Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123Next
Return to list New
15309
View
45
Reply

Kedai Fotostat

[Copy link]

Author: raliz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 21-2-2005 11:18 AM | Show all posts |Read mode
assalamualaikum..
saya berminat untuk memulakan perniagaan kedai fotostat..
jadi saya ingin meminta bantuan & pandangan dr semua yg berpengalaman dan tahu ttg ape2 yg saya perlukan..
saya berada di area shah alam/klang..dan persoalannya:
1) apakah yg lebih baik.. menyewa atau membeli mesin fotostat?berapa kos?
2) dimanakah boleh membeli/menyewanya?
3) kertas A4.. boleh dibeli dikilang terus tak? di mana?

diharap ade yg sudi membantu / menyumbangkan idea / ape2 aje yg berkaitan..
sememangnya saya melihat perniagaan ini boleh memberi pulangan.. tp saya amat memerlukan maklumat seperti di atas..

terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2004 12:41 PM | Show all posts

Mesin Fotostat

Ada tak sapa2 kat sini yg terlibat dlm bisnes mesin fotostat? Kalau ada saya nak lease sebuah mesin utk kedai saya. Nak beli tak mampu lg. Bgtau detail payment dsb. Bg terus qoutation lagi bagus supaya saya boleh budget siap2. Terima kasey!
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2004 06:02 AM | Show all posts
Originally posted by myohmy at 24-10-04 20:41:
Ada tak sapa2 kat sini yg terlibat dlm bisnes mesin fotostat? Kalau ada saya nak lease sebuah mesin utk kedai saya. Nak beli tak mampu lg. Bgtau detail payment dsb. Bg terus qoutation lagi bagus su ...


Cari dalam Yellow Pages, ada sykt (cina) yang bagi sewa dkt office & kedai. Lepas tu tiap bulan dia orang datang service machine tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2004 02:52 PM | Show all posts
Tq. Kalo boleh tu kalau la ada sykt Melayu, kan cantek!
Reply

Use magic Report

busu This user has been deleted
Post time 28-10-2004 06:16 PM | Show all posts
cuba cal no ni 012-2522926 roy

member aku bisnes mesin fotostat
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2004 08:51 PM | Show all posts
Originally posted by busu at 28-10-2004 06:16 PM:
cuba cal no ni 012-2522926 roy

member aku bisnes mesin fotostat


tq busu, nanti aku call:solute:
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 29-10-2004 11:09 PM | Show all posts
baru pasan, john yg tanya... hehe... busu tu kwn kakn gal le... tau tadi, dari tadi dah bagitau dah busu dah reply... sori ek...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2004 12:54 AM | Show all posts
Originally posted by kakn at 29-10-2004 11:09 PM:
baru pasan, john yg tanya... hehe... busu tu kwn kakn gal le... tau tadi, dari tadi dah bagitau dah busu dah reply... sori ek...

amboi ramainye business men and women kat sini..aku yg amik course business ni hah x praktikkan apa yg aku blaja..aku makan gaji lak..nak buka business ni kene full concerntration..aku ni jenis malas so tu yg aku x nak buat bisnes tu...anyway gudluck john n kakn...
Reply

Use magic Report

Post time 30-10-2004 09:00 AM | Show all posts
Originally posted by kakn at 29-10-2004 11:09 PM:
baru pasan, john yg tanya... hehe... busu tu kwn kakn gal le... tau tadi, dari tadi dah bagitau dah busu dah reply... sori ek...


lorr gal ke? kalo gitu leh le ngorat, ahaks!:
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 30-10-2004 12:18 PM | Show all posts
silap ar john...busu tu kwn kakn gak le. hehe... bukan gal...gak...sori
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2004 01:57 PM | Show all posts
Originally posted by brilianxx at 30-10-2004 12:54 AM:

amboi ramainye business men and women kat sini..aku yg amik course business ni hah x praktikkan apa yg aku blaja..aku makan gaji lak..nak buka business ni kene full concerntration..aku ni jenis m ...


buat apa yg anda rasa mampu dan yakin utk berjaya jgn ikut org lain, anda andalah anda
Reply

Use magic Report

busu This user has been deleted
Post time 31-10-2004 04:44 PM | Show all posts
Originally posted by myohmy at 27-10-2004 12:41 PM:
Ada tak sapa2 kat sini yg terlibat dlm bisnes mesin fotostat? Kalau ada saya nak lease sebuah mesin utk kedai saya. Nak beli tak mampu lg. Bgtau detail payment dsb. Bg terus qoutation lagi bagus su ...




ada call member aku tu tak?.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2004 06:18 PM | Show all posts
Originally posted by busu at 31-10-2004 04:44 PM:




ada call member aku tu tak?.....


lom lg la busu...xde masa lagi nih..kenapa? nak tolong aku ke?
Reply

Use magic Report

Arabella This user has been deleted
Post time 2-11-2004 11:54 AM | Show all posts
Originally posted by brilianxx at 30-10-2004 12:54 AM:

amboi ramainye business men and women kat sini..aku yg amik course business ni hah x praktikkan apa yg aku blaja..aku makan gaji lak..nak buka business ni kene full concerntration..aku ni jenis m ...


