Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
346
View
0
Reply

[SEJARAH] Inilah Sebabnya Anda Perlu Mengetahui Sejarah Kod Hitam

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-5-2021 09:25 PM | Show all posts |Read mode


Inilah Sebabnya Anda Perlu Mengetahui Sejarah Kod Hitam

Sukar untuk memahami mengapa orang kulit hitam dipenjara pada kadar yang lebih tinggi daripada kumpulan lain tanpa mengetahui apa itu Kod Hitam. Undang-undang yang membataskan dan diskriminatif ini mengkriminalisasi orang kulit hitam setelah diperhambakan dan menjadi pentas bagi Jim Crow. Mereka juga berkaitan secara langsung dengan kompleks industri penjara sekarang. Dengan ini, pemahaman tentang Kod Hitam dan hubungan mereka dengan Pindaan ke-13 memberikan konteks sejarah untuk profil perkauman, kekejaman polis, dan hukuman jenayah yang tidak rata.

Terlalu lama, orang kulit hitam telah terpikat dengan stereotaip bahawa mereka secara semula jadi rentan terhadap jenayah. Institusi perbudakan dan Kod Hitam yang diikuti mengungkap bagaimana negara pada dasarnya menghukum orang kulit hitam hanya kerana wujud.

Perbudakan Tamat, tetapi Orang Hitam Tidak Benar-benar Bebas
Semasa Pembinaan Semula , tempoh selepas Perang Saudara, orang Afrika Amerika di Selatan terus memiliki pengaturan kerja dan keadaan hidup yang hampir tidak dapat dibezakan dengan yang mereka alami semasa perbudakan. Oleh kerana kos kapas sangat tinggi pada masa ini, para pekebun memutuskan untuk mengembangkan sistem tenaga kerja yang mencerminkan kehambaan. Menurut "Sejarah Amerika hingga 1877, Jilid 1:

"Di atas kertas, emansipasi telah menelan belanja pemilik budak sekitar $ 3 miliar nilai pelaburan modal mereka pada bekas budak - jumlah yang setara dengan hampir tiga perempat pengeluaran ekonomi negara pada tahun 1860. Kerugian sebenar penanam bergantung pada sama ada mereka kehilangan kawalan terhadap bekas hamba mereka. Penanam berusaha untuk mengembalikan kawalan itu dan menggantikan gaji , makanan, dan tempat tinggal yang rendah yang diterima oleh budak mereka. Mereka juga enggan menjual atau menyewa tanah kepada orang kulit hitam, dengan harapan memaksa mereka untuk bekerja dengan gaji rendah. "

Pengubahan Pindaan ke-13 hanya menguatkan cabaran orang Afrika Amerika semasa Pembinaan Semula. Lulus pada tahun 1865, pindaan ini mengakhiri ekonomi perbudakan, tetapi juga termasuk peruntukan yang akan menjadikannya kepentingan terbaik untuk menangkap dan memenjarakan orang kulit hitam. Itu kerana pindaan itu melarang perbudakan dan kehambaan, " kecuali sebagai hukuman atas kejahatan ." Peruntukan ini memberi laluan kepada Kod Hitam, yang menggantikan Kod Budak, dan disahkan di seluruh Selatan pada tahun yang sama dengan Pindaan ke-13.

Kod-kod tersebut sangat melanggar hak-hak orang kulit hitam dan, seperti upah rendah, berfungsi untuk menjebak mereka dalam kehidupan seperti perbudakan. Kodnya tidak sama di setiap negeri tetapi tumpang tindih dengan beberapa cara. Pertama, mereka semua memberi mandat agar orang kulit hitam tanpa pekerjaan dapat ditangkap kerana khianat. Kod Hitam Mississippi secara khusus menghukum orang kulit hitam kerana "tidak senang dalam tingkah laku atau pertuturan, mengabaikan pekerjaan atau keluarga, mengurus wang dengan ceroboh, dan ... semua orang lain yang terbiar dan tidak teratur."

Bagaimana sebenarnya pegawai polis memutuskan seberapa baik seseorang menguruskan wang atau jika dia berkelakuan tidak wajar? Jelasnya, banyak tingkah laku yang boleh dihukum di bawah Kod Hitam sepenuhnya subjektif. Tetapi sifat subjektif mereka memudahkan penangkapan dan penangkapan orang kulit hitam.

