Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15092
View
45
Reply

Kedai Fotostat

[Copy link]

Author: raliz       Show all posts   Read mode

Post time 27-2-2005 12:02 AM | Show all posts
raliz..gue ada sebijik kedai fotostat...pastu..abg gue mmg keje dia supply mesin fotostat ni....bg gue la...better ko beli...sbb sewa sakit...dia ikut volume...dh la charge ikut meter reading...ada gak fixed punya charge....

tp tu kat area sini la..penang...kt kl gue tak tau camne..tp rasa2 sama...kalau ko serius..gue ada contact kat sana..leh supply kat ko...gue tak amik untung la..tolong member2...

myohmy..gue bukan niat nk halang rezeki ko...tp gue rasa x elok kalau org baru nk berniaga kita jual barang mahal sgt..serius gue cakap...harga ko tu mahal sgt...nashuatec jenis apa tu??sbb ricoh ni ada 2 jenis je..satu area RM 5000 ke bawah dan RM 9000 keatas...rm 9000 ke atas ni digital mesin la...

raliz....yg kat paper tu utk pejabat je la..tu yg murah..mesin tu mana leh pakai utk fotocopy center...ko cuba survey elok2 dulu...kat sana melambak supplier..ko pilih la yg terbaik sbb fotocopy center ni yg penting after sale service..xde service tu...ko leh tutup kedai..sbb mesin fotostat..bukan semua org leh repair...

lg satu..kalau x kena gaya... senang2 je kena tipu...member aku penah kena...setakat cuci sikit2 ada mamat tu charge sampai rm400...

[ Last edited by imdudic on 27-2-2005 at 12:03 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2005 07:04 PM | Show all posts
"myohmy..gue bukan niat nk halang rezeki ko...tp gue rasa x elok kalau org baru nk berniaga kita jual barang mahal sgt..serius gue cakap...harga ko tu mahal sgt...nashuatec jenis apa tu??sbb ricoh ni ada 2 jenis je..satu area RM 5000 ke bawah dan RM 9000 keatas...rm 9000 ke atas ni digital mesin la..."

terima kasih atas niat baik ko...nashuatec tu adalah dibawah satu payung iaitu ricoh, selain tu produk mereka turut dinamakan dgn brand spt Savin,  Rex-Rotary, Gestetner dan Lanier...pernah dengar?...it doesn't mean that if something that u havent see or hear it doesn't exist:cak:...harga tu cuma cadangan aku yg tak berapa banyak pengalaman dlm bidang ni...for ur info pakcik aku memang jual dan lease mesin fotostat...tp tak le sepower abang ko kot...kalau ko boleh bagi harga lagi baik itu sudah bagus...its an open market, customer deserve to get the best price...harga utk model yg aku propose tu pun bukannya cokia sangat, ada sorter, feeder dan speed dia antara yg terlaju(aku lupa dia punya nilai)...kalau betul abg ko dpt offer the best price bagus, tp aku pantang kalau org cakap aku cuba ambik kesempatan pd org baru nak berniaga, lebih2 lagi Melayu bangsa darah daging aku sendiri...maaf la kalau ayat aku nampak mcm emosh sikit tp itu style aku, tarak simpan2...sebabnya sebab aku orang MELAYU!

p/s:klik link kat bawah utk maklumat lanjut,tq.
http://http://www.ricoh.com/about/
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2005 07:11 PM | Show all posts
buat yg maleh nak mengclick, baca je la extract dari link di atas:

About the Ricoh Group


Ricoh Co.,Ltd. was established on February 6, 1936. The Ricoh Group consists of 376 subsidiaries, and 28 affiliates.

The Ricoh Group is engaged in such global-scale activities as the development, production, marketing, after-sales service, and recycling of office equipment, including copiers and printers, information equipment, optical devices, and other electronic equipment, in five regions around the world.

The driving force behind Ricoh's business development is its management philosophy.

Since its establishment in 1936, Ricoh has endeavored to establish new markets by constantly creating new value in its products and services to meet customer needs.

Ricoh has greatly extended its global sales and service network to match growing demand for its office equipment products and the increasingly sophisticated requirements of its customers. We markets products under the Ricoh, Savin, Nashuatec, Rex-Rotary, Gestetner and Lanier brands through their renowned channels. Thus, the Ricoh Group delivers state-of-art products and services to the customers worldwide.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2005 07:50 PM | Show all posts
"Ada tak sapa2 kat sini yg terlibat dlm bisnes mesin fotostat? Kalau ada saya nak lease sebuah mesin utk kedai saya. Nak beli tak mampu lg. Bgtau detail payment dsb. Bg terus qoutation lagi bagus supaya saya boleh budget siap2. Terima kasey!"

myohmy...ko kate pakcik ko terlibat ngan bisnes jual dan lease mesin fotostat ni..afsal ko x mintak kat dia je...

