CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 156210|Reply: 577

ANEKA PAU

[Copy link]
Post time 28-2-2005 10:37 PM | Show all posts |Read mode
dah ade ke belum>mrs tak jumpa la,,,,
kalau dah ada buleh tulung bg direktorinya?
letak minyak jugak ke dalam adunan pau?
inti pau tu....contohnya kacang merah/hijau....rebus ngan gula cenggitu aje ke?ke masak cemana?
kalau belum ada bole bg resepi?

[ Last edited by  Kacip_Fatimah at 31-1-2008 12:00 PM ]
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-2-2005 11:45 PM | Show all posts
kak liza rasa dah pernah berikan resepi pau ni..tapi maybe dah kena delete..

anyway kak liza tuliskan sekali lagi...




KUEH PAU

bahan
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
1 s/k yeast mauripan
2 s/b shorterning [crisko]
250 gm air suam

cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan.........

INTI PAU..Ayam atau Daging

bahan

250 gm isi ayam atau daging [hiris kecil
200 gm kentang
1 s/b rempah kari yam/daging ] bancuh jadikan pes
2 s/b air ]
1 labu bawang besar ]
1 ulas bawang putih ] cincang
1 pokok daun sup [cincang]
1/2 cawan air
garam
gula
minyak


cara
1. Panaskan minyak dan dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yg dicincang sehingga wangi.
2. Masaukkan pes rempah kari dan kacau sehingga rata. Maskkan sehingga naik minyak dan wangi.
3. Masukkan isi ayam atau daging dan kentang.
4. Masukkan air, garam dan kacau rata.Biarkan mendideh dan daging atau ayam lembut. Masukkan daun sup yg dicincangkan.
5. Bila nampak pekat dan daging lembut bolehlah angkat dan sejukkan.
6. Buatkan aduinan pau dan masukkan inti dalamnya.



[ Last edited by hanieliza on 28-2-2005 at 11:48 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2005 08:07 AM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 28-2-2005 11:45 PM:
kak liza rasa dah pernah berikan resepi pau ni..tapi maybe dah kena delete..

anyway kak liza tuliskan sekali lagi...

[img]http://img.photobucket.com/albums/ ...



kak liza, mengancam lak pau kak liza..cair air liur....................
lain kali kalau buat antar2 ler kat kuantan ni
Reply

Use magic Report

RasaCinta This user has been deleted
Post time 1-3-2005 10:54 AM | Show all posts
mengancam lagi kalo nampak isinya...ops kak liza :bgrin:
Reply

Use magic Report

RasaCinta This user has been deleted
Post time 1-3-2005 11:08 AM | Show all posts
Inti Kacang Merah utk Pau [ninoZ]

kacang merah/hitam - rendam semalaman
gula secukupnya
sedikit garam
butter/minyak sayur

guna kacang merah atau kacang hitam.. rendam dulu semalaman
then rebus dgn sedikit garam sampai kembang..
pastu blendkan sampai hancur bersama dgn gula..
then masukkan sket  aje butter atau minyak sayuran dlm kuali/periuk..
masukkan bhn blended tadi n masak  dgn api perlahan sampai pekat n sedikit kental


http://forum.cari.com.my/viewthread. php?tid=93956&fpage=1&sid=JNMILT
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2005 11:54 AM | Show all posts
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa  nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke?
Reply

Use magic Report

Follow Us
RasaCinta This user has been deleted
Post time 1-3-2005 12:16 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 3-1-05 11:54 AM:
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa  nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke?


shortening tu cam lemak cam butter gak
biasa pakai crisco...
nahhh gambo




[ Last edited by RasaCinta on 1-3-2005 at 12:17 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2005 08:53 PM | Show all posts
Originally posted by xette at 1-3-2005 11:54 AM:
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa  nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke?

