Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
267763
View
2504
Reply

Simpanan Wang

 Close [Copy link]

Author: lonely_surina       Show all posts   Read mode

Post time 31-3-2010 04:31 PM | Show all posts
hahaha..lawak la korunk..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 04:33 PM | Show all posts
bukan setakat byr habis....mintak turunkan kredit limit gak......iena ada 7 kad kredit (pair visa mcard atau amex)...iena dh tutup 3 kad kredit....sebelom kena gomen tax rm 50 sekeping.....baik  ...
iena_kindaichi Post at 27-3-2010 22:43


kak eina..pada pendapat saya...yg standby tue pun kasik cut off...biar ada 1 jer

tax yg di impose nnti bole kasik kurang lagi..mmg nampak cam takder paper, tp time isi EA form nanti sedar2 kena topup
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 09:25 PM | Show all posts
2493# cmf_comei

klu xnk beli barang kemas bleh beli gold bar atau dinar emas pastu pajak kt ar-rahnu atau simpan jer..
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 10:07 PM | Show all posts
kak eina..pada pendapat saya...yg standby tue pun kasik cut off...biar ada 1 jer

tax yg di impose nnti bole kasik kurang lagi..mmg nampak cam takder paper, tp time isi EA form nanti sedar2 kena ...
n.nazhah Post at 31-3-2010 16:33


hmm... kalau tinggal 1 jer karang payah plak.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-3-2010 10:08 PM | Show all posts
hmmm blom kena cukai lg.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 02:52 AM | Show all posts
Post Last Edit by zydisini at 15-4-2010 03:01

78# MACD

wah.. tread ni dah  100 muka..entri pada tahun 2005 ni memberi inspirasi untuk menyimpan... sekarang dah tahun 2010... saya dah amalkan safety net, 10% saving dll lagi...

sila lihah post no 78 kat page bawah:
http://eforum3.cari.com.my/viewthread.php?tid=152708&extra=&page=4
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 08:17 AM | Show all posts
Post Last Edit by zydisini at 15-4-2010 03:01

78# MACD

wah.. tread ni dah  100 muka..entri pada tahun 2005 ni memberi inspirasi untuk menyimpan... sekarang dah tahun 2010... saya dah amalkan sa ...
zydisini Post at 15-4-2010 02:52

Yup. Bagus kan thread ni sebab boleh berkongsi2 pandangan dan pengalaman masing2.

Terima kasih kat mod Sue sebab buka topik ni. Tapi skrg ni dah jarang nampak dia. Tak tahu gi mana....
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 08:35 AM | Show all posts
Dari tahun 2005 sampai tahun 2010, dah lima tahun.
Macam2 yg berlaku pada status kewangan kita.
Daripada gaji kecil sampai gaji yg selesa.
Lepas tu buat duit dan rugi duit.

Kepada sesiapa yg tidak mempunyai cash reserve tu, eloklah buatkan benda tu sebagai priority #1.
Dan amalkan buat simpanan sekurang2nya 10%, seelok2nya 50% atau lebih (tak mustahil) daripada jumlah pendapatan kita.
Lepas tu kalau cukup haul, jgn lupa bayar zakat utk menyucikan harta dan jiwa kita.

Bila kewangan kita dah stabil, barulah kita boleh fikir utk buat investment. Pada pandangan rakan-rakan sekelian, apakah investment yg korang paling suka (maknanya paling menguntungkan)?

Utk aku, dulu aku suka simpan kat ASB je. Pastu ada la sikit2 try main stock, forex dsb. HYIP pun ada sikit.
Lama2 dah jadi lebih matang, skrg ni saya dah jumpa investment yg paling menguntungkan iaitu real estate investment. Return yg real estate investment bagi boleh beat return ASB, Tabung Haji malah Bank Rakyat! Jadi kepada sesiapa yg belum memulakan real estate investment tu, eloklah study pasal benda ni. Saya cadangkan baca forum di bawah:
1. http://www.myrealestate.com.my/viewforum.php?f=11
2. http://www.bicarajutawan.com/forum/forum7.html
3. http://www.realestate.net.my/forum/viewforum.php?f=7&sid=57608090eaffd57a4c62056550a35bdc
4. http://forum.lowyat.net/PropertyTalk

Lepas tu otai2 hartanah pun byk yg buat blog. Cuba pergi melawat http://www2.pie2020.com/blog/
Lepas tu tgk blogroll rakan-rakan dia seperti http://tuanbri.com/blog/
Tapi skrg brother ni tgh layan benda lain. Byk sangat masa kosong la tu lepas dah kaya sampai tak tahu nak buat apa. Hehe best tak.

OK selamat berjaya kepada rakan-rakan forum Cari semua.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 07:26 PM | Show all posts
hmm..baru2 nie sye kuarkan smpanan ASB tuk byr lump sum PTPTN...tindakan bijak ker tindakan kurang cerdik eh..?? rse cm ralat ckit la tgk smpanan da kurang..huhuu..tp bla duk tgk interest PTPTN tuh tiap2 bulan duk beranak panas jer ati nie..
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2010 08:34 PM | Show all posts
Dari tahun 2005 sampai tahun 2010, dah lima tahun.
Macam2 yg berlaku pada status kewangan kita.
Daripada gaji kecil sampai gaji yg selesa.
Lepas tu buat duit dan rugi duit.

Kepada sesiapa yg tid ...
MACD Post at 15-4-2010 08:35


tp real property nie modal mesti kne besar kn pastu gaji kne besar br senang bt loan btl x?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.070190s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list