Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
40165
View
347
Reply

GLASS PAINTING

[Copy link]

Author: hazel       Show all posts   Read mode

hazel This user has been deleted
Post time 9-10-2004 10:29 AM | Show all posts |Read mode
sekarang ni, tengah dok syok buat glass painting ni..
I tempah gelas kat kedai.. then buat painting macam stained glass tu..

Sekarang ni, dah buat jual sikit2 dengan kengkawan kat ofis..
But problem nya.. susah nak dapat painting yang jual by bundle..
Ada satu kedai kat Harvey Norman.. tapi mahal, sebotol kecil RM17.. kat dlm internet, byk ler.. tapi sume kat oversea..

[ Last edited by  noor_hannah at 28-1-2007 01:01 AM ]
Reply

Use magic Report

Alawa This user has been deleted
Post time 10-10-2004 03:18 PM | Show all posts
Hazel,apa khabar? Susahkah buat glass painting tu? U ada ambik course kat mana2?I minat juga tapi tinggal harap kedai yang buat.Tu  pun  tengah pikir2 lagi.Bestnya kalau ada kawan yang pandai.:stp:
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2004 09:58 AM | Show all posts
ada kedai kat 1 utama buat glasspainting ni .. kalau nak belajar pun dia ajarkan ...
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 11-10-2004 02:07 PM | Show all posts
Senang sgt berbanding nak paint ceramic.. Saya tak ambik kelas pun.. try n error.. dekat one utama, i tak sure, tapi kat harvey norman sebelah IKEA tu, memang ada tempat ngajar buat benda2 ni tak silap nama kedai tu ART SCOOL..

Kalau buku pattern, kat MPH berlambak ada.. tak pun browse kat internet.. saya dapat download banyak dari internet, dah penuh 3 file.. sekali cuba, memang gila seronok.. especially bila tengok member2 gantung kat office..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 12:17 AM | Show all posts
Mcm interesting je hobby ni. Glass painting tu guna cat ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 12:17 AM | Show all posts
Saya beli yang dah siap bercorak yang perlu kita buat ialah letakkan warna sahaja.
Bila dah siap saya gantung dkt tingkap, bila matahari pagi kena tingkap & glass yang berwarna ni .. reflection warna akan dipancarkan dkt dinding .. (tak silau sebab glass painting yg saya buat kecil sahaja )
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2004 12:18 AM | Show all posts
Originally posted by DARSITA at 2004-10-12 12:17 AM:
Saya beli yang dah siap bercorak yang perlu kita buat ialah letakkan warna sahaja.
Bila dah siap saya gantung dkt tingkap, bila matahari pagi kena tingkap & glass yang berwarna ni .. reflecti ...


My reply:-

Ada gambar tak? Boleh paste kat sini? Thanks.
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 12-10-2004 12:11 PM | Show all posts
Memang dah ada yg siap paternnya tapi kecil.. saya tempah cermin kat kedai, saiz A4.. siap dgn frame.. pastu saya lukis sendiri guna cat untuk glass, tapi untuk drawing kita pakai outliner dia.. cat ada dua jenis, satu yg kena pakai berus, satu lagi just squeeze dari bottle..

Saya ada gambar, nanti saya cuba download..
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 12-10-2004 12:34 PM | Show all posts
Contoh pattern


Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 12-10-2004 12:42 PM | Show all posts






Reply

Use magic Report

ilihusna This user has been deleted
Post time 12-10-2004 03:54 PM | Show all posts

hai

keluarga kiter bebaru ni tengah menjalankan hobi ni gak.... hmm. kat mane ekk kilang pengeluar produk glass painting nih? lupa laa. kecik je kilang tue.
kilang ni gak keluarkan produk cenderahati dan barang untuk majlis kahwin spt bekas telur dsb. macam azaleena tulis tue, pekerja kat kilang ni pun tolong ajar pelawat yg nak try buat. tapi sekarang terhenti sat hobi baru nih sbb keluarge kiter semua sibuk..... tapi yg tak bestnye barang2 buat glass painting nih mahal... kena jimat masa guna.
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 12-10-2004 04:51 PM | Show all posts
Originally posted by ilihusna at 12-10-2004 03:54 PM:
keluarga kiter bebaru ni tengah menjalankan hobi ni gak.... hmm. kat mane ekk kilang pengeluar produk glass painting nih? lupa laa. kecik je kilang tue.
kilang ni gak keluarkan produk cenderahati  ...



tapi kalau jimat sangat, akan jadi tak cantik.. guna brand PEEBO.. boleh campur air.. cun.. licin.. macma2 kaler ada berbanding brand AMOS.. AMOS utk beginner ok lah..

