Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
5921
View
67
Reply

Tolong saya membuat pilihan untuk anak

[Copy link]

Author: scorpionkiki    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 16-7-2021 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 16-7-2021 10:42 AM
pandainya anak tt..
apa kata try buat ujian minat kerjaya ke apa..
tgk preference dia ke mana..


Betul...anak saya suka cabaran..
Awak mmg score the nerve of the matter...yg ni yg buat saya berbelah bahagi
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 11:03 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 16-7-2021 11:06 AM

kalau i
i let her choose

sebab ini her life

minat IT

then kalau dia pandai then test the market
pi abroad , A level - ambik lah 3 -4 subject get enrolled to any top 5 EU uni
then kerja abroad , buat MSc and PhD and kerja abroad  jadi part of research team in any uni - kena ingat ye now research IT based in dah merentas dicipline.

contract basis lah tapinya tapi kalau accumulates  banyak pengalaman boleh balik jadi consultant IT kat msia - tak tahu lah berapa dapat .


this is what i could see your daughter can do but  of course

Allah is the best planner.


yes lah parents smeua nak selamat
, senang and mudah bagi anak  but


i dunno sebab kalau kita senaraikan her academic quotient starughtAs semua  and see anak kita tu pandai  then real waters lah.


itu je


yups
istiqarah.


Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 11:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Hello kaka. Pendapat saya:

IPG TESL - confirm dapat kerja kerana program directly under KPM. Jadi guru SK. TESL punya course mudah yahamat (banding courses lain dalam pilihan). Yang penting rajin. Lebih kurang saja sebenarnya kursus TESL di IPG dan IPTA. Banyak fokus dengan pedagogi. U saya dulu siap hada subjek Drama in Education, Language Games bagai. Malahan weol blaja juga Visual Basic, Animation in Education, dsb. Sekarang dah 2021. Kursus TESL ni patutnya dah maju dan hapgred habis sebab hada keperluan untuk melahirkan cikgu2 yang competent dalam teknologi pendidikan.

UTP - ni memang susah. Kena struggle blaja.

Asasi Sains - kena usaha dapat pointer bagus untuk dapat course pilihan di U. Kalau takat 2 pointers, confirm kena buang2 jah mana2 U ambil course picisan.

Dulu saya benci TESL, benci jadik cikgu, etc tapi mak yang paksa sebab saya anak sulung so kerja kena terjamin huntok tolong adik2 katanya. Punya la sy struggle nak blaja sebab memang benci sungguh2 (bukan main2 punya benci iya). Blaja pun ala kadar saja. Tapi sekarang, bila dah 10 tahun lebih jadik cikgu, hidup pun selesa walau stress boleh tahan, sy bersyukur juga la mak paksa jadik cikgu ni. Kemungkinan besar, saya akan buat hal sama pada anak2.

Semoga kakak dan keluarga dipermudahkan untuk melihat jalan terbaik bagi anak. All the best!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 11:11 AM | Show all posts
tapi kenapa u kena rasa u kena buat pilihan

i think u have been abroad kan

u  know kan anak anak mat saleh mai tahao ni parents tak ganngu dah pun  even nak ambik history major ...

why must you feel u kena buat untuk dia


you r job is to lay the options
dia minat IT
cari IT consulatnt you kenal i am sureee u know ...how

callah memana IT lecture kat uni , suruh anak u explore tanya time time ni

bukan hadkn option and coerce

itak akan setuju buat lagu ni


my experience studney yg mak ayah paksa buat sesuatu bila times get tough depa  u know...dwindling

tapi kalau minat ...lain citer

so ...up to u

the fact tha you feel you need to do thsi role for her i tak berkenan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
dua_chzy replied at 16-7-2021 11:06 AM
Hello kaka. Pendapat saya:

IPG TESL - confirm dapat kerja kerana program directly under KPM. Jadi ...

