Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
18701
View
239
Reply

[Pelbagai] Korang masak apa hari ni

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-6-2021 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Masak oden adabi je campak megi & segala mala fishcake fishball tak tau masak apa dah hari2 makan nasi boring pulak. Sedap pulak pes oden tomyam adabi tu pedas masam berpeluh makan wehh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 11:39 AM | Show all posts
naz.wani replied at 3-6-2021 11:16 AM
Sedapnya menu...perapan buat sendiri ke? Bileh share resipi tak? Tq

Resepi google ja.Guna apa ada kadang2.
Kita buat dia, bukan dia buat kita


AYAM BAKAR ALA KENNY ROGERS
BAHAN-BAHAN:
.
Seekor ayam (belah 4 bahagian)
.
Bahan A :
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub ayam knorr
2 sudu serbuk lada hitam
1 senduk kecil sos black pepper (dalam botol)- brand ape2 je.saya guna life.
garam 1 sudu teh
gula 1 sudu makan
air 100ml
(Blend semua bahan diatas)
.
Bahan B :
2 sudu madu
3 sudu minyak zaitun
2 sudu besar mixed herbs @ daun oregano
.
Campurkan semua bahan A & B.dan lumurkan pada ayam.wrap dan perap 1@2jam dalam chiller.kalau perap 4@5 jam lg best.
.
Bakar dalam oven (suhu 220 selama 1 jam) atau atas pemanggang ajaib.




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2021 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni fresh, pokok daei belakang  rumah. Durian dah mula nak gugur. Rasa2 nak buat bubur kacang
IMG_20210603_120217.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
MoonRise replied at 3-6-2021 11:39 AM
Resepi google ja.Guna apa ada kadang2.
Kita buat dia, bukan dia buat kita


Betul jugak tu kakak...kita yg buat dia kan. Tq banyak2 ye share resipi. Hujungminggu nanti nak cuba buat
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 12:16 PM From the mobile phone | Show all posts
I masak sup ayam & sambal sardin hari ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 3-6-2021 01:16 AM
The day before i masak sup tulang tanpa tumis, just campak2 je

Rebus tulang api selow... sambil2  ...

lama tak nak rebus tulang tu?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 12:52 PM | Show all posts
kaedahnya replied at 3-6-2021 12:46 PM
lama tak nak rebus tulang tu?

pakai pressure cooker set 20-30 mins (setting tendon).. kalo periuk biasa 1.5 - 2 hrs api takleh besar sgt
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols tengah berpantang.. so menu harini ikan selar panggang, sayur bening lobak putih & sawi & sambal cekur.. simple tapi bila makan dengan nasi panas fuhhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tapi orang2 kat rumah masak ikan caru masak asam & sayur campur & sambal belacan.. fuhhhhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:16 PM | Show all posts
green~tea replied at 3-6-2021 09:21 AM
I mmg ade tanam sikit2.. mostly yang i kerap pakai la.... kesum, kantan, serai, limau purut, lim ...

... wow .. mwnarik .. terus kak lid cakap manja manja dengansuami minta dia buatkan tempat tanaman macam tu kat belakang rumah kak lid ...  sebanarnya tadi dokbincang2 dengananak sedara utk tanak kunyit (sebab semalam amsak lemak ikan tak ada daun kunyit .. terus rasa nak tanam .. senang capai jer kat belakang rumah) ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
I sorg je.. biasa beli gfood or fpanda..
Kalau masak simple je..
Harini talapia goreng, sambal hijau, cendawan goreng, rocket salad..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau x masak, boleh komen x ziss?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 01:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni panaskan kari ikan semalam je. Tambah ikan 4 keping dgn bendi. Roti canai pagi tadi pon tak berusik lagi, dok dalam plastik lagi. Ni pon makan nasi sambil menyusukan anak.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2021 01:47 PM From the mobile phone | Show all posts
samperit replied at 3-6-2021 01:38 PM
Kalau x masak, boleh komen x ziss?

Boleh... No hal
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-6-2021 01:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 3-6-2021 01:43 PM
Hari ni panaskan kari ikan semalam je. Tambah ikan 4 keping dgn bendi. Roti canai pagi tadi pon tak  ...

Besar ganjaran pahala untuk you,,, aamiin
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
naz.wani replied at 3-6-2021 10:00 AM
Tu lah...tetiba rasa lapar pulak bila masuk sini...zass nak pegi dapur buat nasi goreng cili padi sa ...

Eh lupa nak cakap..tq for the kacang ya
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tengahari ni kita layan tekak anak2 nak makan spagheti carbonara..

Malam ni nak buat cekodok pisang. Simple2 je nak makan sambil tengok tv

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 3-6-2021 01:16 PM
... wow .. mwnarik .. terus kak lid cakap manja manja dengansuami minta dia buatkan tempat tanaman ...

Time pkp ni iols pun rajin sikit nak tanam kunyit tepi rumah senang nak amik daun kunyit bila nak masak2
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu la nya
Tak masak lagi
Dalam kol 4 satg baru nak masa
Tengah hari telan BYOUNG petang ja dulu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2021 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Pagi tadi breakfast spaghetti carbonara. Ni request anak2. memang faveret anak2.

Petang nti plan nk masak kambing bakar. Sudah perap siap. Tggu nk masuk oven je..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list