Sebenarnya, pelbagai negara menyimpulkan bahawa ada kejahatan tertentu yang hanya orang kulit hitam yang "disabitkan sewajarnya," menurut "The Angela Y. Davis Reader." Oleh itu, hujah bahawa sistem keadilan jenayah berfungsi berbeza untuk orang Hitam dan Putih dapat ditelusuri sejak tahun 1860 - an . Dan sebelum Kod Hitam mengkriminalisasi orang Hitam, sistem perundangan menganggap pencari kebebasan sebagai penjenayah kerana mencuri harta benda: mereka sendiri.

Denda, Kerja Paksa, dan Kod Hitam
Melanggar salah satu Kod Hitam memerlukan pesalah untuk membayar denda. Oleh kerana banyak orang kulit hitam dibayar dengan gaji yang rendah semasa Pembinaan Semula atau ditolak pekerjaan, mendapatkan wang untuk bayaran ini sering kali tidak mungkin dilakukan. Ketidakmampuan membayar bermaksud mahkamah daerah boleh menggaji orang kulit hitam kepada majikan sehingga mereka menyelesaikan baki mereka. Orang kulit hitam yang mendapati diri mereka dalam keadaan malang ini biasanya melakukan kerja sedemikian dalam persekitaran seperti perbudakan.

Negeri ditentukan ketika pesalah bekerja, berapa lama, dan jenis pekerjaan apa yang dilakukan. Lebih sering daripada tidak, orang Amerika Afrika diharuskan melakukan kerja pertanian, seperti yang mereka lakukan selama tempoh perbudakan. Oleh kerana lesen diperlukan bagi pesalah untuk melakukan pekerjaan yang mahir, hanya sedikit yang melakukannya.

Dengan sekatan ini, orang kulit hitam mempunyai sedikit peluang untuk belajar perdagangan dan menaikkan tangga ekonomi setelah denda mereka dijelaskan. Dan mereka tidak boleh menolak untuk melunaskan hutang mereka, kerana hal itu akan menimbulkan curang, yang mengakibatkan lebih banyak bayaran dan kerja paksa.

Di bawah Kod Hitam, semua orang kulit hitam, banduan atau tidak, dikenakan perintah berkurung yang ditetapkan oleh pemerintah tempatan mereka. Bahkan pergerakan mereka sehari-hari sangat ditentukan oleh negara. Pekerja ladang kulit hitam diharuskan membawa pas dari majikan mereka, dan perjumpaan orang kulit hitam diawasi oleh pegawai tempatan.

Ini bahkan berlaku untuk ibadah. Sebagai tambahan, jika orang kulit hitam ingin tinggal di bandar, mereka harus mempunyai orang kulit putih sebagai penaja mereka. Mana-mana orang kulit hitam yang menggunakan Kod Hitam akan dikenakan denda dan pekerja.

Pendek kata, dalam semua bidang kehidupan, orang kulit hitam hidup sebagai warganegara kelas dua. Mereka dibebaskan di atas kertas, tetapi pastinya tidak dalam kehidupan nyata.

Rang undang-undang hak sivil yang diluluskan oleh Kongres pada tahun 1866 bertujuan untuk memberi lebih banyak hak kepada orang kulit hitam. Rang undang-undang tersebut membolehkan mereka memiliki atau menyewa harta benda, tetapi berhenti memberi hak kepada orang kulit hitam untuk memilih.

Namun, hal itu memungkinkan mereka membuat kontrak dan membawa kes mereka ke pengadilan. Ini juga membolehkan pegawai persekutuan untuk menuntut mereka yang melanggar hak sivil orang kulit hitam. Tetapi orang kulit hitam tidak pernah meraih keuntungan dari rang undang-undang itu kerana Presiden Andrew Johnson memveto itu.

Walaupun keputusan presiden mengaburkan harapan orang kulit hitam, harapan mereka diperbaharui ketika Pindaan ke-14 diberlakukan. Perundangan ini memberi hak kepada orang kulit hitam lebih banyak daripada undang-undang Hak Sivil 1966. Ia menyatakan bahawa mereka dan sesiapa sahaja yang dilahirkan di Amerika Syarikat adalah warganegara.