cikgu english rupanya. walaupun x minat masih dpt jd cikgu dgn jangka masa dah lama. semoga dipermudahkn urusan teacher. apepun TESL ni kan stands for teaching english as a second language. literature mmg x dpt lari tp bukanla core subjects. yg penting pedagogy, syntax etc. wajib excel la. kena betul2 faham the language structure mcm tree diagram etc. apepun when it comes to a second language, the teacher is expected to teach the basic structure of that language. klu anak x minat, jgn paksa tp pupuk minat tu perlahan2. bagi encouragement.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 12:53 PM | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 10:48 AM
Betul...anak saya suka cabaran..
Awak mmg score the nerve of the matter...yg ni yg buat saya be ...

tt kalau tt ada masa byk,
cuba la baca2 mcm zodiac signs, metafizik tarikh lahir tu semua..
walaupun ada yg ckp mengarut la syirik la, but as for me, semuanya sesuai..

i dah besar baru baca semua ni, bila tgk part suggestion kerjaya, semuanya menjurus kepada kerja i skrg ni..
benda2 ni somehow affect life kita (or maybe kebetulan).. kalau tt ada masa boleh try, mana tahu membantu..

paling penting amik inventori minat kerjaya..
https://afterschool.my/bm/berita ... esuaian-dengan-anda

tt baca link kat atas tu, kalau tt kenal kaunselor, selalunya kaunselor ada yg version bahasa melayu, inventori minat kerjaya sidik tak silap namanya.. yg tu maybe lebih clear sikit koat utk kite org malaysia ni..

istikarah and doa banyak2 as well.. semoga dapat yg terbaik..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 09:30 AM
Computer Science Pra U di UTP, yg ni dia dah dapat sekali dgn sponsor.

Asasi pulak dia apply  ...

Budak pandai ni.. Alhamdulillah cemerlang SPM.

Mengenai tesl tu, i rasa kaka kena tanya forumer lain/kwn2 atau call ipg tros utk dptkan info lbih. Sbb anak kaka tak berapa minat nk review literature kan. So maybe kalo dpt tau lbih detail apa beza tesl di ipg vs uni biasa mungkin akan dpt bantu utk decide.

Jadi cikgu pun ok. Keje stabil..time pandemic pun tak perlu risau. Alhamdulillah

Passion vs keje yg stabil? Utk buat sesuatu yg kita minat tu lbih mudah kan. Utk yg dah keje pasti opt utk keje yg stabil, boleh byr bil on time, tak pyh pening kepala apa. Tapi utk budak2 lepasan SPM, agak sukar utk dorg fhm pndgn ni secara mendalam. Esp bila kena let go bidang yg dorg minat. Kena slow talk & ambil masa sikit.

Study zaman skrg tak sama mcm kita dulu2. Sbb grad ramai.. Hanya yg terbaik & paling kental yg survive. Silibus pun makin susah. Mesti ada minat mendalam & kemampuan..kena jadi expert dlm bidang tu baru terjamin kerjaya.

Kalo nk teruskan dgn bidang CS/IT, i suggest anak kaka teruskan dgn utp tu sbb mmg dah asasi bidang tu. Tak perlu amik asasi engineering sbb tu general sgt. Buang masa. Tak membantu bila nk buat degree in CS/IT. Blajar for 1 year & see how it goes. Masa buat asasi tu baru lah anak kaka boleh tau samada dia btol2 minat bidang ni & hv what it takes to be in this field. Kalo ye, boleh teruskan dgn degree. Kalo tak, boleh pikir nk jadi cikgu atau bidang lain. Jgn pikir dah bazir 1 tahun ye. Anggap ni investment jangka masa panjang. Drp buat keputusan yg salah & merana seumur hidup, lbih baik ambik masa to figure things out.

***********

I dulu pun aliran sub science. Amik IT masa SPM tapi tak pursue bidang ni sbb minat utk blajar je. Suka suki tambah ilmu gitu. Kwn i smbung IT di UTP dpt biasiswa mcm ank kaka. Alhamdulillah dari hidup susah skrg dah berjaya. Sorg lagi pun budak IT UTP & skrg kerja kerajaan. Bukan bidang IT lah sbb dia masuk sbb nk kerja kerajaan je. Tapi sbb dia expert IT, dia ada 2 scope kerja. Gaji pun ok.