macam i pulak... dah letih kerja ngan orang
memang kurang pening bila makan gaji tapi masa tak flexible...

ni baru nak mencuba nasib buat business... kalau tak ok, cari lah kerja balik
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2004 09:12 AM | Show all posts
Originally posted by myohmy at 25-10-2004 12:41:
Ada tak sapa2 kat sini yg terlibat dlm bisnes mesin fotostat? Kalau ada saya nak lease sebuah mesin utk kedai saya. Nak beli tak mampu lg. Bgtau detail payment dsb. Bg terus qoutation lagi bagus su ...



kau bukak kedai apa tu?
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2005 01:25 PM | Show all posts
aku tak lah arif sgt pasal bidang photostat services ni, cuma aku boleh la skit2 congak bagi bisnes nih...harap skit sebyk dapat la bantu ko..

1) apakah yg lebih baik.. menyewa atau membeli mesin fotostat?berapa kos?
Sewa! lebih baik pasal ko takde tanggung sejumlah wang seketul utk beli mesin photostat, mahal woo walaupon ada skim hire purchase atau apa2 jenis financing utk beli mende alah ni. Tak silap aku la, monthly utk sewa >1000 ke atau <1000 mengikut jenis brand dan utk sebijik mesin photostat je. Pastu syarikat yg bagi ko sewa tu akan monthly kira ikut meter (ni aku tak tahu berapa rate per photocopy skrg ni). Dan sekiranya ko tul2 nak beli gak mesin photostat, dan sebagai contoh mesin yg perlu digunakan ialah 5 buah, aku nasihatkan beli sebijik dulu tgk camne dan selebihnya 4 buah tu sewa jer. Kelebihannya ko leh tgk mana lebih money efficient. Kalo ko rasa beli lebih money efficient..then go to hire purchase for another brand new one.

2) dimanakah boleh membeli/menyewanya?
Dimana? Saya tak tahu. Tapi dulu company OBS yg paling popular sekali dlm menyewakan mesin photostat ni dari jenis recon ke jenis yg baru. Skrg company tu dah beralih ke bisnes jenis lain dah bukan dlm photocopier lagi. Mungkin boleh tanya pada forumners yg tahu..

3) kertas A4.. boleh dibeli dikilang terus tak? di mana?
Rasanya boleh...tapi kena ikut bulk/volume yg byk...lagipon kalo beli byk2 pon ok gak..at least inventory ko tak terputus..dan kertas ni mmg sah hari2 akan org dtg photostat. Aku tak tahu kat mane nak dapatkan..tapi cuba usha area2 Seri Kembangan sbb aku pernah terrr nampak satu kilang buat kertas, tak sure apa nama kilang. Aku harap ko tak pergi pada org tgh pasal satu masa dulu, penjualan kertas A4 yg berlori2 ni amat famous dan puak yg selalu kononnya nak bertrade lah ialah BROKER, nak makan tgh pasal dorang tau volume kertas ni berjuta2 dan beribu2 rim..

sekian, lelain jawapan kritikal tu sila2 la forumner lain jawapkan...setakat ni jer knowledge yg saya ada ttg photostat services ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-2-2005 01:50 PM | Show all posts
ok tq cz.. saya ade buat survey dlm paper.. dan ade ternampak beberapa iklan yg menawarkan mesin yg dijual secara ansuran dgn harga dari RM99/month..setakat ni saya dah cuba contact tp belum berjaya.
ya, saya pun rasa kalau sewa mungkin lebih money efisyen.. tp mcm yg saya katakan.. saya belum mendpt gambaran sebenar bagaimana cara terbaik utk mendptkan mesin2 tu.. tp cadangan cz sedikit sebyk memberi gambaran kpd saya..
apepun, terima kasih.. emm... kpd forumers lain, kalau ade info boleh tolong saya?

[ Last edited by raliz on 21-2-2005 at 02:03 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2005 11:47 PM | Show all posts
wah skrg rm99/month ek...kalo dulu last 5-6 tahun sudah, ada yg almost rm1000, ada yg lebih rm1000 per month..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-2-2005 09:31 AM | Show all posts
Originally posted by cz at 21-2-2005 11:47 PM:
wah skrg rm99/month ek...kalo dulu last 5-6 tahun sudah, ada yg almost rm1000, ada yg lebih rm1000 per month..


yeke... tu la tgh cube nak contact sykt. tu.. nak tanye jugak betul2.. mcmne term & condition nye.. ape sumer... betul ke.. semlm try call tak dpt.. dah try contact thru email.. tgk la kalo ade feedback..
isk.. tp kalo sebulan sewa aje dah <1000 baik beli baru je..
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2005 10:22 PM | Show all posts
saya ada lobang utk membeli/menyewa mesin fotostat jenama ricoh ataupun lebih dikenali dgn jenama nashuatec di luar negara...semua jenama ini dlm bentuk recond dan dalam keadaan baik...trend pd masa skrg mmg lebih prefer kpd recond berbanding membeli yg baru...utk mesin yg lengkap dgn feeder & sorter boleh dapat dlm 5k-6k dan disewa dlm 300-400 sebulan dan dicaj penggunan mengikut meter...berminat?...sila PM saya secepat mungkin...tq
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.090203s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list