Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
9446
View
138
Reply

[Tempatan] Nasihat jika nk jadikan cikgu sbg kerjaya

[Copy link]

Author: YgBenar    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-6-2021 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Bila KPM buka peluang jadi guru mengejut ni...
Macam - macam pandangan kita boleh dengar.

Ada yang setuju
Ada yang tak...

Ada juga saudara saya bertanya .....
Sesuai tak kalau dia apply?

Sebagai guru....
Saya nak bercakap jujur dari hati.

Siapa nak apply.....
Boleh saja.
Tapi ada beberapa perkara yang awal awal lagi perlu tahu.

1. Kerjaya ni tak glamour.
- kalau suka glamour, jangan apply sebab memang tak glamour.Pagi pagi lagi peluh dah mercik satu badan.
Sebab kita bukan boleh lenggang kangkung dengan kasut tumit tinggi halus 2 inci.
Kena cepat urus murid, terlepas pandang macam macam boleh berlaku .
Dan peluh tu teruk mercik sampai lah tengahari nanti nak balik nanti.
Sebab apa......keluar masuk kelas tak ada aircon ye....
Kipas ada tapi kadang pusing hidup segan mati tak mau..
Kadang budak 40 orang , kipas dua satu depan satu belakang.
Jadi boleh bayang sendiri tahap oven nya macam mana .
Dan berlanjutan sampai masa balik nanti..

2. Jangan harap dapat pujian.
- Yang ni lumrah.Semua cikgu dah lali.
Bila murid lemah, biasanya cikgu akan dipersalahkan.
Yang tu tak buat, yang ni tak buat.
Tapi bila murid pandai, biasanya mak ayah dapat nama.
Bagus hantar tusyen, bagus ajar anak di rumah.
Jadi, hati kena awal awal lagi belajar ikhlas.
Mengajar kerana Allah .
Jangan harap org nak puji sangat.

3. Semua kerja kita sapu.
- Kalau tak boleh multitasking, jangan apply.
Cikgu kena jadi kerani, tukang cat, tukang kebun, pengasuh, doktor ....driver dan macam- macam.lagi.
Sebab masuk je sekolah, nanti akan ada macam.macam.program.
Bukan dok mengajar dalam kelas saja.
Bila buat program, cikgu yang kena buat semua benda.
Jadi...siap sedia untuk multitasking.

4. Kena suka budak budak
- Kalau jenis migrain dengar budak bising,
Jangan apply.
Sebab takut nanti pengsan masa mengajar.
Budak tetap budak.
Dah nature dioarang akan bising,
Marah macam mana pun diorang akan tetap bercakap.
Jadi....tanya diri tahan tak nak dengar suara 40 budak dalam satu masa.
Tahan tak dan hadap 40 perangai dalam satu masa.
Kalau jenis yang tak tahan, cepat migrain, cepat nak naik tangan, jadi lupakan hasrat nak jadi cikgu.
Silap haribulan masuk jail sebab penampar budak.

5.Ready to be blame.
- Kita akan deal dengan anak orang.
Jadi silap sikit memang akan ditunding jari ke arah kita.
Dan jangan harap org atas kan membela kita.
Sebab client kita adalah murid.
Macam mana pun, cikgu akan dipersalahkan kerana memang tugas kita menjaga murid di sekolah.
Jadi hati kena kebal.
Tak boleh hati tisu nak nangis kalau ada parents datang serang di sekolah.
Kena belajar ilmu bela diri sendiri.
Kena ada PR yang yakin diri.
Kalau cakap pun takut - takut, malu - malu,
Susah nak hadap dunia pendidikan yg makin mencabar ni.

Last but not least ....
Duduk sejenak dan kenali diri sendiri sebelum apply.
Jangan mohon sebab tak ada kerja.
Jangan jadikan kerja cikgu sebagai batu loncatan sebab tak dapat kerja lain.
Nak jadi cikgu...kena datang dari hati.
Fikir dulu !

Kredit Cikgu Anynamous
IMG_20210623_102154.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Thata why aku xpernah nk interestes apply kerja cikgu..so aku menyampah btol tgk2 cikgu yg ajor dgn ht xikhlas nie...suka2 ckp students bodoh lah apalah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Dulu masa sekolah, cikgu2 bagitau I supaya pilih kerjaya lain. Jangan jadi cikgu sebab banyak kerja dan penat. Walaupun ni kerjaya yang mulia, tak ramai cikgu yang betul2 boleh handle budak2 dengan baik, mengajar dengan efektif, sabar dengan kerenah yang macam2. Semoga guru2 yang mengajar dengan ikhlas dan amanah diberikan keberkatan hidup
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang zaman covid..mmg orang nk kerja gomen... income tiap bulan dapat..tu je tujuan utama sekarang...ada juga yg betul2 minat...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Tunggu batukikir masuk he he
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Minat tu minat...tapi bila tgk opsyen subjek yg ada kekosongan, tak sesuai dgn minat, so aku decline.