Kilang? Kat mana??
Reply

Use magic Report

ilihusna This user has been deleted
Post time 13-10-2004 05:09 PM | Show all posts
Originally posted by hazel at 06-08-2004 16:51:



tapi kalau jimat sangat, akan jadi tak cantik.. guna brand PEEBO.. boleh campur air.. cun.. licin.. macma2 kaler ada berbanding brand AMOS.. AMOS utk beginner ok lah..

Kilang? Kat mana??


Tak la 'sangat'... tapi sebab skil kureng dan mahal, berhati2 la skit guna.
Jenama yang kiter guna ialah WACO. Beli kat kedai Ocean Art.
Kilang @ kedai tue = Inani Craft kat Meru, Klang.

Lebih kurang macam tu la..... tu pun tak jelas sangat. k.
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 13-10-2004 05:39 PM | Show all posts
Originally posted by ilihusna at 13-10-2004 05:09 PM:


Tak la 'sangat'... tapi sebab skil kureng dan mahal, berhati2 la skit guna.
Jenama yang kiter guna ialah WACO. Beli kat kedai Ocean Art.
Kilang @ kedai tue = Inani Craft kat Meru, Klang.

...



ocean art tu kat mana??
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2004 11:48 PM | Show all posts
Originally posted by hazel at 2004-10-12 12:34 PM:
Contoh pattern




My reply:-

Terima kasih Hazel. Kalau dah ada pattern mcm ni that means boleh warnakan pattern ni kot. Ada tak gambar glass painting yg dah siap? Mcm interesting je hobby ni.
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 14-10-2004 08:44 AM | Show all posts
Originally posted by Baiduri Othman at 13-10-2004 11:48 PM:


My reply:-

Terima kasih Hazel. Kalau dah ada pattern mcm ni that means boleh warnakan pattern ni kot. Ada tak gambar glass painting yg dah siap? Mcm interesting je hobby ni.



ada, sebab saya dah ambil yg yg saya buat, tapi saya cuba cari cd, nak install dlm komputer (saya guna camera phone).. sebab saya baru pindah ofis, nanti dah kemas, saya jumpalah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2004 11:29 PM | Show all posts
Okay, terima kasih Hazel. Saya ni minat jugak dgn kerja hasil tangan. Tak sabar nak tengok glass painting awak tu.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2004 01:21 PM | Show all posts
Wow..
cantik laa pattern yg u pastekan tu hazel...

interested gak nak buat...tapi mahal tak cat tu?
Reply

Use magic Report

hazel This user has been deleted
 Author| Post time 19-10-2004 02:05 PM | Show all posts
Originally posted by lya at 19-10-2004 01:21 PM:
Wow..
cantik laa pattern yg u pastekan tu hazel...

interested gak nak buat...tapi mahal tak cat tu?



yg peebo tu, satu 17.90.. mahal gak.. tapi kalau utk beginner, pakai Amos jer.. beli set yg 13 warna, ada 4 outliner.. RM98..
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2004 10:25 PM | Show all posts
Originally posted by hazel at 12-10-2004 12:11 PM:
Memang dah ada yg siap paternnya tapi kecil.. saya tempah cermin kat kedai, saiz A4.. siap dgn frame.. pastu saya lukis sendiri guna cat untuk glass, tapi untuk drawing kita pakai outliner dia.. ca ...

macam menarik aje glass painting nii. kena guna glass tertentu aje ke?

Leha, Gadis Klasik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083955s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list