Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
262
View
0
Reply

[SEJARAH] Ketahui mengenai Kehidupan St. Patrick, Patron Saint of Ireland

[Copy link]

Author: piao       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-5-2021 10:19 AM | Show all posts |Read mode
Ketahui mengenai Kehidupan St. Patrick, Patron Saint of IrelandAyah Patrick, Calpornius, memegang jawatan sivik dan perkeranian ketika Patrick dilahirkan kepadanya pada akhir abad keempat (sekitar 390 Masehi). Walaupun keluarga itu tinggal di desa Bannavem Taberniaei, di Rom Rom, Patrick suatu hari akan menjadi mubaligh Kristian yang paling berjaya di Ireland, santo pelindungnya, dan subjek legenda.

Kisah St. Patrick
Pertemuan pertama Patrick dengan tanah tempat dia akan mengabdikan hidupnya adalah sesuatu yang tidak menyenangkan. Dia diculik pada usia 16 tahun, dikirim ke Ireland (sekitar County Mayo), dan dijual menjadi budak. Sementara Patrick bekerja di sana sebagai gembala, dia mengembangkan iman yang mendalam kepada Tuhan. Suatu malam, semasa tidurnya, dia diberi penglihatan tentang bagaimana untuk melarikan diri. Begitu banyak yang dia ceritakan dalam autobiografinya "Pengakuan."

Tidak seperti karya dengan nama yang sama oleh ahli teologi, Augustine, Patrick's "Confession" pendek, dengan sedikit pernyataan mengenai doktrin agama. Di dalamnya, Patrick menggambarkan pemuda Inggerisnya dan pertobatannya, kerana walaupun dia dilahirkan oleh orang tua Kristian, dia tidak menganggap dirinya Kristian sebelum dia ditawan.

Tujuan lain dari dokumen itu adalah untuk membela dirinya ke gereja yang telah menghantarnya ke Ireland untuk menukar bekas penculiknya. Beberapa tahun sebelum Patrick menulis "Pengakuannya", dia menulis Surat yang marah kepada Coroticus, Raja Alcluid Inggeris (kemudian disebut Strathclyde), di mana dia mengutuk dia dan tenteranya sebagai rakan syaitan kerana mereka telah menangkap dan menyembelih banyak orang Ireland, Bishop Patrick baru sahaja membaptis. Yang tidak mereka bunuh akan dijual kepada "kafir" Gambar dan Scots.Walaupun bersifat peribadi, emosional, beragama, dan biografi, kedua-dua karya ini dan Gildas Bandonicus '"Mengenai Runtuhan Britain" ("De Excidio Britanniae") memberikan sumber sejarah utama untuk Britain abad kelima.

Setelah Patrick melarikan diri dari perbudakan sekitar enam tahun, dia kembali ke Britain, dan kemudian ke Gaul di mana dia belajar di bawah St. Germain, uskup Auxerre, selama 12 tahun sebelum kembali lagi ke Britain. Di sana dia merasa terpanggil untuk kembali sebagai mubaligh ke Ireland. Dia tinggal di Ireland selama 30 tahun lagi, bertobat, membaptis, dan mendirikan biara.

Berbagai legenda telah berkembang mengenai St. Patrick, yang paling terkenal dari orang suci Ireland. St Patrick tidak berpendidikan tinggi, suatu fakta yang dikaitkan dengan penangkapan awal. Oleh kerana itu, dengan sedikit keengganan dia dihantar sebagai mubaligh ke Ireland, dan hanya setelah mubaligh pertama, Palladius, meninggal. Mungkin kerana sekolahnya yang tidak formal di padang rumput dengan domba-dombanya, dia membuat analogi pintar antara tiga daun shamrock dan Holy Trinity. Bagaimanapun, pelajaran ini adalah salah satu penjelasan mengapa St. Patrick dikaitkan dengan shamrock.

St Patrick juga diberi kepercayaan untuk mengusir ular itu dari Ireland. Mungkin tidak ada ular di Ireland untuk dia mengusir, dan kemungkinan besar cerita itu dimaksudkan untuk menjadi simbolik. Sejak dia menukar kafir, ular-ular itu dianggap mendukung kepercayaan kafir atau kejahatan. Di mana dia dikebumikan adalah misteri. Di antara tempat-tempat lain, sebuah kapel ke St. Patrick di Glastonbury mendakwa dia dikebumikan di sana. Sebuah kuil di County Down, Ireland, mengaku memiliki tulang rahang orang suci yang diminta untuk melahirkan anak, penyakit epilepsi, dan untuk menghindari mata jahat.Walaupun kita tidak tahu dengan tepat kapan dia dilahirkan atau mati, orang suci British Rom ini dihormati oleh orang Ireland, terutama di Amerika Syarikat, pada 17 Mac dengan perarakan, bir hijau, kubis, daging kornet, dan pesta umum. Walaupun terdapat perarakan di Dublin sebagai kemuncak seminggu perayaan, perayaan Ireland pada Hari St Patrick sendiri adalah agama.

Sumber
  • Sub-Rom Britain: Pengenalan
  • Gildas: dari Mengenai Runtuhan Britain (De Excidio Britanniae)
  • Dari Buku Sumber Abad Pertengahan, bab 23-26 karya Gildas pada kejatuhan Britain.
  • Entri Glosari Ecole di Gildas the Wise


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list