Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
213018
View
1060
Reply

ANEKA KEK LOBAK [CARROT CAKE]

[Copy link]

Author: zazizu       Show all posts   Read mode

Post time 9-6-2012 08:16 PM | Show all posts
Reply 925# el-ain

ok . tak menjejaskan rasa kek . bagi Cup kalau letak lagi tak sedap.
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2012 06:37 AM | Show all posts
Reply  el-ain

ok . tak menjejaskan rasa kek . bagi Cup kalau letak lagi tak sedap.
cupcakes Post at 9-6-2012 20:16



   really? tq cup
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2012 01:50 PM | Show all posts
Reply 925# el-ain


kalau tak letak serbuk kayu manis pun tak apa.. tapi kalau letak akan ade aroma kek yg berlainan dari kek butter yg di letak carrot.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 12:30 AM | Show all posts
nak tanya macamana nak buat deco carrot kat atas carrot cake tu. ada mana2 tutorial yg boleh dirujuk?
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 08:14 AM | Show all posts
Reply 929# stratus

guna nozzle yg buat tulisan tu ..nozzle no.3...saya selalu buat camni aje.Picit dari depan bawa ke belakang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 01:34 PM | Show all posts
Pada yg ingin mencuba silakan.....ramai cust. saya suka dan selalu repeat order....tak terlalu manis dont wori....

Bahan-bahan  : ayak
250g tepung gandum
1½ st baking powder
1½ st baking soda
1st  garam
1st  serbuk kulit kayu manis

300g gula halus
75g brown sugar
4 biji telur
4 cawan karot (disagat & diperah sedikit airnya, buang)
3/4 cawan walnut (dibakar kejap dlm oven dan dipotong kecil2)
1½  cawan minyak masak/jagung

Cara :
Pukul telur perlahan2 dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang
Masukkan minyak, karot dan walnut C blend low speed, sekejap aje agar sebati
Akhir sekali, masukkan bhn diayak tadi.
Bakar pada suhu 175 C sehingga masak (+- 45)

Icing :
120g butter
250g cream cheese
100g icing sugar
Sedikit lemon flava

-        Pukul sebati sumer bahan diatas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 02:56 PM | Show all posts
Pada yg ingin mencuba silakan.....ramai cust. saya suka dan selalu repeat order....tak terlalu manis ...
angah69 Post at 27-6-2012 13:34

dah lama x buat karot kek..x ada org tukang mkn..Ok nk try resipi maklang..sbtu nk bwk ke kwn..mak buyung..hope kena dgn tekak dia..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 11:40 PM | Show all posts
Reply 930# kodoklawa [/

Mcm mana nk buat carrot yg gulung2 tu. guna fondant ke?
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 05:38 AM | Show all posts
Reply 933# stratus

ye..yg nampak sebiji2 tu guna fondant dan yang sewaktu dengannya.
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2012 02:28 PM | Show all posts
Pada yg ingin mencuba silakan.....ramai cust. saya suka dan selalu repeat order....tak terlalu manis ...
angah69 Post at 27-6-2012 13:34


Maklang, 2mgu lps sya dh try resipi karot kek ni..hihihi...ambk ms nk msk sbb bkr suhu 150..kuar masuk 3x gak asyik x msk.
bg ke kwn sya..dia ckp sdp sgt..
cuma resipi tu bg sya manis sikit..gula putih next sya nk buh 250g je.
apa pun nk buat lg. kek ni esk nya lg moist
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2012 04:30 AM | Show all posts
love carrot cake,suka suria carrot cake
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 11:37 AM | Show all posts
Maklang, 2mgu lps sya dh try resipi karot kek ni..hihihi...ambk ms nk msk sbb bkr suhu 150..kuar ...
azzu_me1 Post at 12-7-2012 14:28