betui saperti RasaCinta berikan gambaran tu..
tapi kalau tak der shorterning tu..
boleh jugakan minyak jagung..
kak liza pernah jugak buat begitu...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-3-2005 10:06 PM | Show all posts
kalau tak de shortening tak buleh keeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2005 10:09 PM | Show all posts
Originally posted by mrs_livingstone at 1-3-2005 10:06 PM:
kalau tak de shortening tak buleh keeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

alamak....
nampaknya mrs terlepas pandangan ulasan kak liza kat atas posting u tu..
boleh gantikan minyak...
asalkan bukan minyak bekas goreng ikan atau pun minyak petrol/disel sudah lerr.....:lol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2005 10:14 PM | Show all posts
Originally posted by RasaCinta at 27-10-2004 11:08 AM:
Inti Kacang Merah utk Pau [ninoZ]

kacang merah/hitam - rendam semalaman
gula secukupnya
sedikit garam
butter/minyak sayur

guna kacang merah atau kacang hitam.. rendam dulu sema ...


tak de pun....rasaC....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2005 10:23 PM | Show all posts
Originally posted by hanieliza at 27-10-2004 10:09 PM:

alamak....
nampaknya mrs terlepas pandangan ulasan kak liza kat atas posting u tu..
boleh gantikan minyak...
asalkan bukan minyak bekas goreng ikan atau pun  ...


malu lak saya ngan kak liza nih
shortening tu apa fungsinya kak?

saya kalau kat msia tak kisah le...senang nak cari,,,,hu hu hu....
kat sinih ni...kalau tgk bahan yg pelik2.....mula la....nak nangis
hu hu hu:malu:
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-3-2005 10:27 PM | Show all posts
banyak mana kuantiti minyak tu kak liza?
Reply

Use magic Report

RasaCinta This user has been deleted
Post time 2-3-2005 10:32 AM | Show all posts
Originally posted by mrs_livingstone at 3-1-05 10:14 PM:


tak de pun....rasaC....



expire ke???? dun worry, mrs..

aku cilokkk link dr Food archives - KUIH-MUIH, MANISAN DAN KUDAPAN...

ps. resepi kan dah ada tu...
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2005 02:27 PM | Show all posts
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ikut resepi dalam kotak, inti ikut kak liza punya...... hasilnya.... : fuh!!! tak terkata.... first time buat pau...menjadi sungguh, gebu... cikdak buat inti daging + kentang.... sedap...wa cakap lu...tak tipu...:ah:
Buat 500g(tepungnya) tu sekali adap anak beranak... licin... cikdak sendiri makan 3 biji.... lunch tak makan menda lain dah....

Meaceh kak liza....sebab kasi resepi, tunjuk gambo, goda kita....:tq:
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2005 02:32 PM | Show all posts
Kak Liza, I penah buat kuih pau ni tapi tak begitu gebu mcm yg. biasa org jual tu. Macamana ye kalu nak kasi pau tu putih and gebu? Tulun kak liza...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2005 03:14 PM | Show all posts
Originally posted by cikdak at 7-3-2005 02:27 PM:
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ik ...


cikdak....cayalah....:solute::solute: siap asben cabar tu, hihihihi...lol

tahniah anda berjaya menjadi ahli geng membuat pau..hehehhehlol
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2005 10:46 PM | Show all posts
Originally posted by cikdak at 27-10-2004 02:27 PM:
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ik ...

mana aci cikdak...
sini tak de tepung pau...hu hu hu
Reply

Use magic Report

liz772 This user has been deleted
Post time 9-3-2005 12:58 PM | Show all posts
KUEH PAU

bahan
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
1 s/k yeast mauripan
2 s/b shorterning [crisko]
250 gm air suam


air tuh bukan dlm ml ker kak liza....:hmm:
Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2005 10:00 AM | Show all posts
Originally posted by liz772 at 9-3-2005 12:58 PM:


air tuh bukan dlm ml ker kak liza....:hmm:


air tu lebih kurang jer sama..
ml tu rasanya kalau ditimbang beratnya lebih kurang jer...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-11-2024 06:01 AM GMT+8 , Processed in 0.204588 second(s), 37 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list