Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
156480
View
1103
Reply

[MERGED] Pengalaman menghantar anak ke sekolah cina

[Copy link]

Author: aurorae       Show all posts   Read mode

Post time 25-10-2005 11:57 AM | Show all posts
Originally posted by adobe at 21-10-2005 12:00 PM



ini bukan pasal "(secara x langsung tertutup peluan anak melayu utk dpt keje disitu) ", kalau bayar sama, kenapa nak ambil hanya tahu 2 bahasa instead of erti 3 b ...



actually aku tak paham aper main point yg ko nak sampaikan....

aku bukan bawak isu racist dekat sini...aku cakap a good thing of learning xtra bahasa, in this case bahasa cina.

dan aku tak cakap pon..kalau bayar sama, then amek tahu 2 bahasa aja (in this case , it refers to bahasa cina again, dan basa inggeris..and not forgotten huh...basa melayu..opss!! it;s already 3! :cak, instead 4,5 hatta 10 bahasa pon..ntah..aku tak paham ler pe bende yg ko nak anginkan sgt.

nature of business?? yeah! partly true, partly not.if u can understand mandarin, pegi bukak radio cina and denga aper agenda mereka menggalakkan kaum cina beranak ramai dan kaitannye dengan politik cina pd masa akan datang.....only if u understand.......

[ Last edited by tina^^ at 25-10-2005 11:59 AM ]
Reply

Use magic Report

miau This user has been deleted
Post time 25-10-2005 12:18 PM | Show all posts
ermm.. my sis hantar anak2 dia kat tadika cina jugak...best jer dengar diorang bercakap..tapi,bila mak diorang marah..diorang ngumpat cakap dlm bahasa cina..mak dia langsung tak tau apa yg diorang cakap..ihikss....
tapi, tu la kan...kalau masakan cina,..kita boleh makan ker,..walaupun bukan b**i?..
sebab, sebagai contoh, ayam belum tentu disembelih kan.?..
tapi, kalau nak ikut mcm tu,..kita mkn kat hotel2 tu mcmana lak?....
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2005 12:43 PM | Show all posts
Originally posted by miau at 25-10-2005 12:18 PM
ermm.. my sis hantar anak2 dia kat tadika cina jugak...best jer dengar diorang bercakap..tapi,bila mak diorang marah..diorang ngumpat cakap dlm bahasa cina..mak dia langsung tak tau apa yg diorang  ...



miau...tina penah tanyer soklan nie dkt my ustaz.

dier jawab, selagi kita tak nampak ada benda2 haram (cam bab1) dicampur dlm masakan @ makanan yg kiter nak makan tue...makanan tue ttp halal.

to the extend, kalau kiter makan mee goreng kedai cina contohnya, kiter tahu kedai cina tue mmg ada masak bab1, tp kiter tak nampak pon depan mata kiter nie bab1 dier campo dalam mee goreng kita(and of course kita tak request pon bab1 tue), makanan tue masih halal.

cumanya, bergantung pd ilmu dan kefahaman seseorang. selagi benda2 haram tue tak ada dlm makanan yg kita nak makan tue (as per our knowledge terhadap foods tue) selagi tue masih halal.

tp kalau dah masok bab was was sumer tue...awas! makanan yg halal pon boleh jadik haram.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2005 03:20 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 25-10-2005 12:43 PM



miau...tina penah tanyer soklan nie dkt my ustaz.

dier jawab, selagi kita tak nampak ada benda2 haram (cam bab1) dicampur dlm masakan @ makanan yg kiter nak makan tue...makanan tue ttp hal ...


bior betik tina....ustaz ko kata cam nih...
tapinya kalo kedai cina yang ko tau masak bab1.....amat TIPUlah kalo ko tak was2.....sbb condition dia kena yakin kan?????aku paling hampeh pon masa kat obesi...aku tawakkal and yakin benda2 makan untuk vegetarian.....vegetarian burger burger king pon aku sapu sbb member aku tanya minyak apa dia guna...dia kata vegetable oil...makanya sungguhla aku yakin...tapinya aku rasa mustahil ko tak was2 kalo ko tau cina tuh masak bab1...unless cina vegetarian.....

