CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 2090|Reply: 1

Resepi Pepes Ayam Yang Mudah

[Copy link]
Post time 12-7-2021 09:19 PM | Show all posts |Read mode
Resepi Pepes Ayam Yang Mudah & Sedap Sempena Berbuka Nanti!


Pepes atau pepes ayam ini merupakan hidangan yang berasal dari Jawa Barat, Indonesia. Ia dibungkus dalam daun pisang terlebih dahulu sebelum dibakar. Senang cerita, pepes ni lebih kurang macam otak-otak. Cuma bezanya, otak-otak dibuat menggunakan isi ikan dan kelapa parut sahaja.

Sempena bulan Ramadan ini, admin ingin berkongsi resepi pepes ayam yang sedap dan pasti buat korang ketagih nak lagi!


Bahan-bahan yang diperlukan



  • 1 biji bawang besar
  • 2 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 5 tangkai cili kering
  • Sedikit halia
  • 1 Inci kunyit hidup
  • Sedikit daun kunyit hiris halus
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 kotak santan
  • 1 ketul kiub ayam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis.
  • 3 ketul dada ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji telur


Nota: Semua bahan diblender halus kecuali minyak untuk menumis

Cara-cara untuk menyediakan pepes



Tumis bahan yang diblender sampai naik bau. Masukkan santan dan gaul sehingga rata. Kemudian, masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak sampai bahan menjadi pekat.



Langkah seterusnya, kisar telur dan isi dada ayam yang telah dipotong tadi. Tak perlu tambah air.



Sejukkan dahulu bahan yang ditumis tadi. Kemudian, campurkan bahan yang ditumis bersama ayam dan gaul sehingga sebati.




Sediakan daun Pisang.Potong lebih kurang 3×4 inci. Letak satu sudu makan adunan ayam dan lipat bahagian hujung. Steplerkan bahagian hujung supaya tak terbuka.

Hasil yang telah dibungkus.

Kukus dan bakar


Langkah selanjutnya, kukus dalam pengukus lebih kurang 10-15 minit. Dah siap boleh diangkat dan terus di bakar atau difozenkan. Pepes yang dah siap boleh dibakar di dalam pan atau oven.Bila warna dah coklat keperangan bolehlah di angkat.

Siap untuk dihidang



Nota: Buat korang yang tak ada daun pisang, korang boleh masukkan saja dalam loyang yang disapu dengan minyak. Kukus dalam loyang sampai masak. Dah siap baru potong dan bakar. Selamat mencuba!

Sumber: Rosmirah Yussof via Masak Apa Hari Ni



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 18-7-2021 01:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Uwaa nampak sedap
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 04:56 AM GMT+8 , Processed in 0.053162 second(s), 28 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list