CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 363752|Reply: 1223

MARBLE CAKE

[Copy link]
Post time 4-11-2004 10:24 AM | Show all posts |Read mode
Sape yg ade resepi kek ni boleh bagi kat owen tak...sebab resepi yg owen ade dah hilang masa pindah umah...owen nak yg gebu gitu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-11-2004 04:34 PM | Show all posts
boleh cuba yang ini.. saya tak pernah buat, tapi ini resepi kek marble yang ada dalam simpanan..


SOFT MARBLE CAKE

270 gram mentega
260 gram tepung gandum
250 gram gula kastor
10 gram serbuk koko
(atau lebih sedap jika digantikan dgn 3 sudu makan coklat emulco**)
6 biji telur saiz besar
2 sudu makan susu manis
1 sudu makan (rata) ovalette
1 sudu makan air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk vanilla

cara membuatnya:

1)  mentega, susu dan vanilla disatukan, kemudian dipukul hingga putih, ketepikan

2)  telur, ovalette, air, baking powder, tepung dan gula disatukan, pukul hingga kembang.

3)  masukkan adunan mentega dan kacau rata

4)  keluarkan 1/4 bahagian adunan dan campurkan dengan serbuk koko atau coklat emulco

5)  siapkan tin kek berukuran 10x7x3 inci yang sudah dialas kertas dan disapukan mentega

6)  masukkan tiga senduk adunan plain dan 1 senduk adunan coklat dan ulang cara ini hingga semua adunan habis

7)  bakar adunan dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celcius selama 45 minit.

**coklat emulco boleh juga digantikan dengan strawberry paste jika tidak suka coklat....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2004 09:04 AM | Show all posts
Thanx White Pearl... Hubby yg nak makan sangat kek ni sebab dia tak suka kek2 lain
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2004 11:14 AM | Show all posts
MARBLE CAKE



BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji telur ayam

bahan B
230 gm tepung gandum......]
1 sudu teh baking powder....] ayak bersama
30 gm serbuk koko
80 ml susu segar/fresh milk

Cara
1. Pukul mentega dan gula hingga betul-betul kembang.
2. Masukkan telur sebiji deni sebiji dan diikuti dengan esenvanilla.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
4. Teruskan memukul adunan dengan perlahan untuk seketika sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang dimasukkan ke dalam bekas berasingan.
6. Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Satu bahagian lagi biarkan warna asal.
7. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
8. Sediakan acuan loyang yang telah digriskan terlebih dahulu dengan dedikit mentega dan taburkan tepung nipis sikit atau lapikkan loyang dengan kertas minyak.
9. Sudukan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang.
10. Bakar adunan selama 50 - 60  minit dengan suhu 180 C.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-11-2004 11:36 AM | Show all posts
TQ KAK LIZA....CHUPP..CHUPP
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2004 11:55 AM | Show all posts
Originally posted by owencute at 5-11-2004 11:36 AM:
TQ KAK LIZA....CHUPP..CHUPP

bila tengukkan resepi ni mmg berkobar-kobar pulak nak buat..
tapi kak liza nak buat kek marble keju...marble cheesecake...
mmg nyummmmmm...nyummmmm



owen..buat..jangan tak buat...lol
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 5-11-2004 06:19 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 5-11-2004 03:55 AM:

bila tengukkan resepi ni mmg berkobar-kobar pulak nak buat..
tapi kak liza nak buat kek marble keju...marble cheesecake...
mmg nyummmmmm...nyummmmm

[img]ht ...


kak liza....nak resepi...ehehehe..hari tu saya buat kerabu timun resepi kak liza..ermmm..sedap..

ni gara2 dah lama tak mkn kerabu la nih...ehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2004 06:31 PM | Show all posts
owen, kalau nak gebu..ni masa memuda dulu saya rajin buat kek ni..ehehe..

apa yg saya buat, asingkan telur kuning dgn putih, pastu pukul putih telur tu kasik kembang..

buat mcm biasa time masukkan telur tu..masukkan telur kuning dulu pastu baru putih telur akhir sekali tepung.

gerenti gebu..mcm kek chifoon..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-11-2004 12:47 AM | Show all posts
Originally posted by hanna1905 at 5-11-2004 06:19 PM:


kak liza....nak resepi...ehehehe..hari tu saya buat kerabu timun resepi kak liza..ermmm..sedap..


