|
KUNG PAO CHICKEN
Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam
- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu
Cara
Panaskan sedikit minyak dlm kuali
Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api |
|
|
|
|
|
|
|
wahh sedapnya makan dengan nasi panas2.....
bikin perut lapar.....
thanks for the resepi.....:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
one of my favorite chinese dish .. thanks for the recipe. |
|
|
|
|
|
|
|
nsutra/adnil
ni version simplified.. senang dan cepat....
selamat mencuba. |
|
|
|
|
|
|
|
Maklang nak try ari ni lah resepi ayam si cranko tu...nampak memang betui2 'kung'.Nama resepi ni memang 'kung pao' ke....bukan 'kung fu'...:bgrin: |
|
|
|
|
|
|
|
heheh mak lang.. mmg nama dia kung pao...
sepupu si kung fu...
kalau mak lang tukar jadi chicken kung fu.. mak lang kenalah masa menumis tu buat aksi berkungfu.. heheheheheheee |
|
|
|
|
|
|
|
oh ya.. lupa laks nak ckp.. saya pakai cili sos maggie .. |
|
|
|
|
|
|
|
nanti malam, maklang masak ok:ah:...esok maklang bagi feedback..Maklang memang suka masak simple2 masa kije....sbb nak cepat, maklumlah assistant kecik maklang ni selalu nyibuk je bila kita nak bukak silat gayung...habih camno.:stp: |
|
|
|
|
|
|
|
cuba jgn tak cuba maklang.. then kasi your opinion..
kalau mana2 yg kurang boleh kita sama2 improvekan resepi nie.. hehehehe |
|
|
|
|
|
|
|
terer hang masak cranko.. definitely aku akan cuba.. nak kena carik gajus plak.. yg dlm peket bleh ke? yg dah salted terus makan tu? hehe.. |
|
|
|
|
|
|
|
maklang rasa kungpoa chicken ni lebih kurang ayam masak gajus...cuma kungpoa ni letak sos cili.Semlm maklang masak ayam masak gajus...ada lebih 2 ketul lagi,bolehlah hari ni maklang letak cili sos je...kasi beggar2 skit:hmm:..tengok yg mana sedap nanti. |
|
|
|
|
|
|
|
dah try
ni gambar ... saya pakai kacang tanah goreng, sbb kacang gajus, baru buang semalam satu tin (sb dah masuk angin). Bawang silap potong - kecil sangat. Tak pakai sos tiram (sini tak halal) cuma pakai kicap ABC Indonesia. Anyway first try memang menjadi (dia orang lah cakap, saya cuma pandang jer ). Saya gunakan chicken breast.
[ Last edited by DARSITA on 23-3-2005 at 02:08 PM ] |
|
|
|
|
|
|
|
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos ------------------------->Hiya mcm mana saya tak persan yg ini?
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu
Thanks cranko |
|
|
|
|
|
|
|
heheheh.. tak perasan laks eh.. ada cili sos.. hehehehe..
takpe dar.. yg penting sedapppppp......
tapi kung pao chicken ni mesti ada rasa manis2 pedas sikit.... tu yg makan ngan nasi panas2 dan gigit the lada kering goreng tu.. fuhhhhh heavenly for me...
I pun suka pakai chicken breast.... lembut.. hikhikhik |
|
|
|
|
|
|
|
waaa...aku baru nakcarik resepi ayam yang menarik...
k..nanti aku beli gajus & sos tiram (dah habis lak)lu..huhuhu |
|
|
|
|
|
|
|
hehehehe.. cuba catz.. jgn tak cuba....
muahhhssss |
|
|
|
|
|
|
|
Soalan:-
Originally posted by cranko21 at 20-3-2005 12:14 PM:
Bahan B
100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm cili sos
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
garam - kalau perlu
Crank, i ni ada malas sket la.. kalau halia dengan bawang putih tu ditumbuk sesama boleh tak? |
|
|
|
|
|
|
|
boleh poline... no hal..
kalau ko malam nak tumbuk.. ko just lepekan ngan side or pisau.. then ko cincang.. |
|
|
|
|
|
|
|
Originally posted by cranko21 at 28-3-2005 02:40 PM:
boleh poline... no hal..
kalau ko malam nak tumbuk.. ko just lepekan ngan side or pisau.. then ko cincang..
k thanks for the tips :hug:
[archive]
[ Last edited by CatLady on 17-4-2005 at 01:06 AM ] |
|
|
|
|
|
|
| |
|