Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
8966
View
104
Reply

"Saya Mungkin Mati Kalau Hidup Tanpa Muzik,"-Daiyan Trisha

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-7-2021 03:19 PM | Show all posts |Read mode
Bimbang dengan situasi semasa industri seni kreatif yang semakin tenat ekoran pandemik Covid-19, pelakon dan penyanyi Daiyan Trisha membayangkan dirinya boleh mati sekiranya hidup sepi tanpa muzik.


Pemilik nama penuh Daiyan Trisha Mohd Nasaruddin, 28, itu juga tidak dapat menggambarkan kehidupan tanpa elemen muzik yang menghiasi setiap sudut hidupnya sebagaimana rutin seharian sehingga hari ini.




Kredit foto: IG





Saya sejujurnya tidak dapat membayangkan sekiranya hidup dalam ketiadaan seni muzik. Saya fikit saya boleh mati.


Bagaimana untuk hidup tanpa menulis, menghasilkan muzik dan bermain dengan instrumen? Bagaimana jika kita hilang seni ini kerana industri yang diceburi sedang merana? tulis bekas pengacara Muzik Muzik itu dalam satu hantaran Instagram.


Bagaimanapun tutur teraju utama filem Busker itu kepada Kosmo! Online, perkara tersebut diibaratkan sebagai metafora terhadap minatnya dalam bidang seni muzik.




  



Itu hanya metafora, tidaklah mati betu-betul. Bagi saya jika tiada muzik, jiwa saya hilang.


Menulis dan menghasilkan muzik ialah coping mechanisms iaitu cara untuk menangani stres atau menjauhi emosi negtaif dalam diri, jawabnya ringkas.


Difahamkan hantaran tersebut dilakukan sempena kempen Apa Khabar Anak Seni yang dilancarkan sekumpulan penggiat industri hiburan tanah air.




  





  



Selain berlakon, menyanyi dan pengacara, Daiyan juga aktif menghasilkan lagu-lagu ciptaan sendiri sepanjang tempoh pandemik Covid-19.


Baru-baru ini juga, kontraknya sebagai pengacara Muzik Muzik turut ditamatkan dan diganti oleh penyanyi Sissy Iman. -CARI


Sumber: Kosmo
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:37 PM | Show all posts
So, dpt tau ni bermakna aku akan dipanggil untuk cucuk vaksin ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:53 PM | Show all posts
dia ni mcm sesumpah iols tgk...jap cantik ....jap biasa2 ja...jap mcm bibik indo sebelah umah iols jahh
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:53 PM | Show all posts
Ko biar benar dik. Cuba ko google makanan jiwa itu dot dot dot
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Abdullah Chik meninggal masa perform dengan Kak Ani di Kota Bharu. Penyanyi dikir barat tersohor pun meninggal masa perform atas pentas.

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
astagfirullah. so hidup dan mati ko musik yer. haha
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Over nau nau..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Overnya kau!
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Allahu, cakap mcm xde agama.. boleh guna perkataan lain kot..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Idung dia mmg buruk ye?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Dia ada buat muka ke eh. Dlu2 masa mula2 jd artis rasa sweet sgt muka dia.. Now hmm
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts
bila time senyum mcm maya karin pn ada gak
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Letak dia kat bilik mayat hospital baru ada akal keluar statement dungu camtu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Metafora awk terhadap muzik mengundang cercaan sis kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
xde aura..no comment {:smile
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Hoola at 31-7-2021 05:46 PM

dh berapa byk lagu dhasilkan?dh brapa byk lagu dlm carta muzik2?
Acik tnya je,sebb acik xtau dh brapa byk pncpaianmu di bdng musik
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Ckp mcm omputih pulak...kau ni org melayu muslim,maksud hidup kita luas bukan hnya utk musik je lagha
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 05:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Bc quran laaa dik
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 05:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok. Nanti ko dah nazak, xyah bace yassin. Suh kluarga ko psg muzik kt tepi telinge ko ye dik. Pesan siap2 tau dik. Prepare playlist trus senang kluarga nak play kan aje nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
KarinaKapur: Allahu, cakap mcm xde agama.. boleh guna perkataan lain kot..

Tu la..risau dengar..bawa2 la dengar ceramah agama sikit..tak jadi alim,sekadar ada secebis ilmu.{:cryrun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list