KEK KEJU MARBLE

Bahan A
250 gm Krim Keju
30 gm mentega
30 gm gula kastor
3 biji kuning telur grade A
2 biji limau kasturi..ambil jusnya
1 s/k esen vanilla

Bahan B
3 biji putih telur grade A
30 gm gula kastor
1/2 s/k cream of tartar

1 s/b tepung jagung

1 s/k coklat emulco

Oven setting 140'C
Masa Bakar 1 jam secara steam-bake

Cara:
1. Pukulkan krim keju, mentega, dan gula dalam mangkuk sehingga kembang.
2. Masukkan telur kuning satu persatu.
3. Masukkan perlahan esen vanilla dn jus limau kasturi.
4. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk yg lain dan pukul sehingga menjadi ringan dn gebu.
5. Campurkan bahan B kedalam bahan A. Kacau rata.
6. Masukkan tepung jagung kedalam adunan perlahan. Kacau rata.
7. Bahagikan adunan pada 2 mangkuk.
8. 1 bahagian dibiarkan warna asal dan 1 bahgian ndicampurkan coklat emulco.
9. Kacau adunan yg coklat supaya sama rata warnanya.
10. Lapikkan loyang dengan 2 lapis kertas minyak.
11. Masukkan adunan dalam acuan berselang seli warna asal dan coklat.
12. Masukkan acuan ini dalam acauan yg lebih besar dan masukkan air.
13. Bakar sehingga masak.
14. Bila nak potong gunakan pisau pelastik yg telah dicelupkan dalam air panas.
15. Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.


[ Last edited by hanieliza on 6-11-2004 at 12:49 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 06:00 AM | Show all posts
nampak best resepi marble kek kak liza tuh..kalu buat tulun makan utk noor skit eh..:bgrin:
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 09:45 AM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 6-11-2004 06:00 AM:
nampak best resepi marble kek kak liza tuh..kalu buat tulun makan utk noor skit eh..:bgrin:

No problem Noor..
bab makan memakan ni memang rajin jugaklah..
tapi taklah serancak masa muda dulu..
le ni dah ada tukang makan yg lebih rancak..

y not Noor cuba buat..
insyaallah akan tahu resultnya..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 04:55 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 6-11-2004 09:45 AM:

No problem Noor..
bab makan memakan ni memang rajin jugaklah..
tapi taklah serancak masa muda dulu..
le ni dah ada tukang makan yg lebih rancak..

y not No ...



mmg nak kena buat nih, tak boleh jadikkk..esok nak cari bahan2nya...kalau tak buh cream of tartar buleh tak kak..sbb jarang guna bende tuh (beli nanti just pakai skit aje) kalau ganti dgn baking powder ok tak..hehehehe byk songeh lak..

satu lagi sini tak de limau kasturi kalu ganti dgn lemon ok tak..:stp:

[ Last edited by NoorMasri on 6-11-2004 at 04:56 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 04:59 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 2004-11-5 11:14 AM:
MARBLE CAKE



BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji te ...


My reply:-

Kalau tak silap, mcm ni rupa Kek Madu Kemenyan cuma bahan2nya lain & steamed cake pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 09:53 PM | Show all posts
Originally posted by NoorMasri at 6-11-2004 04:55 PM:



mmg nak kena buat nih, tak boleh jadikkk..esok nak cari bahan2nya...kalau tak buh cream of tartar buleh tak kak..sbb jarang guna bende tuh (beli nanti just pakai skit aje) kalau ganti dgn bak ...

okey..
kak liza songeh pulak...lol
kalau tak mahu gunakan cream of tartar pun tak per..
tak payah gunakan apa2 bahan penaik sebab kalu diperhatikan kek keju mana ada rongga..macam gebu tu..
cukup sekadar dengan kita pukulkan cheese-cream dan butter  dengan gula..
lagipun kita dah pukul putih tellur tu naik gebu macam span bueh kan..
jika nak tukarkan limau kasturi dengan lemon..
memang boleh pun..
sebenarnya resepi asal pun mmg gunakan lemon..
selalunya kek keju memang digandingkan dengan lemon..betui tak..
cuba survey tenguk kek keju mat salleh [negeri barat]..
cuma teknik bakar kek tu mestilah steam-bake [bakar kek dalam loyang air]..


Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2004 10:26 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 6-11-2004 09:53 PM:

okey..
kak liza songeh pulak...lol
kalau tak mahu gunakan cream of tartar pun tak per..
tak payah gunakan apa2 bahan penaik sebab kalu diperhatikan kek  ...

betui tu ari tu Noor buat kek keju gebu mmg tak pakai sebarang bahan penaik, still gebuuu..

Ok kak...esok nak beli bahan dah lama tak buat kek ni..ye betul omputeh suka gandingkan cheese kek dgn lemon...limau kasturi ni versi melayu lah ekk..ok..mekasih kak Liza atas penjelasan yg panjang lebar..selamat hari raya..maaf zahir batin..:bgrin:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-11-2004 09:24 AM | Show all posts
Originally posted by hanna1905 at 5-11-2004 18:31:
owen, kalau nak gebu..ni masa memuda dulu saya rajin buat kek ni..ehehe..

apa yg saya buat, asingkan telur kuning dgn putih, pastu pukul putih telur tu kasik kembang..

buat mcm biasa time mas ...


TQ hanna..owen selalu buat style cam ni utk choc cake....so sekarang ni bolehla apply utk kek marble kak liza plak...hari Jumaat ni nak buat sebab ari Sabtu dah nak pegi umah mil...dah tak sabo nak raye ni..keje pun malas
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 24-11-2004 05:48 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 4-11-04 19:14:
MARBLE CAKE



BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji te ...


