|
dah ade ke belum>mrs tak jumpa la,,,,
kalau dah ada buleh tulung bg direktorinya?
letak minyak jugak ke dalam adunan pau?
inti pau tu....contohnya kacang merah/hijau....rebus ngan gula cenggitu aje ke?ke masak cemana?
kalau belum ada bole bg resepi?
[ Last edited by Kacip_Fatimah at 31-1-2008 12:00 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
kak liza rasa dah pernah berikan resepi pau ni..tapi maybe dah kena delete..
anyway kak liza tuliskan sekali lagi...
KUEH PAU
bahan
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
1 s/k yeast mauripan
2 s/b shorterning [crisko]
250 gm air suam
cara
1. Gaul rata semua bahan kecuali air.
2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.
3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]
4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.
5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.
6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].
7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.
8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.
9. Panaskan kukusan.
10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit.
11. Buka tudung dengan perlahan supaya air wap tidak menimpa adunan pau.
12. Siap untuk dimakan.........
INTI PAU..Ayam atau Daging
bahan
250 gm isi ayam atau daging [hiris kecil
200 gm kentang
1 s/b rempah kari yam/daging ] bancuh jadikan pes
2 s/b air ]
1 labu bawang besar ]
1 ulas bawang putih ] cincang
1 pokok daun sup [cincang]
1/2 cawan air
garam
gula
minyak
cara
1. Panaskan minyak dan dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yg dicincang sehingga wangi.
2. Masaukkan pes rempah kari dan kacau sehingga rata. Maskkan sehingga naik minyak dan wangi.
3. Masukkan isi ayam atau daging dan kentang.
4. Masukkan air, garam dan kacau rata.Biarkan mendideh dan daging atau ayam lembut. Masukkan daun sup yg dicincangkan.
5. Bila nampak pekat dan daging lembut bolehlah angkat dan sejukkan.
6. Buatkan aduinan pau dan masukkan inti dalamnya.
[ Last edited by hanieliza on 28-2-2005 at 11:48 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by hanieliza at 28-2-2005 11:45 PM:
kak liza rasa dah pernah berikan resepi pau ni..tapi maybe dah kena delete..
anyway kak liza tuliskan sekali lagi...
[img]http://img.photobucket.com/albums/ ...
kak liza, mengancam lak pau kak liza..cair air liur....................
lain kali kalau buat antar2 ler kat kuantan ni |
|
|
|
|
|
|
RasaCinta This user has been deleted
|
mengancam lagi kalo nampak isinya...ops kak liza :bgrin: |
|
|
|
|
|
|
RasaCinta This user has been deleted
|
Inti Kacang Merah utk Pau [ninoZ]
kacang merah/hitam - rendam semalaman
gula secukupnya
sedikit garam
butter/minyak sayur
guna kacang merah atau kacang hitam.. rendam dulu semalaman
then rebus dgn sedikit garam sampai kembang..
pastu blendkan sampai hancur bersama dgn gula..
then masukkan sket aje butter atau minyak sayuran dlm kuali/periuk..
masukkan bhn blended tadi n masak dgn api perlahan sampai pekat n sedikit kental
http://forum.cari.com.my/viewthread. php?tid=93956&fpage=1&sid=JNMILT |
|
|
|
|
|
|
|
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke? |
|
|
|
|
|
|
RasaCinta This user has been deleted
|
Originally posted by xette at 3-1-05 11:54 AM:
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke?
shortening tu cam lemak cam butter gak
biasa pakai crisco...
nahhh gambo
[ Last edited by RasaCinta on 1-3-2005 at 12:17 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by xette at 1-3-2005 11:54 AM:
shorterning tu apa yer..??
mcm mana rupa nyer??
bole di beli kat kedai biasa ke??
kalu gi kedai..ckp je shorterning..dia orang tau ke?
betui saperti RasaCinta berikan gambaran tu..
tapi kalau tak der shorterning tu..
boleh jugakan minyak jagung..
kak liza pernah jugak buat begitu... |
|
|
|
|
|
|
|
kalau tak de shortening tak buleh keeeeeeeeeeeeeeeeeeeee |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by mrs_livingstone at 1-3-2005 10:06 PM:
kalau tak de shortening tak buleh keeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
alamak....
nampaknya mrs terlepas pandangan ulasan kak liza kat atas posting u tu..
boleh gantikan minyak...
asalkan bukan minyak bekas goreng ikan atau pun minyak petrol/disel sudah lerr.....:lol |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by RasaCinta at 27-10-2004 11:08 AM:
Inti Kacang Merah utk Pau [ninoZ]
kacang merah/hitam - rendam semalaman
gula secukupnya
sedikit garam
butter/minyak sayur
guna kacang merah atau kacang hitam.. rendam dulu sema ...
tak de pun....rasaC.... |
|
|
|
|
|
|
|
banyak mana kuantiti minyak tu kak liza? |
|
|
|
|
|
|
RasaCinta This user has been deleted
|
Originally posted by mrs_livingstone at 3-1-05 10:14 PM:
tak de pun....rasaC....
expire ke???? dun worry, mrs..
aku cilokkk link dr Food archives - KUIH-MUIH, MANISAN DAN KUDAPAN...
ps. resepi kan dah ada tu... |
|
|
|
|
|
|
|
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ikut resepi dalam kotak, inti ikut kak liza punya...... hasilnya.... : fuh!!! tak terkata.... first time buat pau...menjadi sungguh, gebu... cikdak buat inti daging + kentang.... sedap...wa cakap lu...tak tipu...:ah:
Buat 500g(tepungnya) tu sekali adap anak beranak... licin... cikdak sendiri makan 3 biji.... lunch tak makan menda lain dah....
Meaceh kak liza....sebab kasi resepi, tunjuk gambo, goda kita....:tq: |
|
|
|
|
|
|
|
Kak Liza, I penah buat kuih pau ni tapi tak begitu gebu mcm yg. biasa org jual tu. Macamana ye kalu nak kasi pau tu putih and gebu? Tulun kak liza... |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cikdak at 7-3-2005 02:27 PM:
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ik ...
cikdak....cayalah....:solute::solute: siap asben cabar tu, hihihihi...lol
tahniah anda berjaya menjadi ahli geng membuat pau..hehehhehlol |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cikdak at 27-10-2004 02:27 PM:
Pergi kedai semalam jumpa tepung pau cap blue key...... hubby cabar cikdak buat pau sama sedap ngan dia pernah beli...... apalagi... cikdak terus sengseng lengan..... balik terus buat..... kulit ik ...
mana aci cikdak...
sini tak de tepung pau...hu hu hu |
|
|
|
|
|
|
liz772 This user has been deleted
|
KUEH PAU
bahan
500 gm tepung gandum
1/2 s/k baking powder
1/2 s/k garam
1 s/b gula
1 s/k yeast mauripan
2 s/b shorterning [crisko]
250 gm air suam
air tuh bukan dlm ml ker kak liza....:hmm: |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by liz772 at 9-3-2005 12:58 PM:
air tuh bukan dlm ml ker kak liza....:hmm:
air tu lebih kurang jer sama..
ml tu rasanya kalau ditimbang beratnya lebih kurang jer... |
|
|
|
|
|
|
| |
|