Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
290
View
2
Reply

[Tempatan] Kes Najib Razak, Hanya Jho Low boleh jawab – Peguam

 Close [Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-4-2021 10:49 AM | Show all posts |Read mode
Hanya Jho Low boleh jawab – PeguamDatuk Seri Najib Tun Razak


PUTRAJAYA – Pihak pembelaan hari ini memaklumkan bahawa wang daripada syarikat SRC International Sdn. Bhd. telah didepositkan ke akaun peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak untuk `top-up’ baki di akaun berkenaan berikutan berlakunya pengeluaran berlebihan (overdrawn).

Perkara itu dimaklumkan peguam Harvinderjit Singh pada hari ketiga rayuan di Mahkamah Rayuan di sini hari ini.

Terdahulu, Hakim Vazeer Alam Mydin Meera bertanyakan adakah wang daripada SRC telah digunakan untuk top-up akaun milik perayu?, peguam itu menjawab Ya.

“Terdapat surat arahan dalam bentuk `soft copy’ dan inferens yang boleh dibuat ialah Jho Low telah memberi arahan kepada Terence Geh yang merupakan sekutu Jho Low (dalam SRC), ” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya oleh Hakim Abdul Karim Abdul Jalil yang mengetuai panel tiga hakim itu, mengapa akaun peribadi Najib menjadi pilihan, peguam tersebut hanya menjawab: “Hanya Jho Low boleh jawab”.

Dalam prosiding sama, peguam terbabit ketika berhujah menunjukkan beberapa inferens dan teori mengenai pengeluaran wang sebanyak RM170 juta daripada SRC International yang mana RM42 juta dari jumlah itu berakhir di akaun Najib.

Antara teori yang dinyatakan ialah pengeluaran wang tersebut dibuat dilakukan oleh Terence Geh atas arahan Jho Low dan Najib tidak mempunyai sebarang pengetahuan atau kawalan terhadap kesemua transaksi terbabit.

Harvinderjit ketika berhujah memberitahu adalah tidak masuk akal seorang Perdana Menteri untuk mengambil wang daripada syarikat berkaitan kerajaan dan mendepositkan wang tersebut dalam akaun sendiri.

Sementara itu, peguam Muhammad Shafee Abdullah yang turut mewakili Najib ketika ditemui selepas tamat prosiding memaklumkan pihaknya masih belum mendapat sebarang arahan daripada Najib berhubung notis kebankrapan yang difailkan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada 4 Februari lalu.

Hujahan rayuan bersambung esok. – K!ONLINEReply

Use magic Report

Looking for Google Ads Manager expert. Freelance work from home. Profit sharing basis. Please send your resume to HR@cari.com.my
Post time 8-4-2021 10:58 AM | Show all posts
ada live update ke?
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2021 11:07 PM | Show all posts
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list