Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
1234Next
Return to list New
6317
View
70
Reply

[Tempatan] Majlis Pemulihan Negara- tun Mahathir cadangkan 20 nama!!n

[Copy link]

Author: TuntungReturn    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-7-2021 04:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Langkawi, Tun Dr Mahathir Mohamad mengemukakan 20 nama yang beliau berpandangan layak menyertai Majlis Pemulihan Negara (MPN).
Jelas beliau, keahlian MPN mestilah tidak mempunyai ahli politik parti-parti kerana mereka akan mempertimbang kepentingan parti berbanding rakyat dan negara.

Keduanya, ahli-ahli mestilah terdiri dari pakar, berpengalaman, berupaya menangani krisis serta orang muda yang dinamik telah memperlihat kesungguhan membantu rakyat dan negara.


Beberapa ahli politik yang saya cadang tidak boleh terikat dengan parti mereka, katanya dalam satu kenyataan di blog beliau pada Sabtu.
Ujar beliau, beberapa nama ahli politik yang dicadangkan untuk menyertai MPN dipilih bukan kerana politik kepartian, tetapi atas beberapa usaha yang telah dilakukan individu tersebut.
Berikut 20 nama yang dicadangkan oleh beliau:
Tan Sri Rafidah Aziz
Tan Sri Lin See Yan
Tan Sri Mohd Hassan Marican
Tan Sri Mohamed Azman Yahya
Prof. Dr Jomo K. Sundram
Tan Sri Dr. Abu Bakar Suleiman
Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman
Emeritus Prof Datuk Dr Lam Sai Kit
Datuk Dr Musa Nordin
Datuk Dr Amar Singh HSS
Dr Kumitaa Theva Das
Prof Emeritus Datuk Shad Faruqi
Prof Datuk Salleh Buang
Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz
Tan Sri Mohd Shukri Ab Yajid
Samuel Isaiah
Datuk Seri Azalina Othman Said
Hannah Yeoh
Ahmad Fahmi Fadzil
Syed Saddiq Syed Abdul Rahman
Jelas beliau, cadangan penubuhan MPN yang berkonsepkan ala-MAGERAN 1969 itu pertama kali dibentangkan kepada Yang di-Pertuan Agong ketika menghadap Baginda pada 10 Jun lalu.
Cadangan penubuhan MPN ini timbul kerana rata-rata terdapat sentimen bahawa kerajaan ini sudah gagal amat meluas dan krisis semakin bertambah.
Dengan jumlah kes baru (COVID-19) mencapai 17,000 amat jelas sentimen bahawa kerajaan ini gagal bukanlah satu retorik politik.
Kegelisahan kerana keadaan ekonomi yang merudum menambah kepada kemarahan dan ketidak-puasan hati rakyat terhadap Kerajaan. Hari ini rakyat sudah mula bawa kemarahan mereka ke jalanan, katanya lagi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 07:42 PM From the mobile phone | Show all posts
dari kluster mahkamah, diantara calon cadangan Tun M.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Council of Elders dulu apa hasil?
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Woww, semua nama org  yg hebat & boleh buat kerja!  Approved!  jalan terus...Tiberr...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
atuk sgt licik taw
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 08:54 PM | Show all posts
gila apa ...geng2 dia juga..... tak serik2 lg ke dgn diktator tua deepstate ni
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 08:56 PM | Show all posts
tapi aku rasa hajat atok high chance berjaya
mgkin mggu depan akan kluar lg video Tun siti menari2 dengan dengkike meraikan menjelang plan yg akan berhasil
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-7-2021 09:31 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau ikot firasat aku tun mahathir akan jdk pm kali ke 3. ..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:36 PM | Show all posts
kuasa mcm mana? dah ada badan yg handle skrng ini, klu majlis ni diwujudkan adakah kuasa dibahagikan atau dirampas? bekerjasama antara dua badan ini sukar kerana berlatarbelakangkan pertembungan kuasa... isu lain spt peruntukan, penyelarasan dgn kerajaan, mengambil kesempatan etc... walaumcm manapun mungkin idea ini ada bagusnya dengan syarat orang tua tu tidak ada... nanti kena tikam dari belakang
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Mageran ka Mahendran ka Gunasegaran ka bermakna parlimen tergantung sementara menunggu keadaan yang sesuai untuk PRU15 yang macam takkan kunjung tiba
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Nama memang org lama..kecuali cucu atuk tu .tapi yg tua2 tu masih relavant lagi ke? Kebanyakkan nama tu dah dalam team terdahulu ..ada yg bising2 setakat teori je
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:52 PM | Show all posts
Tak setuju sebab nama KJ takde...
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Si sembab cirit dah boleh pergi berambus.aku dah tgk dah barisan kepimpinan baru nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunku Ali
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunku Ali
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:57 PM | Show all posts
ada jugak sadiq segaragar

caihhh pohh dah
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 31-7-2021 08:54 PM
gila apa ...geng2 dia juga..... tak serik2 lg ke dgn diktator tua deepstate ni

Tu la..pi mai pi mai ramai org2 dia jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 10:08 PM | Show all posts
prof dr jomo tu bukan ke masa ph mmg ada dlm retorik council pelancau ntah hape haritu.takde fungsi langsung...sampai dia tarik diri kot.kalo dgn anwar  aku percaya la dia boleh bagi nasihat ke apa.kalau dgn madey neh berapa kali nak mengencing org???setan betul  org tua neh.and syed sadiq??kahkahkah..kluster mahkamah kot
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 10:19 PM | Show all posts

i suka hannah dgn fahmi tu..
tak berertila i sokong semua org ph..  ada yg tak betul gak kan

ot jap..

2 hari lepas i share video  kat IG story i,   yg hannah yeoh cadangkan supaya SOP tulis nama kat kertas & cek suhu

masa masuk kedai tu disemak semula..

uols ada tengok tak video ni?
hannah punya la cakap berhemah bersopan santun..

lepas tu bff i DM marah2 i macam2 ajak gaduh sbb share video dap..


i suka content video tu.. cuba la jgn bias sgt.. dgr apa benda positif
geram sgt
sukatila kita nak share apa.. sbb IGs kita sendri kan..
dgn bff sendiri pun provok2 hentam ajak gaduh

Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Tunan replied at 31-7-2021 10:19 PM
i suka hannah dgn fahmi tu..
tak berertila i sokong semua org ph..  ada yg tak betul gak kan


Iols x tengok lagi..uols x payah pelik la. Maleis ni kan 3 benda yg x boleh..babi,  anwar & DAP.  So,  x pelik pun. Ramai je kawan2 iols macam ni.  Sebab tu iols memang jarang cite bab2 politik dgn kawan2. Prinsip iols senang..yg elok sokong yg x betul tentang tak kira dari mana2 blok sama ada kerajaan atau pembangkang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list