miau, ko tanya hotel kan...setau aku la ( kot sapa koje hotel..aku silap betulkan ekk)....semua restaurant kena halal, sbb one of the conditions kalo ko nak bukak hotel kat mesia nih.....even cutlery pon tak leh campur...that is why kalo big hotels biasanya ada chinese reataurant sendiri...dia tak campur ngan restaurant biasa.....sbb tuh bila aku g obesi, the safest and guranteed halal is hotel kat mesia...yang hotel sebintang or rumah tumpangan aku tak jamin ahhh....
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2005 04:58 PM | Show all posts
Originally posted by akubest at 25-10-2005 03:20 PM


bior betik tina....ustaz ko kata cam nih...
tapinya kalo kedai cina yang ko tau masak bab1.....amat TIPUlah kalo ko tak was2.....sbb condition dia kena yakin kan?????aku paling hampeh pon masa ...



aaa...sbb tue la aku tulis ayat yg last tue akubest....

skang kiter dah tau mcm mana sesatu makanan tue jadik haram utk di makan.

tp, biler masuk bab was was....benda halal pon boleh jatuh haram. benda yg haram apatah lagik....bila dah was was elok tinggalkan terus dan jgn get involve dgnnya....(seperti yg salu kita praktiskan....sbb tue ramai org avoid restoran cina, walau kiter x mintak hidangan haram utk kiter)

aku cam ko ler memula dulu biler ustaz aku terangkan cenggitu. tp ada satu lagik ayat yg ustaz aku cakap yg relates dgn yg 'haq dan batil' sumthing camtulah, mcm air dgn minyak..takkan bole dicampurkan..(actually aku x reti nak explen abt it ere....and takot kalau aku relates ngn pahaman aku lagik korang x paham aper aku tulis).

pasal bab was was tue...aku mmg tak was was nak makan as long as aku tau aper yg aku mintak tue bukan benda yg clearly  haram. kalau benda tue 50-50 mcm isu kiter kat resotran cina tue...to me depends pd yakin hati ko camanala.

aku mmg avoid for being  was was. sbb sekali aku dah terdetik..halal ker nie? i choose utk tidak makan terus. so, aku yakin, berpaksikan ilmu & kefahaman yg aku ada, insya allah

[ Last edited by tina^^ at 25-10-2005 05:09 PM ]
Reply

Use magic Report

miau This user has been deleted
Post time 26-10-2005 12:00 PM | Show all posts
..ok TQ tina, akubest...

so far, mmg tak pernah mkn masakan org cina (walaupun kawan2 cina offer mkn masakan diorang)...apatah lagi mkn kat restoran cina...

tapi, sekarang ni mmg tengah berkira2 nak hantar bakal anak ni kat sekolah cina atau sekolah yg menggunakan "english medium"...

perghhh..jauh tul plan aku...:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2005 10:28 AM | Show all posts
i mmg ade intention nak antar my doter to sek cina...even skrg nih tgh carik tadika yg provide mandarin language...i kat area bdr sri permaisuri cheras...ade tak sape2 yg familiar ngan tadika2 kat situ or pernah antarkan anak kat tadika2 cina kat situ..tlg le bg info kat i...tq
Reply

Use magic Report

annalisha This user has been deleted
Post time 16-12-2005 11:29 PM | Show all posts
I still believe SK is better than SJKC. Much2 better.... Sekarang ni kalau tgk graduates Cina terbahagi dari 2 kategory, speaking English yang ada "class" dan speaking English style pasar..... Selalunya yang English style pasar la kena reject....

I dont deny the fact that byk advantages if tau cakap Cina, but sorryla saya nak hantar sekolah Cina. Thats why saya hantar anak2 ke SK dan hantar mereka belajar Mandarin dengan private teacher....

