Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
123Next
Return to list New
4635
View
51
Reply

[Dunia] India kesan varian baru, Delta Plus

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-6-2021 05:27 PM | Show all posts |Read mode
bernama.com
Kes COVID-19 India lepasi 30 juta, cetus kebimbangan strain baharu
2 minutes
Oleh Shakir Husain

NEW DELHI, 23 Jun -- Jumlah kes COVID-19 di India melebihi 30 juta pada Rabu selepas 50,848 lagi jangkitan baharu dilaporkan dalam tempoh 24 jam.

Jumlah kematian baharu pula 1,358, menjadikan jumlah terkumpul setakat ini seramai 390,660, menurut data Kementerian Kesihatan.

Walaupun India telah menyaksikan penurunan kes dalam beberapa hari lalu, timbul kebimbangan berikutan kemunculan virus Delta Plus.

Kerajaan persekutuan mengeluarkan amaran di negeri Maharashtra, Kerala dan Madhya Pradesh selepas banyak kes dikesan membabitkan virus baharu itu.

Dikenali "varian of concern", kerajaan meminta semua negeri untuk segera mengambil langkah pencegahan,meningkatkan saringan, pengesanan dan vaksinasi di daerah yang terjejas.

Delta Plus ialah strain mutan baharu dari varian Delta yang pertama kali dikesan di India dan mudah merebak.

-- BERNAMA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangsnla sampai sini varian tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Sial nya india ni. Kenapa semua mutate dkt negara depa??? Bakar je lah 1 negara tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 08:59 PM | Show all posts
varian delta plus ni sangat la deadly...biar kena kat negara india jela...rakyat mereka ramai, ok je nak mati separuh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:01 PM | Show all posts
The dangerous Delta variant of the coronavirus is spreading so quickly in the United States that it's likely the mutant strain will become predominant in the nation within weeks, according to federal health officials and a new analysis.

At a White House briefing on COVID-19 on Tuesday, Dr. Anthony Fauci of the National Institutes of Health said 20.6% of new cases in the U.S. are due to the Delta variant. And other scientists tracking the variant say it is on track to become the dominant virus variant in the U.S.

"The Delta variant is currently the greatest threat in the U.S. to our attempt to eliminate COVID-19," Fauci said.

The variant, first identified in India, is the most contagious yet and, among those not yet vaccinated, may trigger serious illness in more people than other variants do, he said.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn lah varian plus tu masuk sini pulakkk
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:02 PM | Show all posts
kemungkinan vaksin2 yg sedia ada tidak berkesan dgn delta plus variant dr negara keling ni...
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:04 PM | Show all posts
Aduhai dah macam nama siri handphone dah aku tengok virus covid ni..........
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
anony-mous replied at 23-6-2021 08:58 PM
Sial nya india ni. Kenapa semua mutate dkt negara depa??? Bakar je lah 1 negara tu

Maaf terketawa pulak meolls baca komen chuolls.

Derang ni mungkin kes hygiene kan tu sbb senang merebak penyakit.  Kan kalau pergi sana kita pun tak boleh makan minum sebarangan nanti dapat Delhi belly kan katanya.

Teringat pulak time tengok CNA pasal India invited this guy known as singapore king of jamban to introduce good sanitation to the Indian people sebab orang sana berak merata tepi jalan la mana2 sukati je.  Tu sbb virus ni cepat mutate kut.

Makan sireh ludah2 merata lagi.  Haishhhh
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Delta Plus ler pulak, lepas ni ntah Delta apa lagi. Kalau yg jenis silent carrier habis ler spread merata.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:22 PM | Show all posts
Astaghfirullah. Harapnya KKM and Immigration kita dah alert.

cepatnya mutation ni.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 09:22 PM | Show all posts
Lepas tu bg dorg masuk sinibagus la sgt..kuarantin 21 hari pun betul2 hilg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Samerosie replied at 23-6-2021 09:17 PM
Maaf terketawa pulak meolls baca komen chuolls.

Derang ni mungkin kes hygiene kan tu sbb senang ...

Yes uols. Masa varian sblm delta tu yg B something tu, porumer ramai syak sbb depa pengotoq haram jadah. Imagine dari varian B tu mutate ke delta now delta plus!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
delia3003 replied at 23-6-2021 09:21 PM
Delta Plus ler pulak, lepas ni ntah Delta apa lagi. Kalau yg jenis silent carrier habis ler spread m ...

Bahaya oo delta ni.. Kawan aku setiap ari update kat fb keadaab dia.. X turun2 lg bintik2 merah kat bdn dia.. Yg kat muka dah kering.. Ade dah gugur tinggalkan bekas mcm lebam.. Seram gak tgk sbb kat muka kan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:07 PM From the mobile phone | Show all posts
ina_na replied at 23-6-2021 10:04 PM
Bahaya oo delta ni.. Kawan aku setiap ari update kat fb keadaab dia.. X turun2 lg bintik2 merah ka ...

Homai dah macam chix pox pulak.  Takutnya.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Babi betul lah Negara India ni Mcm2 varian kau nak ada eh?? Sbb kau pengotor kan. Harap2 semua maintain je dlm negara kau tu. Aku takpaham org yg mendewa2 kan pelakon2 India tu semua mcm Hollywood Kollywood tu semua. Sama je pengotor satu negara. Harap2 pupus je satu negara tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Samerosie at 23-6-2021 10:16 PM
anony-mous replied at 23-6-2021 10:01 PM
Yes uols. Masa varian sblm delta tu yg B something tu, porumer ramai syak sbb depa pengotoq haram  ...


Dah tu lumur taik lembu minum kencing lembu pula mana le tak happy virus tu.  Euww sangat.

Meolls nak cerita, kalau tanya mana2 flight attendance derang mesti nak tukar kalau dpt flight India ni.  Meolls bukan la flight attendance tapi ex colleague dulu SQ punya FA cerita dia cukup benci kalau dapat flight trip dr India ni.  Ada one case dia cerita mid flight tiba2 air macam kelaur dr bilik air melimpah.  Ketuk punya ketuk pinta keluar la mamat dia pakai kain pelekat derang tu sambil lap2 badan dengan towel.  Rupanya dia mandi dalam toilet tu.  Sampai harini my friend cannot figure out macamana dia boleh mandi when air just from the sink tap tu je sampai air boleh melimoah keluar.
Lagi satu case dia beyak atas menutup toilet sebab dia takut kalau buka dia kena sedut keluar plane.

Banyak lagi la cerita tapi dia ckp dia mmg akan MC kalau dapat flight India ni tak tahan.
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap Malaysia tak lembab macam dulu.

Dulu negara2 lain dah tutup border to India once dengar je Delta tapi kita took some time nak decide nak tutup.
Tapi now memang dah tutup dari dulu tak buka2 yet kan?
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada kebarangkalian juga kot Delta yang dah ada kat sini akan mutate?
Do we have the numbers berapa ramai dah yang kena Delta kat sini? Yang dengar kat Selangor dah ada
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2021 10:21 PM | Show all posts
kesian kedai mamak, org risau nak pi beli kat kedai mamak sebab takut pekerja dia dtg dari india mari
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list