Walaupun itu tidak menjamin hak orang kulit hitam untuk memilih, itu memberi mereka "perlindungan yang sama terhadap undang-undang." Pindaan ke-15, yang diluluskan pada tahun 1870, akan memberikan hak kepada orang kulit hitam.

Akhir Kod Hitam
Menjelang akhir tahun 1860-an, banyak negara bagian selatan mencabut Kod Hitam dan mengalihkan fokus ekonomi mereka dari pertanian kapas dan pembuatan. Mereka membina sekolah, hospital, infrastruktur, dan suaka untuk anak-anak yatim dan orang-orang sakit jiwa. Walaupun kehidupan orang-orang kulit hitam tidak lagi ditentukan oleh Kod Hitam, mereka hidup terpisah dari orang-orang kulit putih dan mempunyai sumber yang lebih sedikit untuk sekolah dan komuniti mereka. Mereka juga menghadapi intimidasi oleh kumpulan supremasi kulit putih, seperti Ku Klux Klan, ketika mereka menggunakan hak mereka untuk memilih.

Kesengsaraan ekonomi yang dihadapi oleh orang kulit hitam menyebabkan peningkatan jumlah mereka dipenjarakan. Ini kerana lebih banyak penjara di Selatan dibina bersama dengan semua hospital, jalan raya, dan sekolah. Diikat dengan wang tunai dan tidak dapat memperoleh pinjaman dari bank, orang-orang yang sebelumnya diperbudak bekerja sebagai petani atau petani penyewa.

Ini melibatkan mengusahakan ladang orang lain sebagai ganti potongan kecil dari nilai tanaman yang ditanam. Pembeli saham sering menjadi mangsa pekedai yang menawarkan kredit tetapi mengenakan kadar faedah yang terlalu tinggi untuk bekalan ladang dan barang lain. Demokrat pada masa itu memperburuk keadaan dengan meluluskan undang-undang yang membolehkan pedagang mengadili para pemilik saham yang tidak dapat membayar hutang mereka.

"Petani Afrika Amerika yang terhutang budi menghadapi hukuman penjara dan kerja paksa kecuali mereka bekerja di tanah menurut arahan saudagar-pemiutang," kata "Sejarah Amerika." "Semakin banyak, pedagang dan tuan tanah bekerjasama untuk mempertahankan sistem yang menguntungkan ini, dan banyak tuan tanah menjadi pedagang. Orang-orang yang sebelumnya diperbudak telah terjebak dalam lingkaran setan hutang, yang mengikat mereka ke tanah dan merampas pendapatan mereka."

Angela Davis meratapi kenyataan bahawa pemimpin Black pada masa itu, seperti Frederick Douglass, tidak berkempen untuk mengakhiri kerja paksa dan hutang. Douglass memfokuskan tenaganya terutamanya untuk mengakhiri pembunuhan. Dia juga menganjurkan hak pilih Hitam. Davis menegaskan bahawa dia mungkin tidak menganggap kerja paksa sebagai keutamaan kerana kepercayaan yang meluas bahawa orang-orang kulit hitam yang dipenjara pasti layak mendapat hukuman.

Tetapi orang kulit hitam mengadu bahawa mereka sering dipenjara kerana kesalahan yang tidak dilakukan oleh orang kulit putih. Sebenarnya, orang kulit putih biasanya menghindari penjara untuk semua kecuali jenayah yang paling mengerikan. Ini mengakibatkan orang kulit hitam dipenjara kerana kesalahan kecil dipenjara dengan tahanan kulit putih yang berbahaya.

Wanita kulit hitam dan kanak-kanak tidak terlepas dari kerja penjara. Kanak-kanak semuda 6 tahun terpaksa bekerja, dan wanita dalam keadaan seperti itu tidak dipisahkan dari banduan lelaki. Ini menjadikan mereka rentan terhadap penderaan seksual dan keganasan fizikal dari kedua-dua banduan dan penjaga.

Setelah melakukan perjalanan ke Selatan pada tahun 1888, Douglass menyaksikan secara langsung kesan kerja paksa terhadap orang kulit hitam di sana. Itu membuat orang-orang kulit hitam "terikat dengan kuat dalam pegangan yang kuat, tanpa belas kasihan dan mematikan, pegangan yang hanya kematian yang dapat membebaskan mereka," katanya.