sori la kalau ko terasa...sbb ko sebut nashuatec...tu yg aku terkejut harga dia atas 5000...model apa yg ko maksudkan tu..leh kita berbincang secara baik2....spy semua org faham dan jelas...seminit berapa keping leh g...kalau ko sebut model ape..leh agak la harga dia...aku pun baru je belajar bab mesin2 ni...x sehebat ko...aku mana tau nama2 lain yg ko sebut tu..setakat nashuatec tu aku tau la...

lg satu..yg aku tau zaman skrg...semua mesin org jual ada feeder, sorter..kalau takdak benda2 tu...susah mau buat keja...zaman aku start belajar meniaga ngan mesin fotostat tahun 1996..mmg susah la nk jmp mesin yg ada feeder ngan sorter...skrg ni..aku rasa xdak fotocopy center yg xdak benda2 tu...
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 27-2-2005 08:41 PM | Show all posts
ehem... :jeling:

rasa cam panas plak kat sini.


Originally posted by myohmy at 24-2-2005 10:22 PM:
saya ada lobang utk membeli/menyewa mesin fotostat jenama ricoh ataupun lebih dikenali dgn jenama nashuatec di luar negara...semua jenama ini dlm bentuk recond dan dalam keadaan baik...trend pd masa skrg mmg lebih prefer kpd recond berbanding membeli yg baru...utk mesin yg lengkap dgn feeder & sorter boleh dapat dlm 5k-6k dan disewa dlm 300-400 sebulan dan dicaj penggunan mengikut meter...berminat?...sila PM saya secepat mungkin...tq.


post yg tu, bagi kakn, john cuma memberikan lebih peluang kepada org lain untuk membuat pilihan.  TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2005 10:45 PM | Show all posts
sori la kakn...bukan niat gue nk gaduh..mhomy..gue minta maap la kalau ada yg terasa...gue cuma bg pendapat...lgpun gue jauh...mana leh nk jual kat org2 key el tu....mcm mana nk bg after sale service kan....

sori semua....gue minta maap bebyk....

ok.....gue blah...xnk kaco dh topic ni...sori bebyk...kalau ada yg nk minta pendapat ke ape...just pm...ok
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 28-2-2005 02:03 PM | Show all posts
Originally posted by imdudic at 27-2-2005 10:45 PM:
sori la kakn...bukan niat gue nk gaduh..mhomy..gue minta maap la kalau ada yg terasa...gue cuma bg pendapat...lgpun gue jauh...mana leh nk jual kat org2 key el tu....mcm mana nk bg after sale servi ...


err.. sori gak...
jgn la camtu.. kita kat sini bertukar2 pandangan / pendapat... biasa la tu. kadang2 ada yg berlainan pendapat. ada yg silap paham. tu pun dah mintak maaf dah tu. john pun bukan takleh maafkan org,kan john kan??

imdudic... kalau ada pengalaman pasal kedai fotostat ni, bleh la cite.. macam mana awak start... dengan modal berapa... susah payahnya nak mula... bleh kan.. kan..kan.. cite kat sini.. nanti kakn bagi kacang cap tangan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2005 02:36 PM | Show all posts
myohmy n imdudic.. tq..
rasanya mmg lebih berbaloi kalo beli je mesin tu..
ttg harga tu.. saya masih survey lg.. mcm yg imdudic cakap tu.. kene tgk n pilih betul2 takut nanti salah beli ke.. kene tipu ke.. sebab saya mmg takde experience dlm hal2 mesin fotostat ni.. so, skg ni saya masih kumpul quotation dr byk supplier.. selain tu saya  pegi tanye kat kedai2 fotostat yg ade kat area shah alam ni.. kat mane dorang dptkan mesin tu.. pastu survey2 jugak.. tanye itu ini.. okla, ade yg bgtau.. ade yg taknak bgtau.. biasala..
saya mmg serius utk bukak kedai fotostat tp apepun mcm yg korang nasihatkan.. kene hati2.. saya buat step by step.. taknak terburu-buru.. takut nanti nak sgt buat bisnes tp akhirnya lingkup.. nampak senang je bile nak bukak kedai ni tp rupenya agak susah jugak.. kalo tak kene gaya, buleh bungkus..
haa.. ttg after sales service tu.. selalunya tempat yg kite beli mesin tu, mesti buleh buat kan? maksudnya, tentu dorang ade buat mentenan jugak kan?

apepun.. pandangan korang mmg amat bermakna utk saya jdkan panduan..
ohya.. semlm masa lalu kat federal highway.. baru saya pasan rupenye kat batu 3 ade satu pusat sales & service RICOH.. aiseh.. camne leh tak pasan sebelum ni.. hehehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2005 11:20 AM | Show all posts
mana john ni..gue tgg gak kalau dia bg pendapat dulu...xpe ke john...gue bg dulu...ok

raliz..x semua tmpt yg jual mesin leh bg after sale service..sbbnya....yg jual mesin tu sll bos2 besar..salesman....tp yg utk bg after sale service ni technican...so..x semua tmpt ada technican yg byk....tu ko kena tanya kat kedai2 yg dh lama buka..diaorg gerenti tau mana supplier yg boleh bg after sale service dgn yg takleh bg...kalau ko penah dengar syarikat ASIA...tu syarikat besar gak dlm supply mesin ni..ramai kata diaorg xleh bg after sale service yg bagus....gue tak tau la sejauh mana betulnya....nanti gue sambung...ok
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2005 12:24 AM | Show all posts
Salam semua geng business..