Chinese terror maths? Takdelah..... I can bet, if kita as Malays parents take the trouble to monitor anak2 kita individually, anak2 you all pun takda problem dgn Maths. Just tell me.. pada siapa yang anak dia dah bersekolah.... apa aktiviti masa sekolah? Anak orang Cina dah belajar syllabus tahun depan my frenz...... anak orang melayu?
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2005 02:22 PM | Show all posts
Kawan saya punya anak saudara - sekolah cina dkt Sri Kembangan. Adik beradik 5 orang (kot) semua sekolah cina. Sebab dia ni comel (budak Melayu) dan sekelas dgn anak anak perniaga, sekarang muka dia terpampang dkt papan tanda utk iklan satu kedai kot (ke mall) dkt area Sri kembangan.

Perniaga kedai runcit area rumah dia semua tau dia adik beradik pandai ckp Mandarin (sekolah cina belajar Mandarin sahaja) - so no tipu tipu
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2005 02:34 PM | Show all posts
Originally posted by miau at 10/25/05 20:00
..ok TQ tina, akubest...

so far, mmg tak pernah mkn masakan org cina (walaupun kawan2 cina offer mkn masakan diorang)...apatah lagi mkn kat restoran cina...

tapi, sekarang ni mmg tengah b ...


Miau,
Kalau ada perancangan nak hantar anak ke sekolah cina tu baguslah.

Ini dari pengalaman saya - Ada kawan (A) sekolah cina dkt Tmn Sentosa Jln Klang Lama. Bila dah besar masuk Univ sambung oversea. Balik kerja dgn sykt Insurance. Advantage dia tau Mandarin & Cantonese so ramai pelanggan cina. Pangkat besar dah pun.

Kawan B. Sekolah Cina di Melaka. Tapi tak pandai sekolah SRP pun tak lepas. Sebab pandai Mandarin dia senang dpt kerja dgn company cina. Kerja tukang besi - dari belum kawin sampai ada anak. Ramai customer company taukey dia kenal him so bila dia buka bisness sendiri dah tak ada masalah nak dpt tender etc. beli barang kedai besi pun tak kena tipu.

Kawan C. Perempuan. Sekolah Cina juga. Lulus SPM, belajar menaip - dpt kerja dgn sykt pembenaan.

Rata rata kawan saya yang sekolah Cina senang dpt perkerjaan walaupun ada kelulusan SPM.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2006 01:45 AM | Show all posts
A day before Raya Aidil Adha...semua murid SK cuti...tapi yg bersekolah di sekolah cina....tak cuti.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2006 01:51 AM | Show all posts
Murid std 1 hari ke2 persekolahan dah ada homework....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2006 05:35 PM | Show all posts
Originally posted by annalisha at 16-12-2005 11:29 PM
I still believe SK is better than SJKC. Much2 better.... Sekarang ni kalau tgk graduates Cina terbahagi dari 2 kategory, speaking English yang ada "class" dan speaking English style pasar ...

ADI PUTRA...bukan anak cina maupun sekolah cina.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 04:19 PM | Show all posts
Originally posted by loveanis02 at 17-11-2005 10:28 AM
i mmg ade intention nak antar my doter to sek cina...even skrg nih tgh carik tadika yg provide mandarin language...i kat area bdr sri permaisuri cheras...ade tak sape2 yg familiar ngan tadika2 kat  ...

Kalau kat area Permaisuri Cheras, saya tak pasti.

Tapi kalau sekitar Kajang, mmg ada tadika yg khusus utk anak2 yg ingin ke SRJK (C).
Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2006 08:19 PM | Show all posts
Haritu I had a chat wiv a chinese friend tentang hantar anak sekolah cina. Dia kata sekolah cina selalunya approach dia drastik sikit. Homework banyak, cikgunya garang ya ampun...Kalau anak you jenis rajin belajar memang tak da masalah. Tapi kalau budak tu tak pandai bahasa Mandarin, memang kena double the effort belajar kat sekolah sebab nak belajar bercakap dan belajar menulis...

