CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: khaira01

[Pelbagai] Mulut JAHAT mulut BAIK, mana lbh BAIK?

  [Copy link]
Post time 7-8-2021 09:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak suka cakap lepas, lebih banyak diam.tapi kalau sekali marah siaplah, lagi laser kut dari yg mulut jahat.hahaha
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 7-8-2021 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
chilly replied at 7-8-2021 09:11 PM
Exactly! Emo pulak gue dengan topik ni kahkahkah. Sorry ye!

Hahaha...topik mulut mmg buat orang cepat emo. Baik atau jahat sebenarnya brgantung niat dlm hati dan cara kita. Pepun last sekali Allah ja berhak menilai
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2021 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
chilly replied at 7-8-2021 09:11 PM
Exactly! Emo pulak gue dengan topik ni kahkahkah. Sorry ye!

Chill jew,no worries okeh
Pendapat masing2,setiap perbezaan kita raikan
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2021 04:08 AM From the mobile phone | Show all posts
khaira01 replied at 7-8-2021 09:59 PM
Hahaha...topik mulut mmg buat orang cepat emo. Baik atau jahat sebenarnya brgantung niat dlm hati  ...

Haha orait!
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 05:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulut jahat sbb org tu berwatak dominan dan agresif dgn emosi. Biasa mulut jahat akan merujuk kpd personaliti berwatak dominan kerana mereka adalah manusia yg sentiasa ingin menguasai dan mengawal manusia lain tanpa berfikir keperluan dan kewajaran sebenar. Mulut baik sbb dia tidak mahu dan malas nak memanjangkan apa2 konflik atau situasi yg negatif di sekitarnya.
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2021 08:34 PM | Show all posts
apa yg diucapkan menggambarkan diri org tersebut dan juga cara didikan dr family. kalau bercakap suka kondem org, burukkan org mmg org begini sesuatu. kalau perlu jauhkanlah diri.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 17-10-2021 11:21 AM | Show all posts
sedaya upaya untuk bercakap baik dan menuturkan bahasa yang baik tetapi perkara bertentangan bolhe berlaku jika berada pada keadaan yang sukar yang memerlukan mulur yg jahat untuk berkata2 cthnya difitnah ataupun berada dalam situasi yang tidak sesuai.
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2021 09:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Diam lebih baik kalau tak de benda elok nak cakap or takut tersalah cakap
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 21-3-2022 10:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Org yg jenis ckp byk tp menyakitkan hati dinasihatkn utk senyap
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2022 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols setuju je yg kata mulut cerminan hati. Dlm ada situasi yg akan memerlukan kita mulut laser utk menyedarkan manusia yg berkali2 lalai dan tak sedar diri terutama bila dah menyusahkan org keliling atau keluarga sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2022 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dalam fb, twitter, ig..segala jenis media massa mengundang pelbagai kata2 jahat bukan setakat mengumpat, mengutuk je sampai peringkat adu domba, fitnah sampai ada rasa bangga sebab dapat buat content dengan cara macamni.

Nauzubillah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2022 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Dengar je lg best la sbb org yg diam ni dia keep kt diri sdri je
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2022 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Mulut baik n hati baik
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2022 02:11 AM | Show all posts
DALAm bab kebenaran, manusia perlu ikut wahyu.

memandangkan bab mulut ada dalam guideline wahyu, maka semua org pun tahu kan jawapannya.

itulah kebenarannya....

jika kita salah, kita anggaplah itu kekurangan diri karena manusia tiada yg sempurna...

dan ubahlah insyaAllah....


kita tak nafi, kdg2 its fun to have org mulut longkang....happenning....

tpi ada setengah org boleh happeningkan  keadaan tanpa bermulut longkang...

itu lebih baik dr bermulut longkang...
Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2023 08:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Mulut yang baik datang dari hati yang baik vice versa
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2023 12:22 PM | Show all posts
Tengok keadaan lah, ada masa kita kena jugak mulut jahat kalau nak mengajar orang yg perangai hazab.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-9-2023 01:07 PM | Show all posts
Iols punya pendapat tiada istilah mulut jahat tapi hati baik..sebab apa yg dikatakan tu la merupakan bayangan hati kita yang sebenar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 03:32 PM GMT+8 , Processed in 0.266597 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list