semua Ada.

Buat penambahbaikan.


Bukan lepas dicabul, kau pegi:
- ikat tangan dia,
-bogelkan dia,
-perkosa dia,
-pastu terajang pulak Lepas diperkosa.


The fuck was this????
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2021 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts
Laa Ingat ke bawah ph Isle ditindas, rupanya bawah kerajaan majority Melayu moslem serta lobai pas dan menteri ugama bekas mopeti itteww pula yg Isle ditindas. Takdir!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list