My friend tu pun tak berapa pandai cakap Mandarin dan memang tak paham membaca chinese characters. Anak dia 2 orang, yang perempuan tu jenis aktif...suka drama, muzik, so dia rasa better masuk SK. Yang lelaki pulak memang nerd giler...jenis bila cuti sekolah suruh mak kasi dia homework mcm cikgu (baru 5 tahun!)...yang ni dia plan nak masuh SJKC sebab dia rasa anak dia boleh cope with the pressure...
Reply

Use magic Report

Post time 24-2-2006 09:49 AM | Show all posts
tahu bahasa cina tu a big advantage, sebab kat mana2 di dunia ni pun (rata2 la) mesti ada bangsa cina, and most negara ada chinatown. mcm tina cakap le jugak....
tapi tak semestinya sekolah cina tu bagus.

dalam 2-3 bulan lepas ada pembaca berbangsa cina, tulis ke the star dalam section "opinion", dia dulu product sekolah cinalah, skrg dah kerja bagus. tapi dia luahkan perasaan dia betapa sekolah2 cina kat malaysia ni membentuk minda kanak2 menjadi seorang WORKER, and
not THINKER. terlalu byk kerja rumah yg diberi memaksa murid2 menghafal, bukan menggunakan EQ atau IQ menyelesaikan masalah (sbb tak cukup masa utk tu semua krn terlalu byk homework).
tah la saya tak pernah study kat chinese school, tapi memang teringin nak kuasai bahasa cina lah kalau boleh.

oh lupa pulak, ni FAKTA saya dapat dari mulut org cina sendiri melalui my experience. dulu kat US saya kerja part time kat library. so ramai lah students from china yg pinjam buku2 post-graduate sebab derang ambik master & phd. english derang memang lah teruk. then ada sorang kawan from taiwan pun kerja sekali dgn saya, yg ni pun english cukup2 makan je, so saya tanya lah kat dia, nak buat master/phd, kene ambik tests kan, like master u hv to sit for either GRE or GMAT, so macamana these people, simple english pun tak master, boleh pulak lepas further studies sini?
then my friend tu cakap, laa tak tau ke, most chinese, what they do is, they memorize everything, they are extremely good in memorizing, doesn't matter if they don't understand whatever they memorized.

so, lebih kurang sama je la dgn cara sekolah cina kat malaysia ni agaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2006 05:23 PM | Show all posts

Reply #41 mclaren's post

Akak rasa ada kebenarannya tentang menghafal ni, tapi tak semualah.  Masa akak degree dulu, coursemate yang dapat first class, budak hong kong, dia HAFAL UK GAAP ( General Accounting Practice) yang tebalnya beribu muka surat. Cakap english pun so-so aja.  Tapi coursemate chinese dari Malaysia dia tak hafal, dia memang faham concept...dapat second class upper.  Mungkin bergantung pada learning style jugak kot.

Anak-anak akak  sekolah Islam english medium.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2006 02:48 PM | Show all posts
Originally posted by akubest at 14-10-2005 09:10 AM


bab makanan aku tak akan tolerate...sebab aku tak percaya langsung budak2 kalo umur 4-5 tahun tahuke makanan halal haram.....lagi satu kalau budak kecik sekolah rendah...if kengkawan ajak makan ...


Aku pon tak tolerate bab makanan ni, in fact masa anak aku tadika English pun, aku tak bagi dia minum air coklat yg cikgu dia buat, sebab letak marshmellow dalam tu.   Dia sendiri yg cerita pasal air coklat tu, dan tanya boleh minum tak?   Sebabnya ada marshmellow, yg aku dah bagitau dia awal2 dulu tak boleh makan.   Aku ajar anak aku semua benda halal haram ni.

Dia sendiri dah dilatih untuk tanya dan minta kebenaran kami dulu sebelum makan benda2 yg dimasak oleh cikgu dia, apalagi yg dibawa dari rumah oleh kawan2 dia.  

Bila masuk sekolah Cina lagilah, memang kami benarkan dia beli nasi lemak Melayu dan roti (yg datang dari kilang) aje.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2006 03:26 PM | Show all posts
Originally posted by akubest at 21-10-2005 12:19 PM


sementelah ko bengang tuh aku nak tanya...kalo anak kat sekolah rendah cina...pendidikan islam sapa yang ajar???? adaka amali  ...


Akubest,

sekolah Cina cuma ada minimum masa pendidikan Islam, itupun ustaz selalu tak ada, dan tadika Cina memang langsung tak ada pendidikan Islam, puas hati?  Tengok nawaitu la masa hantar anak ke sekolah Cina tu.  Saya nak anak menguasai bahasa Cina, itu je.