Tetapi pada saat Douglass membuat kesimpulan ini, penyewaan wang dan banduan telah berlaku selama lebih dari 20 tahun di tempat-tempat tertentu. Dan dalam jangka masa yang singkat, jumlah tahanan Hitam bertambah pesat. Dari tahun 1874 hingga 1877, populasi penjara Alabama meningkat tiga kali lipat. Sembilan puluh peratus banduan baru adalah Hitam.

Jenayah yang sebelumnya dianggap sebagai kesalahan peringkat rendah, seperti pencurian lembu, diklasifikasikan semula sebagai tindak pidana. Ini memastikan bahawa orang-orang kulit hitam yang didapati bersalah melakukan jenayah tersebut akan dihukum penjara lebih lama.

Cendekiawan Afrika Amerika WEB Du Bois terganggu dengan perkembangan sistem penjara ini. Dalam karyanya, "Black Reconstruction," dia mengamati "seluruh sistem jenayah digunakan sebagai kaedah untuk menjaga Negro di tempat kerja dan mengintimidasi mereka. Akibatnya mulai ada permintaan penjara dan penjara di luar permintaan semula jadi kerana meningkatnya jenayah. "

Warisan Kod
Hari ini, jumlah lelaki Hitam yang tidak seimbang berada di belakang jeruji besi. Pada 2016, Washington Post melaporkan bahawa 7.7% lelaki kulit hitam berusia antara 25 hingga 54 tahun dilembagakan, berbanding 1.6% lelaki kulit putih. Akhbar itu juga menyatakan bahawa populasi penjara meningkat lima kali lipat selama empat dekad terakhir dan satu daripada sembilan anak kulit hitam mempunyai ibu bapa di penjara. Banyak bekas banduan tidak dapat memilih atau mendapatkan pekerjaan setelah dibebaskan, meningkatkan peluang mereka untuk mengundurkan diri dan menjebak mereka dalam kitaran yang tidak henti-hentinya seperti hutang.

Sejumlah penyakit sosial disalahkan kerana sebilangan besar orang kulit hitam di penjara kemiskinan, rumah orang tua tunggal, dan geng. Walaupun masalah ini mungkin menjadi faktor, Kod Hitam mengungkapkan bahawa sejak institusi perbudakan berakhir, mereka yang berkuasa telah menggunakan sistem peradilan jenayah sebagai wahana untuk melepaskan kebebasan orang kulit hitam. Ini termasuk perbezaan hukuman yang jelas antara retak dan kokain, kehadiran polis yang lebih tinggi di kawasan kejiranan Black, dan sistem jaminan yang menghendaki mereka yang ditangkap membayar pembebasan mereka dari penjara atau tetap dipenjarakan jika mereka tidak dapat melakukannya.

Dari perbudakan dan seterusnya, sistem peradilan jenayah sering kali menimbulkan rintangan yang tidak dapat diatasi untuk orang kulit hitam.

Sumber
  • Davis, Angela Y. "Pembaca Angela Y. Davis." Edisi Pertama, Penerbitan Blackwell, 4 Disember 1998.
  • Du Bois, WEB "Pembinaan Semula Hitam di Amerika, 1860-1880." Edisi Tidak Diketahui, Akhbar Percuma, 1 Januari 1998.
  • Guo, Jeff. "Amerika telah mengurung begitu banyak orang kulit hitam sehingga telah melenyapkan rasa kenyataan kita." The Washington Post. 26 Februari 2016.
  • Henretta, James A. "Sumber untuk Sejarah Amerika, Jilid 1: Hingga 1877." Eric Hinderaker, Rebecca Edwards, et al., Edisi Kelapan, Bedford / St. Martin's, 10 Januari 2014.
  • Kurtz, Lester R. (Penyunting). "Ensiklopedia Kekerasan, Kedamaian, dan Konflik." Edisi ke-2, Edisi Kindle, Akademik, 5 September 2008.
  • Montopoli, Brian. "Adakah sistem jaminan AS tidak adil?" Berita CBS, 8 Februari 2013.
  • "Ketidakseimbangan Hukuman Hukuman dan Jalan menuju 1: 1." Suruhanjaya Hukuman Amerika Syarikat.

https://www.greelane.com/ms/kema ... black-codes-4125744


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list