Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53210
View
49
Reply

Cara Menjual Gambar Anda Secara Online

[Copy link]

Author: ArmRule       Show all posts   Read mode

Post time 14-5-2005 04:00 PM | Show all posts
Org yg download kene bayar ke?

Kalau takyah bayar, senanglah. Dah lepas approve satu upload, kita gi cc ke atau bagi tau member2 suruh download gambar kita tuh. Click fraud.
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2005 09:58 PM | Show all posts
nak download mesti la kena bayar...kalu tak camne dorang nak bayar pada photog plak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2005 12:56 AM | Show all posts
Kalau dapat duit siapa tak nak.........
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2005 09:05 AM | Show all posts
Sesiapa yang dah join benda2 camni bagi le report sikit... setakat ni dah berapa ringgit berjaya dikumpul...? ;)
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2005 02:47 PM | Show all posts

ada satu soalan...

macamana kalo diorang nak pay kita punyer gambar? kena ada kredit kad ke paypal ke account ke... (pasal aku tarak paypal dan kredit card)
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2005 12:41 AM | Show all posts
gambar2 jenis apa yg dorang nak? sherrina rasa nie tentu yg nak digunakan dlm magazine, journal dll. cam filem apa yek yg reporter (kat US) nak masukkan gambar utk hiasan artikel dia. gi satu kedai, belek2 album dan pilih mana gambar. bayar dan amik. camtu ke konsepnya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2005 10:29 PM | Show all posts
Setakat skarang yg nampak jalan sikit sale Shutterstock saja. Marketing site nih power sikit. So, kepada yg berminat nak try, cuba ngan shutterstock dulu. 2 hari lepas baru upload lebey kurang 40 gambaq lagi, esok tuh dah ada lima download. Takat skarang nih aku ada 83 images dah dlm personal gallery. Earning baru dalam USD13.81. Baik la sikit dari site lain, satu sen pun tak masuk.

Dulu nak sign up senang ja, skarang nih kalau tak silap kena scan ngan email passport copy sekali. Tapi mmg baloi la.. sebab sale jalan.

[ Last edited by ArmRule on 11-8-2005 at 10:30 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-3-2006 07:38 PM | Show all posts
Nih nak update sikit pasai shutterstock nih. Orang lain tak aktif ka?? Bila gambaq dalam gallery makin banyak, download pun makin kencang lar... Aku skarang ada la 212 Images dalam gallery (gambaq tak seberapa pun) Bulan sudah ada la USD12.50 lebey kurang. Bulan nih dah USD15.50 dah, baru tengah bulan. Dah naik ketagih upload gambaq nih... hehehe...

Sesapa yg nak baru try upload tuh, first upload kena jejaga sikit. Bleh upload 10 keping ja max utk first time. Dari 10 tuh plak, kurang kurang 7 kena dapat approval. Kalau tak, kena gantung 3 bulan..baru bleh upload lagi. Macam ambik lesen la nih. Shutterstock nih very particular about noise level. Make sure clean dulu semua gambaq. Sesapa yg nak submit for the first time tuh, nak aku tlg review gambaq dulu pun bleh jugak. Kena gantung 3 bulan sakit jiwa owhh... terus patah semangat bang..
Reply

Use magic Report

Post time 17-3-2006 09:24 AM | Show all posts
woww..!! agak lumayan jugak yee..mcm ni kena joint ni..!
daripada gambar2 tu terperok dlm computer..atleast dpt gak duit..hehehehehe
Reply

Use magic Report

diadem This user has been deleted
Post time 17-3-2006 10:22 AM | Show all posts
Originally posted by ArmRule at 16-3-2006 07:38 PM
Nih nak update sikit pasai shutterstock nih. Orang lain tak aktif ka?? Bila gambaq dalam gallery makin banyak, download pun makin kencang lar... Aku skarang ada la 212 Images dalam gallery (gambaq  ...


Nak tanya...dia bayar guna apa? (Paypal, cheque, money order)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-3-2006 02:52 PM | Show all posts
Dia bayar pakai cheque kalau tak silap. Min USD70 baru dapat. Tapi aku ada account paypal, masuk paypal ja terus senang. Tapi duit paypal tak bleh kluar lar.. cuma guna utk beli barang.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2007 11:11 AM | Show all posts
armrule,
gambar2 ni boleh guna digicam tak, ke mesti guna dslr baru bleh jual?
Reply

Use magic Report

iwai98 This user has been deleted
Post time 2-2-2007 09:26 PM | Show all posts

Reply #28 ArmRule's post

Assalamu'alaikum

macamana process gambar? guna photoshop ke?  macamana nak reduce atau zero noise? anda guna slr ke? boleh share tips untuk 10 gambar pertama tu?

Terima kasih.

[ Last edited by  iwai98 at 2-2-2007 10:01 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2007 10:32 PM | Show all posts
Originally posted by bb_nessa at 3-8-2005 02:47 PM
macamana kalo diorang nak pay kita punyer gambar? kena ada kredit kad ke paypal ke account ke... (pasal aku tarak paypal dan kredit card)


good question....camne ?:hmm:
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2007 03:03 AM | Show all posts
Salam...