Anak saya  masuk tadika English setahun, Islam  setahun, tadika Cina cuma sempat 6 bulan sebelum dia bersekolah darjah 1.   Dia dah diajar solat dari umur 6 tahun, cuma tinggal Zohor aje masa umur 7 dan 8 tahun (sebab sekolah ptg), solat Asar lepas balik sekolah,  dan tak pernah tinggal solat 5 waktu dari umur 9 tahun (sekolah pagi).  

Dia juga bersekolah agama ~ 2 jam sehari.  Saya tengok academic performance dan akhlak budak2 sekolah agama tu, (semua dari sekolah kebangsaan)  tak la pulak lebih baik dari anak saya, serupa je.  Yg paling banyak, lebih teruk lagi.   Tengok didikan mak bapak jugak kot.  

Ustaz dan ustazah  kat sekolah agama galakkan anak saya ke jurusan Arab bila sekolah menengah nanti, diaorang pun excited dengar wawasan kami yg nak anak multilingual.   In fact memang my husband tengah cari2 sekolah yg bagus untuk pendidikan dalam bahasa Arab pulak.


Anak kedua pula, aim kami berbeza. Dia pelajar yg sederhana, tak cemerlang sangat dalam akademik, dan kami pun tak yakin dia boleh survive di sekolah Cina.  Jadi kami biarkan dia dalam environment yang dia rasa selesa, dan galakkan dia dalam bidang yg dia minat.  Dia nampak suka menghafal doa-doa dan ayat Quran, dan lembut hati orangnya.  

Kami tak pernah paksa dia ikut jalan macam abangnya (multilingual), walau itulah yg sebenarnya kami inginkan pada semua anak2 kami.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2006 04:24 PM | Show all posts
Originally posted by pelicano at 23-2-2006 08:19 PM
Haritu I had a chat wiv a chinese friend tentang hantar anak sekolah cina. Dia kata sekolah cina selalunya approach dia drastik sikit. Homework banyak, cikgunya garang ya ampun...Kalau anak you jen ...



Itu memang aku setuju, homework banyak, dan kena banyak menghafal.  Sebabnya tulisan Cina tu sendiri begitu sifatnya, kalau tak hafal, memang tak dapat apalah, walau fasih macamana pun budak tu bercakap.

Jadi kalau tengok anak menderita dan tak boleh cope, mungkin elok sekolah kebangsaan aje.

Cuma ada berita gembira di sini, anak aku tu cerdik, tapi benci menghafal.    Aku tau sifat dia macam ni sebab sifir 2 pun dia masih tak hafal masa dah darjah 3.

Tapi dia masih among top 10 dalam kelasnya, sebab bukan semua subjek kena menghafal.   Mana2 yg banyak hafalan, markah dia rendah.  Suhjek tulisan bahasa cina dia memang tiap tahun fail, bukan sebab dia tak tau bahasa cina, tapi sebab dia tak hafal semua karakter tulisan untuk setiap perkataan tu.  

Contohnya aku tengok dalam kertas ujian komputer, ada gambar 'mouse atau tetikus', dan ada garis kosong  di bawah gambar tu.  Anak aku tulis sesuatu dalam bahasa Cina kat situ, tapi salah.   

Aku tanya dia, takkan mouse dlm bahasa cina pun dia tak tau?  Dia kata dia tau sebut, tapi tak ingat tulisannya.  (sebab dia tak menghafal la tu, aku dah faham sangat).

Paling dia suffer masa darjah satu dulu, sebab masa tu ayat2 mudah pun dia tak faham, dan selalu miss kerja rumah sebab dia tak boleh buat.  Kena rotan tu dah lali sangat.

Tapi kebaikannya ialah, ia melatih anak aku untuk menghafal masa kat sekolah ugama.  Kat sekolah ugama kan banyak hafalan ayat, hadis, nahu Arab, fekah, sejarah.  Alhamdulillah, anak aku jadi cemerlang pulak kat situ.   Benda tu simple aje bagi dia sebab tulisan cina tu sendiri  dah terlalu mencabar.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-2-2006 04:48 PM | Show all posts
Originally posted by akubest at 11-1-2006 05:35 PM

ADI PUTRA...bukan anak cina maupun sekolah cina.....


