Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
7891
View
69
Reply

[Dunia] Varian Delta merebak seperti wabak cacar air

[Copy link]

Author: makiting    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-7-2021 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
IMG_1280.jpg

31 Julai 2021, 8:30 am

WASHINGTON: Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat (CDC) memaklumkan, varian Delta mudah merebak seperti wabak cacar air.

Lapor CNN, berdasarkan dokumen CDC, penduduk yang sudah menerima vaksinasi lengkap tetapi dijangkiti Covid-19 mungkin boleh menyebarkan virus maut itu sama seperti golongan belum divaksin.

Pengarah CDC, Dr. Rochelle Walensky mengesahkan pendedahan dokumen tersebut yang dilaporkan buat pertama kali oleh The Washington Post.

Varian Delta boleh merebak sama seperti wabak cacar air yang sangat mudah berjangkit.

Jika seseorang dijangkiti varian Delta, dia boleh menyebarkan virus itu kepada lapan hingga sembilan orang lain di sekelilingnya, katanya.

Walensky menegaskan, biarpun golongan yang sudah divaksin masih boleh dijangkiti varian Delta, kesannya tidak seteruk seperti yang dialami penduduk belum divaksin.

Dalam pada itu, dokumen tersebut menyatakan, vaksin berkesan mencegah lebih 90 peratus komplikasi teruk, namun mungkin kurang berkesan dalam mencegah jangkitan atau penularan.

Sehubungan itu, CDC menggesa supaya program vaksinasi dijalankan secara menyeluruh, malah mungkin perlu diwajibkan sekiranya keadaan semakin teruk.

Selain itu, pemakaian pelitup muka perlu diwajibkan semula kerana langkah itu merupakan antara kaedah pencegahan terbaik.

Oleh : Adlinahani Binti Khalil

Sumber : Utusan Malaysia Digital

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Us, Europe tu jah tak wajib pakai mask nya.. Asia ni tak buka2 masknya drp tahun lepas.

Paling musykil  kat China takda varian Delta ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by namemysoul at 31-7-2021 09:26 AM
nazzse replied at 31-7-2021 09:18 AM
Us, Europe tu jah tak wajib pakai mask nya.. Asia ni tak buka2 masknya drp tahun lepas.

Paling m ...


Dah sampai klu x silap baca mlm td ...2 kes...kat mn yek...klu silap sorry ye....hehehehe

P/s : mmg dah sampai china...bknnye 2 kes ...tp, banyok.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 01:16 PM | Show all posts
covid ni bukan sesuatu yg objectif utk dikawal....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Selagi border negara kita X tutup..semua Varian masuk..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 31-7-2021 09:18 AM
Us, Europe tu jah tak wajib pakai mask nya.. Asia ni tak buka2 masknya drp tahun lepas.

Paling m ...

Kalau ada pon deme berjaya kuarantin dgn cemerlang. Hat mesia, dgr habaq gelang pink pun ada jahh lepas jjcm merata.. giteww..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Varian delta mesti bercampur aduk dgn kuman air kencing lembu, taik lembu..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak apa.. Aku himpun duit beli mask kayangan pulak lepas ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:46 PM | Show all posts
ina_na replied at 31-7-2021 01:22 PM
Selagi border negara kita X tutup..semua Varian masuk..

sampai bila nak tutup? sampai tiada covid kat dunia ni? 3 thn?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 31-7-2021 06:16 AM
Kalau ada pon deme berjaya kuarantin dgn cemerlang. Hat mesia, dgr habaq gelang pink pun ada jahh  ...

China dah tak share data cases dia, konon dah berjaya bendung. Padahal semua masalah start drp depa
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 30-7-2021 10:45 PM
Tak apa.. Aku himpun duit beli mask kayangan pulak lepas ni

Sarah... 2 kali aku nasib baik tidak kena covid... 1 saja sebab mask...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 30-7-2021 05:18 PM
Us, Europe tu jah tak wajib pakai mask nya.. Asia ni tak buka2 masknya drp tahun lepas.

Paling m ...

Wajib indoor.... Tempat akak untuk dining semua outdoor... Indoor tidak boleh lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:07 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 31-7-2021 02:55 PM
China dah tak share data cases dia, konon dah berjaya bendung. Padahal semua masalah start drp dep ...

Aku hari hari doa supaya semua kobik ni pulang semula ketempat asalnya.. siiap buat semayang hajat lg.. moga doa aku makbulla
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 31-7-2021 02:58 PM
Sarah... 2 kali aku nasib baik tidak kena covid... 1 saja sebab mask...

Alhamdulillah.. Mujur ang pakai mask elok2...mmg betul ckp ang.. Kita kena hidup pakai mask sejak 2020.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 31-7-2021 07:00 AM
Wajib indoor.... Tempat akak untuk dining semua outdoor... Indoor tidak boleh lagi....

Ohh wajib lagi, ingat tak kena pakai dah..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 31-7-2021 07:07 AM
Aku hari hari doa supaya semua kobik ni pulang semula ketempat asalnya.. siiap buat semayang hajat ...

Ya, penat dah. Negara lain tengah kalut control, rakyat dia dah boleh kesana ke mari mcm takda apa
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
nazzse replied at 31-7-2021 02:55 PM
China dah tak share data cases dia, konon dah berjaya bendung. Padahal semua masalah start drp dep ...

Dah terlepas sbb who beking depa.. buat2 tak tau je la..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 31-7-2021 07:19 AM
Dah terlepas sbb who beking depa.. buat2 tak tau je la..


Yg aku baca, who hantar researcher dia utk buat study pasal ni, mula2 China terima. Sampai sana, tetiba cakap taknak share data..baliklah tangan kosong. Lagipun China, berani ke who cari pasal
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
harisbee replied at 31-7-2021 02:46 PM
sampai bila nak tutup? sampai tiada covid kat dunia ni? 3 thn?

Sbb buka la Kita jd mangsa..duk import Varian je.. yg terkesan nye rakyat..yg dpt untung nye sape..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Katanya china dah teruk kena delta mulai bulan mei. Tapi semua hush2. Takde dengar apa cerita sama macam rakyat dia ramai mati dalam terowong dan train masa banjir.
Ini varian apa pulak muncul dari indon. Kes puluh ribu tiap hari.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list