Dari pengalaman aku yg pernah bukak business jual mesin photostat ni, aku rekemenkan sesiapa yg nak bukak kedai photokopi, guna jer jenama Canon kerana jenama ni antara top 5 dalam dunia (no 2 selepas Fuji Xerox ).Tapi jangan beli yg baru. beli jer yg recond kerana kos yg lebih murah tapi tahan lama.Lebih bagus lagi jika kita belajar/tau serba sedikit simple service kerana banyak gunanya untuk masa akan datang.Untuk pengetahuan mereka yg pernah study kat UPM,UKM,UM,UITM dan mereka yg selalu pi Library National antara thn 1995-2000...mesin photokopi yg menggunakan kad (self service).
itulah salah satu business aku dahulu...tapi semua tu aku dah tinggalkan...bukan takder untung,tapi aku beralih angin kebusiness lain.sesiapa yg nak tukar maklumat sila email aku... neotech@engineer.com



[ Last edited by PlutoNium on 6-4-2005 at 12:37 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2005 09:24 AM | Show all posts
Hmm
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2005 09:25 AM | Show all posts
Ooooo...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2005 09:27 AM | Show all posts
Gitu ke?
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2005 01:47 AM | Show all posts

bisnes kedai fotostat

er nak tumpang tanye jugak la, saye & kawan2 pun ade planning utk bukak bisness sendiri, so far we all ade plan 2 kind of business...satu tu more to kedai fotostat la, 2nd is something like kafe utk lepak2 baca buku, pinjam buku and ade internet la skali...the other one dlm kepala jugak, something related to event management...yg tu maybe long term la kot...so far korang ade idea tak which location yg suitable utk kedai fotostat ni...area selangor la kalo boleh...satu lagik ade sesape yg bley bagi tunjuk ajar, guideline & pendapat ttg bisness ni tak...dari segi modal, lokasi, material dll....tima kasih yep
Reply

Use magic Report

Post time 1-6-2005 02:37 AM | Show all posts
pasal location kena tengok budget dulu...
Reply

Use magic Report

kakn This user has been deleted
Post time 21-8-2005 12:27 PM | Show all posts
err...kan ada mesin potostat yang guna kad tu kan? cemana ek? alaa... yang macam kat universiti2 tu..kita fotostat guna kad je.

bape kos ekk? kakn plan nak letak kat depan kedai kakn ni sebijik... kedai fotostat sini mahal gila.... tak kira la bape byk kita nak wat salinan tu... harga tetap seposen satu muka surat.... kalau IC pun seposen gak.... terasa ar mahal kalau kita nak fostostat byk.... bankrupt ar camni.... :kant:   
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2005 10:25 AM | Show all posts
Hmm... bagus ada topic nih. Liz baru2 ni dpt 'lubang' kat satu University nih.. tapi tu la.. modal apa semua tak tau nak budget berapa. Mmg takde idea pasal sumer nih.
Tapi my uncle sanggup kuar modal.
Reply

Use magic Report

Post time 26-2-2007 10:57 AM | Show all posts

Up balik

dah lame topik ni...tapi aku ade satu peluang bukak bisnes kedai fotostat dalam satu kolej ni...so nak tau la bisnes fotostat ni especially utk student...i macamane margin untung die?? boleh otai2 bisnes fotostat tulong bagi tunjuk ajar..time kasih...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2011 06:08 PM | Show all posts
salam....forumer2...
nak up kan balik tread nie la......

aku skrg tgh semangat nak buka kedai fotostat.....

masalahnye:

1. Aku x prnh pegi mn2 kursus(just belajar sendiri)
2. Lokasi (dah dpt tp ada org dah booking plak n tmpt tu paling strategik)
3.Modal (nak apply Tekun, tp kalau x lulus nk ke mana carik lg coz aku surirumah jer)

Yg lain...mesin dah dpt Quotetation....lain2 aku ingat bedal Mydin jer kot

Ada apa2 jln penyelesaian????
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2011 01:27 PM | Show all posts
Reply 39# nssinar


    salam...jiran sebelah rumah aku ada 3 kedai mesin photostat ni...kedai 1st dia beli atas tangan org..tang ni aku tak sure mmg dah ada kot dgn mesin2 photostat sekali...yg 2 kedai tu pun dia beli kat tangan org...dulu dia ajak laki aku share 2 kedai 50K maknanye sorang 25K laa..tp kami tak de modal terpaksa la tolak..so skrg dia share dgn owner lama tu jugak la...tak tau la skrg kot2 dia dah beli terus kedai tu...sbb suma kedai dia operate sendiri
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082792s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list