Adi Putra satu dalam sejuta, jgn libatkan dia di sini.

Bagi aku, sesiapa yg hantar anak ke sekolah Cina sebab nak pandai matematik cuma membuang masa sahaja.   Lebih baik hantar sekolah melayu.  Pandai matematik tak kira bangsa.

Pandai matematik ni, memerlukan kefahaman.   Orang Cina sendiri cakap, pemahaman akan lebih berkesan dalam bahasa native kita sendiri.   

Aku dulu sekolah kat ulu kampung, pandai jugak, ajar matematik advanced lagi sekarang.  Anak kedua aku, sekolah kebangsaan kat bandar, dengan semua kemudahan, belikan software lagi, latih tubi lagi, masih gak guna jari nak kira dua tambah tiga.  Kalau dua tambah kosong, dia blank terus.  

Tapi dalam kelas, dia dianggap pelajar sederhana, dan mewakili majoriti pelajar sekolah rendah.  Tu yang aku sedih sekolah rendah sekarang ajar Math dlm bahasa Inggeris,   majoriti pelajar termasuk anak kedua aku tu memang tak faham langsung apa yg diajar kat sekolah.   Kena mak bapak pulak terangkan dalam bahasa melayu.  Pemahaman tu penting.

Anak pertama aku, dah memang otak cepat tangkap.  Ajar matematik dalam bahasa Cina pun dia faham.  Aku dgn husband aku selalu cakap, budak macam ni, kalau ajar math dalam bahasa Rusia pun dia faham.   so inborn talent tu pun memainkan peranan.  Tak boleh pukul rata.
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2006 03:49 PM | Show all posts
Originally posted by mclaren at 24-2-2006 09:49 AM
tahu bahasa cina tu a big advantage, sebab kat mana2 di dunia ni pun (rata2 la) mesti ada bangsa cina, and most negara ada chinatown. mcm tina cakap le jugak....
tapi tak semestinya sekolah cina  ...


agreed ngan mclaren.....

sepanjang aku study dulupon cenggitula....bab2 hapai nih bagikla kat cina....they are good in memorizing.....too much emphasis on emorizing may be membuka hanya sedikit ruang untuk berfikir.....which is aku tanak anak2 aku falls into that.... tapi kalo dia dah minat menghapal nak buek cemano?????

aku bukan apa aurorae.....aku nih cam actually it is personal....aku macam rasa sedi, terkilan, pasai apa kita nak ikut sangat style2 cina, walopon bahasa....nak2 alasan senang keje ngan cina....aku sebagai anak melayu dan islam...terasa agak regret ahh.... phal plah objektif anak hantarsekolah cina, senang dapat keje, and keje ngan cina....which i personally think, we are in the chinese shell, uknow..... which is tak sehebat mana....malay student can simply beat chinese globally....bukan aku racist if anybody kat sini cina.....even mybestfriend is chinese..... but aku rasa please feel proud on what we have.....jgn terpk nak keje ngan bangsa lain....let bangsa lain keje ngan kita.....

actually, suka hati mak tok korang la nak hantar sekolah mana pon kan????? aku pon sama....aku pedulik hape orang lain kata....kan??/ cuma aku nih semangat melayu lebih sikit......
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 03:46 PM | Show all posts
i think kuat menghafal nie is a BIG advantage sbb teknik hafalan is salah satu teknik utk kiter boost our brains' capability & power.

sayer terbaca di mana ntah, org yg kuat hafalan nie to the extend mcm dier boleh rewind balik otak dier tue kat mana mana point yg dier nak ingat.

cth mcm kalau hilang kunci kereta. org yg kuat pemikiran nie, mereka boleh rewind satu persatu episod tue sampai dier boleh detect balik where the key is? kunci keta tak hilang, cuma tak jumper ajek in specific period. sumthing camtuelah...the power of brain, kalau kiter 'massage'  otak dgn beberapa teknik, antaranya termasoklah teknik hafalan.