Dah buat .. tapi sebab terlalu banyak berselang seli warna choc & warna cream .. result dia tak cantik macam gambar. Next time kalau saya buat kek ni saya cuma nak buat mcm ni - warna cream lepas tu lapiskan dgn warna choc lepas tu cream balik last warna choc. 4 lapis dah cukup.

Adunan yang kak Liza beri ni boleh buat dua buku kek kalau guna pembakar yang mcm dlm gambar. Hari tu saya buat satu bahagian utk marbel kek satu bahagian utk butter cake.

Anyway .. thanks
Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2004 03:20 AM | Show all posts
...nie my marble cake nya resepi plak..must try...gebu dia...fuuhhyoooo!!...segebu pipi gua...

Bahan A

250gm butter
1 tsp serbuk vanilla
30gm susu tepong...tak kira arr...nespray...dutch lady...dumex pon bley

...bahan2 nie dijadikan satu dan dipukul ngan K-beater...sampai adunan sebati dan butter berkilat...kemudian asingkan dalam bekas yang lain...


Bahan B

160gm gula kastor
7 biji kuning telor
6 biji putih telor
1 sudu makan ovalette

...masukkan bahan B dalam bekas yang lain dan dipukul dengan kelajuan tinggi sampai adunan nie kembang...usually it takes about 15-20 minits..

Bahan C

200gm tepong naik sendiri + 1/2 tsp baking powder - diayak
200gm tepong optima (yang nie tak yah diayak)
3 sudu makan susu cair...tak kira apa brand..asal susu cair...susu dumex pon ok

...ok...selepas bahan2 B kembang...pelankan kelajuan mesin pemukul dan masukkan susu cair...then...masukkan tepong-tepong tu...di pukul sebentar saja hingga sebati...then stopped the machine...masukkan bahan A dan kacau hingga rata dan sebati using a wooden spatula...

...selepas tu...as usual...bahagikan pada dua bahagian...satu bahagian add cocoa powder...kalau u all nak letak additional flavour pon bley...bagi 3 bahagian...pastu the other bahagian add strawberry flavor...pon sedap gak...nanti bila siap...ada 3 warna...

...tin pembakar digilap ngan sedikit butter....then alas ngan kertas pembakar...oven set kepanasan dia to 190 degrees...tin pembakar gunakan yang 11" x 11".....bakar selama kira2 45 minit - 1 jam...

...ps....selepas satu jam...bila korang nak keluarkan kek tu and korang prasan yang bila korang angkat jer tin pembakar...kek tu macam "bergoyang-goyang" di bahagian tengah2...korang tak mo angkat dulu...bley bakar lagi selama 20-30 minit lagi...nie sebab kadang2...different oven...dia pey temperature ada lain sikit darrrr....and usually happens kalau korang pakai tin pembakar yang kecil than 11"...then bila nak pasti dah betul2 masak...korang cucuk arr ngan lidi satay tu...kalau lepas dicabut lidi tu kering...dah masak lah tu...





[ Last edited by blackmore on 14-12-2004 at 02:19 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2004 11:03 AM | Show all posts
Originally posted by white pearl at 4-11-2004 04:34 PM:
boleh cuba yang ini.. saya tak pernah buat, tapi ini resepi kek marble yang ada dalam simpanan..


SOFT MARBLE CAKE

270 gram mentega
260 gram tepung gandum
250 gram gula kastor
10 gram ser ...


mlm tadi saya dah buat kek ni ...memang menjadik, sedap & gebus gak.

masa dlm oven tu dia punya naik takyah cakap ahhh....tp bila kuarkan dari oven dlm masa 1-2 minit trus dia turun jadi sama level ngan tepi kek.....nape ekkk jadik camni?????
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2004 01:24 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 5-11-2004 11:14 AM:
MARBLE CAKE



BAHAN:
bahan A
250 gm butter
40 gm majerin
210 gm gula kastor/halus
5 biji te ...


At last baru semalam dapat buat marble cake kak liza ni.....hasilnya tak lah
secantik gambar cake ni tapi sedap weh! Puas hati betul. Maeceh:hug:

oh ya...last week cikdak buat yang marble cheese cake tu....tapi tak menjadi la:cry::cry:....
(Tu yang malu nak bagi feedback kat sini.....)
Dah check seme ingredients ada...siap buh cream of tartar sekali...steam bake gak...:stp: tapi dia jadi selempek gitu... tak naik langsung, tebalnya dalam 1 cm je...frust btul.

Tapi fikir2 dah tau apa yang tak betul....hehehe...di sebabkan tak sabar...cikdak tak pukul telur putih tu sampai kembang...pastu cream cheese belum betul2 suhu bilik, keras lagi..

Sorry la kak liza....saya buat kak liza malu kompeni ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

29-3-2024 12:26 AM GMT+8 , Processed in 0.542199 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list