Nak pulak dapat sekolah kat kwsn jin bertendang, naya je.

Harap gomen lebih prudent, gaji tu tak perlu generous sangat unless benar2 dia cikgu yg berquality.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
brownstone replied at 23-6-2021 11:24 AM
Minat tu minat...tapi bila tgk opsyen subjek yg ada kekosongan, tak sesuai dgn minat, so aku decline ...


sayu hiba dlm terasa chzy kau sebut sebut pasal guru tak berkualiti ini tau

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 23-6-2021 11:20 AM
Sekarang zaman covid..mmg orang nk kerja gomen... income tiap bulan dapat..tu je tujuan utama sekara ...

Kau takmo switch dari jadi pengawal sekolah pada guru sekolah nor? Kau kalau switch.....confirm aku masuk balik sekolah
..masuk kelas kau....aku jadi monitress...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
stingeralexis replied at 23-6-2021 11:31 AM
sayu hiba dlm terasa chzy kau sebut sebut pasal guru tak berkualiti ini tau

Sapa makan cili biar rasa pedasnya...

I dulu bersekola yg jenis prestasi tinggi, some cikgu ntah apa2 nyer perangai, ngajar nak x nak, xpect budak pandai, senang faham. Sendiri2 lah ko usaha.

Ada cikgu lain betul2 berdedikasi, ajar murid senang faham, macam2 dibuat, hujung minggu pun dia dtg sekolah.

So, aku rasa x fair, kalau ada cikgu senang2 dpt gaji ribu riban, usaha x ade.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:40 AM | Show all posts
Jadik guard skolah lama2 boleh serap jadik cikgu kan
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:42 AM | Show all posts
saya setuju...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:42 AM | Show all posts
kalo nak jadi cikgu skang kena rela dicampak ngajar kat ceruk ulu banat
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 23-6-2021 11:40 AM
Jadik guard skolah lama2 boleh serap jadik cikgu kan

Kalau pandai mengipas membodekz guru besar then guru besar boleh gunakan kabelnya...in no time pengawal sekolah bakal jadi teacher walau sekadar teacher helper in class....di malaysiaku tercinta ini apa yg tak boleh? Its not so much of your qualification...but who you know.....

Rezeki masing mssing khen ?

Kahkahkahkahkahkah
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:48 AM | Show all posts
Ada benar nasihatnya tu tapi ramai ke nak ikut nasihat berbanding peluang dapat kerja dengan gomen.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
brownstone replied at 23-6-2021 11:38 AM
Sapa makan cili biar rasa pedasnya...

I dulu bersekola yg jenis prestasi tinggi, some cikgu nta ...

Aku adalah antara org yg pertama diboard ini yg menyebut bahawa guru2 yg kita ada hari ini terlalu ramai dari jenis  yg hanya kerja utk makan gaji dan bukannya guru2 yg penuh dgn ikhlas serta dedikasi utk menggalas amanah dlm membentuk serta mendidik anak anak bangsa kita selagi mana anak anak murid berada dlm pemantauan mereka diruang sekolah.....they will just do THE BARE MINIMUM....

so sad



Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:53 AM From the mobile phone | Show all posts
stingeralexis replied at 23-6-2021 11:33 AM
Kau takmo switch dari jadi pengawal sekolah pada guru sekolah nor? Kau kalau switch.....confirm ak ...

Masa x boleh berubah balik ke belakang Mr.stinger....kalau boleh pun aku x nak...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 23-6-2021 11:53 AM
Masa x boleh berubah balik ke belakang Mr.stinger....kalau boleh pun aku x nak...hehe

MID CAREER SWITCH...

Pernah dengar phrase ini?
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 11:56 AM From the mobile phone | Show all posts
stingeralexis replied at 23-6-2021 11:55 AM
MID CAREER SWITCH...

Pernah dengar phrase ini?

Cer detail kan..x pernah dengo...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 12:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Perkara no 3 tu sbnrnye semua sektor pun mcm tu skrang ni. Nak kene multitasking. Tu takpela cikgu nk kene mengecat, ko tetiba masuk dept bos ko suruh ko create apps pdhal ko takde basic IT mmg haru
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 23-6-2021 11:56 AM
Cer detail kan..x pernah dengo...

Tunggu chzy masuk la ...aku hari ini tak de patience dgn org lembab...

Anyway kenapa kalau pun boleh switch kau takmo jadi ticher? Best pe jadi ticher macam chzy , boleh buat sideline income jadi stockist sunkist jual tudung, kerepek, tart nenas raya, rendang diva AA...masyukkkkkkkkk

Chzy sejak cobid ini aja...duit gajinya dah setahun dia tak sentuh lagi....yelah pkp kheunz? Aggresive dia ........WFH dengan murid on zoom ala kadar....tapi .lap top kt tepi...dia ambik order tudung saji....

Kau bayangkan nor.....

Kalau tak kaya pun dia aku tak tahu nak cakap apa....



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list