mcm ayat2 al quran lah. kiter baca ajek. tp cuba kiter tgk orang yg HAFAL ayat quran. how they behave? how they re-act over sumthing??? cumanyer, mereka hafal ayat2 suci, jadik jiwa mereka tue tenang dan senang masok aper2 ilmu. ini facts. anybody can deny ??? :cak:

ader dah poremer yg stated that skolah cina byk menghafal. i think, in a way of boosting ur brain, it's good. cuma, kiter dah nampak kan...hafal tapi tak paham...itu satu berita sedey la....so, perhaps kiter boleh impose bab pahaman tue together with konsep hafalan.yg ini, boleh dididk lagik.......boleh di touch up lagik.

jgnlah kiter pukul rata ajek...juz becoz byk hafal, so it seems like u r brainless. tak pakai otak. sumer main pakai hafal. creative thinking tue tarak......rugilah camtue. kiter dah nampak hafal tanpa paham tue satu kerugian besar...so....touch up la bab pemahaman tue.

antar anak skolah cina, bukan suruh mereka jadik mcm cina. katakan cina belajar byk hafal ajek, pahamnyer idak. kiter usahalah didik anak...belajar bukan setakat hafal, tp mesti faham. u r not chineese and wud never be one of em...so, teknik kiter ubah sket.

i dont think parents melayu yg hantar anak ke skolah cina sbb nak anak mereka keja dgn cina. wat a tot, huh???? i dont think that's an objective, but merely an ADVANTAGE....for learning other language selain malay and english.

mcm jugak org lain yg belajar ke jepon, biler balik mesia, derang ader extra advantage daripada mereka yg balik dari UK,misalnyer. advantagenyer, paling koman, mereka boleh jadik translator nihon-malay-english biler balik ke mesia utk menabur bakti.

being patriotik doesnt mean kiter tak boleh nak 'explore' culture, bahasa dari bangsa selain bangsa kiter, kan??? malah, those yg berpengalaman utk explore misteri dunia nie amat amat bertuah. kalau tidak, buat aper kerajaan hantar anak anak melayu pegi oversea ker over the river ker? aper kat mesia nie tadek universiti sdirik ker?? ini kalau kiter nak tgk skop yg lebih luas....betol tak??? :cak:

kiter ader Universiti Malaya, watper nak bazir duit, nak dedahkan anak melayu dgn culture shock lah aper lah dgn anto student gi University of New York betol tak????? Univ Science of Malaysia ader, watper nak gi anto Uni. Science of Tokyo, kan?? kan???:cak:

so, wats the purpose of sending out sumer anak melayu tue pergi luar??? kalau ikot lojiklah......

in this case, kiter cerita pasal anta anak ke skolah cina, wats the purpose?? wats the advantage??? yang saya nampak, kiter nak 'curik' aper resia mereka berjaya? kalau tidak, tidaklah ada satu pepatah femes tue  sebut, "tuntutlah ilmu walau sampai ke negeri China".......:cak: (kan ader resia disitu????? -bagi mereka mereka yg boleh nampak laaa......

[ Last edited by tina^^ at 3-3-2006 09:15 AM ]
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 05:20 PM | Show all posts
Originally posted by tina^^ at 2-3-2006 03:46 PM
i think kuat menghafal nie is a BIG advantage sbb teknik hafalan is salah satu teknik utk kiter boost our brains' capability & power.

sayer terbaca di mana ntah, org yg kuat hafalan nie to t ...


ha...ttg pepatah femes tu kan...mana datang ek?  sejak  zaman bila ada pepatah tu?  Akak  dah lama curious ttg pepatah tu..
:stp:

Ini nak kena masuk dalam board "history, myth and legend" ke??:cak:
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2006 05:32 PM | Show all posts
Originally posted by KakFie at 2-3-2006 05:20 PM


ha...ttg pepatah femes tu kan...mana datang ek?  sejak  zaman bila ada pepatah tu?  Akak  dah lama curious ttg pepatah tu..
:stp:

Ini nak kena masuk dalam board "history, myth and lege ...



masoklah kak....hasilnya boleh bawak bincang disini :cak:

sayer dah nak cabut nie...cik abang dah sampai....eheheheh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050849s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list