Lama dah tak masuk cari.com nih hah. Rupa pun dah lain. Sedar-sedar ada soalan cepu emas plak.

Originally posted by batricia at 21-1-2007 11:11
gambar2 ni boleh guna digicam tak, ke mesti guna dslr baru bleh jual?


Digicam nih video la iyer tak? Video pun bleh gak. Ada dia punyaguildlines utk video footage, tapi saya tak bleh nak bagi advise babnih sebab buat still photo saja. Utk still photo, tak semestinya pakaiDSLR. Shutterstock (SS) ada dia punya minimum size utk stil photos, 4mpmin kot skarang nih. Tapi SS nih strict jugak dalam bab photo approval.Photographer kena paham konsep stock photos nih. Gambar kena sharp(focus), composition ok ngan min noise. Artistic value tak tinggi puntakpa.


Originally posted by iwai98 at 2-2-2007 21:26
macamana process gambar? guna photoshop ke? macamana nak reduce atauzero noise? anda guna slr ke? boleh share tips untuk 10 gambar pertamatu?
Terima kasih.


Nak process pakai software apa terpulang lah kat masing-masing. Kalaugambar dah ok, tak yah process pun takpa. Nak kurangkan noise kenashoot low ISO. ISO100-200 utk DSLR kira ok lagi lar kalau gambar siang.Kalau bukan DSLR kena shoot pakai lowest ISO posible. Sebabnya non-DSLRnih sensor size kecik sikit, jadi lebih lar sikit noise. Kalau nakkurangkan noise pakai software bleh try Neatimage atau Noise Ninja.Elok tuh, kalau pakai software software nih, run process with max picsize, sebab kalau gambar kecik sangat, banyak details akan hilang skali.

Utk 10 gambar pertama cuba rujuk SS punya top 50 pics. Tgkcontoh-contoh gambar kat sana. Sesapa yg terrer vector art pun okjugak.


Originally posted by bb_nessa at 3-8-2005 14:47
macamana kalo diorang nak pay kita punyer gambar? kena ada kredit kadke paypal ke account ke... (pasal aku tarak paypal dan kredit card)


Kalau nak trima payment pakai cheque pun bleh gak. Tapi cheque nihleceh sikit. Satu sebab lambat sikit, lepas tuh ada bank punya servicecharge lagi. Setengah-tengah negara tuh sampai USD30 service chargesaja. Malaysia punya bank tak sure plak, tak pernah try. Paypal nihkalau nak guna utk buat payment kat org mmg kena ada credit card, tapikalau utk trima payment, rasanya tak payah. Tapi ada jugak disadvantagedia. Kat Malaysia nih tak bleh withdraw duit dari paypal account lagimelainkan guna 3rd party service ataupun ada US bank account. So far,payment received dari SS baru lebey kurang USD150. Takat nih pakai belibarang kat website website yg terima paypal as mode of payment. e.g:shashinski.com (bebarang photography) or ebay.com. USD150 tuh tak lar banyak sangat, tapi lepas gak lar battery grip kar.. CF card kar... Tapi ada gak Malaysian yg bebetul buat duit from SS. Rajin ngan tak rajin ja..
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2007 01:16 AM | Show all posts

Reply #35 ArmRule's post

armrule,
terjawap juga soalan tu ya....thanx....
u ni tak lokek ilmu, bagus tu...mudah2an murah rezeki & lagi banyak gambar u yg org beli !!...

sebenarnya, yg saya nak tanya ialah guna digital camera bukan video.... , sorry...

[ Last edited by  batricia at 11-4-2007 01:19 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2007 01:40 AM | Show all posts
shutterstock ni mmg lumayan..
sapa blom ada passport tu cargas bikin.. sekejap je leh pulang modal RM300 tu..
cuma untuk 10 gambar pertama yg dihantar utk approval tu kenalah pilih betul2.. dah 2 kes aku dengar kena rejek nih.. kena la tunggu sebulan utk submit semula..  

okeh.. sapa nak jual gambar kat shutterstock nih, klik lah banner dibawah..




ini koleksi gambar2 aku yg dah ada kat shutterstock based on popular download..

KLIK UTK KE GALERI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2014 03:06 PM | Show all posts
mcm mne nk uplod gmbr untuk dijual?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 08:18 PM | Show all posts
ArmRule posted on 22-12-2004 01:20 PM
Dah naik USD$2 dah. :clap: Gambar takda tambah pun. Takda org lain try ka?? Amacam result?

my fren ada yang letak kat shutterstock neh..

gambar dia baru2 tuh ada yang kena beli ngan harga USD200++

tapi katanya, yang dia dapat ciput aje..

berapa shutterstock amik percent?
Reply

Use magic Report

Post time 1-4-2014 08:19 PM | Show all posts
alamak..

dah berzaman lak thread neh.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list