Adik i pun sama amik sub science IT. Skrg tgh sem akhir diploma CS UITM. Dah dpt offer utk praktikal & insyaAllah keje. Adik i dean list every sem sbb dia mmg minat bidang ni.

Nk cter, time pandemic ni blajar smua online. Jadi lbih tough. Ada kwn2 dia yg tak boleh keep up.. Ada yg ok. Mostly yg minat & pandai boleh survive. Yg biasa2 atau tak berapa minat ni yg kena extra effort & struggle sikit.

Dari segi peluang kerjaya, nmpk cerah. Lecturer adik i ramai yg ada dual income. Income ngajar & income freelance IT. Dkt area umah i, ada few private school yg nk pengajar IT, income pun boleh tahan. So kalo nk jadi tenaga pengajar tak semestinya jadi cikgu biasa je.

Satu lagi yg kaka kena amik kira.. Anak kaka ni mcm mana orgnya..dari segi kemahuan, perangai, approach in life, jenis yg tahan lasak, mental kuat & rajin atau yg mcm mana? Bidang professional perlukan daya saing yg tinggi & ketahanan mental yg kuat kan.

I rasa ank kaka bijak pandai & jenis yg adventurous, curious nk blajar bnyk bnda. Sgt sesuai utk bidang apa pun termasuk IT. Since dia minat, lagi lah berganda plus point. Mmg boleh pergi jauh. Kwn2, kenalan, jiran & circle i ramai yg bidang IT smua alhamdulillah ok. Time pandemic ni dorg ok. Lagi satu IT/CS ni mmg dah diperlukan accross the board. So masuk industri apa pun ok.

Kalo nk jadi cikgu pun ok. Ank kaka mmg boleh excel. So nothing to worry. Cuma soal hati & perasaan dia tu yg i tak pasti. Adakah dia akan memberontak atau boleh jadi dia makin seronok jadi cikgu.

All the best!
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 16-7-2021 12:53 PM
tt kalau tt ada masa byk,
cuba la baca2 mcm zodiac signs, metafizik tarikh lahir tu semua..
wala ...


Saya percaya bab ni. Memang if ikut metafizik, zodiak, numerology hapa segala ni, katanya saya sesuai dok bidang saya sekarang.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 16-7-2021 12:53 PM
tt kalau tt ada masa byk,
cuba la baca2 mcm zodiac signs, metafizik tarikh lahir tu semua..
wala ...

U cter mcm ni, baru i ingat. Dulu takde kaunselor kerjaya bagai. So bila dah dpt mcm2 offer jadi pening kan. Dulu lps spm pun i gigih baca zodiac. Nk tau path yg sesuai. Jumpa satu site yg btol2 in depth. Sgt membantu utk fhm diri sndri & buat pilihan. Skrg ni kalo kdg2 i wonder nape i mcmni or mcmtu.. Kalo i teringat explanation yg i baca tu, i tak melatah. I fhm & tau nk react camne nxt time.

Tt try lah smua yg @awanysss suggest ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 01:40 PM | Show all posts
awanysss replied at 16-7-2021 12:53 PM
tt kalau tt ada masa byk,
cuba la baca2 mcm zodiac signs, metafizik tarikh lahir tu semua..
wala ...

u tak kisah itu  your choice though , but as muslim ,  i know percaya tilikan nujuman nasib is shirk. itu besar

u may be tak kisah but in Islam itu no no

buat apa tilik - kalau boleh istiqarah.

yg saintifik pun boleh

MARA ada aptitude tests

so ...boleh guna test tu untuk tengok kecenderungan


Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 02:09 PM | Show all posts
Edited by awanysss at 16-7-2021 03:41 PM
mbhcsf replied at 16-7-2021 01:40 PM
u tak kisah itu  your choice though , but as muslim ,  i know percaya tilikan nujuman nasib is shi ...

