Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
4603
View
165
Reply

Perbezaan Dua Darjat Okay Ke Tidak?

[Copy link]

Author: Hidungkembang    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-2-2021 02:09 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum.

Nak tanya pendapat. Sambil aku cerita sikit. Aku ada seorang kawan lelaki yang nak kahwin dengan aku. Aku nak kahwin dengan dia tapi aku jenis overthinking dan cakap taknak kahwin dengan dia sebab dia ni anak orang senang. Kalau dia orang sederhana aku nak kahwin. Macam tu aku cakap. Dia ni anak pengarah, aku anak orang biasa je.

Dia tak setuju dengan aku. Tapi aku ni yang selalu rasa terganggu, sebab nya aku selalu fikir kalau aku masuk dalam family dia, mesti aku blur blur sotong je tiap masa sebab aku seorang introvert dan pendidikan so so aje. Aku membayangkan aku akan rasa terasing dalam keriuhan semasa berkumpul sanak saudara dimana semua bercakap pasal kerjaya dan belajar tinggi tinggi. Sedangkan menantu dia sorang ni macam ni je kerja biasa je. (but i can cook, i can clean). Mesti parent dia kecewa kan dengan pilihan anak lelaki dia.

Adakah aku overthinking?

Sekarang ni aku tengah pulun kumpul duit banyak banyak supaya kalau one day aku ada rezeki kahwin, aku tak nampak loser dimata mak mertua aku. Sampai macam tu sekali aku fikir haha

Mohon bagi pendapat dan pandangan.

Rate

2

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 19-2-2021 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
TT bodoh.

I said it.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
printercomel replied at 19-2-2021 02:33 PM
TT bodoh.

I said it.

Bodoh kenapa?  Bagi lah tahu jelas jelas
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Overthinking + seems like inferiority complex jugak. Tak semestinya bila berkumpul reramai dlm famili tu akan bercerita psl benda2 tu je. Byk kot topik2 kehidupan harian/pengalaman jd bhn cerita bila berkumpul reramai. Don't underestimate yourself ok. Each individual ada kelebihan masing2. Maybe ada ahli keluarga bgs dr segi akademik, tp ada kekurangan dr segi lain. So, let go of this insecurity. Tiada manusia yg perfect.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Scheherazade replied at 19-2-2021 02:40 PM
Overthinking + seems like inferiority complex jugak. Tak semestinya bila berkumpul reramai dlm famil ...

Sejujurnya pengalaman hidup saya memang tak banyak. Saya selalu pasang impian nak berjalan tempat orang untuk tambah pengetahuan. Tapi tak boleh. Sebab saya pun membesar dalam kehidupan agak terkongkong. Prinsip parent saya, kalau nak pergi luar negeri/jauh. Kena kahwin. Atau tunggu diorang dah meninggal. (agak kasar bunyi nya) Sebab taknak bertanggungjawab kalau apa apa terjadi dekat saya. Kalau saya ajak parent saya sekali. Diaorang taknak pula. Serba salah kadang kadang.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidungkembang replied at 19-2-2021 02:38 PM
Bodoh kenapa?  Bagi lah tahu jelas jelas

Anyone who fail to recognise between opportunities and risks is a failed person.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
printercomel replied at 19-2-2021 02:55 PM
Anyone who fail to recognise between opportunities and risks is a failed person.

Oopps. Okay faham
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 03:03 PM | Show all posts
ko tgk mak dia..kalau jenis anak lelaki dia, dia punya, kuat membebel, takyah pikir ank ongkaya ke, org sederhana ke...blah terus.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
kucingitam replied at 19-2-2021 03:03 PM
ko tgk mak dia..kalau jenis anak lelaki dia, dia punya, kuat membebel, takyah pikir ank ongkaya ke,  ...

Satu family dia jenis cakap lembut sopan. Aku yang membesar dalam keluarga cakap kasar ni pun kadang sampai terikut cara diaorang bercakap. Jadi kesimpulannya, perbezaan darjat ni takde bawa masalah besar lah ya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 03:09 PM | Show all posts
tt ibarat menolak rezeki. be confident. semua orang ada kekurangan masing2. ni mesti terlebih tengok drama melayu ni.  u cuba la kenal2 dulu dengan family dia.  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
sfrnna replied at 19-2-2021 03:09 PM
tt ibarat menolak rezeki. be confident. semua orang ada kekurangan masing2. ni mesti terlebih tengok ...

Ya. Kena confident lebih sikit lepas ni sebab memang jenis cepat nervous tak tentu pasal. Sekarang ni pun tengah dup dap dup dap entah kenapa. Sambil sambil kena improve kemahiran/ pengetahuan jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 03:46 PM | Show all posts
Anak pengarah filem ka anak pengarah syarikat Mega Holding..klu pengarah filim sambar je la..mana tau dpt jd extra@pak pacak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 03:47 PM | Show all posts
awak andartu ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 04:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 19-2-2021 03:46 PM
Anak pengarah filem ka anak pengarah syarikat Mega Holding..klu pengarah filim sambar je la..mana ta ...

Hahaha. Ye tak ye kan. Dua dua panggilnya pengarah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 19-2-2021 03:47 PM
awak andartu ke?

Belum lagi. Umur saya suku abad. Kalau tak kahwin kahwin lagi, in sha allah dapat lah title andartu junior haha
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 04:31 PM | Show all posts
mohon jangan jadi lembam yach? chuols nak laki macam sogay kah baru takda perbezaan dua darjat gitu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
user.name replied at 19-2-2021 04:31 PM
mohon jangan jadi lembam yach? chuols nak laki macam sogay kah baru takda perbezaan dua darjat gitu?

Oh my god. Taknak taknak. Seremm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2021 04:34 PM From the mobile phone | Show all posts
user.name replied at 19-2-2021 04:31 PM
mohon jangan jadi lembam yach? chuols nak laki macam sogay kah baru takda perbezaan dua darjat gitu?

Oh my god. Taknak taknak. Seremm
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 04:58 PM | Show all posts
cuba tengok family dia especially mak dia..
ada masuk campur tak hidup pilihan anak menantu..
kalau rasa bakal mertua from hell, chow dulu la..
guna nasihat cari yang sekufu..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2021 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Chuols perempuan? kawin je la...

Hobi u dengan dia apa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list