   150 ko bakar kek carrot...memang le jenuh tunggu .... akak bakar kek 170 selama ><.45' aje...api bawah then min. terakhir atas bawah....manis eh? cust. akak yg tak suka manis kata ok..kena ngan tekak dia...lain org lain citarasa...takpe..boleh kurangkan aje jika suka...no problem.....
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2012 11:38 AM | Show all posts
pertama kalu buat kek ni mmg sedap sngt , tu pun dh kurangkan jumlah gula.. moist sgt guna minyak jagong...


boh kacang walnut






ngan krim cheese frosting nyum nyumm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2012 03:55 PM | Show all posts
manehnya posted on 18-7-2012 11:38 AM
pertama kalu buat kek ni mmg sedap sngt , tu pun dh kurangkan jumlah gula.. moist sgt guna minyak ja ...

nmpk moist,.

share la resepi

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 07:48 AM | Show all posts
nak share pix carrot cake yg dibuat last week..

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2012 04:55 PM | Show all posts
Sedapnya .... carrot kek tue ! Tapi bilalah dapat peluang nak buat sendiri . Nak beli yang kat Secret Recipe tu mahal la pulak !
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2012 02:43 PM | Show all posts
nunul posted on 26-7-2012 03:55 PM
nmpk moist,.

share la resepi

ok resepi senang ja

2.5 parutan karot (lebih kurang 2 batang)
4 biji telor
1 cawan minyak sayuran (saya letak corn oil)
1.5 cawan gula putih
2 cwn tepung
1 sudu teh soda bikarbonat
1.5 sudu teh baking powder
1.5 sudu serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk nutmeg
1 sudu teh vanilla
0.5 sudu teh garam
1 cawan kacang walnut

cara : -
1. panas oven suhu 185c, sapu minyak pada tin kek
2. campur tepung, baking soda, baking powder, sebuk kayu manis, serbuk nutmeg, garam - ayak
3. pukul telur + gula sampai sebati, masukkan minyak - pukul sebati
4. masuk campurant tepung - kacau sebati
5. masuk vanila, parutan karot dan kacang walnut cincang, kacau sebati, tuang dlm bekas dan bakar dlm 40 minit

yummi


Reply

Use magic Report

Post time 23-8-2012 06:27 PM | Show all posts
salam.. carrot cake yg letak nenas cincang dgn yg x letak mane lebih sedap???
nk cuba buat tp tgh belah bagi nk leak nenas ker tidak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2012 08:02 PM | Show all posts
I baru buat ikut resepi Suria, tapi I bakar pd suhu 190 darjah (tertekan) dan selama 50 minit.

Peliknya kat luarnya agak keras, tapi bila I cucuk dalamnya tak masak...?.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2012 12:22 PM | Show all posts
hehe..baru2 ni buat dates n walnut cake sbbnya malas nak grate carrot..resepi dia lebih kurang just kurngkan gula shj..n kurma tuh rendam dlm air panas..
tp sy ni lemah bab spreading topping tuh...aduss..mcm nor la nak buat lawa2 skitt.?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2012 12:24 PM | Show all posts
saya byk kali buat carrot cake guna resepi joy of baking...sume kata sedap
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 09:00 AM | Show all posts
stratus posted on 30-7-2012 07:48 AM
nak share pix carrot cake yg dibuat last week..

Uishhh.... Nampak temptingnya... Bole ke share resepi versi Stratus? TQVM...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 03:29 PM | Show all posts
I dah buat kali ke 2. Kali pertama terlupa letak baking powder, rasa ok tapi agak rasa lagi pejal. Kali ni I letak baking powder.., agak pluffy. I lagi yang rasa pejal tu, ada rasa carrot cake secret recipe.



Lebihan adunan I masukkan dalam bekas2 kecil. Last edited by maizana on 27-9-2012 10:17 PM

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 10:06 PM | Show all posts




Macam ni lah rupa, yang atas tu.. baru lepas keluar dari oven, dan yang bawah ni setelah topping dgn cream cheese.



Last edited by maizana on 27-9-2012 10:12 PM

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2012 06:53 PM | Show all posts
Tengah mabuk buat carrot kek... hari ni 3rd attempt.





Last edited by maizana on 30-9-2012 06:55 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.061293s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list