i wonder apa yg syirik..
sbb yg i tahu syirik tu menyukutukan allah.. and juga menilik nasib..
pada i, i baca zodiac and metafizik tu semua, dia just bgtau character kita mcm mana, org yg suka sosial ke boros ke camtu je..
utk kite kenal diri kite.. sama mcm KKDI kamalia kamal tu.. bila amik test dia, i tahu i karakter apa, boleh faham diri.. boleh pilih yg terbaik..

sbb i ada experience jumpa org yg tilik nasib betul2.. yg boleh bgtau bila someone tu mati,
org tu boleh describe satu2 pasal u, mimpi u pun dia boleh tahu..
for me itu syirik.. sbb boleh buat u putus asa nak hidup, ye la dah org bgtau bila u mati,
takkan relaks je pergi keje esoknya, mesti terus duduk atas tikar sejadah..

i baca yg zodiak tu syirik tu pun baru2 ni.. pasal rahsia tarikh lahir yg dr fazilah kamsah tu.. sebelum ni takde masalah pun..
i pun bila dah kerja baru baca pasal zodiac ni semua.. and semuanya kena dgn i..
btw, i baca yg overall, bukan daily zodiac mcm bergantung hidup pd ramalan..
i baca utk faham diri sendiri..

mind to share your view how this consider as tilikan nasib?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 03:24 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 16-7-2021 12:53 PM
tt kalau tt ada masa byk,
cuba la baca2 mcm zodiac signs, metafizik tarikh lahir tu semua..
wala ...

Terima kasih na....very illuminating ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
pokokbunga replied at 16-7-2021 10:16 AM
Lepasan ipg mmg confirm jadi cikgu ya? Klu saya, since dia minat amik computer science, better pilih ...

Anak pokok dpt apa? Td check anak saya dpt asasi dengkil kejuruteraan...yg tu first choice dia. Buat masa ni ipg dan utp yg dia rasa dia nak pilih...saya kata kat dia up to you..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-7-2021 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
laradelara replied at 16-7-2021 01:16 PM
Budak pandai ni.. Alhamdulillah cemerlang SPM.

Mengenai tesl tu, i rasa kaka kena tanya forumer ...

Lara...terima kasih na givingbys your view yg across the board...mmg rasa lega ..whatever choice dia kedua2nya ok asalkan dia bersedia kerja keras
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
scorpionkiki replied at 16-7-2021 03:30 PM
Lara...terima kasih na givingbys your view yg across the board...mmg rasa lega ..whatever choice d ...

You're most welcome

Semoga dipermudahkan urusan anak. InsyaAllah, dia pasti berjaya
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 04:41 PM | Show all posts
Tahniah.

Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Let anak tu decide apa nk amik,  that way anak takde sape nk blame but herself/himself should anything happen

Would you like to be blamed for your whole life kalau anak tu tak enjoy study and bidang pelajaran yg u lebih suka anak amik tu?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 05:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak sekolah ASMA erk?
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 05:20 PM | Show all posts
Dia minat apa? Tesl tu bagus jgk..blh buat freelance juga..kayo..tp minat dia apa?

Mcm anak abg aku ni pun abg aku suh amik ipg..anak buah aku xnak..so dia xapply..kitaorg pun xbg dia jd cikgu walaupun family kitaorg 90% mengajar termasuk aku..

Anak buah aku pun dpt ytp tupra u dkt intec..cs juga..us degree programmemmg dia amik tu je kotkitaorg pun galakkan dia amik tu dan pegi usaku siap bg amaran jgn blaja main2

Yg asasi um tu engineering ke? Dia ppuan kan.,aku dulu course elect engine..jd pensyarah..akak aku dulu pun engineer..tukar jd pensyarah jugaengineering klu ppuan dh berkahwin ni..klu masih jd engineer, jiwa kena kental..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2021 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Pertama2 tahniah kaka ucapkan anak cik scorpion pandai. ...kedua ya ampon X sangka cik scorpion dah ada anaknya remaja. ..ingat kan cik scorpion dlm umur 20an. ...

Moga pilihan terbaik untuk anak. .dan ikut minat dia dan kemampuan dia....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list